Skocz do zawartości

Jakie narty, Salomon Smax 10?

fozerro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szukam nowych nart

1. K/M: M
2. Wiek: 42
3. Waga: 72
4. Wzrost: 170
5. Jak długo jeździsz na nartach ?: 16 lat
6. Ja się oceniasz wg skali Forum (0-10) ? 5
7. Jakie masz buty ? ( FLEX ) Nordica 110 speedmachine, tu moze byc problem ze maja male pochylenie lean forward 12 stopni
8. Jakie masz teraz narty / na jakich już jeździłeś ? tylko Dynastar 156cm, https://www.skionline.pl/sprzet/narty,09-10,dynastar,booster-7-ccube,3828.html
9. Jaki preferujesz promień skrętu, szybkość jazdy ? 14m, srednia szybkosc ale tez i szybciej, obecne narty nie pozwalaly szybko jezdzic
10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju ?  niebieskie, lub czerwone, zawsze jeżdże w polsce, w przyszlym roku pewnie zagranica
11. Jak lubisz jeździć, lub jak chciałbyś jeździć ? turystycznie, moze troche sportowo
12. Jak z Twoją kondycją, ile dni w sezonie spędzasz na stoku ? 7-10
13. Możliwości finansowe, do 2000zł

Testowalem w Krynicy przy 4 stopniach na plusie na Słotwinach narty Salomon Smax 10 i Smax 8 i S10 170 były lekko za długie jak na te warunki ale tylko przy wolnej jedzie, przy szybkiej jezdzilo sie na nich super, S8 170 byly w sam raz ale nie mialy takiej dynamiki jak S10. Dlatego kupil bym S10 165 i maja one tez mniejszy promien 14m od tych 170 ktore maja juz 15m, mozna je teraz dostac za ok 2000zl. 
Czy ktos moze poradzic cos innego, np head supershape emagnum. Jakie majcie opinie o tych nartach?

https://sportano.pl/p/512962/narty-zjazdowe-salomon-s-max-10-wiazania-m11-gw-copen-blue-black-white?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=21700861898&utm_content=&utm_term=&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAiaC-BhBEEiwAjY99qOBPfft5JyK5v1kvNutplviYdV-djzUIgjq38IIzfR7OA4tK_b3U9RoCny8QAvD_BwE

Cześć, jakoś nikt się nie chce wypowiedzieć bo temat jakich wiele - poszukaj sobie już co innym średniozaawnasowanym polecali koledzy z forum.
Generalnie jeździłeś do tej pory na za krótkich nartach, więc pewnie sporo będzie do poprawy jak się przesiądziesz na jakieś odpowiednie. Wydaje mi się, że szukasz dobrze - narty allround z drewnianym rdzeniem, szer. pod butem ok. 70mm i długość -5cm do wzrostu to będzie dobry wybór.
Zastanów się czy nie lepiej kupić jakąś nartę używaną nieco droższą wyjściowo (zazwyczaj za wyższą ceną producenta idzie też lepsza jakość, a to się wiąże z pozytywnymi odczuciami z jazdy - zwłaszcza jeśli celujesz w narty popularne a nie sportowe, które można nabyć w dobrych pieniądzach bo "zwykli" narciarze rekreacyjni się ich boją).

• Like 2

W dniu 5.03.2025 o 21:50, fozerro napisał:

Testowalem w Krynicy przy 4 stopniach na plusie na Słotwinach narty Salomon Smax 10 i Smax 8 i S10 170 były lekko za długie jak na te warunki ale tylko przy wolnej jedzie, przy szybkiej jezdzilo sie na nich super, S8 170 byly w sam raz ale nie mialy takiej dynamiki jak S10. Dlatego kupil bym S10 165 i maja one tez mniejszy promien 14m od tych 170 ktore maja juz 15m, mozna je teraz dostac za ok 2000zl. 
Czy ktos moze poradzic cos innego, np head supershape emagnum. Jakie majcie opinie o tych nartach?

https://sportano.pl/p/512962/narty-zjazdowe-salomon-s-max-10-wiazania-m11-gw-copen-blue-black-white?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=21700861898&utm_content=&utm_term=&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAiaC-BhBEEiwAjY99qOBPfft5JyK5v1kvNutplviYdV-djzUIgjq38IIzfR7OA4tK_b3U9RoCny8QAvD_BwE

Rozwiń  

Obydwa wybory świetne, w zasadzie najlepsze z możliwych. Jak wszyscy wiedzą jestem użytkownikiem Headów, natomiast postawiony przed takim dylematem wybrałbym jednak S/Max 10, bo to bardziej uniwersalna w mojej ocenie narta.

• Like 2

W dniu 6.03.2025 o 14:03, tomkly napisał:

Obydwa wybory świetne, w zasadzie najlepsze z możliwych. Jak wszyscy wiedzą jestem użytkownikiem Headów, natomiast postawiony przed takim dylematem wybrałbym jednak S/Max 10, bo to bardziej uniwersalna w mojej ocenie narta.

Rozwiń  

To jeszcze pytanie czym sie różnią wiązania MI11 GW od MI 12 GW, gdyż można te narty miec w takich i takich, tylko rożnica w cenie to 400zł

W dniu 7.03.2025 o 14:30, fozerro napisał:

To jeszcze pytanie czym sie różnią wiązania MI11 GW od MI 12 GW, gdyż można te narty miec w takich i takich, tylko rożnica w cenie to 400zł

Rozwiń  

11-tka jest słabsza aniżeli 12-tka jak chodzi o zakres sił wypięcia, a być może są tam jeszcze jakieś inne uproszczenia konstrukcyjne, przy czym to nie ma w mojej ocenie większego znaczenia, zważywszy na Twoją wagę. Jakbyś miał ze 120 kilo to bym się zastanawiał. Bierz te o 400 zł tańsze. 

• Like 2

• 2 tygodnie później...