Skocz do zawartości

Długi skręt -analiza jazdy.

Victor

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Wystarczy wyjść na stok w ekipie i się i dobrze bawić i luz zjawia się sam, zresztą pisałem o tym wiele razy jak, np iść na tor z przeszkodami dla dzieci a przede wszystkim wyrzucić z głowy nic nie znaczące detale - pisze o tym Jurek, pisał nie raz Marek - to kwestia psychiki i w niektórych skrajnych przypadkach robota dla psychologa.

Pozdro

I tak Mitek, który tak nie cierpi ponoć zawoalowanych przytyków, napisał, że ktoś nie dość, że sztywniak to jeszcze wariat:-) Bravo Boy! PS. Dróg w narciarstwie jest wiele, niektóre wyboiste nieco, inne trochę dookoła, a osoby są różne, wg mnie dywersyfikacja szkolenia czy też indywidualizacja to podstawa, a my ciągle wrzucamy wszystkich do jednego worka i chcielibyśmy by było jak w wojsku... wężykiem!

Edytowane przez star

9 godzin temu, jurek_h napisał:

Może jeszcze mały przykład z moich doświadczeń.

Zawsze miałem dość spory a-frame.
Niespecjalnie mi to przeszkadzało na ołówkach ale na karwingowych nartach już bardziej.
W końcu któryś z kolegów instruktorów zaczął mi pokazywać jak to powinno wyglądać.
Potrafił nawet wewnętrzną nogę w skręcie pochylić głębiej od zewnętrznej.
Sam także widziałem w telewizorze.

Zaczęło się wielkie próbowanie i pilnowanie wewnętrznej narty.
W głowie cały czas jedno.
Szło ......strasznie.
Jazda fatalna. Przypadkowe zakrawędziowania i nieprzyjemne upadki.
Koszmarne usztywnienie sylwetki i ogólnie brak zabawy.
Spóźnienia skrętów na bramkach.
Pewnie walczył bym z tym do dziś ale na szczęście......

Dałem sobie z tym spokój.
Pogodzę się z tym.
W końcu nie ścigam się o Puchar Świata a jedynie okolic Pcimia 😄 (niemal dosłownie)

Na większym luziku zacząłem bawić się w "swoje"

W końcu jakoś już jeździłem 😉
Chcąc zacieśniać maksymalnie skręty na krawędzi zauważyłem, że czasami krawędź przy wjechaniu na "wylodzone" miejsce mnie nie trzyma. Przyczyną nie są tępe narty a nie dość perfekcyjny balans przód-tył.
Ustawienie wystarczało na twardy sztruks ale na wywianym już nie.
Błąd może być mały i narta się ślizga.
Prawie w 99,5% to jest zostanie z tyłu.
Nie mówimy o jakimś wielkim błędzie bo pod tyłkiem komórka SL i wiele tu nie potrzeba.
Odkąd zacząłem aktywnie ustawiać się w skręcie przód-tył mogłem zdecydowanie wejść na większe kąty zakrawędziowania. 
W ten sposób zrobiło się mało miejsca na wewnętrzną nogę i......a-frame znacząco się zmniejszył.
Bo musiał.

Nawet o tym nie musiałem myśleć.
Teraz raczej nie jest większy niż cały czas ma Lindsey Vonn. 🙂

Nawet tego nie czytajcie.
Lepiej pojeźcić  na nartach 😉

I o to wszystko chodzi @jurek_h , iż zbyt często na rozwiązanie problemu X, otrzymujemy rady z pupy, a błąd jak chorobę, trzeba odpowiednio zdiagnozować.

• Like 3

5 godzin temu, Gabrik napisał:

I o to wszystko chodzi @jurek_h , iż zbyt często na rozwiązanie problemu X, otrzymujemy rady z pupy, a błąd jak chorobę, trzeba odpowiednio zdiagnozować.

Cześć

Oczywiście, i dlatego na forum możesz jedynie polecieć ogólnikiem - trzeba się wyluzować. Natomiast jak to zrobić to - tak jak pisałem powyżej i jak Ty piszesz powyżej - to trzeba się spotkać na stoku, pogadać, przejechać się razem, zdiagnozować problem. Czasami to bardzo trudne przypadki, często zupełnie nie związane z nartami jako takimi - o tym również pisałem.

Ale statystycznie to doprowadzenie do wyluzowania nie jest wcale takie trudne. nie możemy koncentrować się na jakimś jednym najtrudniejszym przypadku. Kiedyś opisze jakie kurioza miałem i to była bardzo ciężka praca, bo w perspektywie nie chodzi o to żeby ktoś jeździł ciętym tak czy inaczej - to nie ma żadnego znaczenia.

Chodzi o to aby - gdy zostanie sam poradził sobie, był bezpieczny, nie panikował itd.

Pozdro

• Like 1
  • Thanks 1