Skocz do zawartości

Pomoc w doborze nart - hybrydy?

therealmajkel

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Proszę o pomoc przy wyborze nart. Wszystko co najważniejsze jest uzupełnione poniżej. Z nart, które posiadam dobre kilka sezonów ogólnie byłem zadowolony. Dokuczliwe były wibracje na nich i mogłyby być bardziej stabilne. Uniwersalność chciałbym zachować na podobnym poziomie. 

PłećM
2. Wiek: 28
3. Waga: 84kg
4. Wzrost: 170 cm.
5. Jak długo jeździsz na nartach? 
Od 5-6 roku życia, wyłącznie amatorsko. 
6. Moje umiejętności oceniam: 5,5-6/10
8. Jakie masz teraz narty?
Atomic D2 VF 73 Black 159cm

9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący):
krótki skręt wyłącznie przy niskich prędkościach dla zabawy. W tym sezonie doszła nauka śmigu, a krawędziowanie średnim/długim skrętem z predkościami ok. 60-80km/h
10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju. Włochy/Austria, najpewniej czuję się na dobrze przygotowanych trasach. 
11. Możliwości finansowe: 3000zł
12. Brałem pod uwagę przy wyborze:
Volkl Racetiger RC/SC
Atomic Redster X7/X9

Godzinę temu, zając napisał:

Może pierwsza sklepowa slalomka - skoro krótki skręt? Może jakaś nowa komórka z poprzednich sezonów w dobrej cenie się trafi ? (u mnie ten ostatni wariant świetnie się sprawdził).

W dniu 3.03.2025 o 13:34, therealmajkel napisał:

Uniwersalność chciałbym zachować na podobnym poziomie.

Widzisz długi skręt 80km/h na SLkach?

• Haha 1

1 minutę temu, Marxx74x napisał:

5.5/6 .. 60-80 km/h .. narta 159 .. 170/84 .. zapowiada się ciekawie, idę po popcorn. No i komórki 🙂 .. 

M.

Nie ma po co. Skalę wolę zaniżyć, co by tu zaraz nie było dochodzenia...(precyzując - nie mam problemu z czarnymi choć przy gorszych warunkach tracę na nich technikę, na czerwonych prędkości 60-80km/h to nie sztuka osiągnąć przy dłuższym skręcie..) Nartę 159 mam od lat 10(?), wtedy było takie przekonanie o długości nart w każdym sklepie, a jak ktoś się nie zagłębiał w temat to tak było. 170/84? No przytyło mi sie 10kg od ostatniego wyjazdu na narty, ale nadal dało się w tym sezonie jeździć😁

Cześć

Tytułem pewnego uzupełnienia...

Narta atomic d2 vf73 to stary model - chyba ponad 10 lat - przeznaczony dla słabszych narciarzy.

W długości 159 cm pachnie to nartą dla dzieci.

Prędkość 60-80 km/h to prędkość opisana w programie nauczania narciarstwa zjazdowego jako duża. Większość narciarzy na stokach porusza się z prędkościami średnimi około 40km/h. Poruszając się z prędkościami 60-80km/h zbliżamy się do średniej prędkości zawodnika na trasie GS. Poruszając się z prędkością 60km/h robimy ponad 16 metrów w sekundę, 70km/h - już prawie 20...

Pozdrawiam

Edytowane przez Mitek
  • Like 1
  • Thanks 1

58 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Tytułem pewnego uzupełnienia...

Narta atomic d2 vf73 to stary model - chyba ponad 10 lat - przeznaczony dla słabszych narciarzy.

W długości 159 cm pachnie to nartą dla dzieci.

Prędkość 60-80 km/h to prędkość opisana w programie nauczania narciarstwa zjazdowego jako duża. Większość narciarzy na stokach porusza się z prędkościami średnimi około 40km/h. Poruszając się z prędkościami 60-80km/h zbliżamy się do średniej prędkości zawodnika na trasie GS. Poruszając się z prędkością 60km/h robimy ponad 16 metrów w sekundę, 70km/h - już prawie 20...

Pozdrawiam

To ja tez uzupełnie. Bardziej chciałem opisac prędkości, które nie są mi obce. A tak jak napisałeś, pewnie poruszam sie z srednia predkoscia ok. 40km/h. Całej trasy w tej wyższej prędkości nie zrobie bo odpadły by mi nogi :))

przy tych wyższych wartościach zdecydowanie brakuje mi stabilności i jak już zdarzylem wywnioskowac z forum jest to spowodowane długością narty. 

7 minut temu, therealmajkel napisał:

To ja tez uzupełnie. Bardziej chciałem opisac prędkości, które nie są mi obce. A tak jak napisałeś, pewnie poruszam sie z srednia predkoscia ok. 40km/h. Całej trasy w tej wyższej prędkości nie zrobie bo odpadły by mi nogi :))

przy tych wyższych wartościach zdecydowanie brakuje mi stabilności i jak już zdarzylem wywnioskowac z forum jest to spowodowane długością narty. 

Moja rada - przestań operować prędkościami. Doprowadź swoją jazdę do poziomu kiedy na "wolnych obrotach" będziesz w stanie wykręcić każdą ewolucję. 

• Like 5
  • Thanks 1

33 minuty temu, Adam ..DUCH napisał:

@therealmajkelnawiąż kontakt z @KrzysiekK. To taki miły koleś który właśnie odkrywa własne narciarstwo w tym także w kontekście sprzętu. Przegadaj temat....

Adasiu Drogi … cóż ja skromny żuczek mogę doradzać w dziedzinie sprzętu? Ja się na tym nie znam. Uwielbiam swoje Kastle, jeżdżę na nich po wszystkim, nawet bo miękkim. Tak się do nich przyssałem że nie ma zmiłuj.

Przy wątkach poradniczych moje wpisy ograniczam do ,,wstaw film jak jeździsz i jak widzisz rozwój swojego nartowania a ludzie doradzą co kupić,, . 

• Like 1
  • Haha 1

3 godziny temu, therealmajkel napisał:

na czerwonych prędkości 60-80km/h to nie sztuka osiągnąć przy dłuższym skręcie.

Dzisiaj jeździłem  z Gościem którego telefon przy 80/h ziewa... Adam wie co mówi - powolne wykonanie pewnych ewolucji to sztuka bo wymaga ponadprzeciętnego kunsztu.

2 godziny temu, therealmajkel napisał:

Cześć

Wniosek zły - brakiem umiejętności i świadomości jazdy.

Pozdro

Godzinę temu, Chertan napisał:

Wg mnie 170 cm. Jest to piekielnie skrętna narta przy tej długości, krótsza będzie niepotrzebna. A stabilność wyraźnie lepsza będzie. Jeździła na 170 cm dziewczyna syna, 159 cm wzrostu, kręciła jak na karuzeli.  

Cześć

Przy długości 170 cm każda narta jest piekielnie skrętna Piotrek.

Pozdro

10 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Przy długości 170 cm każda narta jest piekielnie skrętna Piotrek.

Pozdro

To biedne dziewczę jeździło na juniorskiej gigantce 159 cm i nie, nie była taka skrętna przy promieniu 17 m, jak Salomon, więc się z deka nie zgodzę, a przynajmniej w kwestii porównania tych nart. Salo naprawdę skręca sam przy minimalnym zakrawędziowaniu. 

6 minut temu, Chertan napisał:

To biedne dziewczę jeździło na juniorskiej gigantce 159 cm i nie, nie była taka skrętna przy promieniu 17 m, jak Salomon, więc się z deka nie zgodzę, a przynajmniej w kwestii porównania tych nart. Salo naprawdę skręca sam przy minimalnym zakrawędziowaniu. 

Cześć

Jakie biedne dziewczę, bo nie rozumiem? GS 159 cm juniorski - znakomita narta do nauki dla młodzieży takiej 10-12 lat, niezależnie od płci.

Pozdro

18 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Jakie biedne dziewczę, bo nie rozumiem? GS 159 cm juniorski - znakomita narta do nauki dla młodzieży takiej 10-12 lat, niezależnie od płci.

Pozdro

Pisałem o niej powyżej, babka 20 lat, ale niska, ok 160 cm, przyzwoicie jeżdżąca, nie była w stanie tak wykręcać jak na Addict Pro i z taką łatwością. 

• Like 1

Cześć

Sorry, nie wiem co to jest Addict Pro ale osoba, która trochę na nartach się porusza spokojnie skręci na każdej narcie - jak nie - to jest po prostu słaba. To jest test idealny.

Pozdro

Edytowane przez Mitek

W dniu 4.03.2025 o 19:10, Lexi napisał:

Dzisiaj jeździłem  z Gościem którego telefon przy 80/h ziewa... Adam wie co mówi - powolne wykonanie pewnych ewolucji to sztuka bo wymaga ponadprzeciętnego kunsztu.

Teraz przeczytałem Twój wpis, Grimson był na Pilsku? Nie zauważyłem, nic nie mówiłeś.

pozdro

• Haha 1

W dniu 4.03.2025 o 16:25, Mitek napisał:

Większość narciarzy na stokach porusza się z prędkościami średnimi około 40km/h. Poruszając się z prędkościami 60-80km/h zbliżamy się do średniej prędkości zawodnika na trasie GS.

Cze

Wyższe prędkości to zwykle chwilowe, średnie to 30-40 km/h. W jakichś sprzyjających okolicznościach przyrody zdarza się jeździć szybciej niż ustawa przewiduje o ile ktoś lubi i ma ograniczoną wyobraźnię. Pilsko po feriach to doskonały stok, a ja się nie chwaląc mam obie ww. zalety😀. Na stoku było nas 3 w każdym z nas inna krew…. Poniewieraliśmy się po stoku jak ż..ki po pustym sklepie. Troszkę się uśmialiśmy na kanapie, jak zaczęliśmy wyciągać akcesoria z kieszeni. Ja, jako śpik lotny w kieszeni mam fajki, Maras, jako że starszy odrobinę, inhalator, a Migu jako że starszy o 2 drobiny …. nitroglicerynę😀. Takie buty.

Wracając do prędkości, wykres z Pilska, narty typu GS, jeszcze przykrótkie ograniczyły moje możliwości i stłumiły moją zajebistość😉.

IMG_5104.thumb.jpeg.4fc9cbe61199b0923a90fa999ab5e028.jpeg

Jak widać z wykresu te 60km/h to nie jakieś mecyje, ale i tak średnia z przejazdu dużo niższa. Początek wolny, bo to przełaszczenie, raczej dojazdówka niż trasa. Generalnie to tam z łyżwy deptałem, żeby być przed Marasem i Migiem coby mi na trasie nie wadzili. Pierwszy😀. Potem ścianka, nabieranie prędkości i delikatne wypłaszczenie przy knajpie, przełamanie i stok w delikatnym trawersie opada w lewo, ale równomiernie. Potem nagły wzrost prędkości, bo kije pod pachy i wjazd w prawo w wąską przecinkę Kernell s zwaną przez tubylców halą Walcową. Następnie spadek prędkości na wyjściu z przewężenia, bo się wjeżdża na przeciwstok delikatny. Za przełamaniem już równomierne nachylenie i meta po przebyciu breji śnieżnej, tam puściło najszybciej. Ale średnia oscylowała w granicach 40 km/h, chociaż na wykresie to inaczej wygląda.

pozdro

Edytowane przez Marcos73
  • Like 1
  • Haha 1

Cześć

I to wydaje się bardzo rozsądne i zbliżone do prawdy przybliżenie rozkładu prędkości i chwilowej prędkości jazdy. Do tego - znając Cie nieco - wiem, że jest to również obraz spełniający podstawową cechę jazdy na nartach czyli był to przejazd z pełną kontrolą prędkości i tego co się wokół dzieje a nie walka o utrzymanie równowagi z telefonem w jednej a kijami w drugiej ręce. 🙂

Pozdro

• Thanks 1