Skocz do zawartości

[ Buty Narciarskie ] Jakie buty wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, Dzejk napisał:

Siemanko,

Chciałbym tylko zaznaczyć że jedyne co z „Gór” mam  w serduszku to jedynie to że się tam wychowałem a moim drugim domem nie jest Aspen i faktycznie nie śmigam na nartach od 5 RŻ, wpadły w oko fajnie się prezentują k2, wychodzi na to że fajny liner i to tyle, 

Będąc kilka dni temu w „Dolomitach” przysiadłem do piwka z użytkownikiem BOA dolnej części stopy i powiedział i tu cytuję „Nie założę nic innego na nogę” starszy Pani chwalił sobie rozwiązanie, zakładanie i łatwość użycia, dlatego właśnie pytam 🙂

Cześć

Ależ każdy podejmuje własne decyzje i ma własne priorytety. Dla mnie but narciarski musi trzymać dość sztywno z różnych względów - wygoda używania nie ma tu znaczenia, czy inaczej - trzeba się nauczyć używać i tyle. 

Wiesz, to jest trochę tak, że np. sporo osób narzeka na uciążliwość noszenia nart a wystarczy się nauczyć.

But cięgłowy nigdy nie będzie trzymał jak skorupa na klamrach i to dyskwalifikuje dla mnie takie konstrukcje ale wiele osób znajdzie w takich butkach szczęśliwy wybór i zadowolenia im szczerze życzę.

Pozdro serdeczne

Sęk w tym że BOA nie ma znaczenia, to tylko bajer taki czy inny. Liczy się skorupa i liner - czy pasują do Twojej stopy, a nie czy ktoś inny chwali sobie jakieś tam rozwiązanie. A Ty nawet nie wiesz jaka jest długość Twojej stopy (jednej i drugiej) w mm - nie że dobry będzie rozmiar 28/29 bo między 28 a 29 jest ogromna różnica. Szerokość i wysokość podbicia - jeśli nie znasz tych parametrów nie kupisz dobrze butów narciarskich, ale mam takie podejrzenie (graniczące z pewnością) że nie będzie Ci to specjalnie przeszkadzać 🙂. Tak czy inaczej - powodzenia z zakupami.

• Like 1

24 minuty temu, Dzejk napisał:

Będąc kilka dni temu w „Dolomitach” przysiadłem do piwka z użytkownikiem BOA dolnej części stopy i powiedział i tu cytuję „Nie założę nic innego na nogę” starszy Pani chwalił sobie rozwiązanie, zakładanie i łatwość użycia, dlatego właśnie pytam 🙂

Chętnie bym poczytał opinie obiektywnych użytkowników tego rozwiązania. Oczywiście każda opinia jest trochę subiektywna, ale niektóre są mniej. 🙂 O ile dobrze rozumiem system BOA polega na łatwym dociągnięciu dolnej części skorupa buta przy pomocy linki i pokrętła. Widzę jedną zaletę w stosunku do tradycyjnych dwóch klamer. Nacisk będzie równo rozłożony na całą górę dolnej części. Ale jednocześnie jest to wadą, bo w klasycznym rozwiązaniu mogę np. mocniej docisnąć dolną klamrę, tę najbliższą przodu i słabiej górną, bo np. mam wysokie podbicie. Łatwo się podobno luzuje taką linkę BOA, ale ile to roboty z częściowym poluzowaniem klamer. Dla mnie BOA wydaje się zbędnym bajerem.

Szwagier kupił buty z innym bajeranckim systemem, zapinaniem od tyłu. Wydają się cacy. Tyle że do zapinania trzeba zatrudnić dodatkową osobę z silnymi palcami. Mam takie, ale naprawdę musiałem się nieźle przyłożyć by mu te zapięcia zapiąć.

• Like 1

16 minut temu, a_senior napisał:

Szwagier kupił buty z innym bajeranckim systemem, zapinaniem od tyłu. Wydają się cacy. Tyle że do zapinania trzeba zatrudnić dodatkową osobę z silnymi palcami. Mam takie, ale naprawdę musiałem się nieźle przyłożyć by mu te zapięcia zapiąć.

wczoraj przymierzałem właśnie takie NORDICA HF i zapinanie jest zupełnie bezwysiłkowe, można kijkiem i nawet nie trzeba się schylić

nordica_hf_120.thumb.jpg.1233c3311c5f5ccd89f14093cfdd38e9.jpg

• Like 1

15 minut temu, Jan napisał:

wczoraj przymierzałem właśnie takie NORDICA HF i zapinanie jest zupełnie bezwysiłkowe, można kijkiem i nawet nie trzeba się schylić

Nie wiem czy były to te buty, ale wyglądały podobnie. Naprawdę musiałem się przyłożyc do tych tylnych zapięć. Nie było mowy o tym by zapiąć je kijkami. 

11 minut temu, Jan napisał:

zadzwoń do szwagra i zapytaj

Zadzwoniłem. Tak, to chyba ten sam model. Chyba, bo szwagier nie jest w domu. Na pewno Nordica, model sprzed dwóch lat. Flex 150. Naciągany. 🙂 Szwagier normalnie sam je zapina, ale z powodu kontuzji (wjechał w niego od tyłu koleś) nie mógł się schylać. W sumie nie narzeka, choć moje wrażenia jako zewnętrznego zapinacza były inne. 🙂

8 minut temu, Mitek napisał:

Niestety... choćby był najlepszy na świecie moje poczucie narciarskie estetyki kłoci się z takim wyborem.

Pozdro

coś muszę kupić jeszcze w tym sezonie bo moje K2 Spyne 130 już mają ponad 300 dni na śniegu i ledwo zipią

1 minutę temu, Jan napisał:

coś muszę kupić jeszcze w tym sezonie bo moje K2 Spyne 130 już mają ponad 300 dni na śniegu i ledwo zipią

Kup porządne buty. Rossignol KX wytrzymał koło 20 sezonów, niektóre po prawie 100 dni.

no ale jak ktoś lubi się onanizować nowościami...

6 godzin temu, Adam ..DUCH napisał:

Tak prosto... Idź do Decathlon kup sobie budżetowo jakieś buty 90-100. Do tego narty AR na wzrost-10. Resztę wydaj na szkolenie 

Akurat są fajne komfortowe z futerkiem, sofa zresztą też..  doradzałem pewnej pani…

23 godziny temu, Mitek napisał:

Myślę, że przy dynamicznej jeździe technologia nie zapewni dostatecznej sztywności i jej stałości. Jakby to były technologie znakomite to byłyby w sporcie.

Witam

Byłem, mierzyłem tegoroczne Fischery 130 i Tecniki 130 z BOA na stopie i 2 klamrami na cholewce,

oraz dokładnie te same modele z 4 klamrami - taki eksperyment żeby móc się wypowiedzieć.

Odniosłem wrażenie, że materiał skorupy w części stopy i śródstopia w butach z BOA jest bardziej miękki, jakiś taki cienki jak papierek.

Cholewka w obydwu rodzajach butów - plastik taki sam twardy w butach z BOA i w butach z klamrami.

Przy nacisku na języki w butach z klamrami odczucie jak zawsze - nic nie zwróciło mojej uwagi.

W butach z BOA - cisnę na języki i odniosłem wrażenie, że część skorupy ta nad stopą wygina się i dociska do stopy.

Nigdy w żadnych butach nawet o mniejszym flexie nie zdarzyło mi się tego odczuć.

Bootfiter potwierdził mi że do BOA stosują trochę inne masy żeby to dopasowywanie do stopy w każdym miejscu miało sens.

Poza tym podobno są to takie plastiki pomieszane z jakąś masą, które nie przekazują płynnie i proporcjonalnie wkładanej siły którą napieramy na języki,

Podobno podczas jazdy te buty mają taką specyfikę, że po naciśnięciu na języki, mimo że cholewka się wygina

to nie od razu przekazuje siłę na dolną część buta i na nartę - taka bezwładność.

I do tego trzeba się przyzwyczaić. Dla mnie to nie jest akceptowalne, żeby nie było bezpośredniego ciągłęgo kontrolowania nacisku.

Dlatego po sprawdzeniu odczucia w butach i tych wyjaśnieniach, osobiście odrzucam możliwość korzystania z butów z BOA.

pozdrawiam

• Like 2
  • Thanks 3

2 godziny temu, Suave napisał:

Byłem, mierzyłem tegoroczne Fischery 130 i Tecniki 130 z BOA na stopie i 2 klamrami na cholewce

Dzięki. Szkoda, że nie można porównać butów tej samej firmy, jedne z BOA, drugie bez, ale dobre i to. Mam te Fischery i one maja bardzo twarde plastiki w dolnej części skorupy. Nie wiem jak jest z tymi plastikami w butach 130 innych firm, ale te wydają sie wyjątkowo twarde. Stąd zresztą kłopoty przy wkładaniu. A nie daj boże wkładaniu zimnych butów. Kurwicy można dostać. Anyway, można zapomnieć o BOA. 🙂

Teraz, a_senior napisał:

Dzięki. Szkoda, że nie można porównać butów tej samej firmy, jedne z BOA, drugie bez,

tak właśnie było

2 godziny temu, Suave napisał:

z BOA na stopie i 2 klamrami na cholewce,

oraz dokładnie te same modele z 4 klamrami

🙂

• Like 1

1 minutę temu, Suave napisał:

Hmmm... Pewnie te buty zakłada sie jednak łatwiej niż te klasyczne 4-klamrowe. Dla niektórych może to mieć znaczenie.