Harnaś Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 3 minuty temu, jurek_h napisał: Mnie się nie udaje. Widać umiem zaprojektować ale nie umiem zapytać jak się projektuje 😄 Pewnie robisz coś czego AI nie znajduje w Internecie 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 2 minuty temu, Harnaś napisał: Pewnie robisz coś czego AI nie znajduje w Internecie 😉 To możliwe 😉 Ale wyjaśnienie jest bardzo przewrotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 33 minuty temu, jurek_h napisał: Mnie się nie udaje. Widać umiem zaprojektować ale nie umiem zapytać jak się projektuje 😄 Odpowiedź bardzo ogólna, niestety nie podaje gotowca. "Projekt techniczny głośnika klasy premium custom ChatGPT powiedział: Projekt techniczny głośnika klasy premium custom wymaga uwzględnienia wielu aspektów technicznych, estetycznych i użytkowych, aby zapewnić najwyższą jakość dźwięku oraz wyjątkowy wygląd. Oto ogólny zarys, który można wykorzystać jako punkt wyjścia do stworzenia takiego projektu: 1. Określenie celu i wymagań Zastosowanie: Czy głośnik ma być używany w domu, w studiu audio, czy w systemie audiofilskim? Wielkość i kształt: Czy ma to być głośnik wolnostojący, czy podwieszany? Wygląd: Czy projekt ma być minimalistyczny, czy bardziej ozdobny? Budżet: Określenie budżetu na projekt pozwala na określenie klasy komponentów (np. materiały, technologie). 2. Projekt obudowy Rodzaj materiału: Dla głośników premium często stosuje się drewno, takie jak dąb, orzech, czy mdf wysokiej jakości, wykończone lakierem lub fornirem. Często spotyka się także obudowy kompozytowe (np. węglowe). Wzmacnianie obudowy: Należy zapewnić odpowiednią sztywność obudowy, aby zminimalizować rezonanse. Można używać wewnętrznych wzmocnień lub specjalnych materiałów tłumiących. Konstrukcja obudowy: Można wybrać konstrukcję zamkniętą, bass-reflex lub aktywną, w zależności od pożądanej charakterystyki basów. 3. Głośniki (przetworniki) Rodzaje przetworników: Wysokotonowy: Tweeter – np. wstęgowy, jedwabny, metalowy, czy karbonowy. Wybór zależy od pożądanej charakterystyki dźwięku. Średniotonowy: Przetwornik dedykowany do częstotliwości średnich. Można użyć np. przetwornika papierowego, węglowego, czy kompozytowego. Niskotonowy (woofer): Wybór woofera zależy od wymagań dotyczących basu. Głośniki o dużych membranach zapewniają głębokie basy. Typy głośników: W zależności od konstrukcji, głośnik może być 2-, 3- lub 4-drożny. 4. Zasilanie i wzmacniacz Aktywny vs pasywny: Dla głośników klasy premium często wybiera się aktywne głośniki z wbudowanymi wzmacniaczami, które są dostosowane do konkretnych przetworników. Wzmacniacze: Wysokiej jakości wzmacniacze (np. w klasie A, AB, D) zapewniają czystość dźwięku. Klasa A zapewnia najlepszą jakość, ale jest mniej efektywna. Zasilacz: Dobrze zaprojektowany zasilacz jest kluczowy dla jakości dźwięku, powinien mieć wystarczającą moc i stabilność. 5. Układ crossover (zwrotnica) Rodzaj zwrotnicy: Dobór zwrotnicy zależy od liczby głośników i ich charakterystyki. Wysokiej klasy głośniki premium mają zaawansowane układy zwrotnic, często stosujące elementy wysokiej jakości (np. kondensatory foliowe). Cięcia częstotliwości: Precyzyjne ustawienie częstotliwości cięcia pomiędzy poszczególnymi przetwornikami (np. 2kHz dla przejścia między wooferem a średniotonowym). 6. Dźwięk i akustyka Tuning dźwięku: Warto przeprowadzić pomiary akustyczne obudowy, by upewnić się, że głośnik ma odpowiednią charakterystykę częstotliwościową (np. flat, warm, neutral). Równowaga tonalna: Głośnik premium powinien oferować wyjątkową klarowność w średnich pasmach, precyzyjny bas oraz wyraźne wysokie tony bez zniekształceń. Izolacja wibracji: Aby zapobiec przenoszeniu niepożądanych drgań, obudowa powinna być odpowiednio wzmocniona i dobrze tłumiąca. 7. Wygląd i wykończenie Design: Dbałość o estetykę, w tym detaliczność wykończenia obudowy, solidne elementy łączące (np. metalowe ramki, złocone terminale). Materiały wykończeniowe: Można zastosować drewno fornirowane, szkło, metal, a także elementy skórzane lub karbonowe w zależności od charakterystyki produktu. Kolorystyka: Dopasowanie do stylistyki wnętrz – wykończenie w różnych kolorach, np. klasyczna czerń, biel, czy naturalne odcienie drewna. 8. Złącza i podłączenia Wejścia audio: Standardowe złącza, jak gniazdo RCA, terminale bananowe lub złącza XLR dla lepszej jakości sygnału. Dodatkowe opcje: Możliwość podłączenia do Bluetooth, Wi-Fi, a także aplikacji sterujących w przypadku nowoczesnych głośników aktywnych. 9. Testy i kalibracja Testy akustyczne: Sprawdzanie głośnika w różnych warunkach akustycznych, kalibracja zwrotnicy, sprawdzenie zakresu dynamiki i oddanie naturalności dźwięku. Certyfikaty: W głośnikach klasy premium może być stosowana certyfikacja jakości (np. THD, SNR, certyfikaty zgodności z normami audiofilskimi). 10. Produkcja i montaż Ręczna produkcja: Głośniki klasy premium często są ręcznie montowane, aby zapewnić najwyższą jakość wykonania. Kontrola jakości: Każdy egzemplarz głośnika powinien przejść szczegółową kontrolę jakości przed wysyłką. Projektowanie głośnika klasy premium custom wymaga szczególnej dbałości o detale, zarówno pod względem technicznym, jak i estetycznym. Stworzenie takiego urządzenia to połączenie nowoczesnej technologii, wiedzy akustycznej i pasji do audio." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu (edytowane) 12 minut temu, kordiankw napisał: W tym rzecz. To bełkot który jest żłobkiem dla początkującego projektanta który wie już tyle, że chce sam coś zrobić. Chat jest daleko za nim. Mimo wszystko myślę, że Ai i tak była by lepsza od współczesnej "elity" politycznej. Edytowane 22 godziny temu przez jurek_h 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 21 minut temu, kordiankw napisał: głośnika klasy premium custom jak byłem młody to budowaliśmy świetne głośniki ba nawet kolumny u kumpla w piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 25 minut temu, Jan napisał: jak byłem młody to budowaliśmy świetne głośniki ba nawet kolumny u kumpla w piwnicy My też - mam jeszcze dwa "pudła. w piwnicy".. nie ustępowały Altusom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu (edytowane) Nobla nie dają zazwyczaj za bredzenie https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/2024/press-release/ lepiej wypowiadać się o rzeczach na których się znamy. Ja na chemii się słabo znam;-) ps osoby które nie dogadają się z chatem będą technologicznie wykluczeni... można i tak. Edytowane 21 godzin temu przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 2 godziny temu, kordiankw napisał: W styczniu dostałem pozew sądowy o zwrot kwoty kredytu frankowego, który spłaciłem w całości do banku 10 lat temu. Propozycja odpowiedzi na pozew, była taka sama jaką przygotowała kancelaria adwokacka. Czyli kancelaria też korzysta z AI. 🙂 Mój syn też programista i też korzysta z AI. Dzieje się i nie do końca wiadomo jak to się to skończy. Nawet moja była firma (Cyfronet) inwestuje mocno w AI. Trzeba pamietać, że AI zużywa ogromne ilości mocy komputerowej. Z ekologią ma to niewiele wspólnego. 🙂 Pewnie pójdzie podobną drogą jak roboty. Zastąpi wielu, ale i stworzy miejsca pracy dla wielu, tyle że innych. Wg mnie będzie to kolejne, potężne narzędzie wspomagające nas ludzi i nic więcej. Samo nic nie odkryje i nie wyjaśni, ale ułatwi w odkrywaniu i wyjaśnianiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 16 minut temu, a_senior napisał: Czyli kancelaria też korzysta z AI. 🙂 Albo chatGPT wyszukał odpowiedź na forum frankowym, bo kancelaria prowadzi takie dla swoich kientów, którzy są w sporze zbiorowym z bankiem i tu równeż zamieszcza dla nich porady pro publico bono. Zalogowanie się do takiego forum dla AI nie powinno stanowić problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 41 minut temu, a_senior napisał: Czyli kancelaria też korzysta z AI. 🙂 Mój syn też programista i też korzysta z AI. Dzieje się i nie do końca wiadomo jak to się to skończy. Nawet moja była firma (Cyfronet) inwestuje mocno w AI. Trzeba pamietać, że AI zużywa ogromne ilości mocy komputerowej. Z ekologią ma to niewiele wspólnego. 🙂 Pewnie pójdzie podobną drogą jak roboty. Zastąpi wielu, ale i stworzy miejsca pracy dla wielu, tyle że innych. Wg mnie będzie to kolejne, potężne narzędzie wspomagające nas ludzi i nic więcej. Samo nic nie odkryje i nie wyjaśni, ale ułatwi w odkrywaniu i wyjaśnianiu. Z całością się zgadzam. Z wyróżnionym tekstem zupełni nie. W szachach właśnie pojawiły się całkiem nowe strategie. Arcymistrzowie dużo się nauczyli w rozumieniu tej gry. A inne dziedziny to takie trochę bardziej złożone szachy są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 59 minut temu, star napisał: Z wyróżnionym tekstem zupełni nie. W szachach właśnie pojawiły się całkiem nowe strategie. Zobaczymy. Na pewno, choć lepiej unikać tak kategorycznego słowa jak "na pewno", nie wymyślą nowych szachów. 🙂 Kiedyś, połowa lat 90., napisałem książkę o informatyce, komputerach i przyszłości. Z różnych powodów nie została wydana. Nieźle kombinowałem, sporo udało mi sie przewidzieć, np. rozwój internetu, www, laptopów i takie tam. Ale do głowy mi nie przyszło, że może być coś takiego jak smartfon i to co nim idzie, np. cały tramwaj czy autobus pełny młodych ludzi, i nie tylko młodych, wpatrzonych w ekraniki i coś tam przy nich majstrujących. I podobno jego wpływ na coraz mniejszy procent nartujących wśród młodych. 🙂 I oczywiście nie mogłem przewidziec rozwoju AI. Chcę przez to powiedzieć, że bardzo trudno przewidzieć co nas czeka, nawet w dziedzinie technologii. Bo przewidywania bazują na naszej dotychczasowej wiedzy a nie biorą, bo nie mogą brać, pod uwagę nowych, rewolucyjnych wynalazków i ich zastosowań. Można się np. spierać, czy wynalazek i wprowadzenie nart carvingowych to była rewolucja w narciarstwie alpejskim czy tylko ważna zmiana i uzupełnienie, ale nikt w latach 70. czy 80. o niej poważnie nie myślał i jej nie planował. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowane) Pytanie do ChatGPT: To było tak. Bociana dziobał szpak. Potem były jeszcze dwie takie zmiany. Ile razy szpak był dziobany. Odpowiedź: Z opisu wynika, że szpak był dziobany przez bociana, a potem były jeszcze dwie zmiany. Jeśli przyjmiemy, że każda zmiana oznacza, że szpak był dziobany przez bociana, to szpak był dziobany: Raz przez bociana Drugi raz podczas drugiej zmiany Trzeci raz podczas trzeciej zmiany Zatem szpak był dziobany 3 razy. To chyba na dziś bardziej sztuczne niż inteligentne Zupełnie poważnie to myślę, że za jakiś czas Ai będzie przydatnym i powszechnie używanym narzędziem. Dziś zupełnie niepotrzebnie robi się z niedojrzałej technologii sensację która zrobi wszystko. Ile razy spróbowałem przy jej pomocy osiągnąć jakiś cel w mojej pracy to kończyło się poziomem przedszkolaka. ( wielu przepraszam bo to może ich obrażać) Na wszystkich płaszczyznach projektowania wzornictwa to się nie sprawdza. Wychodzi najzwyklejszy KICZ. Żaden, nawet najmniej zdolny projektant nie chciał by się pod tym podpisywać. Bezrefleksyjne połączenie np. przodu Volvo 240 z tyłem porsche 911 nie jest designem a totalnym bezguściem połączonym z zerowym sensem użytkowym. Na dziś ta niby inteligencja niestety tak działa. Oczywiście sprawdza się tam gdzie ma przewagę na człowiekiem w pamięci i ilości obliczeń jakie może szybko przeprowadzić ale to dalej NIE inteligencja. Edytowane 17 godzin temu przez jurek_h 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Wszystkie AI uczą się na materiale który im idostępnimy i jeżeli używasz do generacji czegokolwiek to jeszcze trzeba to zweryfikować. Te systemy potrafią mieć 'halucynacje'. Mając dostęp do wersji premium poprosiłem o wygenerowanie skrętu NW, po dwóch miesiącach się poddał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowane) 9 godzin temu, jurek_h napisał: Pytanie do ChatGPT: To było tak. Bociana dziobał szpak. Potem były jeszcze dwie takie zmiany. Ile razy szpak był dziobany. Odpowiedź: Z opisu wynika, że szpak był dziobany przez bociana, a potem były jeszcze dwie zmiany. Jeśli przyjmiemy, że każda zmiana oznacza, że szpak był dziobany przez bociana, to szpak był dziobany: Raz przez bociana Drugi raz podczas drugiej zmiany Trzeci raz podczas trzeciej zmiany Zatem szpak był dziobany 3 razy. To chyba na dziś bardziej sztuczne niż inteligentne Zupełnie poważnie to myślę, że za jakiś czas Ai będzie przydatnym i powszechnie używanym narzędziem. Dziś zupełnie niepotrzebnie robi się z niedojrzałej technologii sensację która zrobi wszystko. Ile razy spróbowałem przy jej pomocy osiągnąć jakiś cel w mojej pracy to kończyło się poziomem przedszkolaka. ( wielu przepraszam bo to może ich obrażać) Na wszystkich płaszczyznach projektowania wzornictwa to się nie sprawdza. Wychodzi najzwyklejszy KICZ. Żaden, nawet najmniej zdolny projektant nie chciał by się pod tym podpisywać. Bezrefleksyjne połączenie np. przodu Volvo 240 z tyłem porsche 911 nie jest designem a totalnym bezguściem połączonym z zerowym sensem użytkowym. Na dziś ta niby inteligencja niestety tak działa. Oczywiście sprawdza się tam gdzie ma przewagę na człowiekiem w pamięci i ilości obliczeń jakie może szybko przeprowadzić ale to dalej NIE inteligencja. Ja tam nie znam się ale jednak stworzyła np takie logo konferencyjne i wielu się podobało, na tyle by zostać tym logo, łatwo domyśleć się co przedstawia? A ja raz próbowałem skorzystać w sposób nieudany, a drugi raz udany, tak więc 1:1 w mojej dziedzinie. Dragan twoerdzi, że inteligencja to umiejętność znajdywania analogii, także między analogiami, sam tego nie wymyślił. Ale jeśli AI widzi szerzej i głębiej, a także szybciej to kwestią czasu jest aby była bardziej inteleigentna niż my, tak więc więcej pokory panowie i panie. Nie ma co przeceniać naszych zdolności, mizerne są w dowolnym zakresie mimo niewątpliwych osiągnięć. Pierwszy dowód matematyczny też już za nią, w Nature pisali, co prawda kombinatoryczny, jakaś a la gra karciana, ale zawsze. PS wersje premium znacząco lepsze są. A oceny AI wyglądają tak, ktoś zapiął narty odwrotnie potem się wywalił, wypięły się i stwierdza do kitu z narciarstwem, a zjeźdżał po łące nie po śniegu, wiem, wiem, że da się;-) A i nie był to Kilian Jornet... ani inny magik. Tak więc ostrożniej z ferowaniem wyroków. A jeśli już to trza się trochę przyłożyć, uzyskać dostęp do lepszych wersji, nauczyć się korzystać i takie tam... zupełnie jak wnarciarstwie;-) Dragan się przyłożył, trochę protestował i siwerdzil, że sky is the limit, or sky has no limit raczej;-) A chłopak co tam jednak z IT ogarnia i myślenia logicznego takoż, mimo, że jako fizyk ciągle jakieś tam nadświetlne prędkości osiąga jakby był na desce, bo na nartach nie jeździ. Polecam jego wywiady i dyskusje z ekspertami można sporo się dowiedzieć prawie jak u nas na forum o nartach;-) zamiast gadek filmik Edytowane 8 godzin temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suave Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 19 godzin temu, Jan napisał: mógł bym ewentualnie coś o nartach Stöckli napisać ale i tak nikogo to nie interesuje Pisz, pisz - chętnie poczytam. 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 19 godzin temu, Jan napisał: mógł bym ewentualnie coś o nartach Stöckli napisać ale i tak nikogo to nie interesuje Janie dawaj, bardzo lubię jak wątek wraca do tematu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi