Skocz do zawartości

3 Vallees Francja

dawciols

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim. 

W przyszłym roku planuję pojechać do Francji na narty. Myślę o 3 Vallees. Chciałbym się was zapytać czy lepiej jest zamieszkać w Orelle i stamtąd dojeżdżać gondolami do różnych dolin czy może lepiej jest zamieszkać gdzieś przy Courchevel, skąd można łatwiej dojechać samochodem w różne doliny np. do Meribel i Saint Martin.

Najbardziej interesują mnie trasy czerwone i czarne. 

Pozdrawiam 

22 minuty temu, dawciols napisał:

Cześć Wszystkim. 

W przyszłym roku planuję pojechać do Francji na narty. Myślę o 3 Vallees. Chciałbym się was zapytać czy lepiej jest zamieszkać w Orelle i stamtąd dojeżdżać gondolami do różnych dolin czy może lepiej jest zamieszkać gdzieś przy Courchevel, skąd można łatwiej dojechać samochodem w różne doliny np. do Meribel i Saint Martin.

Pozdrawiam 

Tam tylko zielone i niebieskie 😂 a tak na poważnie bankowo odpuścić sobie Saint-Martin i Orelle . W Saint-Martin jak padnie kanapa( a miałem taką sytuację ) masz totalną lipę i trzeba uskutecznić auto taxi albo skibusa co wiąże się z chaosem ściskiem  i totalnym młynem . Orelle jest też na końcu i jak wybierzesz się do Courchevel to będziesz miał ciągłe ciśnienie z czasem czy zdarzysz na ostatnią gondolę itd .Najbardziej racjonalna miejscówka to Meribel tu wszędzie będzie po równo w każdą stronę  . 

• Like 1
  • Thanks 1

Ciulata lokalizacja więc miejscówki są za śmieszne pieniądze.

Warto dołożyć parę stów (nie wiem za ile to masz) i mieszkać przy stokach z możliwością zwiedzenia całego ośrodka bez straty czasu na jazdę autem czy transfery gondolkami. Najtaniej chyba zwykle wychodzi Val Thorens. Brzydkie blokowisko, ale jesteś w ośrodku narciarskim, a nie na zadupiu. Fajną sprawą w Val Thorens jest targ ze serami (był jak tam byłem), można wszystkiego spróbować i kupić to co smakuje i na co portfel pozwala.

5 godzin temu, Harnaś napisał:

Ciulata lokalizacja więc miejscówki są za śmieszne pieniądze.

Warto dołożyć parę stów (nie wiem za ile to masz) i mieszkać przy stokach z możliwością zwiedzenia całego ośrodka bez straty czasu na jazdę autem czy transfery gondolkami. Najtaniej chyba zwykle wychodzi Val Thorens. Brzydkie blokowisko, ale jesteś w ośrodku narciarskim, a nie na zadupiu. Fajną sprawą w Val Thorens jest targ ze serami (był jak tam byłem), można wszystkiego spróbować i kupić to co smakuje i na co portfel pozwala.

Dzięki. Chciałbym żeby mnie było stać na to wszystko. Mam opcję za 500 złotych za cały wyjazd od poniedziałku do soboty. A nie jadę sam, tylko biorę studentów, zatem trzeba trochę przyoszczędzić. 

8 godzin temu, dawciols napisał:

Dzięki. Chciałbym żeby mnie było stać na to wszystko. Mam opcję za 500 złotych za cały wyjazd od poniedziałku do soboty. A nie jadę sam, tylko biorę studentów, zatem trzeba trochę przyoszczędzić. 

w jakim terminie ten wyjazd za 500 zł?

11 godzin temu, dawciols napisał:

Jeżeli to wyjazd budżetowy to z tych dwóch opcji osobiście wybrałbym S.M coby nie mówić to jednak dwie kanapy i otwierają się horyzonty w sumie po równo w każdą stronę . 
Planowanie na kolejny sezon to niewiadoma pogodowa a jednak to olbrzymi teren narciarski(600km) i tracenie czasu na dojazdy jest totalnie bez sensu. 

• Like 1

Widzę na luty/26 można łyknąć w miarę wypasioną chatę za 300€ na twarz,

https://pl.ski-france.com/teren-narciarski-3-vallees/les-menuires/chamois/

a pewnie dojdą  budżetowe w granicach 150€ w samym sercu 3V i na stoku.

Może kolega musi pojechać jak pisze,

żeby się przekonać, 

że będzie jak ta królewna, co mieszkała za górami, za lasami,

i wszędzie miała, k..., daleko...

4 godziny temu, Skipper Kiper napisał:

W zasadzie to chciałem przestrzec kolegę,

żeby nie jechał w trzy doliny,

bo już nigdy w żadne inne miejsce nie będzie chciał pojechać...

E tam. Espace Killy i Paradiski też są super.

• Haha 1

51 minut temu, Harnaś napisał:

E tam. Espace Killy i Paradiski też są super.

Ale kolega jedzie tylko na 5 dni więc 1 - 3 Doliny

2 - Paradiski

3 - Espace Killy

4 - Espace San Bernardo

5 - Le Grand Domaine

Edytowane przez Jan

7 godzin temu, Victor napisał:

Jeżeli to wyjazd budżetowy to z tych dwóch opcji osobiście wybrałbym S.M coby nie mówić to jednak dwie kanapy i otwierają się horyzonty w sumie po równo w każdą stronę . 
Planowanie na kolejny sezon to niewiadoma pogodowa a jednak to olbrzymi teren narciarski(600km) i tracenie czasu na dojazdy jest totalnie bez sensu. 

jakie to tracenie czasu, wyciągi otwierają i tak dopiero o 08:30 to wyjadą z pod kwatery o 7 to nic nie stracą 

• Haha 3

W dniu 13.03.2025 o 15:47, dawciols napisał:

Cześć Wszystkim. 

Pozdrawiam 

Jeśli chcesz łatwiejszy dostęp do różnych dolin, lepiej będzie mieszkać w Courchevel  z niego masz szybki dojazd do Meribel i Saint Martin.

• Haha 1

W dniu 14.03.2025 o 11:30, Skipper Kiper napisał:

W zasadzie to chciałem przestrzec kolegę,

żeby nie jechał w trzy doliny,

bo już nigdy w żadne inne miejsce nie będzie chciał pojechać...

Byłem i mnie nie urzekły, ani zimą, ani latem na rowery...

W dniu 14.03.2025 o 09:25, Victor napisał:

Dobra rada, z SM łyknie i Orelle i Meribel, Menuires i VT.