jurek_h Napisano wczoraj o 14:27 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:27 3 minuty temu, Mikoski napisał: Ale jaja tu obserwuję 🤣 koło chce narty do tego cuś tam zrobione na opak jak standard i się dziwi że krawędź zewnętrzna ma mniejszy promień co znaczy że nie ma kompletnie żadnego pojęcia za co chce się zabrać 🤣. Stanie na górnej narcie w skręcie w klasycznym rozumieniu jazdy jest błędem który wyjebie cię w kosmos 🤪 tylko w sytuacjach awaryjnych się przydaje przynajmniej u mnie. Niezupełnie jest jak piszesz. Wspomniałem, że to trochę cyrkowa konkurencja i chłopaki dają radę na górnej. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ML11 Napisano wczoraj o 14:33 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 14:33 (edytowane) @Mikoski Sugeruję czytanie ze zrozumieniem 🤣 pozdro Edytowane wczoraj o 14:34 przez ML11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano wczoraj o 14:52 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:52 6 godzin temu, jurek_h napisał: Zewnętrzne krawędzie miały mniejszy promień skrętu od wewnętrznych. Chyba nic nie pomyliłem. No może że na opak 🤪 normalnie taliowanie jest jednakowe czego wyżej wymienione narty nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano wczoraj o 14:56 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:56 (edytowane) Ale przy tym sposobie jazdy ( na górnej narcie) mniejsze zewnętrzne R ma jedynie zalety. To inna konkurencja narciarska. Podobnie jak biegacze dalej popylają na ołówkach. Skoczkowie także mają taliowanie w "poważaniu" To wszystko narty tyle, że różne. Zresztą tak ekstremalnych nart jak Radarc było mało. Może ze trzy modele. Reszta była wzdłużne symetryczna z R do 10m i bardzo krótkie. 150 cm lub nawet mniej. Edytowane wczoraj o 15:05 przez jurek_h 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano wczoraj o 15:08 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:08 9 minut temu, jurek_h napisał: Ale przy tym sposobie jazdy ( na górnej narcie) mniejsze zewnętrzne R ma jedynie zalety. To inna konkurencja narciarska. Podobnie jak biegacze dalej popylają na ołówkach. Skoczkowie także mają taliowanie w "poważaniu" To wszystko narty tyle, że różne. Nie neguję niczego co piszesz tylko autor postu nie miał kompletnie o tym pojęcia że tak jest do puki o tym nie napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano wczoraj o 15:41 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:41 (edytowane) Ojtam, ojtam. Za późno edytowałem swój post. Zdecydowana większość nart "Body" czy "Fun" to zwykłe w geometrii narty z ekstremalnie małym R i długości najwyżej 150 cm. Da się dziś znaleźć cos do uprawiania tego typu narciarstwa. Jest nawet firma która coś takiego współcześnie produkuje !!! Proszę zwrócić uwagę na wyższą płytę. https://www.lusti-ski.eu/fun-skis-radikal-fun-carving-p64321/ Edytowane wczoraj o 15:41 przez jurek_h 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ML11 Napisano wczoraj o 15:52 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 15:52 43 minutes ago, Mikoski said: Nie neguję niczego co piszesz tylko autor postu nie miał kompletnie o tym pojęcia że tak jest do puki o tym nie napisałeś. Nie miałem pojęcia o czym? Że kiedyś takie narty produkowano? No niestety te narty przestano produkować jak ja pewnie pierwsze kroki na stoku stawiałem. W ogóle nie wiem po co się tłumaczę, chyba lepiej zakończyć tę dyskusję jak nie masz nic konstruktywnego do dodania. Dzięki wszystkim za zwrócenie uwagi, że istniały kiedyś narty dedykowane do BC, spróbuję jakieś upolować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 16:33 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:33 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano wczoraj o 17:08 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:08 (edytowane) Genialna odmiana bodycarwing w Twoim wydaniu. Obie narty całkowicie odciążone 😄 Purebody , no carving 🙂 Edytowane wczoraj o 18:09 przez jurek_h 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 3 godziny temu, ML11 napisał: Nie miałem pojęcia o czym? Że kiedyś takie narty produkowano? No niestety te narty przestano produkować jak ja pewnie pierwsze kroki na stoku stawiałem. W ogóle nie wiem po co się tłumaczę, chyba lepiej zakończyć tę dyskusję jak nie masz nic konstruktywnego do dodania. Dzięki wszystkim za zwrócenie uwagi, że istniały kiedyś narty dedykowane do BC, spróbuję jakieś upolować. To Skiforum, tu twardą skórę i dupę trzeba mieć 😉. Jak wytrzymasz, poznasz wiele(u) pozytywnie zakręconych narciarek i narciarzy. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 4 godziny temu, ML11 napisał: Nie miałem pojęcia o czym? Że kiedyś takie narty produkowano? No niestety te narty przestano produkować jak ja pewnie pierwsze kroki na stoku stawiałem. W ogóle nie wiem po co się tłumaczę, chyba lepiej zakończyć tę dyskusję jak nie masz nic konstruktywnego do dodania. Dzięki wszystkim za zwrócenie uwagi, że istniały kiedyś narty dedykowane do BC, spróbuję jakieś upolować. Cze Jak chcesz, to kup używki jakieś tanie na próbę. Ale osoby które tego próbowały, twierdzą że to chwilowa zajawka. Moda minęła, więc chyba szału w tej formie jazdy nie ma. Natomiast jazda na wewnętrznej w takiej formie może być kontuzjogenna. Ja bym uważał. Młody jesteś, to może nic Ci nie będzie, upadki przy nauce tak cyrkowych ewolucji chyba będą nieuniknione. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 1 godzinę temu, moruniek napisał: To Skiforum, tu twardą skórę i dupę trzeba mieć 😉. Jak wytrzymasz, poznasz wiele(u) pozytywnie zakręconych narciarek i narciarzy. Ta co Cię nie złamie to cię wzmocni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowane) 10 godzin temu, Marcos73 napisał: Cze Jak chcesz, to kup używki jakieś tanie na próbę. Ale osoby które tego próbowały, twierdzą że to chwilowa zajawka. Moda minęła, więc chyba szału w tej formie jazdy nie ma. Natomiast jazda na wewnętrznej w takiej formie może być kontuzjogenna. Ja bym uważał. Młody jesteś, to może nic Ci nie będzie, upadki przy nauce tak cyrkowych ewolucji chyba będą nieuniknione. pozdro Ma ochotę wiec niech spróbuje. Uważam, że jest wiele korzyści z próbowania najdziwniejszych nart czy kombinacji. Na przykład takich BBR (Salomon) lub ich przeciwieństwa z poszerzonymi tyłami. Warto pojeździć też na >200 cm ołówkach z taliowaniem typu 70 m. Czy szerokich big footach (120 cm, 120 mm) Bardzo uczące jest też zapięcie mocno różnych nart na każdą nogę. I na przykład wybranie się z tym na offpiste. Kiedyś tak jeździłem przez parę miesięcy. Powód był dość prozaiczny - straciłem w stromym lesie nartę, ale znalazłem inną. A ponieważ był środek sezonu i ceny poszły w górę to postanowiłem trochę poczekać. Jedna była dość wąskim TT i krótka, a druga porządną długą freeridówką. I jazda była spoko, jakkolwiek troszkę trzeba było pilnować równomiernego (czyli nierównomiernego) obciążania. Oczywiście też uważam funcarving za ślepą drogę, ale... kto bogatemu zabroni. Edit W sumie @Mitek (poniżej) ma rację, że określenie "ślepa droga" jest niezbyt trafne. Boczna gałąź (gałązka) jest zdecydowanie lepsze. Edytowane 10 godzin temu przez Wujot2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Cześć Ja nie uważam Funu za ślepą drogę tylko za boczna ścieżkę. W tych czasach byłem akurat narciarsko bardzo aktywny i poznałem sporo funowców, którzy robili świetna robotę. Tajemnica tkwi raczej w odważeniu się na pewne ruchy i w odwadze ich realizacji oraz w sporej sprawności. Pamiętam dziewczynę, która potrafiła znakomicie, wręcz imponująco zacieśniać szorując ciałem po ziemi będąc technicznie - w rozumieniu kanonu - dość mierną narciarką, ale bawiła się znakomicie z pełna kontrolą. To tak jak z baletem - nieco zapomniana dyscyplina, która wbrew pozorom sporo wniosła do całości. Jeżeli potraktujesz to jako funowy deskarz a nie jak napięty narciarz efekt będzie znakomity. Poniżej jeden z lepszych, w sensie zabawy a nie perfekcji Gość. To stary filmik ale celowo przypominam tu Pana Rafała bo to postać niesamowita o filmowym życiorysie - polecam się zapoznać. Narty - wystarczy krótka SL, nie sztywna, narty funowe były naprawdę elastyczne - przynajmniej ten na których jeździłem. Ale... skręt fun można zrobić praktycznie na każdej narcie - swego czasu pierwsze próby były robione na GS w okolicach 2 metry. nPozdro 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Dla mnie już większy fun dawałaby jazda na desce snowboardowej przeznaczonej stricte do jazdy carvingowej. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 6 godzin temu, Bruner79 napisał: Dla mnie już większy fun dawałaby jazda na desce snowboardowej przeznaczonej stricte do jazdy carvingowej. To były piękne czasy jak na desce jeżdżono zgodnie z tym do czego powstała a nie tak jak teraz widzimy na stokach. Prawie 100% współczesnych snowboardzistów nie umie jeździć po ratrakowanych trasach. Załączam tylko pozytywny przykład. Edytowane 3 godziny temu przez jurek_h 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi