Skocz do zawartości

Dobór drugiego kompletu nart

lsienko

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! 🙂 

Obecnie jeżdżę na Head Supershape e-Speed, które świetnie sprawdzają się na twardych, przygotowanych trasach. Szukam jednak drugiego kompletu nart, które lepiej poradzą sobie w trudniejszych warunkach – na trasach z muldami, rozjeżdżonym i luźnym śniegiem oraz mniej przygotowanych stokach. Zależy mi na zwrotności, dobrej amortyzacji i stabilności w luźnym śniegu, aby łatwiej omijać przeszkody i dynamicznie manewrować.

Czy buty z flexem 105 będą odpowiednie do takich nart. 

Preferuję marki Head lub Fischer

PłećM
Waga: 85kg
Wzrost: 187 cm.
Jak długo jeździsz na nartach? 22 lata, amatorsko 2-3 razy w sezonie zimowym. 
Moje umiejętności oceniam: 7/10
Jakie masz teraz narty? Head Supershape e-Speed 176 cm
Możliwości finansowe: do max 3000zł

Godzinę temu, lsienko napisał:

Cześć! 🙂 

Obecnie jeżdżę na Head Supershape e-Speed, które świetnie sprawdzają się na twardych, przygotowanych trasach. Szukam jednak drugiego kompletu nart, które lepiej poradzą sobie w trudniejszych warunkach – na trasach z muldami, rozjeżdżonym i luźnym śniegiem oraz mniej przygotowanych stokach....

To jakiś mit o "trudniejszych warunkach", przecież prędkości, przeciążenia, wysiłek przy wycinaniu na twardym są ogromne. Kwestia techniki, objeżdżenia i... sprzętu.

Sprzęt: buty masz miękkie - to ok (większa ruchomość i amortyzacja w stawie skokowym = mniejsze obciążenia i rozluźnienie reszty). Nart szukaj w grupie freeride/freestyle/freeski, szerszych, dłuższych ale lekkich (bez blachy). Zamiast kupować nowe zorientowałbym się po komisach i wypożyczalniach czy mają coś w temacie 80-100 pod butem. Pierwszy set i tak będzie szybko zmieniany, zakatowany, przewiercany. PS Ważne są też wiązania - warto stać nisko, bez płyty/podwyższenia (zwiększa wyczucie terenu pod nartą).

• Like 2
  • Thanks 1

16 godzin temu, Friski napisał:

1.To jakiś mit o "trudniejszych warunkach", przecież prędkości, przeciążenia, wysiłek przy wycinaniu na twardym są ogromne. Kwestia techniki, objeżdżenia i... sprzętu.

2.Sprzęt: buty masz miękkie - to ok (większa ruchomość i amortyzacja w stawie skokowym = mniejsze obciążenia i rozluźnienie reszty). Nart szukaj w grupie freeride/freestyle/freeski, szerszych, dłuższych ale lekkich (bez blachy). 3. Zamiast kupować nowe zorientowałbym się po komisach i wypożyczalniach czy mają coś w temacie 80-100 pod butem. 4. Pierwszy set i tak będzie szybko zmieniany, zakatowany, przewiercany. 5. PS Ważne są też wiązania - warto stać nisko, bez płyty/podwyższenia (zwiększa wyczucie terenu pod nartą).

1. Zgadzam się z tym co opisałeś, to może doprecyzowując - mniej komfortowe do jazdy na rozjeżdżonym i pomuldowanym stoku, ciężej się manewruje i wykonuje się krótkie skręty. 

2. Czy będą się nadawać narty z grupy Völkl Blaze/Head Kore/Fischer Ranger? Jak dobrać ten typ nart pod moje warunki fizyczne?

3. OK!

4. Czy mógłbyś rozwinąć tę myśl w bardziej szczegółowy sposób?

5. OK! Zwrócę uwagę. 

15 godzin temu, Paw napisał:

KASTLE MX 83 175cm Elan wingman 82 cti 178 to moje wybory

Dzięki! Narty - szerokość/długość zaproponowałeś już pod moje warunki fizyczne? 

Z tego co widzę to zaproponowałeś narty typu allmountain, post wyżej Friski proponuje narty freeride. Mając narty slalomowe na zmianę warto iść w coś uniwersalnego czy bardziej przeznaczone na rozjeżdżone/ośnieżone trasy. 

Godzinę temu, lsienko napisał:

1. Zgadzam się z tym co opisałeś, to może doprecyzowując - mniej komfortowe do jazdy na rozjeżdżonym i pomuldowanym stoku, ciężej się manewruje i wykonuje się krótkie skręty. 

2. Czy będą się nadawać narty z grupy Völkl Blaze/Head Kore/Fischer Ranger? Jak dobrać ten typ nart pod moje warunki fizyczne?

3. OK!

4. Czy mógłbyś rozwinąć tę myśl w bardziej szczegółowy sposób?

...

ad. 2 Voelkle (Blaze 86) chyba będą najlżejsze... Spróbowałbym. 🙂 Jedyna słuszna długość to 181 cm bo dłuższych nie ma.

ad. 4 Wiele myśli w jednym zdaniu. Po pierwsze nie wiadomo czy Tobie takie narty, warunki i sposób jazdy przypadnie do gustu. Po drugie wciągając się w temat pewnie będziesz bardziej świadomy i potrzeby co do długości, szerokości, charakteru narty się zmienią/doprecyzują. Po trzecie w skrócie - jazda w "trudnych warunkach" niszczy narty (jeżeli zaliczasz każdą dziurę, hopkę, łatę śniegu a przy okazji gałęzie, korzenie i kamienie). Po czwarte przestawienie wiązań szokująco dużo zmienia (w pływalności/skłonności do nurkowania w przód, stabilności w jeździe przodem/tyłem, w rotacjach w powietrzu) ale wiąże się z wierceniem - temat rzeka na amerykańskich forach (jest to temat dużo szerszy niż "centered/+2forward" w SL)...itd.

Osobiście nudzi mnie jazda na nartach uniwersalnych. Albo wycinanie na wąskiej narcie do momentu aż "wybutowuje" za często, albo zmiana na szerokie i zabawa hopkami, szukanie odsypów, objeżdżanie rantów trasy i poza (nie mówiąc o freeride bo to jeszcze inny temat).

• Like 1

Jeżeli chcesz jeżdzić na zniszczonej trasie to te jeżeli poza trasa w głebokim kopnym śniegu to nie wiem. Długoś to raczej w tym wypadku promień około 16-17m. Na kestlu jeżdziłem i jest super do tego zastosowania. Mogę jeszcze cos powiedzieć o Montero Ar tu długość 180cm radius chyba 17m. Sa dobre jak to Stockle ale drogie i po prawdzie nie zachwyciły mnie.