Skocz do zawartości

Dobór ubrań, kasku gogli, butów itd?

kokos0202

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, 

Postawiłem 1 kroki w narciarstwie i za rok znajomi wyciągają mnie do Włoch lub Austrii na lodowiec. 

Sprzęt mialem pożyczony i teraz musze się zaopatrzeć na nowy sezon w porządne buty, spodnie, kurtkę, plecak, bieliznę, skarpety, kask, gogle.

Narty i kije chyba wypożyczę bo zaczynam dopiero przygodę z narciarstwem. 

Proszę o poradę w sprawie sprzętu, co warto kupić, na co zwrócić uwagę przy doborze, czego unikać?

w internecie jest mnóstwo wątków, a dla początkującego narciarza nie wszystko jest zrozumiałem i nie chce tez kupić sprzętu, który przeznaczony jest dla profesjonalistów. 

Dziękuję za pomoc 

Cześć

Hm.. Tak naprawdę do jazdy  na nartach niezbędne są buty narty kije i trochę śniegu. Reszta to wartości dodane i nie niezbędne. Podstawa ze sprzętu osobistego to buty, w które warto zainwestować i dobrze je dobrać rozmiarowo. Przydadzą się również jakieś nieprzemakalne spodnie i coś na górę. Nie musi to być ciężka kurtka bo nie będziesz jeździł w Himalajach. Raczej odzież warstwowa i lekka. Rękawice dobrze mieć porządne - warto żeby miały gumki aby po zdjęciu np. na wyciągu nie spadały.

Skarpety narciarskie raczej cienkie i profilowane dobrze zakupić.

Pozdro

• Like 1

Dziękuję za odpowiedź, 

Jesli chodzi o kurtkę i buty to jakie parametry polecasz? Jestem zmarzluchem, więc polecano mi bieliznę Merino, to prawda, że jest najlepsza? Tak samo mówili o skarpetach. Gogle i kask czytałem że firma poć robi jedne z lepszych i najbardziej opłaca się kupić tej firmy sprzęt na lata. Tak samo polecano mi rękawice firmy  reusch. 
Sukerowac się poleceniami? 
pozdrawiam

2 godziny temu, kokos0202 napisał:

więc polecano mi bieliznę Merino, to prawda, że jest najlepsza? Tak samo mówili o skarpetach.

Kurtka- nie patrz na cyferki  a na rodzaj ociepliny - Thinsulate i Primaloft  mają najlepszy stosunek wagi, ciepła i trwałości - unikaj puchu i ocieplenia z Merynosa.

Skarpety - merynos- poza tym dobrze żeby miały około 60% wełny .. niestety im więcej wełny tym niższa trwałość -  polecam Merinos z jedwabiem -są mocniejsze.. natomiast są jeszcze z kaszmiru - kosztują x3.. 😄

Dobre materiały kosztują więc wszystko zależy od zasobności Twojego portfela .. w zgrzebnym worku i onucach też można jeździć 😉 - kwestia jakie kto ma wymagania i jak gruby portfel.

Smith też robi fajne kaski.. 😉

s-l1200.thumb.webp.7308d40bed95b94183c666c9200cdab5.webp

@Lexihaha fajny kask, zrobiłbym furorę takim na stoku haha

kurtki i spodnie- polecasz jakieś firmy czy sklepy, czy tylko na te materiały patrzeć ? czemu unikać ocieplenia z merynosa? 

google smith poc ? czy cos jeszcze ? W ogóle kupić sobie s2 czy s0 i s3 ? 

rękawice reusch czy cos jest jeszcze wartego uwagi? czytałem i mówią ze najlepiej skórzane to prawda ? jest sens takie kupować ? pokazywali mi to najważniejsze żeby były cieple xd a nie z czego wykonane

1 godzinę temu, kokos0202 napisał:

czemu unikać ocieplenia z merynosa? 

Bo jest drogie i cięższe od tych syntetycznych - mówię o kurtce.

Gogle takie żeby pasowały do kasku (kształtem)- trzeba mierzyć bo jak kupisz kask POC (na przykład ) to wcale nie znaczy że dowolne gogle Poc będą pasowały.

Nie polecam żadnych firm a tym bardziej sklepów .. jest ich masa.

(moje uwagi dotyczą ON. poza ON inna baja)

Wszystko zależy od zasobności portfela... i potrzeb.

Możesz wszystko wziąć POC, firma zacna, ale tanio nie będzie.

Masz na forum mnóstwo informacji o firmach ciuchowych, kurtkach, spodniach, rękawicach etc. Po prostu przeczytaj, tych nazw będzie kilkanaście i nie ma to istotnego znaczenia. Przykładowo samych rękawiczek masz do wyboru oprócz Reusch, także Level, Ziener, Leki, Rossignol, z tańszych Viking. Z goglami też bez znaczenia, oprócz tych jeszcze Oakley, Atomic, Head, masz też polskie Tripout optics czy Arctica, Brenda, po prostu weź i kup coś wreszcie. Zapewne jeszcze wiele firm każdy by dołożył, ale to jest bez sensu. 

• Like 2
  • Thanks 1