AgaN Napisano Sobota o 17:00 Udostępnij Napisano Sobota o 17:00 Cześć 🙂 byłabym bardzo wdzięczna za jakiekolwiek podpowiedzi/ rady dot. Zakupu nart, na ktorych chce przejezdzic kolejne parę lat :). Płeć: K 2. Wiek: 32 3. Waga: 50kg ( jestem drobnej budowy kobietą, bardzo smukłą i z delikatną budową ciała). 4. Wzrost: 165 cm 5. Jak długo jeździsz na nartach? Nauczyłam się jeździć na nartach w wieku 10 lat. Do 14 roku zycia jezdzilam na nartach co sezon z natomiast potem miałam dlugą przerwę w jeżdżeniu , az do 30 roku życia. Od 2 lat zatem ponowanie staram sie szusować , na razie głównie na Słowacji ale planuje w przyszłym roku wybrać sie na alpejakie stoki. 6. Moje umiejętności oceniam: 5-6/10 8. Jakie masz teraz narty? Nie mam , zawsze wypożyczam i niestety dostaje różne narty , praktycznie za kazdym razem inne. Dotychczas najlepiej jeździło mi się na tych nartach ze wszystkich , które dostałam w wypożyczalni : ACE SPEED MAGIC PRO PS https://www.starsport.com.pl/narty/elan/elan-ace-speed-magic-pro-el-9 Jeździłam na długości 150cm. Zależy mi na poszukaniu podobnej narty skoro dobrze mi się na niej jeździło, a tego modelu nie mogę znaleźć w długości dla siebie. 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący): Preferuję raczej krótsze skręty niż dłuższe. Jeżdżę rekreacrekreacyjnie , dla pzyjemnosci. Jeżdżę głównie po przygotowanycj stokach. 10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju: dobrze przygotowane :)) , na ten moment najczęściej jeżdżę na Słowacji ( często Rohace, Bachledka ) ale planuję też za rok wyjazd w Alpy. 11. Możliwości finansowe: W zasadzie bez ograniczeń, przy zachowaniu rozsądku. Nie mam zbyt dużej wiedzy odnośnie sprzętu, chociaż wstępnie trochę poczytałam i podstawowe paramentry jakie się porównuje kojarzę. Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek podpowiedzi co do nart jakie mogłyby się dla mnie sprawdzic zwłaszcza idąc tropem tego , że szukam czegos podobnego do wymienonych w punkcie nr 8 🙂 skoro dobrze mi sie na nich jeździło myślę , że to dobry kierunek. Z góry bardzo Wam dziękuję za rady Pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano Sobota o 20:47 Udostępnij Napisano Sobota o 20:47 Cześć, koledzy polecali w podobnych przypadkach (również dla dziewczyn) Salomon Addict - powinny się sprawdzić skoro preferujesz krótsze skręty (jest też szersza pod butem wersja Addict Pro - 76mm). Radziłabym nie kupować nart krótszych niż 155cm. Naprawdę dasz radę na dluzszych niż 150cm nartach - mimo niskiej wagi 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Sobota o 21:09 Udostępnij Napisano Sobota o 21:09 (edytowane) Cześć Dobór długości narty nie ma wiele wspólnego ze wzrostem czy wagą, a raczej ma mniej wspólnego ze wzrostem i wagą a więcej z rodzajem narty i technika jeźdźca. Przy amatorskiej narcie popularnej to okolice wzrostu, oczywiście 5 cm w tą czy tamtą nie ma znaczenia. Pozdro Edytowane Sobota o 21:10 przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturzx Napisano wczoraj o 08:54 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:54 15 hours ago, AgaN said: skoro dobrze mi sie na nich jeździło myślę , że to dobry kierunek Z tym to jest taki problem, że w wypożyczalniach możesz trafić na zajechane narty jak i te zaraz po serwisie a Twoje odczucia wcale nie muszą odnosić się do modelu tylko do przygotowania nart. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AgaN Napisano 10 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 10 godzin temu Dziękuję Wam za odpowiedzi ! @arturzx no to ma sens co piszesz ale niestety komplikuje mi sytuację, bo myslałam, że będę mogła iść tropem nart Elan ( tych , o których piszę w pierwszym poście), które mi wtedy "spasowały" ... 🫣 @zając czy lepiej w moim przypadku poziomu zaawansowania ( a mam jeszcze dużo do nauczenia się i zyskania kontroli lepszej nas nartami ) i preferencji celować w te Salomony węższe pod butem czy szersze? 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 2 minuty temu, AgaN napisał: czy lepiej w moim przypadku poziomu zaawansowania ( a mam jeszcze dużo do nauczenia się i zyskania kontroli lepszej nas nartami ) i preferencji celować w te Salomony węższe pod butem czy szersze? 🤔 Narty Salomon Addict z tego sezonu mają 72mm pod butem - więc to całkiem uniwersalne allroundy, myślę że byłyby ok aczkolwiek nie jeździłam na nich. Narty z wcześniejszych roczników mają 66mm pod butem - zmiana krawędzi będzie w nich szybsza (co może być plusem), ale mogą trochę gorzej się prowadzić na bardziej rozjeżdżonych trasach. Uwaga: nie jeździłam na nich, moja opinia wynika z doświadczeń na innych deskach o różnych szerokościach pod butem. P.S. Możesz tez rozważyć damskie narty - raczej z tych pierwszych w katalogu danej firmy w kolekcji nart damskich (żeby przypadkiem nie trafić na atrakcyjnie pomalowane pianki) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AgaN Napisano 10 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 10 godzin temu 1 minutę temu, zając napisał: Narty Salomon Addict z tego sezonu mają 72mm pod butem - więc to całkiem uniwersalne allroundy, myślę że byłyby ok aczkolwiek nie jeździłam na nich. Narty z wcześniejszych roczników mają 66mm pod butem - zmiana krawędzi będzie w nich szybsza (co może być plusem), ale mogą trochę gorzej się prowadzić na bardziej rozjeżdżonych trasach. Uwaga: nie jeździłam na nich, moja opinia wynika z doświadczeń na innych deskach o różnych szerokościach pod butem. P.S. Możesz tez rozważyć damskie narty - raczej z tych pierwszych w katalogu danej firmy w kolekcji nart damskich (żeby przypadkiem nie trafić na atrakcyjnie pomalowane pianki) Dzięki 🙂 a z typowo damskich nart jakieś konkretne modele poleciłabyś pod moje paramentry narciarskie 🙂 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 6 minut temu, AgaN napisał: Dzięki 🙂 a z typowo damskich nart jakieś konkretne modele poleciłabyś pod moje paramentry narciarskie 🙂 ? Dowolne. Zwykle to dobrej klasy narty z ciekawą grafiką.... 😉 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 7 minut temu, AgaN napisał: Dzięki 🙂 a z typowo damskich nart jakieś konkretne modele poleciłabyś pod moje paramentry narciarskie 🙂 ? Typowo damskie narty to ślepy zaułek. Dominująca większość z nich jest konstrukcyjnie popsuta, rzekomo po to, aby się lepiej jeździło, co jest wierutną bzdurą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AgaN Napisano 9 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 9 godzin temu 1 minutę temu, tomkly napisał: Typowo damskie narty to ślepy zaułek. Dominująca większość z nich jest konstrukcyjnie popsuta, rzekomo po to, aby się lepiej jeździło, co jest wierutną bzdurą. Rozumiem w takim razie moze rzeczywiście nie będę się sugerować dedykowaniem dla płci ...:) A czy poleciłbyś jakieś konkretne modele od siebie pod moje możliwości, chciałabym mieć chociaż kilka opcji do wyboru, porównać i zastanowić się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 1 minutę temu, tomkly napisał: Typowo damskie narty to ślepy zaułek. Dominująca większość z nich jest konstrukcyjnie popsuta, rzekomo po to, aby się lepiej jeździło, co jest wierutną bzdurą. Jezdziles? Bo ja probowalem Atomica i K2. Zarowno cloud jak superburning to calkiem dobre allroundy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 7 minut temu, mig napisał: Jezdziles? Bo ja probowalem Atomica i K2. Zarowno cloud jak superburning to calkiem dobre allroundy. Cloud jest chyba najbardziej popsutą nartą tego typu. Opieram się na zdaniu kilkunastu kobiet, które na tej narcie próbowały jeździć i oceniły ją jako tragiczną --> wołowatą, mało reaktywną czyli klasyczne taczki. Być może były to dziewczyny o zbyt wysokim poziomie umiejętności jak na ten wynalazek. Superburning nie znam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AgaN Napisano 9 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 9 godzin temu 3 minuty temu, tomkly napisał: Cloud jest chyba najbardziej popsutą nartą tego typu. Opieram się na zdaniu kilkunastu kobiet, które na tej narcie próbowały jeździć i oceniły ją jako tragiczną --> wołowatą, mało reaktywną czyli klasyczne taczki. Być może były to dziewczyny o zbyt wysokim poziomie umiejętności jak na ten wynalazek. Superburning nie znam. W takim razie poleciłbyś mi jakies konkretne modele bazując na swoim doświadczeniu ?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowane) 34 minuty temu, AgaN napisał: Rozumiem w takim razie moze rzeczywiście nie będę się sugerować dedykowaniem dla płci ...:) A czy poleciłbyś jakieś konkretne modele od siebie pod moje możliwości, chciałabym mieć chociaż kilka opcji do wyboru, porównać i zastanowić się 1. Fischer RC4 World Cup Junior SL - juniorska slalomowa komórka --> najlepsze od lat rozwiązanie dla kobiet, które chcą się nauczyć dobrze jeździć. 2. Elan Ace SLX - najłatwiejsza z seniorskich slalomek. 3. Salomon Addict Pro w obu wersjach czyli 66 jako narta SL oraz 76 jako wysokiej klasy all-round. 4. Volkl Deacon 80 jako wysokiej klasy all-round. Slalomki w długości 150 cm, all-round 5-6 cm dłuższe. Edytowane 9 godzin temu przez tomkly 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, tomkly napisał: Slalomki w długości 150 cm, all-round 5-6 cm dłuższe. A co sądzisz o Volkl Racetiger SC? Dla pytającej 153 cm (ew. 158). Jakoś się mało ta narta przewija na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Cze W odpowiedzi na @tomkly propozycję. SL Head junior - komórka - najtańsza na rynku - dostępna jako używana bądź nowa - przy Koleżanki parametrach będzie bardzo dobrym wyborem. Się nada na pewno. Syn na nich jeździ i nie narzeka, że sa jakieś miękkie i nie trzymają przy jego umiejętnościach. Ciut wyższy od koleżanki - waga identyczna. Dostępne rozmiary: 153cm lub 160cm - sa krótsze - ale to bez sensu. W zestawie wiązanie 11-ka (może być z GW lub bez). Cena nowych - 1900 pln - nowy przyszłoroczny model. Używki - 500-1000 pln - zależy z którego sezonu są. Można szukać na necie z zeszłego sezonu. pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Godzinę temu, Marcos73 napisał: Cze W odpowiedzi na @tomkly propozycję. SL Head junior - komórka - najtańsza na rynku - dostępna jako używana bądź nowa - przy Koleżanki parametrach będzie bardzo dobrym wyborem. Się nada na pewno. Syn na nich jeździ i nie narzeka, że sa jakieś miękkie i nie trzymają przy jego umiejętnościach. Ciut wyższy od koleżanki - waga identyczna. Dostępne rozmiary: 153cm lub 160cm - sa krótsze - ale to bez sensu. W zestawie wiązanie 11-ka (może być z GW lub bez). Cena nowych - 1900 pln - nowy przyszłoroczny model. Używki - 500-1000 pln - zależy z którego sezonu są. Można szukać na necie z zeszłego sezonu. pozdro Zaproponowałem zdecydowanie najłatwiejszą nartę, której skuteczności jestem pewien. Head formułuje nieco wyższy poziom wymagań technicznych oraz kondycyjnych na wejściu w stosunku do użytkownika. Jest jeszcze świetna alternatywa w postaci niebieskiej narty Dynastar Speed Omeglass Team SL R21 Pro: https://www.top-narty.pl/speed-omeglass-team-sl-r21-pro-2.htm/v-363679?utm_source=google&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAw5W-BhAhEiwApv4goI8yxbQg7yZXkimhiv2MRtjeydc06yYulzmUQLXJJ-5-S0imVIa56RoC4OUQAvD_BwE 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, a_senior napisał: A co sądzisz o Volkl Racetiger SC? Dla pytającej 153 cm (ew. 158). Jakoś się mało ta narta przewija na forum. Nie rekomendowałbym tych nart, są zbyt mało dynamiczne i reaktywne. Jeździłem na tegorocznym modelu; strasznie ospałe, ognia w nich nie ma za grosz. Nie za bardzo widzę docelowego odbiorcę dla tych nart - ani dla dziewczyn ani dla facetów nie będą optymalne. Mało się o tej narcie mówi, gdyż nie ma w niej niczego co mogłoby przyciągnąć uwagę. Edytowane 5 godzin temu przez tomkly 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Cześć Polecanie konkretnych modeli nie ma sensu. Oferty firm są bardzo pojemne a narty niewiele się od siebie różnią. Kupowanie narty, na której się dobrze jeździło jest z założenia błędem bo należy kupować nartę nieco na wyrost zakładając postępy techniczne. Pytanie o rodzaj preferowanego skrętu jest błędem kwestionariusza bo narciarz jedzie w zależności od potrzeb/sytuacji zmieniając technikę i to On steruje nartą a nie narta nim. Podobnie to gdzie się jeździ, nie powinno mieć znaczenia przy doborze narty. To takie ogólne podstawy. Ważne są sprawność ogólna i kondycja oraz determinacja szkoleniowa. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Godzinę temu, tomkly napisał: Nie rekomendowałbym tych nart, są zbyt mało dynamiczne i reaktywne. Jeździłem na tegorocznym modelu; strasznie ospałe, ognia w nich nie ma za grosz. Nie za bardzo widzę docelowego odbiorcę dla tych nart - ani dla dziewczyn ani dla facetów nie będą optymalne. Mojej żonie takie (Volkl SC) kupiłem kilka lat. Ale ona już jest "starszą", spokojnie jeźdżącą panią. No i to było 5-6 lat temu. Kupiłem jej, bo sam przez kilka lat na takich jeździłem. Źle nie było, choć faktycznie ognia w nich nie czułem. Mimo wszystko patrząc na umiejętności i sposób jeżdżenia tysięcy pólkowych narciarzy to nie wydaje mi się by naprawdę potrzebowali bardzo dynamicznych i reaktywnych nart. Zdecydowana większość chce sobie spokojnie pozjeżdżać, nie zmęczyć sie przy tym za bardzo i mieć z tego trochę frajdy. Sam zresztą wiesz najlepiej patrząc na zjeżdżających wokół Ciebie. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) 8 minut temu, a_senior napisał: Mojej żonie takie (Volkl SC) kupiłem kilka lat. Ale ona już jest "starszą", spokojnie jeźdżącą panią. No i to było 5-6 lat temu. Kupiłem jej, bo sam przez kilka lat na takich jeździłem. Źle nie było, choć faktycznie ognia w nich nie czułem. Mimo wszystko patrząc na umiejętności i sposób jeżdżenia tysięcy pólkowych narciarzy to nie wydaje mi się by naprawdę potrzebowali bardzo dynamicznych i reaktywnych nart. Zdecydowana większość chce sobie spokojnie pozjeżdżać, nie zmęczyć sie przy tym za bardzo i mieć z tego trochę frajdy. Sam zresztą wiesz najlepiej patrząc na zjeżdżających wokół Ciebie. 🙂 Andrzej, ale to mają być narty dla dziewczyny w wieku mojej starszej córki, a więc bardzo młodej, która może się jeszcze nauczyć świetnie jeździć. Nie widać jakiegokolwiek uzasadnienia, aby rekomendować jej narty do zsuwania się po stoku. Gdyby te narty oferowały choćby lekkość prowadzenia to może warto byłoby się skusić, natomiast i tej cechy w nich brakuje. Na pewno nie nadają się dla dziewczyny o masie 50 kg, w mojej ocenie będzie się na nich męczyć. Edytowane 4 godziny temu przez tomkly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 minutę temu, tomkly napisał: Andrzej, ale to mają być narty dla dziewczyny w wieku mojej córki, a więc bardzo młodej, która może się jeszcze nauczyć świetnie jeździć. Nie widać jakiegokolwiek uzasadnienia, aby rekomendować jej narty do zsuwania się po stoku. Słusznie prawisz. 🙂 Swojej Córce też bym takich nie kupił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi