Pietja Napisano 22 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Kolejne pytanie, prośba o kolejne rekomendacje Panowie, który model warto wybrać do szybkiej, dynamicznej, agresywnej jazdy na krawędzi? Znacie temat Ja: 187cm, 89kg, umiejętności 8-9. Wybieramy spośród (obie druga półka elana): ELAN Speedwave 12 Fusion 06/07 168cm R=13.7 (116/69/105) a ELAN SL Fusion PRO 06/07 170cm R=12.8 (116/66/104) Słyszałem, że speedwave to bardzo fajna nowa konstrukcja narty (Speedwave 14,12 jest droższa od SLX,SL) Czy ktoś z tego forum w ogóle jeździ na Speedwave? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietja Napisano 22 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Wiem, wiem... ale szukam tego złotego środka Typowa slalomka jest OK na Alpejskie przygotowane stoki, natomiast w realiach polskich stoków wygląda to tak, że po południu śnieg się przesypuje przez cienką na 65mm slalomową nartę, a ta się zapada się To wszystko oczywiście przy większym pochyleniu. Nie wspominam już o świeżym śniegu czy wyjeździe poza trasę. Ideałem by była narta bardzo dynamiczna lekko szersza pod butem – i właśnie takiej szukam opierając się na Waszych fachowych rekomendacjach Nie każdy jeździł na każdej narcie, ale Wszyscy jeździli na wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietja Napisano 22 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Kupiłem!!! Padło na ELAN Speedwave 12 Fusion 168cm R:13.8 (116/69/105) 06/07 Trafiłem używane, ale praktycznie jak nowe!!! Przywiezione z VIP’owskiej wypożyczalni z Austrii. Stan: Z wierzchu jak nowe – dosłownie żadnych rys. Ślizg absolutnie bez żadnych rys. Krawędzie ostre i grube jakby nigdy nie były ostrzone. Jednym słowem idealne Jak tylko uda mi się wyjechać na pewno opiszę swoje wrażenia z jazdy. Już się nie mogę doczekać!!! Wszystkim bardzo dziękuję za fachowe porady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vittek Napisano 22 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 a ta się zapada się czy to pan krzysztof z bialegostoku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietja Napisano 23 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Jeszcze jedno pytanie Jak powinienem ustawić wiązanie? Ja: 187cm, 89kg, będę jeździł dynamicznie i agresywnie, ale bez przesady. W razie wywrotki nie chcę pozrywać kolan J But: Lange 100 Fluid FR 29,5 (338mm) Narta: Speedwave 12 168cm Z tej animowanej rosyjskiej stronki wynika, że 6,5 DIN ale wydaje mi się, że to trochę za mało? Czy tak samo powinienem ustawić wiązanie z przodu i z tyłu? Wiem, że jest kilka topiców na ten temat na forum, ale żaden jasno nie opisuje umiejętności i stylu jazdy. Narciarze fachowcy, proszę o Wasze rekomendacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietja Napisano 23 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Narty są w stanie igiełka więc myślę, że sprężyny wciąż trzymają DIN'y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietja Napisano 23 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 No dobra - przemówiłeś mi do sumienia Zanim wsiądę na narty odwiedzę serwis i dokonam diagnostyki wiązań. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PEPE_X Napisano 23 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Hejka, ja też mam speedwavy 12. Nie jeździłem na nich jeszcze. Wiązanie z przodu mam na 8 ustawione, ale jestem 10 kg od ciebie cięższy (takie ustawienie zaproponował mi znajomy serwisant).. Trochę się przeraziłem, bo moje umiejętności to marne 5. Przy twoich 9 i wyborze tej narty to pewnie napocę się nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerius Napisano 23 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Jeszcze jedno pytanie Jak powinienem ustawić wiązanie? Ja: 187cm, 89kg, będę jeździł dynamicznie i agresywnie, ale bez przesady. W razie wywrotki nie chcę pozrywać kolan J But: Lange 100 Fluid FR 29,5 (338mm) Narta: Speedwave 12 168cm Z tej animowanej rosyjskiej stronki wynika, że 6,5 DIN ale wydaje mi się, że to trochę za mało? Czy tak samo powinienem ustawić wiązanie z przodu i z tyłu? Wiem, że jest kilka topiców na ten temat na forum, ale żaden jasno nie opisuje umiejętności i stylu jazdy. Narciarze fachowcy, proszę o Wasze rekomendacje Chyba zapomniales nacisnąc na czarnego narciaza... Dla twych umiejętnosci i podanych danych wychodzi 8 DIN z przodu i tylu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietja Napisano 23 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Ten czarny narciarz przeraził mnie tymi wysokimi skokami Ja nie zamierzam skakać, tylko ciąć śnieg szerokimi łukami :cool: Na 8 miałem nastawione wiązanie przy zakupie nart, więc może powinno tak zostać. Mimo wszystko żrobię diagnostykę wiązań, jak tylko trafię na serwis z takim urządzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi