Skocz do zawartości

Prośba o jakąkolwiek pomoc w doborze nart do zakupu :)

AgaN

Rekomendowane odpowiedzi

@AgaN

Zapisz to zdanie "1. Fischer RC4 World Cup Junior SL - juniorska slalomowa komórka --> najlepsze od lat rozwiązanie dla kobiet, które chcą się nauczyć dobrze jeździć." a reszte wątku możesz zignorować.

Dla wyjaśnienia:

1. Długość 150cm  marka nie ma znaczenia. Mają być juniorskie (zawodnicze) narty SL dowolnego producenta. Nic lepszego na przygotowany stok nie znajdziesz.

2. Im węższa pod butem narta tym lepsza na przygotowany stok

3. Pożądna narta na trasę NIE ma rockera, konstrukcja full camber, rdzeń drewniany plus dwie blachy w środku.  To się nie zmieniło od 20lat.

Edytowane przez Spiochu
  • Like 2
  • Thanks 1

20 godzin temu, tomkly napisał:

Oczywiście że tak. 72 będzie bardziej skrętna, idąca w kierunku nart slalomowych, natomiast 76 bardziej masywna, stabilniejsza, mniej reaktywna za to spokojniejsza i lepiej pokonująca wszelkie miękkie śniegi typu odsypy, muldy. Bardziej uniwersalne, czyli na każde warunki będą 76, natomiast jak chcesz mieć nartę bardziej slalomową, do krótkich skrętów i na lepsze stoki to bierz 72. Osobiście jakbym musiał dokonać wyboru dla siebie jednej pary nart to z tej dwójki brałbym 76. 

Oj Panie tu veto i to takie mocne - 72 pod butem vs slalom..... Tu te ostatnie zdanie Twoje najbardziej napawa mnie pesymizmem: "Osobiście jakbym musiał dokonać wyboru dla siebie jednej pary nart to z tej dwójki brałbym 76" - to jest drogi kolego największy błąd doradzających - ja nie piszę że źle doradziłeś, ja piszę że doradzasz pod siebie.

1 godzinę temu, Adam ..DUCH napisał:

Oj Panie tu veto i to takie mocne - 72 pod butem vs slalom..... Tu te ostatnie zdanie Twoje najbardziej napawa mnie pesymizmem: "Osobiście jakbym musiał dokonać wyboru dla siebie jednej pary nart to z tej dwójki brałbym 76" - to jest drogi kolego największy błąd doradzających - ja nie piszę że źle doradziłeś, ja piszę że doradzasz pod siebie.

No właśnie że nie pod siebie a pod potrzeby dziewczyny. Osobiście, ale z punktu widzenia osoby, której się doradza, taki skrót myślowy i językowy. Jakbym doradzał pod siebie to brałbym pod butem 65.  🙂

Edytowane przez tomkly

22 godziny temu, Spiochu napisał:

@AgaN

Zapisz to zdanie "1. Fischer RC4 World Cup Junior SL - juniorska slalomowa komórka --> najlepsze od lat rozwiązanie dla kobiet, które chcą się nauczyć dobrze jeździć." a reszte wątku możesz zignorować.

Dla wyjaśnienia:

1. Długość 150cm  marka nie ma znaczenia. Mają być juniorskie (zawodnicze) narty SL dowolnego producenta. Nic lepszego na przygotowany stok nie znajdziesz.

2. Im węższa pod butem narta tym lepsza na przygotowany stok

3. Pożądna narta na trasę NIE ma rockera, konstrukcja full camber, rdzeń drewniany plus dwie blachy w środku.  To się nie zmieniło od 20lat.

Jadąc na ostatni wyjazd, przekonałem żonę, że zapomniałem jej nart. Przejęła rezerwowe narty młodego Fischer RC4 SL 150 Jr (dziwnie ustawione pod długość jej skorupy buta) 😉. Stwierdziła, że ich nie odda. Miłość od pierwszej jazdy. Choć jak twierdzi @Marcos73 takie wybrakowane, bo dziurawe 😉

• Like 3