dawciols Napisano 13 Marca Udostępnij Napisano 13 Marca Cześć Wszystkim. W przyszłym roku planuję pojechać do Francji na narty. Myślę o 3 Vallees. Chciałbym się was zapytać czy lepiej jest zamieszkać w Orelle i stamtąd dojeżdżać gondolami do różnych dolin czy może lepiej jest zamieszkać gdzieś przy Courchevel, skąd można łatwiej dojechać samochodem w różne doliny np. do Meribel i Saint Martin. Najbardziej interesują mnie trasy czerwone i czarne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 13 Marca Udostępnij Napisano 13 Marca W dniu 13.03.2025 o 14:47, dawciols napisał: Cześć Wszystkim. W przyszłym roku planuję pojechać do Francji na narty. Myślę o 3 Vallees. Chciałbym się was zapytać czy lepiej jest zamieszkać w Orelle i stamtąd dojeżdżać gondolami do różnych dolin czy może lepiej jest zamieszkać gdzieś przy Courchevel, skąd można łatwiej dojechać samochodem w różne doliny np. do Meribel i Saint Martin. Najbardziej interesują mnie trasy czerwone i czarne. Pozdrawiam Rozwiń Tam tylko zielone i niebieskie 😂 a tak na poważnie bankowo odpuścić sobie Saint-Martin i Orelle . W Saint-Martin jak padnie kanapa( a miałem taką sytuację ) masz totalną lipę i trzeba uskutecznić auto taxi albo skibusa co wiąże się z chaosem ściskiem i totalnym młynem . Orelle jest też na końcu i jak wybierzesz się do Courchevel to będziesz miał ciągłe ciśnienie z czasem czy zdarzysz na ostatnią gondolę itd .Najbardziej racjonalna miejscówka to Meribel tu wszędzie będzie po równo w każdą stronę . 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawciols Napisano 13 Marca Autor Udostępnij Napisano 13 Marca Chodzi o to, że mam do wyboru dwie miejscówki za śmieszne pieniądze. Obie są na skraju. Tylko z jednej do Meribel mogę dostać się samochodem w 30 minut a z drugiej (Orelle) 1,5 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano 13 Marca Udostępnij Napisano 13 Marca Ciulata lokalizacja więc miejscówki są za śmieszne pieniądze. Warto dołożyć parę stów (nie wiem za ile to masz) i mieszkać przy stokach z możliwością zwiedzenia całego ośrodka bez straty czasu na jazdę autem czy transfery gondolkami. Najtaniej chyba zwykle wychodzi Val Thorens. Brzydkie blokowisko, ale jesteś w ośrodku narciarskim, a nie na zadupiu. Fajną sprawą w Val Thorens jest targ ze serami (był jak tam byłem), można wszystkiego spróbować i kupić to co smakuje i na co portfel pozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 13 Marca Udostępnij Napisano 13 Marca W dniu 13.03.2025 o 15:26, dawciols napisał: Chodzi o to, że Rozwiń …jak jedziesz do Francji to zapominasz przez cały wyjazd co to samochód . Zostawiasz go na parkingu i niech czaka do powrotu . Ski in ski out ⛷️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawciols Napisano 13 Marca Autor Udostępnij Napisano 13 Marca W dniu 13.03.2025 o 15:53, Harnaś napisał: Ciulata lokalizacja więc miejscówki są za śmieszne pieniądze. Warto dołożyć parę stów (nie wiem za ile to masz) i mieszkać przy stokach z możliwością zwiedzenia całego ośrodka bez straty czasu na jazdę autem czy transfery gondolkami. Najtaniej chyba zwykle wychodzi Val Thorens. Brzydkie blokowisko, ale jesteś w ośrodku narciarskim, a nie na zadupiu. Fajną sprawą w Val Thorens jest targ ze serami (był jak tam byłem), można wszystkiego spróbować i kupić to co smakuje i na co portfel pozwala. Rozwiń Dzięki. Chciałbym żeby mnie było stać na to wszystko. Mam opcję za 500 złotych za cały wyjazd od poniedziałku do soboty. A nie jadę sam, tylko biorę studentów, zatem trzeba trochę przyoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 Marca Udostępnij Napisano 14 Marca W dniu 13.03.2025 o 20:55, dawciols napisał: Dzięki. Chciałbym żeby mnie było stać na to wszystko. Mam opcję za 500 złotych za cały wyjazd od poniedziałku do soboty. A nie jadę sam, tylko biorę studentów, zatem trzeba trochę przyoszczędzić. Rozwiń w jakim terminie ten wyjazd za 500 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawciols Napisano 14 Marca Autor Udostępnij Napisano 14 Marca W dniu 14.03.2025 o 05:00, Jan napisał: w jakim terminie ten wyjazd za 500 zł? Rozwiń 16-21.02. Wyszło mi 520 złotych od osoby. Można znaleźć jeszcze tańsze miejscówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 Marca Udostępnij Napisano 14 Marca W dniu 14.03.2025 o 07:33, dawciols napisał: 16-21.02. Wyszło mi 520 złotych od osoby. Można znaleźć jeszcze tańsze miejscówki. Rozwiń a co konkretnie zawiera ta cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawciols Napisano 14 Marca Autor Udostępnij Napisano 14 Marca W dniu 14.03.2025 o 07:45, Jan napisał: a co konkretnie zawiera ta cena ? Rozwiń Noclegi w apartamencie z kuchnią, 2 sypialniami, kominkiem w salonie, bezpłatne miejsce parkingowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 14 Marca Udostępnij Napisano 14 Marca W dniu 13.03.2025 o 20:55, dawciols napisał: Dzięki. Chciałbym żeby mnie było stać na to wszystko. Mam opcję za 500 złotych za cały wyjazd od poniedziałku do soboty. A nie jadę sam, tylko biorę studentów, zatem trzeba trochę przyoszczędzić. Rozwiń Jeżeli to wyjazd budżetowy to z tych dwóch opcji osobiście wybrałbym S.M coby nie mówić to jednak dwie kanapy i otwierają się horyzonty w sumie po równo w każdą stronę . Planowanie na kolejny sezon to niewiadoma pogodowa a jednak to olbrzymi teren narciarski(600km) i tracenie czasu na dojazdy jest totalnie bez sensu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skipper Kiper Napisano 14 Marca Udostępnij Napisano 14 Marca Widzę na luty/26 można łyknąć w miarę wypasioną chatę za 300€ na twarz, https://pl.ski-france.com/teren-narciarski-3-vallees/les-menuires/chamois/ a pewnie dojdą budżetowe w granicach 150€ w samym sercu 3V i na stoku. Może kolega musi pojechać jak pisze, żeby się przekonać, że będzie jak ta królewna, co mieszkała za górami, za lasami, i wszędzie miała, k..., daleko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skipper Kiper Napisano 14 Marca Udostępnij Napisano 14 Marca W zasadzie to chciałem przestrzec kolegę, żeby nie jechał w trzy doliny, bo już nigdy w żadne inne miejsce nie będzie chciał pojechać... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano 14 Marca Udostępnij Napisano 14 Marca W dniu 14.03.2025 o 10:30, Skipper Kiper napisał: W zasadzie to chciałem przestrzec kolegę, żeby nie jechał w trzy doliny, bo już nigdy w żadne inne miejsce nie będzie chciał pojechać... Rozwiń E tam. Espace Killy i Paradiski też są super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 Marca Udostępnij Napisano 14 Marca (edytowane) W dniu 14.03.2025 o 15:23, Harnaś napisał: E tam. Espace Killy i Paradiski też są super. Rozwiń Ale kolega jedzie tylko na 5 dni więc 1 - 3 Doliny 2 - Paradiski 3 - Espace Killy 4 - Espace San Bernardo 5 - Le Grand Domaine Edytowane 14 Marca przez Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 Marca Udostępnij Napisano 14 Marca W dniu 14.03.2025 o 08:25, Victor napisał: Jeżeli to wyjazd budżetowy to z tych dwóch opcji osobiście wybrałbym S.M coby nie mówić to jednak dwie kanapy i otwierają się horyzonty w sumie po równo w każdą stronę . Planowanie na kolejny sezon to niewiadoma pogodowa a jednak to olbrzymi teren narciarski(600km) i tracenie czasu na dojazdy jest totalnie bez sensu. Rozwiń jakie to tracenie czasu, wyciągi otwierają i tak dopiero o 08:30 to wyjadą z pod kwatery o 7 to nic nie stracą 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 14 Marca Udostępnij Napisano 14 Marca W dniu 14.03.2025 o 16:09, Jan napisał: jakie to tracenie czasu, wyciągi otwierają i tak dopiero o 08:30 to wyjadą z pod kwatery o 7 to nic nie stracą Rozwiń Można i tak 🤷♂️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MagdaS Napisano 17 Marca Udostępnij Napisano 17 Marca W dniu 13.03.2025 o 14:47, dawciols napisał: Cześć Wszystkim. W przyszłym roku planuję pojechać do Francji na narty. Myślę o 3 Vallees. Chciałbym się was zapytać czy lepiej jest zamieszkać w Orelle i stamtąd dojeżdżać gondolami do różnych dolin czy może lepiej jest zamieszkać gdzieś przy Courchevel, skąd można łatwiej dojechać samochodem w różne doliny np. do Meribel i Saint Martin. Najbardziej interesują mnie trasy czerwone i czarne. Pozdrawiam Rozwiń Jeśli chcesz łatwiejszy dostęp do różnych dolin, lepiej będzie mieszkać w Courchevel z niego masz szybki dojazd do Meribel i Saint Martin. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 18 Marca Udostępnij Napisano 18 Marca W dniu 14.03.2025 o 10:30, Skipper Kiper napisał: W zasadzie to chciałem przestrzec kolegę, żeby nie jechał w trzy doliny, bo już nigdy w żadne inne miejsce nie będzie chciał pojechać... Rozwiń Byłem i mnie nie urzekły, ani zimą, ani latem na rowery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 18 Marca Udostępnij Napisano 18 Marca W dniu 18.03.2025 o 08:35, JurekByd napisał: Byłem i mnie nie urzekły, ani zimą, ani latem na rowery... Rozwiń no ale w innym temacie zapraszasz na wspólny wyjazd do Meribel czyli jednak coś tam ciekawego być musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artie40 Napisano 18 Marca Udostępnij Napisano 18 Marca W dniu 14.03.2025 o 08:25, Victor napisał: Jeżeli to wyjazd budżetowy to z tych dwóch opcji osobiście wybrałbym S.M coby nie mówić to jednak dwie kanapy i otwierają się horyzonty w sumie po równo w każdą stronę . Planowanie na kolejny sezon to niewiadoma pogodowa a jednak to olbrzymi teren narciarski(600km) i tracenie czasu na dojazdy jest totalnie bez sensu. Rozwiń Dobra rada, z SM łyknie i Orelle i Meribel, Menuires i VT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skipper Kiper Napisano 18 Marca Udostępnij Napisano 18 Marca (edytowane) W dniu 18.03.2025 o 09:33, Jan napisał: no ale w innym temacie zapraszasz na wspólny wyjazd do Meribe Rozwiń Za karę jeździ. W włosienicy. Biczuje śię na La Masse. I co wieczór wypiera, wypiera... Edytowane 18 Marca przez Skipper Kiper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi