Skocz do zawartości

Kasprowy Wierch 6.3.2025

herbi

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystając z pięknej pogody, postanowiłem z kolegą zrobić szybki wypad z Przemyśla na Kasprowy.

Pobudka o 3:00, śniadanko i lecimy A4 na Zakopane, mieliśmy już wcześniej wykupione Skipassy na pierwszy wyjazd na 8:00.

Pogoda perfect, pełne słońce, warun perfect, ludzi mało.

Jeszcze nigdy nie trafiłem takiej pogody aby tatry oglądać jeszcze przed wjazdem na Zakopiankę, tym razem powietrze było krystaliczne!

Na górze Był rozstawiony slalom gigant- wykręciłem chyba najlepszy czas 😄

Rano przygotowanie trasy na świetnym poziomie, niestety na dole już dużo kamieni i krzaków wychodzi, skatowalismy trochę krawędzie 😞

Jeśli ktoś planuje wypad to raczej tylko w tym tygodniu, bez opadów nie będzie po czym jeździć przy takiej temperaturze.

Poniżej kilka fot.

IMG_2896.jpeg

IMG_2892.jpeg

IMG_2889.jpeg

IMG_2887.jpeg

IMG_2879.jpeg

IMG_2874.jpeg

IMG_2869.jpeg

IMG_2865.jpeg

IMG_2864.jpeg

IMG_2867.jpeg

IMG_2861.jpeg

IMG_5941.jpeg

• Like 14
  • Thanks 1

10 minut temu, Jan napisał:

piękna relacja - dzięki

Warunki jak na majówce

Gdzie kończy się śnieg na nartostradzie z Goryczkowej do Kuźnic ?

Gdzieś w okolicy Myślenickich Turni już jest tragedia, leży śnieg ale jest brudny z wieloma dziurami w szacie. Skiturowcy wychodzili z Kuźnic do góry ale szkoda by mi było sprzętu aby chodzić po zamarzniętej ziemi.

• Thanks 1

Cześć

Zaczynam Cię lubić Herbi! Wiesz na trzecim zdjęciu robionym albo z górnego peronu albo jeszcze z wagonika jest taka skalna igliczka w kształcie ostrosłupa...

Mam prawie identyczne zdjęcie, które zrobiłem 44 albo 45 lat temu. Niestety pogoda była taka jak wtedy bywała czyli piździawa totalna a teraz wiem jaki stamtąd ładny widok w zimie może być.

Fajny pomysł, gratuluję i zazdroszczę przeżyć.

Trzymaj się serdecznie

PS

I jeszcze taka malutka rada... jak teren nie daje rady to wyprzęgaj krawędź i szukaj śniegu. Nie ma prędkości i sił wciskających, których jesteś fanem ale zabawa aby nie zniszczyć sprzętu skacząc a łachy śniegu na łachę też jest zajebista.

Edytowane przez Mitek
  • Like 1
  • Thanks 1

2 godziny temu, rulez napisał:

@herbiElan, to GSX Master ?, chodza za mna takie 🙂

To jest zwykła sklepówka na sezon 23/24 174cm R19.1. Master ma jeszcze płytę i wiązania 14din freeflex.

Ale, jest sztywna. Mam też prawdziwego damskiego GS Dynastara FIS WC. Narty są bardzo podobne w prowadzeniu poza tym, że dynastar ma promień 25m.

52 minuty temu, Mitek napisał:

Cześć

Zaczynam Cię lubić Herbi! Wiesz na trzecim zdjęciu robionym albo z górnego peronu albo jeszcze z wagonika jest taka skalna igliczka w kształcie ostrosłupa...

Mam prawie identyczne zdjęcie, które zrobiłem 44 albo 45 lat temu. Niestety pogoda była taka jak wtedy bywała czyli piździawa totalna a teraz wiem jaki stamtąd ładny widok w zimie może być.

Fajny pomysł, gratuluję i zazdroszczę przeżyć.

Trzymaj się serdecznie

PS

I jeszcze taka malutka rada... jak teren nie daje rady to wyprzęgaj krawędź i szukaj śniegu. Nie ma prędkości i sił wciskających, których jesteś fanem ale zabawa aby nie zniszczyć sprzętu skacząc a łachy śniegu na łachę też jest zajebista.

Dzięki!

Tak, to zdjęcie przy samym wagoniku.

Najlepszy widok jaki kiedykolwiek miałem będąc na Kasprowym, a trafiałem na kilka słonecznych dni.

Ładowaliśmy śmigiem tam gdzie się nie dało na krawędzi, trasa puszczała od zwężenia w dół już rano.

Edytowane przez herbi
  • Like 2

31 minut temu, herbi napisał:

To jest zwykła sklepówka na sezon 23/24 174cm R19.1. Master ma jeszcze płytę i wiązania 14din freeflex.

Ale, jest sztywna. Mam też prawdziwego damskiego GS Dynastara FIS WC. Narty są bardzo podobne w prowadzeniu poza tym, że dynastar ma promień 25m.

Dzięki!

Najlepszy widok jaki kiedykolwiek miałem będąc na Kasprowym, a trafiałem na kilka słonecznych dni.

Ładowaliśmy śmigiem tak gdzie się nie dało na krawędzi, trasa puszczała od zwężenia w dół już rano.

Jakim smigiem panie płaska narta i jak to mawia grimson skręcają tylko słabi... krawędź się ostanie. PS świetna relacja, Kasprowy ciągle przede mną...

Edytowane przez star
  • Like 1

8 godzin temu, herbi napisał:

Korzystając z pięknej pogody, postanowiłem z kolegą zrobić szybki wypad z Przemyśla na Kasprowy.

I dobrze zrobiliście. 🙂 Piękne zdjęcia.

Przypomniał mi się mój rodzinny wyjazd na Kasprowy 22 kwietnia 2007 r. Też była piękna pogoda, ale zdjęcia kręcone niezłym na owe czasy kompaktem, już nie tak piękne jak Twoje. Śnieg bardzo grząski co widać na końcowym filmiku. Trochę się zmieniło od tego czasu. 🙂

https://photos.app.goo.gl/a9i4J6QUk96pMCVc7

• Like 1
  • Thanks 1

2 godziny temu, herbi napisał:

Dzięki!

Ładowaliśmy śmigiem tam gdzie się nie dało na krawędzi, trasa puszczała od zwężenia w dół już rano.

Cześć

Dla laików

Definicja śmigu nic nie mówi o czymkolwiek związanym z krawędzią, nart z pewnością nie zniszczysz na mokrym. Sprawdzone.

POzdro

8 minut temu, star napisał:

Jakim smigiem panie płaska narta i jak to mawia grimson skręcają tylko słabi... krawędź się ostanie. PS świetna relacja, Kasprowy ciągle przede mną...

Nie no wiadomo, rano to prawie od samej góry ogień 😄, ale trochę przypał jak się ludzi w zwężeniach na dole mija mając 50km/h. Dla bezpieczeństwa, w zagęszczeniu ludzi nawet fajnie było pozawijać finezyjnie ze stóp 😄
 W ostatnim  zwężeniu się przecierało i tam poszły ślizgi i krawędzie po gruzie.

Mam nawet rejestr jednego przejazdu.

Dwa zatrzymania to przed i po trasie slalomu.

12 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Dla laików

Definicja śmigu nic nie mówi o czymkolwiek związanym z krawędzią, nart z pewnością nie zniszczysz na mokrym. Sprawdzone.

POzdro

Mi bardziej chodziło o to że kamienie wyłaziły w wielu miejscach jak się roztopił śnieg.

IMG_2914.png

• Like 1
  • Thanks 1

19 godzin temu, herbi napisał:

Gdzieś w okolicy Myślenickich Turni już jest tragedia, leży śnieg ale jest brudny z wieloma dziurami w szacie. Skiturowcy wychodzili z Kuźnic do góry ale szkoda by mi było sprzętu aby chodzić po zamarzniętej ziemi.

Na początku marca! Na Kasprowym jeździłem od dziecka. Przez kilka dobrych lat pod koniec lat 60. z ojcem w każdą niedzielę. Od początku stycznia do połowy kwietnia, a czesem nawet dłużej. Nigdy nie zdarzyło się byśmy nie dojechali na nartach do Kuźnic. Sporadycznie odpinaliśmy narty kilkaset m przed Kuźnicami. Nawet w ten 22 kwietnia 2007 r., z którego dałem zdjęcia, dało sie zjechać - dodajmy bez nadmiernego niszczenia ślizgów 🙂 - prawie do Kuźnic. Cóż, klimat się zmienia, choć niektórzy temu przeczą. 

• Like 2

3 godziny temu, Mitek napisał:

Cześć

Każdy kamień da się ominąć albo go przeskoczyć czy przejechać na jednej i po każdym stoku da się zjechać tak aby nie zniszczyć nart.

Pozdro

Tak Mitku przed tobą nawet kamienie się rozstępują a zresztą ty jak jedziesz to lekko unosisz się nad powierzchnią, żeby nie powiedzieć, że lewitujesz;-)

ps natomiast przyznaję, że straty da się zminimalizować choć nie wykluczyć a na jednej zdarzało się jechać. Zawsze lepiej na płaskiej leciutko i z uczuciem.

Edytowane przez star
  • Haha 1