Skocz do zawartości

Włochy/Austria w 2 połowie marca z dwulatką

gregli

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Przejrzałem forum, ale nic nie znalazłem, jeśli jest gdzieś podobny wątek to proszę o link.

Poszukuję destynacji na drugą połowę marca - wstępnie urlop klepnięty od 15 marca. Biorąc pod uwagę wiosnę i warunki śniegowe raczej bazę na wysokości +/- 1500 m i jazdę powyżej, najlepiej sporo wyciągów 2000 m i wyżej.

Stoki raczej czerwone i czarne niż niebieskie, ale jedziemy z żoną w ciąży i dwu i pół-latką. Tak więc super gdyby baza wypadowa była w miejscowości gdzie coś się dzieje, jakaś górka na sanki, kilka sklepów, ośla łączka, żeby młoda mogła postawić pierwsze kroki na nartach, najchętniej hotel we włoskim stylu, czyli śniadania i pyszne, domowe obiadokolacje + basen żeby dziecko mogło się potaplać wieczorem. Będę jeździł sam - więc dopuszczam podjechanie rano do 20 min do innych ośrodków lub ew. skibus

Kronplatz wydaje mi się już za nisko, myślałem, o Val Gardena (St. Christina) lub Alta Badia (San Cassiano) - tu opcje z możliwością zrobienia Sellaronda w któryś dzień, nie zamykam się też na Solden.

W dniu 4.03.2025 o 07:38, gregli napisał:

Poszukuję destynacji na drugą połowę marca - wstępnie urlop klepnięty od 15 marca.

Rozwiń  

Jedną z możliwości jest Siusi w okolicach Val Gardena. Bardzo sympatyczne miasteczko z kwaterami o przyzwoitej cenie. Sklepów nie brakuje. 🙂 Np. duży Spar, w którym robiliśmy główne zakupy dla... wnuków. 🙂 Z Siusi wychodzi kolejka linowa, która wyprowadza na duży narciarski kompleks. Mnóstwo różnych możliwości dla wszystkich. Przeważają czerwone, niebieskie ale i czarne się trafią. Dużo atrakcji dla najmłodszych, choć się temu nie przypatrywałem. Np. to na zdjęciu.

siusi.jpg

• Like 1
  • Thanks 1

W dniu 4.03.2025 o 09:51, gregli napisał:

Właśnie też biorę pod uwagę, a czy z Siusi idzie się karuzelą przedostać i objechać Sellaronda  czy trzeba używać skibusa?

Rozwiń  

byłem tam kilka razy ale karuzeli nie widzialem. Z Siusi trzeba wyjechać kabinami na Seiser Alm i wyciągami przedostać do Saltria skąd jedzie autobus do Monte Pana, kolejne 2 wyciągi i dopiero jesteś na Sella Ronda

Wcale nie trzeba tak jechać. Można zjechać do Ulricha i pojechać drugą stroną. Znacznie fajniej tylko znacznie dalej, i o to chodzi chyba.

Ale teraz się doczytałem, że kolega poszukuje destynacji więc się wyłączam.

Edytowane przez Mitek

Mocno śledzimy pogodę, natomiast jest kilka ciekawych opcji noclegowych w Moena.

Co myślicie jako baza wypadowa do Val di Fiemme / Val di Fassa?

Czy sama miejscowość jest ciekawa żeby niejeżdżąca żona i dwulatka miały gdzie pójść na spacer? Jakaś górka / tor saneczkowy w pobliżu ew. taśma do stawiania pierwszych kroków na nartach dla zabawy?