Skocz do zawartości

Stöckli za co tyle dopłacamy

tryhp3

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Mitek napisał:

W bozon Higgsa też nie wierzyłeś pewnie. Jesteś śmieszny chłopie ale widzę że masz poklask specjalisty od pomiaru temperatury - brawo!

trumpizm w formie czystej. (mała litera celowa)

Coś o cząstkach elementarnych wiem, bozonach także, ale co do bozonu Higgsa nie miałem zdania... choć nie wiem co tu śmiesznego? Zaczęło się polowanie na czarownice? Szukanie wrogów i sprzymierzeńców?

https://www.thestatesman.com/supplements/science_supplements/forgotten-quantum-indian-1502717551.html

4 minuty temu, Mitek napisał:

Ja nie wiem czy Ty wiesz. Jak na razie to pokazujesz, że internet wie.

Wystarczy, że Internet wie. Przecież nie jesteś w stanie zweryfikować mojej wiedzy w tym zakresie. Ja tam ludziom wierzę. Jak mówią, że wiedzą, to pewno wiedzą. A Twojej wiedzy o bosonie Higgsa też nie sprawdzam. Chwała Ci za to, że słyszałeś, a nawet kontekst niezły znalazłeś aby go wpleść do dyskusji. Brawo.

Edytowane przez star

15 minut temu, star napisał:

Wystarczy, że Internet wie. Przecież nie jesteś w stanie zweryfikować mojej wiedzy w tym zakresie. Ja tam ludziom wierzę. Jak mówią, że wiedzą, to pewno wiedzą. A Twojej wiedzy o bosonie Higgsa też nie sprawdzam. Chwała Ci za to, że słyszałeś, a nawet kontekst niezły znalazłeś aby go wpleść do dyskusji. Brawo.

Ciekawe, że wierzysz ludziom a nie wierzysz specjalistom w danej dziedzinie. Wiedza nie polega na wierze czy też wyborach - w sensie działania demokratycznego. Nie jest też domeną większości.

Wiedza to twór nauki i zaangażowanych w nią ludzi.

Odsetek idiotów w tej grupie nie jest zerowy ale jest niezwykle mały ze względu na sposób realizacji nauki.

Czerpanie wiedzy z sieci jest wysoce ryzykowne. Sugeruję zapoznać się z ideami kampanii SPRAWDZAM.

Na tym kończę bo porozumienie jest raczej niemożliwe.

41 minut temu, Mitek napisał:

Ciekawe, że wierzysz ludziom a nie wierzysz specjalistom w danej dziedzinie. Wiedza nie polega na wierze czy też wyborach - w sensie działania demokratycznego. Nie jest też domeną większości.

Wiedza to twór nauki i zaangażowanych w nią ludzi.

Odsetek idiotów w tej grupie nie jest zerowy ale jest niezwykle mały ze względu na sposób realizacji nauki.

Czerpanie wiedzy z sieci jest wysoce ryzykowne. Sugeruję zapoznać się z ideami kampanii SPRAWDZAM.

Na tym kończę bo porozumienie jest raczej niemożliwe.

Wytłumaczyłeś sam. Ludzie nauki zgadzają się, że tachionów ani nie znaleziono, ani nie stworzono spójnej teorii, która by je tłumaczyła. Praca Dragana nie spotkała się z ciepłym przyjęciem ogółu vide https://arxiv.org/html/2406.14225v1 to akurat napisał uczeń Roszkowskiego, który nomen omen pracował nad bozonami Higgsa https://pl.wikipedia.org/wiki/Leszek_Roszkowski

także inna praca Dragana spotkała się z krytyką https://arxiv.org/abs/2301.07802

Sieć jest podstawą wiedzy obecnie, a jej filtrowanie i ocenianie trudną, ale nie niemożliwą sztuką.

Edytowane przez star

Napisano (edytowane)
19 hours ago, Harnaś said:

Wszystkie osiągnięcia AI to brutalna siła mocy obliczeniowej zaprzęgnięta do metod wymyślonych dekady temu. Ktoś zdecydował by włożyć w to grube miliardy i teraz by chciał na tym zarobić, stąd dużo szumu medialnego. Są plany by zastępować ludzi, ale patrząc jak to wygląda w systemach biznesowych, to jest duże rozczarowanie i wiele problemów.

Ze sztuczną inteligencją miałem już do czynienia blisko 20 lat temu na studiach. Jeden z pierwszych komercyjnych projektów w którym uczestniczyłem było prognozowanie oparte o sztuczną inteligencję dla dużej firmy z branży energetycznej. Owo prognozowanie działało dobrze tj. lepiej niż średnia z prognoz eksperckich ale czasami mogło dać bardzo przekłamaną odpowiedź która w efekcie mogła być bardzo droga i przez to była traktowana jako wsparcie eksperta.

Boty które potrafią wszystko można sparafrazować, że znają się na wszystkim i na niczym. Ich dużym problemem są halucynacje, które moim zdaniem wykluczają je do stosowania w wielu sytuacjach. One nawet nie przyznają się do tego. Ostatnio gadałem z programistą który pisze oprogramowanie w pewnym frameworku PHP, ChatGPT dawał mu w odpowiedzi metody które nie istnieją w dokumentacji po czym zakończył z nim współpracę. 

Tak ktoś wyłożył miliardy i chciałby na tym zarobić. Wiele osób robi też szum medialny, ale trzeba mieć świadomość, że one liczą na zasięgi a niekoniecznie sztuczna inteligencja ich interesuje sama w sobie. Zapewne skończy się to pęknięciem bańki i bankructwami, ale Ai już z nami zostanie.

Tak jest wiele problemów. Zadałem proste pytanie Chatowi. Czy Solina leży w Bieszczadach? Ten twierdzi, że tak. Natomiast prawda jest taka, że w Górach Sanocko-Turczańskich które z Bieszczadami mają tyle wspólnego, że z nimi graniczą. Ai booty uczą się na podstawie informacji które zostały im przekazane. Jeżeli 95% pseudo naukowych publikacji twierdzi, że Solina leży w Bieszczadach, to widzicie co się wydarzyło. Jeżeli Ai wywala się na takich prostych pytaniach, to pytanie czy można mu wierzyć w nieco trudniejszych? Jak dla mnie w obecnym momencie, Ai nadaje się jako pomoc dla bystrego eksperta a nie jako prawda objawiona.

image.thumb.png.4b2fbf6313cf782f9914343cfd64fa63.png

Edytowane przez tryhp3

Czyli.

Jeśli miliard Chińczyków zrobi sobie happening i każdy z nich będzie np. pięć razy dziennie przez rok karmił sieć informacją 2+2= 3,14 to za "jakiś czas AI będzie to podawać jako poprawne obliczenie i używać we własnych rozwiązaniach zadań.

Czy dobrze myślę?

Pamiętam jak pewien Londyńczyk zapakował na dziecięcy wózek komórki wszystkich znajomych, przeszedł się z nim po centralnych ulicach miasta i oczyścił je z ruchu samochodowego.

Algorytmy Google Maps pokazały kierowcom w okolicy korek i zaczęli miejsca unikać.

To wszystko robi się dość skomplikowane a przez to dość łatwe na ataki i manipulacje.

p.s. nawet znalazłem film z tej akcji.

Okazało się, że rzecz działa się w Berlinie 😄 

Edytowane przez jurek_h
  • Like 2
  • Haha 1

1 godzinę temu, tryhp3 napisał:

Ze sztuczną inteligencją miałem już do czynienia blisko 20 lat temu na studiach. Jeden z pierwszych komercyjnych projektów w którym uczestniczyłem było prognozowanie oparte o sztuczną inteligencję dla dużej firmy z branży energetycznej. Owo prognozowanie działało dobrze tj. lepiej niż średnia z prognoz eksperckich ale czasami mogło dać bardzo przekłamaną odpowiedź która w efekcie mogła być bardzo droga i przez to była traktowana jako wsparcie eksperta.

Boty które potrafią wszystko można sparafrazować, że znają się na wszystkim i na niczym. Ich dużym problemem są halucynacje, które moim zdaniem wykluczają je do stosowania w wielu sytuacjach. One nawet nie przyznają się do tego. Ostatnio gadałem z programistą który pisze oprogramowanie w pewnym frameworku PHP, ChatGPT dawał mu w odpowiedzi metody które nie istnieją w dokumentacji po czym zakończył z nim współpracę. 

Tak ktoś wyłożył miliardy i chciałby na tym zarobić. Wiele osób robi też szum medialny, ale trzeba mieć świadomość, że one liczą na zasięgi a niekoniecznie sztuczna inteligencja ich interesuje sama w sobie. Zapewne skończy się to pęknięciem bańki i bankructwami, ale Ai już z nami zostanie.

Tak jest wiele problemów. Zadałem proste pytanie Chatowi. Czy Solina leży w Bieszczadach? Ten twierdzi, że tak. Natomiast prawda jest taka, że w Górach Sanocko-Turczańskich które z Bieszczadami mają tyle wspólnego, że z nimi graniczą. Ai booty uczą się na podstawie informacji które zostały im przekazane. Jeżeli 95% pseudo naukowych publikacji twierdzi, że Solina leży w Bieszczadach, to widzicie co się wydarzyło. Jeżeli Ai wywala się na takich prostych pytaniach, to pytanie czy można mu wierzyć w nieco trudniejszych? Jak dla mnie w obecnym momencie, Ai nadaje się jako pomoc dla bystrego eksperta a nie jako prawda objawiona.

Copilot twierdzi, że Solina nie leży w Bieszczadach. PS uczenie się z dobrych źródeł nie jest trudne. Przecież nawet algorytm Google’a odsiewa ziarna od plew i robi to dość sensownie.

2 godziny temu, tryhp3 napisał:

ChatGPT ostatnio w ogóle osłabł. Pewno nie w wersji najmocniejszej którą darmowa nie jest. A są jeszcze Copilot, Gemini i DeepSeek… w wersjach różnych zapewne. Do konkretnych zadań wykorzystywane dedykowane narzędzia wsparte naukowcami. Stad skujcesy AI na olimpiadzie matematycznej, w noblowskiej klasyfikacji białek, w dowodzie twierdzenia kombinatorycznego w grze w szachy czy go. Zabawne jest że każdemu każecie iść do instruktora i broń Boże nie uczyć się samemu ale wiedzą nt AI każdy szermuję jakby co najmniej skończył licencjat z zakresu. Co więcej argumenty są takie, że jak komuś rozwarstwiły się narty czy jakieś marketowe narty okazały się badziewiem to odium spada na całe narciarstwo, ech… Pooglądajcie co mówią eksperci, spróbujcie zrozumieć… Dragan odbył sporo dyskusji z osobami którzy tworzą AI a także z drugiej strony barykady. Filmy są w sieci. Dragan guru nie jest ale przynajmniej odrobił pracę domową, umysł ma ścisły i odrobinę własnej inwencji. Trzeba by trochę pooglądać trochę doczytać i wtedy można rozmawiać choć bez solidnej wiedzy nadal będą to puste dywagacje… w stylu jedna pani drugiej pani…

Edytowane przez star

9 minut temu, star napisał:

Copilot twierdzi, że Solina nie leży w Bieszczadach. PS uczenie się z dobrych źródeł nie jest trudne. Przecież nawet algorytm Google’a odsiewa ziarna od plew i robi to dość sensownie.

Hm. 

Nieładnie tak manipulować 😉

A może to przykład halucynacji ( AI oczywiście)

W lewym górnym rogu logo Copilot.

Zrzut ekranu 2025-04-08 134630.png

• Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1

2 minuty temu, jurek_h napisał:

Hm. 

Nieładnie tak manipulować 😉

A może to przykład halucynacji ( AI oczywiście)

W lewym górnym rogu logo Copilot.

Zrzut ekranu 2025-04-08 134630.png

Widzisz napisz jaka wersja Copilota na jakiej platformie a nie z braku info zarzucasz komuś manipulacje. Moja jest na IPhone’a i pisze tak:

Solina, znana głównie z zapory wodnej i sztucznego Jeziora Solińskiego, znajduje się w województwie podkarpackim, w powiecie leskim. Choć bywa kojarzona z Bieszczadami ze względu na bliskość i popularność wśród turystów zwiedzających region, geograficznie leży na skraju Bieszczad, a nie w ich centralnej części. Jest to jednak miejsce, które często stanowi punkt wyjściowy do dalszych wypraw w Bieszczady. 😊 Lubisz ten region?

1 minutę temu, star napisał:

Widzisz napisz jaka wersja Copilota na jakiej platformie a nie z braku info zarzucasz komuś manipulacje. Moja jest na IPhone’a i pisze tak:

Solina, znana głównie z zapory wodnej i sztucznego Jeziora Solińskiego, znajduje się w województwie podkarpackim, w powiecie leskim. Choć bywa kojarzona z Bieszczadami ze względu na bliskość i popularność wśród turystów zwiedzających region, geograficznie leży na skraju Bieszczad, a nie w ich centralnej części. Jest to jednak miejsce, które często stanowi punkt wyjściowy do dalszych wypraw w Bieszczady. 😊 Lubisz ten region?

Ja pytałem czy Solina leży w Bieszczadach? A tak naprawdę uważam to za informacje zadowalająca 90 procent bo wiedzą że nie w okolicy Karkonoszy;-)

😄

Powyższy mój zrzut z systemu Windows 11. PC i7, 64GB ram, dysk M2 1T grafika Quadro 😄

Ten poniżej, Apple MacBook Pro. Chyba za stary bo pomimo, że działa na systemie Sequoia 15.4 jest na M1.

p.s. STAR może załóż wątek "iPhone za co tyle dopłacamy" 🙂

To tylko żarcik.

Nie mogłem się oprzeć.

Zrzut ekranu 2025-04-8 o 13.56.59.png

Edytowane przez jurek_h
  • Haha 1

3 godziny temu, jurek_h napisał:

😄

Powyższy mój zrzut z systemu Windows 11. PC i7, 64GB ram, dysk M2 1T grafika Quadro 😄

Ten poniżej, Apple MacBook Pro. Chyba za stary bo pomimo, że działa na systemie Sequoia 15.4 jest na M1.

p.s. STAR może załóż wątek "iPhone za co tyle dopłacamy" 🙂

To tylko żarcik.

Nie mogłem się oprzeć.

Ja mam iPhone mini leciwego już na fali fascynacji iPadem kupiony ale po przesiadce z Sony Xperia z5 szału nie było. Więc psychofanem nie jestem. iPad nadal kocham.

Edytowane przez star

On 4/8/2025 at 1:37 PM, star said:

Ty tak poważnie? Podpowiedzi z Google na górze strony często są na podstawie Wikipedii. Jako takie w niej informacje są tylko w zweryfikowanych artykułach, a takich za wiele nie ma.

Bardzo trudno jest zweryfikować co jest prawdą a co nie, jeśli nie jest się ekspertem który to weryfikuje. 

On 4/8/2025 at 1:53 PM, star said:

Pytanie czy umiesz czytać ze zrozumieniem? Skraj to krańcowa część powierzchni. Czyli to narzędzie twierdzi, że w Bieszczadach, zatem mądrzejsze od ChatGPT nie jest.

On 4/8/2025 at 2:07 PM, jurek_h said:

Tutaj zapytałeś nieco inaczej. Region geograficzno-kulturowy. Czyli masło maślane. Pod to drugie można podciągnąć wszystko. Jako tako odpowiedział, ale widać, że każdy zapytał nieco inaczej o to samo i uzyskał nieco sprzeczne odpowiedzi. 

Jak tego wszystkiego można bronić w obecnej formie?

• Like 1

Godzinę temu, tryhp3 napisał:

Ty tak poważnie? Podpowiedzi z Google na górze strony często są na podstawie Wikipedii. Jako takie w niej informacje są tylko w zweryfikowanych artykułach, a takich za wiele nie ma.

Bardzo trudno jest zweryfikować co jest prawdą a co nie, jeśli nie jest się ekspertem który to weryfikuje. 

Pytanie czy umiesz czytać ze zrozumieniem? Skraj to krańcowa część powierzchni. Czyli to narzędzie twierdzi, że w Bieszczadach, zatem mądrzejsze od ChatGPT nie jest.

Tutaj zapytałeś nieco inaczej. Region geograficzno-kulturowy. Czyli masło maślane. Pod to drugie można podciągnąć wszystko. Jako tako odpowiedział, ale widać, że każdy zapytał nieco inaczej o to samo i uzyskał nieco sprzeczne odpowiedzi. 

Jak tego wszystkiego można bronić w obecnej formie?

Chodziło mi o algorytm pozycjonujący strony. A co do Wiki to z mojej działki znam jedno ńiezbyt precyzyjne ale wiele jest mega rzetelnych z dobrymi odnośnikami. Co do skraju, to krańce, czy obrzeża... jeden pies. Kiedyś zabraliśmy kumpla w Bieszczady, w góry, wracając on nas na łódkę na Solinę... to tak a propos a jeśli o skraju to też coś ciekawego przy okazji znalazłem https://dzienniknaukowy.pl/astronomowie-stworzyli-mape-pustki-lokalnej-rozleglego-pustego-regionu-na-skraju-drogi-mlecznej ciekawsze niż te utarczki słowne, nadmiar precyzji też niezdrowy, tyle o ile, każdemu jego dokładność. PS. A propos zrozumienia to każdy jakieś ma, ale nie trzeba być noblistą aby coś tam ogarniać, choć niektórym ciągle za mało... ech życie.

Edytowane przez star
  • Haha 1

56 minut temu, star napisał:

Chodziło mi o algorytm pozycjonujący strony. A co do Wiki to z mojej działki znam jedno ńiezbyt precyzyjne ale wiele jest mega rzetelnych z dobrymi odnośnikami. Co do skraju, to krańce, czy obrzeża... jeden pies. Kiedyś zabraliśmy kumpla w Bieszczady, w góry, wracając on nas na łódkę na Solinę... to tak a propos a jeśli o skraju to też coś ciekawego przy okazji znalazłem https://dzienniknaukowy.pl/astronomowie-stworzyli-mape-pustki-lokalnej-rozleglego-pustego-regionu-na-skraju-drogi-mlecznej ciekawsze niż te utarczki słowne, nadmiar precyzji też niezdrowy, tyle o ile, każdemu jego dokładność. PS. A propos zrozumienia to każdy jakieś ma, ale nie trzeba być noblistą aby coś tam ogarniać, choć niektórym ciągle za mało... ech życie.

• Haha 2
  • Sad 1

2 godziny temu, jurek_h napisał:

To już od 2019. Atom swoją drogą modernizuje linię butów. Cenione CS między innymi zastępuje nowy model.

Edytowane przez Gabrik
  • Like 1
  • Thanks 1

Dobrze, że mam Elany 🙂

Planuję raczej zakup Dynastarów SL.

Możliwe Head GS  , których nigdy  przez 50 lat jazdy na nartach nie miałem.

Nigdy nie miałem także Atomic.

Moja recepta na zakup dobrych nart jest prosta.

Możliwie tania komórka którą da się kupić.

Jeszcze się nie pomyliłem.

Ale prawdę mówiąc Chińczycy, patrząc na przykład  Volvo ( i jak się okazuje   Atom i Salo)  mają świadomość siły marki i krzywdy im nie robią.

Edytowane przez jurek_h
  • Like 1
  • Thanks 1

1 godzinę temu, jurek_h napisał:

Dobrze, że mam Elany 🙂

Planuję raczej zakup Dynastarów SL.

Możliwe Head GS  , których nigdy  przez 50 lat jazdy na nartach nie miałem.

Nigdy nie miałem także Atomic.

Moja recepta na zakup dobrych nart jest prosta.

Możliwie tania komórka którą da się kupić.

Jeszcze się nie pomyliłem.

Ale prawdę mówiąc Chińczycy, patrząc na przykład  Volvo ( i jak się okazuje   Atom i Salo)  mają świadomość siły marki i krzywdy im nie robią.

Dynastar SL fis z tego roku to dla mnie genialna narta, jeździłem na niej krótko ale mam prawie same dobre odczucia, oprócz śmigu 😁 ona chce tylko na krawędzi w czym jest fantastyczna.

• Like 1
  • Thanks 1

17 godzin temu, Mikoski napisał:

Dynastar SL fis z tego roku to dla mnie genialna narta, jeździłem na niej krótko ale mam prawie same dobre odczucia, oprócz śmigu 😁 ona chce tylko na krawędzi w czym jest fantastyczna.

Jeździłem na identycznej narcie ale prawdopodobnie mniej agresywnie naostrzonej jakieś 2-3 tygodnie wcześniej i nie było specjalnego problemu aby jechać śmigiem. Świetna narta, bardzo reaktywna, dobrze zbalansowana, nie wymusza jazdy siłowej jak choćby Atomic S9 czy Stockli SL. Jedna z najlepszych obecnie na rynku nart SL RD.

Edytowane przez tomkly
  • Like 1