Skocz do zawartości

Katalonia

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

W/g danych, które zacytowałem tax turystyczny naliczany jest dziennie. Oczywiście warto sprawdzić w innych źródłach, ale jednorazowy tax za pobyt niezależnie od jego długości nie bardzo jest logiczny. Wszędzie i zawsze spotykam się z naliczaniem takiego tax dziennie.  Obyś miał rację bo mieliśmy plany wybrać się tam na 3 tygodnie w lecie... 🙂

22 godziny temu, Dany de Vino napisał:

W/g danych, które zacytowałem tax turystyczny naliczany jest dziennie. Oczywiście warto sprawdzić w innych źródłach, ale jednorazowy tax za pobyt niezależnie od jego długości nie bardzo jest logiczny. Wszędzie i zawsze spotykam się z naliczaniem takiego tax dziennie.  Obyś miał rację bo mieliśmy plany wybrać się tam na 3 tygodnie w lecie... 🙂

Spróbuj dokonać jakiejś rezerwacji np na kampingu albo w miejscu gdzie zamierzałeś jechać.  Dostaniesz dokładne wyliczenie i zobaczysz jak naliczane są podatki.  Za 10 dni zapłacisz pewnie 15 a nie 150 Euro. Te ok. 15 euro to Taxs na kampingu poza Barceloną w Barcelonie też. Sprawdź zanim zmienisz swoje plany, Katalonia jest warta odwiedzenia. Byłem tam wielokrotnie.

Edytowane przez Maciej S

6 godzin temu, Maciej S napisał:

Katalonia jest warta odwiedzenia. Byłem tam wielokrotnie.

...ja też i zgadzam się w zupełności, że to piękna kraina. Mamy tam też naprawdę wielu znajomych Katalończyków. A z tymi taxami, to jeśli okaże się że masz rację, to w tym roku znowu wybieraliśmy się tam, w różne ulubione miejsca (po kilka, do kilkunastu dni w każdym) na ponad miesiąc. Ale jeśli nałożą tak drakońskie taxy, to oczywiście pojedziemy sobie gdzie indziej.  🙂 .  Nie lubimy się pchać tam gdzie nas nie chcą lub mają za jeleni. 

• Like 2

W ubiegłym roku spędziliśmy miesiąc w Hiszpanii, tyle że trochę dalej niż Katalonia. Samolotem do Madrytu, gdzie spędziliśmy 3 dni. Potem wynajęliśmy auto i kolejno po trzy, czasami cztery dni: Kordoba, Grenada, Malaga, Gibraltar i na zakończenie 4 dni Sevilla, która zrobiła na nas największe wrażenie. Dużo zobaczyliśmy, trochę cennych przeżyć (muzeum Picassa w Maladze, teatr z oryginalnymi występami flamenco w Sewilli itp... Jedynie na corridę się jednak nie zdecydowaliśmy (zbyt ambiwalentne odczucia na ten temat). Jednym słowem - wspaniałe wakacje, piękny kraj, bardzo ciekawe zabytki i bardzo smaczne, niejednokrotnie zaskakujące, dla nas nieco egzotyczne jedzonko... W sumie, w zasadzie wszystko godne polecenia! Możliwe, że znowu gdzieś tam zawitamy. 

• Like 2
  • Thanks 1

4 godziny temu, Dany de Vino napisał:

W ubiegłym roku spędziliśmy miesiąc w Hiszpanii, tyle że trochę dalej niż Katalonia.

Czyli w Andaluzji. Byliśmy tam na objazdowej wycieczce w 2018 r. z biurem podróży. Cuda! Kilka zdjęć z flamenco na końcu. Zdjęcia są w większości opisane.

https://photos.app.goo.gl/dd8UXdhluVyoFLl12

Edytowane przez a_senior
  • Like 1

Byłem z rodziną w zeszłym roku w Kraju Basków i polecam, turystów mniej niż na południu, ciekawe miejsca, taka inna Hiszpania. W drugiej połowie sierpnia w kilku miastach organizowane są festiwale kulturalne z ciekawymi przedstawieniami, super wybrzeże, zielono i dość chłodno.

pozdro

1 godzinę temu, star napisał:

Ja byłem w Barcelonie. Jedzenie super, kawa musująca… zabytki wspaniałe. Ale w kościele próbowali nas okraść a w knajpie oszukać… tak ku przestrodze… kibicuję Barcelonie…

A to akurat standard. Telefony znikają w tłoku Rambli, na lotnisku  można stracić podręczny. Ja straciłem  deskę do kajta. Gasiłem latawiec , który wylądowałem na plaży,  deska jak to deska pływała sobie przy brzegu  za moimi plecami i wyparowała 🙂. A te górki są świetne na rowerek od rana. 

IMG_0093.JPG

IMG_20170827_102401.jpg

Edytowane przez Maciej S
  • Like 2