Skocz do zawartości

Stöckli za co tyle dopłacamy

tryhp3

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, KrzysiekK napisał:

Napisałem Starowi że sam dodał sobie ,,jeszcze jeden,, stąd wyniknął jego błąd w liczeniu kotów. 

Nie jestem Schroedingerem. Choć splątanie kwantowe mnie jara. Ja jedynie cyt. Jako rzecze Copilot

Edytowane przez star

Teraz, star napisał:

Ja nic nie dodaję. Ja jedynie cytuję.

No nie. Dodałeś sobie tam słowo jeszcze. To też zmieniło kolejne kroki bo w każdym kącie wg Ciebie siedzi 2 koty więc naprzeciw każdej pary kotów siedzią w trzech kątach cała szóstka Siersciuchów. Jestem wielbicielem tych stworzeń więc im więcej tym lepiej ale nie przesadzajmy. 🤣

• Haha 1

3 minuty temu, KrzysiekK napisał:

No nie. Dodałeś sobie tam słowo jeszcze. To też zmieniło kolejne kroki bo w każdym kącie wg Ciebie siedzi 2 koty więc naprzeciw każdej pary kotów siedzią w trzech kątach cała szóstka Siersciuchów. Jestem wielbicielem tych stworzeń więc im więcej tym lepiej ale nie przesadzajmy. 🤣

A jego imię Copilot. Nie 44.

ps jeśli chodzi o interpretację to osobiście podoba mi się Mirkowa nawet jeśli niepoprawna, druga który ma walor poznawczy to taka matrioszkowa au rebours.

Edytowane przez star

5 minut temu, KrzysiekK napisał:

Ja pojęcia nie mam o czym teraz mówisz … trzymam się tylko tekstu Piotra. 

🤣🤣

To się trzymaj. Rozumiem. Szanuję. Copilot to narzędzie takie jak ChatGPT. Bawiąc uczyć.

ps dobór narzędzi jak nart ważna rzecz, potem interpretacja też istotna w końcu wnioski, przyczyny i skutki można się pogubić w meandrach absurdu szczególnie jak precyzji brak.

Edytowane przez star

W dniu 4.04.2025 o 10:23, Gabrik napisał:

Janie dawaj, bardzo lubię jak wątek wraca do tematu.

Wracając do tematu.

Ja za Stockli nie dopłacam ani jednej złotówki.

Nigdy ich nie kupiłem 🙂

Jeździłem na kilku i było różnie ale raczej dobrze.

Jak dla mnie:

SX fenomenalne. Zdecydowanie lepsze niż ich konkurencja w tej  grupie.

Jednak ja takich nart nie potrzebuję.

Komórki SL dla mnie za twarde.

Może ktoś cięższy i lepszy technicznie będzie miał inne zdanie.

Sklepowe SL .....przeciwnie.

Dla mnie za miękkie i zbyt mało responsywne.

Może ktoś lżejszy i ......... 😉 technicznie będzie miał inne zdanie.

Gdybym jednak kiedyś Stockli kupił nie czuł bym się oszukany.

To solidne, trwałe i dobre narty.

Naznaczone określonym prestiżem.

Jak komuś pasują ( co mnie nie dziwi) to niech kupuje.

Mamy wybór i to jest najważniejsze.

Edytowane przez jurek_h
  • Like 4
  • Thanks 2

2 godziny temu, Mitek napisał:

Cześć

Tak i to dość logiczne, uczciwe i nacechowane szacunkiem w przeciwieństwie do odwracania kota ogonem czynionego przez kolegę starra.

Pozdro

Szczególnie, że sam od siebie nic nie napisałem. Odezwałem się jedynie, aby pokazać, że czasem dobór środka np narzędzia AI może sporo zmienić. Stąd cytat z Copilota. Z pierwszą z zagadek sobie poradził. Druga jest tak beznadziejnie nieprecyzyjnie sformułowana, że jak już pisałem każda głupia czy nie odpowiedź może mieć jakiś sens. To tylko logika nie mieszałbym do tego makiawelistycznie jak to masz w zwyczaju szacunku... no chyba, że do kota. Np. w Twojej odpowiedzi, która mi się podoba ze względu na oryginalność, nie poprawność, nie uwzględniałeś że kot może siedzieć na nie swoim ogonie, może nie musi, a sformułowanie Chertana wydaje się, że dopuszcza dość sporo kotów jeden na ogonie drugiego, co każdy kto miał logikę ogarnia, że zacytuję Chertana na ogonie każdego kota siedzi kot

Może jakiś admin wydzieli posty dotyczące dywagacji na temat kosztów produkcji oraz ChatGPT do innego działu?

On 3/27/2025 at 11:51 PM, tomkly said:

Stockli są trwałe, to ich największa zaleta.

Jestem w stanie się z tym zgodzić. Na zdjęciu nowe narty Atomic Redster G9 2019/2020 (lewa strona) i Stöckli Laser GS 2020/2021 których jestem właścicielem.

Laser GS kupiłem od studenta który chciał je sprzedać po jednej wizycie w Szczyrku (miał inną wizję narciarstwa i jeszcze inne narty na stanie a aktualnie potrzebna była mu kasa na Skitury). Ten z kolei kupił je chwilę wcześniej jako potestowe.

Sam je oddawałem na ostrzenie i zapewne wcześniej też były. Mimo tego Stöckli mają więcej krawędzi z przodu i z tyłu - ewidentnie w tych miejscach są pogrubione. W pozostałej części jest podobna grubość co nowe Atomici. Do tego Laser GS z tyłu mają grubą blachę, natomiast Atomici jakieś cienkie tworzywo. Nie wygląda to za dobrze.

Koniec końców te Atomici też zakupiłem, ponieważ trafiła się dobra cena a chciałem narty nieco dłuższe od posiadanych. Lasery mam 180 cm, w tym sezonie testowałem Atomici X9 i Q9 o długości nieco większej i te moje wydawały mi się jakieś przykrótkie po przesiadce (mam 190 cm wzrostu). 

IMG_20250323_180341.jpg

Edytowane przez tryhp3
  • Thanks 1
  • Haha 1

A to nie wiedziałem (były ostrzone w polecanym Krakowskim serwisie...), ale w takim razie nowe Lasery miały znacznie grubszą krawędź od Atomiców. 

Chyba, że te Lasery to była wersja pod wypożyczalnie a mit jest taki, że takie mają grubsze krawędzie...

Edytowane przez tryhp3

54 minuty temu, tryhp3 napisał:

A to nie wiedziałem (były ostrzone w polecanym Krakowskim serwisie...), ale w takim razie nowe Lasery miały znacznie grubszą krawędź od Atomiców. 

Chyba, że te Lasery to była wersja pod wypożyczalnie a mit jest taki, że takie mają grubsze krawędzie...

Lasery mają (przynajmniej GS 2020/21) solidne krawędzie. To nie jest kwestią modelu dla wypo, bo takiego GS Stockli nie ma. Natomiast jeszcze więcej "mięsa" mają/miały  Molitory, czyli narty wykonywane przez Stockli, dla sieci szwajcarskich sklepów. Na terenie Szwajcarii, te narty mają darmowy, dożywotni serwis.

• Like 1
  • Thanks 2

6 godzin temu, Gabrik napisał:

Lasery mają (przynajmniej GS 2020/21) solidne krawędzie. To nie jest kwestią modelu dla wypo, bo takiego GS Stockli nie ma. Natomiast jeszcze więcej "mięsa" mają/miały  Molitory, czyli narty wykonywane przez Stockli, dla sieci szwajcarskich sklepów. Na terenie Szwajcarii, te narty mają darmowy, dożywotni serwis.

I to ma sens, tym bardziej że przeciętny Szwajcar na takie narty musi cały tydzień pracować 

9 godzin temu, tryhp3 napisał:

Może jakiś admin wydzieli posty dotyczące dywagacji na temat kosztów produkcji oraz ChatGPT do innego działu?

Jestem w stanie się z tym zgodzić. Na zdjęciu nowe narty Atomic Redster G9 2019/2020 (lewa strona) i Stöckli Laser GS 2020/2021 których jestem właścicielem.

Laser GS kupiłem od studenta który chciał je sprzedać po jednej wizycie w Szczyrku (miał inną wizję narciarstwa i jeszcze inne narty na stanie a aktualnie potrzebna była mu kasa na Skitury). Ten z kolei kupił je chwilę wcześniej jako potestowe.

Sam je oddawałem na ostrzenie i zapewne wcześniej też były. Mimo tego Stöckli mają więcej krawędzi z przodu i z tyłu - ewidentnie w tych miejscach są pogrubione. W pozostałej części jest podobna grubość co nowe Atomici. Do tego Laser GS z tyłu mają grubą blachę, natomiast Atomici jakieś cienkie tworzywo. Nie wygląda to za dobrze.

Koniec końców te Atomici też zakupiłem, ponieważ trafiła się dobra cena a chciałem narty nieco dłuższe od posiadanych. Lasery mam 180 cm, w tym sezonie testowałem Atomici X9 i Q9 o długości nieco większej i te moje wydawały mi się jakieś przykrótkie po przesiadce (mam 190 cm wzrostu). 

IMG_20250323_180341.jpg

Krawędzi masz więcej na tyle  i dziobie - bo maszyna tam nie dojechała. Jesli jest spora różnica między tyłem/przodem a środkiem - to pewnie trochę ostrzona już narta była. Natomiast grubość krawędzi ogólnie - to kwestia podejścia firmy ile dają. Salomon/atomic zawsze koło 1,6mm, rossignol w sportowych dechach ok 1,5mm - a zwykle dechy allm czy allr - ok 2mm. Mnie to samego zdziwiło, ale na twardym lepiej mi się jechało na sportowej desce która miała 1,4-1,5mm niż na tej którą miała 2mm. A tu znowu można podyskutować o wpływie grubości krawędzi na elastyczność wzdłużną nart 😁😁

• Thanks 1

10 godzin temu, tryhp3 napisał:

Cześć

Mity są raczej do śmiechu. Zastanówmy się spokojnie:

Narty do wypożyczalni to narta robiona najtańszym kosztem. Czy tam byłyby stosowane jakieś wyjątkowe krawędzie czy to czego mają na kilometry?

A Molitor... zdobył medal na MŚ w Zakopanem. Jeździłem w tym roku dzięki uprzejmości Kaema. normalna narta acz... z pewnością wiedzie prym w brzydocie (wybacz Mareczku to zdanie osobiste).

Pozdro

Edytowane przez Mitek
  • Haha 1

2 godziny temu, Bruner79 napisał:

Krawędzi masz więcej na tyle  i dziobie - bo maszyna tam nie dojechała. Jesli jest spora różnica między tyłem/przodem a środkiem - to pewnie trochę ostrzona już narta była.  😁😁

Albo jeździł na nich zwolennik tępienia dziobów i piętek, w tym wypadku może po prostu ich nie ostrzył 😀😀

• Like 1

On 4/3/2025 at 3:11 PM, tomkly said:

Jeździłem teraz 2 dni w Solden po intensywnym opadzie śniegu na e-SL, bo dałem kolegom do testowania swoją Armadę. Żadnych problemów z jazdą w miękkim śniegu, żadnego zmęczenia. Jazda cały czas albo śmigiem albo głęboko ciętym skrętem, w zależności od konkretnego stoku. Mnie osobiście większe problemy sprawia jazda w takich warunkach na narcie GS, a już szczególnie w odmianie FIS > 30m. Nogi bardziej obciążone, długie śmigła stawiają większy opór. Slalomka przy dobrej technicznie jeździe nie powoduje żadnych problemów kondycyjnych.  Dla porównania - jeden dzień na Kuhtai po dużym opadzie śniegu jeździłem na Stockli SX 170 cm, teoretycznie lepszej na szerszy wolumen warunków. Narta świetna, jedzie w zasadzie w każdym warunkach i dowolnym rodzajem skrętu, natomiast tak ciężka, że w porównaniu do SL FIS Heada męczy o wiele bardziej. Tu nie ma prostych recept, liczy się nie tylko geometria ale i masa narty, jej reaktywność, spontaniczność.

Komórkowa slalomka to narta stworzona do dynamicznej jazdy po lodzie lub przynajmniej w miarę twardym śniegu. Taka jazda zawsze będzie męcząca. Jeżeli zejdziemy z dynamiki, to oczywiście, że można się zwozić czy śmigować... jak na prawie każdej narcie. Tylko co do takiej jazdy wnosi komórka, czego nie będzie miała dowolna pierwsza sklepowa slalomka? 

"Dorosłe" FIS GS to jeszcze inna bajka. Szczerze nie rozumiem sensu jazdy na takiej narcie poza zawodami FIS/treningami (chyba, że ktoś po prostu lubi sztachety- wolny kraj). Powyższe nie dotyczy bardzo wąskiej grupy, zazwyczaj byłych zawodników, którzy faktycznie umieją na takiej narcie jeździć. Reszcie z zapasem wystarczą masterki/U21.

Edytowane przez Flex 40
  • Like 1

On 4/3/2025 at 4:23 PM, kordiankw said:

Odpowiedź bardzo ogólna, niestety nie podaje gotowca.

"Projekt techniczny głośnika klasy premium custom 

Każdy model językowy potrzebuje odpowiedniego kontekstu do poprawnej i precyzyjnej odpowiedzi. Tak samo jak człowiek.

Jeżeli pójdę do zakładu projektującego w/w głośniki z zapytaniem "panie daj mi głośnik taki, żeby dobrze grał", to odpowiedź także nie będzie precyzyjna.

Po zadaniu Grokowi 3 deep search takiego pytania" 

Wykonaj projekt techniczny głośnika klasy premium custom. Głośnik będzie wykorzystywany w high endowym kinie domowym. Pomieszczenie ma wymiary 10x5m, wysokość sufitu 3m. Na ściany pokoju wykończone są wykończone panelami akustycznymi. Kino domowe przyszykowane dla 1-5 użytkowników. Jeżeli potrzebujesz dodatkowych informacji- dopytaj. Zależy mi na szczegółowym projekcie głośnika. Projekt ma być gotowy do wysyłki do firmy zajmującej się produkcją takich głośników."

uzyskałem dosyć szczegółową odpowiedź (3 strony a4 łącznie z proponowanymi parametrami i modelami woofera, midrange, tweetera, obudowy, sieci krzyżowej i innych parametrów o których nie mam zielonego pojęcia. Jeżeli ktoś się na tym zna to zachęcam do przetestowania i podzielenia się wnioskami.
  • Like 1

Godzinę temu, Flex 40 napisał:

uzyskałem dosyć szczegółową odpowiedź (3 strony a4 łącznie z proponowanymi parametrami i modelami woofera, midrange, tweetera, obudowy, sieci krzyżowej i innych parametrów o których nie mam zielonego pojęcia. Jeżeli ktoś się na tym zna to zachęcam do przetestowania i podzielenia się wnioskami.

No właśnie.

Odpowiedź AI to nie jest projekt a dalej założenia projektowe.

Nie ma żadnego kluczowego obliczenia.

Jaka ma być pojemność obudowy ?

Może obudowa zamknięta lub jeszcze innego typu?

Powierzchnia BR ?

Częstotliwości podziału nie mówiąc już o konkretnych filtrach to realizujących ?

Ten niby projekt tak jak bym czytał audiofilskie forum. 

To podobnie sensowne do tego gdyby zawodnicy Pucharu Świata szukali porad odnośnie techniki jazdy na naszym forum.

Pomijając zerową przydatność projektową, są tam elementarne błędy merytoryczne.

np, sugerowany głośnik wysokotonowy:

Ai proponuje 25mm kopułkę berylową  i jako sugerowany Mundorf AMT ( Air Motion Transformer ) to zupełnie inna technologia. Skrajnie inna. Nie ma nic wspólnego z berylem. Nie jest nawet głośnikiem kopułowym a odmianą wstęgowego.

Głośnik wysokotonowy:
  • Typ: 1-calowa (25 mm) kopułka berylowa dla wyjątkowej szczegółowości i rozszerzonego pasma.
  • Pasmo: 4 kHz – 20 kHz (z możliwością rozszerzenia do 30 kHz dla formatów hi-res).
  • Producent sugerowany: Mundorf AMT lub Scan-Speak Illuminator.
Edytowane przez jurek_h
  • Like 2

36 minut temu, jurek_h napisał:

AI nie może nic stworzyć, bo nie jest inteligentne i nie rozumie nic. Generuje odpowiedzi z tekstów jakie dostało z wykorzystaniem metod statystycznych.

Edytowane przez Harnaś

1 hour ago, jurek_h said:

No właśnie.

Jaka ma być pojemność obudowy ?

Może obudowa zamknięta lub jeszcze innego typu?

Powierzchnia BR ?

Częstotliwości podziału nie mówiąc już o konkretnych filtrach to realizujących ?

To podobnie sensowne do tego gdyby zawodnicy Pucharu Świata szukali porad odnośnie techniki jazdy na naszym forum.

Wszystko sprowadza się do jakości pytania.

Jeżeli nie korzystamy z AI wytrenowanych w konkretnej czynności, to aby uzyskać w miarę satysfakcjonujący wynik musimy napisać dokładnie czego od AI oczekujemy, co zignorować, a co uwzględnić- chociażby powyższe pytania (plik w załączniku). Podkreślam- nie oceniam merytoryki bo się na tym nie znam, ale myślę że zrobił to i tak lepiej niż przeciętny człowiek, który nie zna się na głośnikach (na przykład ja).

Dobrym testem byłoby np. Podanie jako przykładu konkretnego projektu/projektów i na tej podstawie zlecenie zaprojektowania nowego głośnika.

Eksperymentując z zagadnieniami z mojej branży (medycyna) byłem zarówno pozytywnie jak i negatywnie zaskoczony przez Chata GPT/Groka- czasami na podstawie danych medycznych i wyników badań stawiały trafne diagnozy w trudnych przypadkach, a czasami wykładały się na prostych zagadnieniach.

Specyfikacja Głośnika.docx

Edytowane przez Flex 40
  • Like 1

32 minuty temu, Harnaś napisał:

AI nie może nic stworzyć, bo nie jest inteligentne i nie rozumie nic. Generuje odpowiedzi z tekstów jakie dostało z wykorzystaniem metod statystycznych.

To dokładnie jak my dostajemy przez życie różne teksty i generujemy jakieś tam odpowiedzi, u nas to się nazywa doświadczeniem:-)

• Like 1