Jan Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 6 godzin temu, Marxx74x napisał: napiję się z kolegą piwa wracając wieczorem do domu Rozwiń a nie wolno pić piwa na przystanku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu @Jannie (od 4.5 % alko w górę a dalej już całe dyskusje odnośnie okoliczności, intencji, faktu, zawartości i miejsca). Co do zasady wg. obowiązującej Ustawy i Kodeksu nie. A reszta to kwestia prawnika jeżeli w normalnym trybie sprawa trafi na Sąd i będziesz się bronić :). Dziwne rzeczy się wygrywa (i przegrywa). M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 5 godzin temu, Jan napisał: a nie wolno pić piwa na przystanku ? Rozwiń Pić wolno,tylko można mandat dostać,bo to miejsce publiczne😁ja piję czeskiego pilznera ma 4.4 czyli mogę 😀na przystanku nie miałem okazji... dzięki Marxx za info😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) @Edwinnie podpieraj się moją wykładnią bo 4.5 idzie ze spożycia w środkach transportu publicznego (miejscach wyznaczonych, np. WARS) a sama definicja miejsca publicznego (nieograniczony dostęp i tak dalej) to bardzo dyskusyjna sprawa .. jak byś miał problemy to pamiętaj, że kolega który odszedł z miejsca przed interwencją a którego nie znasz (znasz okazjonalnie, rozmawialiście pod sklepem, w barze i tak dalej ) wręczył Ci w prezencie (nie podpadasz pod sprawy podatkowe przy czym nie wnosisz zarzutu oszustwa) bezalkoholowe piwo wg. jego deklaracji której zaufales (wina niezawiniona) a w warunkach oświetlenia i małej czcionki (prosimy o biegłego 🙂 ) i braku doświadczenia (nie pijasz tego piwa, zaufałeś naiwnie w deklarację a nie doszło do konsekwencji czynu skutkującej aktem wandalizmu bądź przestępstwem co może usuwać wspomniane przesłanki choć też nie do końca ) byłeś przekonany, że ten napój przy niewyczuwalnym smaku alko nie jest zabroniony dla danego miejsca/sytuacji .. i tak dalej 🙂 . Tak żartobliwie. Prawo jest zabawne - o przepisach w sporcie nie wspomnę :). M. Edytowane 4 godziny temu przez Marxx74x 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu A tak w ramach ciekawostki - wystarczy nowelizacja dwóch paragrafów podciągając narty pod UTO i wyciągając jurysdykcję publiczną na stoki nie tylko PO zdarzeniu aby temat picia na stokach skutecznie móc domykać. Dlaczego tak się nie dzieje? 🙂 .. to już inna bajka 🙂 jak maseczki covidowe od szefa świetnej zresztą szkoły narciarskiej (polecam, może nie tyle szkołę ale jakoś instruktorów bądź jako pomysł na instruktorską ścieżkę). M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 6 godzin temu, Marxx74x napisał: @Mitek bądź proszę konsekwentny bo mnie to razi 😉 .. na przystanku nie zapalę, nie wolno .. obok przystanku napiję się z kolegą piwa wracając wieczorem do domu chociaż, jakby tak spojrzeć oficjalnie, to i tak domena publiczna, więc nie wolno .. a znaki, które stawiam pisząc ten wpis to znaki przestankowe i z przystankiem mają może tyle wspólnego co chwila oczekiwania podczas recytacji podobna do czekania na spóźniony autobus. Z recytacji de facto wywodzą nazwę : przestankowe. Bana nie sugeruję 🙂 więc luz 🙂, język jednak szanujmy. Szczególnie, gdy coś się komuś zarzuca. M. Rozwiń Cześć I bardzo dobrze, że Cię razi. Mój błąd sorry. Nic nikomu nie zarzucam tylko stwierdzam fakty - a Ty widzisz co innego niż opisałem, w poście kolegi? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Zupełnie mnie to nie obchodzi. Publikowanie w przestrzeni sieci odchodzi już dawno od kanonicznych norm języka. Być może tworzy nowy język, nową formę komunikacji .. tak dalece jak sięga czytelność przekazu użyte środki są prawidłowe - może to jest nowy paradygmat komunikacji? Słowotwórstwo, przełamanie interpunkcji .. to już było. Z mojej perspektywy - więcej luzu .. i mniej tolerancji dla chamstwa. Możemy używać różnych określeń, różnie komentować .. ale w tak małej społeczności jakis szacunek, pomimo różnicy poglądów, doświadczenia, potrzeb czy czego tam jeszcze, przydaje się. Choćby po to, żeby kiedyś spotkać się na stoku i pewne sprawy wyjaśnić. Nie na pięści :). M. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi