Ado Napisano 15 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Według mojej wiedzy mam w Polsce 58 kolejek linowych. Kolejki linowe to wszystkie krzesła, gondole i naziemne typu Gubałówka. Większość w Małopolsce – 35 (jest to mniej więcej tyle, co czynnych w całej Słowacji!!!). Jeszcze w 1999 było ich tylko 22. W tym czasie zbudowano 36 i gruntownie zmodernizowano 4. Jest to duża zmiana jakościowa. Niestety cały ten rozwój omija miejsca takie jak Szczyrk, Sienna, Szklarska Poręba, czy Karpacz. Powstało za to dużo małych ośrodków z jedną kolejką i kilkoma orczykami. Wygląda no to, że na tym nie koniec. Brakuje mi w Polsce strony, która dokumentowałaby wszystkie te kolejki. Takie portale są w Czechach (www.lanovky.unas.cz) i na Słowacji (www.lanovky.sk). Mam propozycję, którzy podzielają moją fascynację tego typu urządzeniami, żeby zrobić podobną stronę dla Polski. Mam trochę zdjęć i informacji, niestety nie znam się na robieniu stron internetowych. Myślę, że dzięki kilku fascynatom w różnych częściach Polski moglibyśmy się pasjonować zdjęciami z kolejnych budów kolejek. Czekam na odzew . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziabulek Napisano 16 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Witam Dobry pomysł ja również tym się interesuje trochę już wiem, do tego teraz pisze pracę magisterską o kolejce na Kasprowy także pogłębiam swoją wiedzę niestety również tworzenie stron internetowych to nie moja mocna strona:(W razie czego piszę się na ten pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ado Napisano 16 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Znam wszytkie portale tego typu w Polsce. Ja bym chciał aby to byl portal w miare techniczny a opisy koleji bylyb w tym stylu (oprocz zdjec, komentarzy, linków do gestorow itp): Wierchomla I Dane Techniczne Rok instalacji 2000 Typ koleji kolje linowa wprzęgnieta na stałe Typ terminala ALFA Długość 1588 m Przewyższenia 308 m Szybkość liny 2,3 m/s Szybkość awaryjna 0,8 m/s Przepustowość 2000 os/h Odległóść między krzesłami 16,6 m Czas przejazdu 11,5 min Liczba osób na krzesełku 4 Ilość krzesełek 193 Moc napędu podstawowego 312 KW Moc napędu awaryjnego 114 KW Umiejscowienie stacji napędowej dół Umiejscowienie stacji przewojowej góra Ilość podpór 16 Rotacja prawa górna stacja 896 m n.p.m. dolna stacja 588 m n.p.m. Cos w z taką dokladnoscia, oczywiscie nie zawsze jest otzymanie tak dokladnych danych , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
james Napisano 17 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 dobry pomysł! Mogę zająć się kwestią techniczną i redakcyjną proponuje porozmawiać na PW lub GG:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 19 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Kolejka w Białce ma nie jak pisza (o trasie) 850m. ale niecale 600m. Dlatego dziwiłem, sie ze az tak naciagaja trase, ze trasa przy wyciagu ma az 250m. wiecej niz sam wyciag - oszustwo zywkle! A pomysł całkiem dobry, moge pomoc w tworzeniu takowej strony - dobrym adresem mogloby byc www.kolejki.pl - jest wolny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
james Napisano 19 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 UWAGA! Proszę wszystkich chętnych do redagowania strony o ww. tematyce o kontakt ze mną! Na GG lub PW:) pierwsze kroki już poczynione:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutek Napisano 19 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Wchodzę w to Wstępnie zgadani i o to chodzi Pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
james Napisano 19 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Powinniśmy przeniesc rozmowe na PW lub GG, zeby nie zasmiecac forum:P Jesli sa chetni do wspolpracy - zapraszam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ado Napisano 19 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Do zainteresowanych wysłałem maila lub wiadomść prywatną. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieczor Napisano 20 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Ja też jestem zainteresowany współtworzeniem katalogu. Mam już troche doświadczenia w katalogowaniu różnych rzeczy pod względem techniczym on-line. Moim zdaniem katalog powinien wyglądać podobnie do tego zestawienia: http://transport.asi.pwr.wroc.pl/ Osobiście nie spotkałem się z lepszym sposobem skatalogowania sprzętu na terenie Polskiniż ten oraz tak dobrze działającej galerii. Ponadto w takim katalogu można by również umieścić zakładkę ze sprzętem służącym do utrzymywania stoków narciarskich, jak ratraki. Ogólnie w wyciagach powinniśmy ująć koleje linowe, jak i same orczyki James, już odezwałem sie do Ciebie na gg ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kokos Napisano 15 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Witajcie! Słynne (albo i nie) Onlysnow.pl ostatecznie padło dwa tygodnie temu. Tym razem to już chyba ostateczna śmierć przeżywającego wzloty i upadki projektu narciarskiego, któremu moja osoba miała nieopisaną przyjemność przewodniczyć. Pora zatem przenieść się na inne fora narciarskie i niniejszym chciałbym wszystkich użytkowników Skiforum.pl powitać. Postaram się rozpocząć aktywne korzystanie z tego forum. Jak wyjdzie - zobaczymy. Jeśli zaś chodzi o temat - Wydaje mi się, że większość wypowiadających się w tym temacie mnie kojarzy, właśnie z Onlysnow i co do mojej osoby nie będzie wątpliwości. Myślę, że mogę zaoferować moją pomoc w projekcie., choć, ze względu na ograniczenia czasowe spowodowane studiami i pracą w radio - angaż mój nie będzie zbyt wydajny. Ale coś postaram się wnieść. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutek Napisano 15 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Projekt jest w toku i dojdzie do skutku Witaj na Forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kokos Napisano 15 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Już piszę do Jamesa, czy aby moja osoba czegoś tam by nie mogła wnieść W każdym razie jestem otwarty na współpracę. Myślę, że moje CV wystarczy <lol> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi