Dany de Vino Napisano 28 Lutego Udostępnij Napisano 28 Lutego Z ostatniej chwili: Katalonia chce podnieść podatek "turystyczny" nawet do 15E dziennie. 😞 A to hołota... Cóż, trochę chętnych na turystykę im ubędzie to pewne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 28 Lutego Udostępnij Napisano 28 Lutego Dany o to właśnie chodzi, żeby ograniczyć ilość osób szczególnie latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lizuus Napisano Wtorek o 12:14 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:14 Wiele osób pewnie sobie odpuści, zwłaszcza przy tych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano wczoraj o 07:58 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:58 (edytowane) Sprawdziłem, że za cały pobyt na kampingu dopłacę za osobę ok 18 Euro tax. Nieistotne koszty. EKO Tax i Turist Tax są naliczane jednorazowo a nie za każdy dzień. Taki szczegół 🙂 Edytowane wczoraj o 08:12 przez Maciej S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dany de Vino Napisano wczoraj o 09:37 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 09:37 W/g danych, które zacytowałem tax turystyczny naliczany jest dziennie. Oczywiście warto sprawdzić w innych źródłach, ale jednorazowy tax za pobyt niezależnie od jego długości nie bardzo jest logiczny. Wszędzie i zawsze spotykam się z naliczaniem takiego tax dziennie. Obyś miał rację bo mieliśmy plany wybrać się tam na 3 tygodnie w lecie... 🙂. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano wczoraj o 09:57 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:57 (edytowane) 22 godziny temu, Dany de Vino napisał: W/g danych, które zacytowałem tax turystyczny naliczany jest dziennie. Oczywiście warto sprawdzić w innych źródłach, ale jednorazowy tax za pobyt niezależnie od jego długości nie bardzo jest logiczny. Wszędzie i zawsze spotykam się z naliczaniem takiego tax dziennie. Obyś miał rację bo mieliśmy plany wybrać się tam na 3 tygodnie w lecie... 🙂. Spróbuj dokonać jakiejś rezerwacji np na kampingu albo w miejscu gdzie zamierzałeś jechać. Dostaniesz dokładne wyliczenie i zobaczysz jak naliczane są podatki. Za 10 dni zapłacisz pewnie 15 a nie 150 Euro. Te ok. 15 euro to Taxs na kampingu poza Barceloną w Barcelonie też. Sprawdź zanim zmienisz swoje plany, Katalonia jest warta odwiedzenia. Byłem tam wielokrotnie. Edytowane 13 godzin temu przez Maciej S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dany de Vino Napisano wczoraj o 16:58 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 16:58 6 godzin temu, Maciej S napisał: Katalonia jest warta odwiedzenia. Byłem tam wielokrotnie. ...ja też i zgadzam się w zupełności, że to piękna kraina. Mamy tam też naprawdę wielu znajomych Katalończyków. A z tymi taxami, to jeśli okaże się że masz rację, to w tym roku znowu wybieraliśmy się tam, w różne ulubione miejsca (po kilka, do kilkunastu dni w każdym) na ponad miesiąc. Ale jeśli nałożą tak drakońskie taxy, to oczywiście pojedziemy sobie gdzie indziej. 🙂 . Nie lubimy się pchać tam gdzie nas nie chcą lub mają za jeleni. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dany de Vino Napisano 15 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 15 godzin temu W ubiegłym roku spędziliśmy miesiąc w Hiszpanii, tyle że trochę dalej niż Katalonia. Samolotem do Madrytu, gdzie spędziliśmy 3 dni. Potem wynajęliśmy auto i kolejno po trzy, czasami cztery dni: Kordoba, Grenada, Malaga, Gibraltar i na zakończenie 4 dni Sevilla, która zrobiła na nas największe wrażenie. Dużo zobaczyliśmy, trochę cennych przeżyć (muzeum Picassa w Maladze, teatr z oryginalnymi występami flamenco w Sewilli itp... Jedynie na corridę się jednak nie zdecydowaliśmy (zbyt ambiwalentne odczucia na ten temat). Jednym słowem - wspaniałe wakacje, piękny kraj, bardzo ciekawe zabytki i bardzo smaczne, niejednokrotnie zaskakujące, dla nas nieco egzotyczne jedzonko... W sumie, w zasadzie wszystko godne polecenia! Możliwe, że znowu gdzieś tam zawitamy. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu (edytowane) 4 godziny temu, Dany de Vino napisał: W ubiegłym roku spędziliśmy miesiąc w Hiszpanii, tyle że trochę dalej niż Katalonia. Czyli w Andaluzji. Byliśmy tam na objazdowej wycieczce w 2018 r. z biurem podróży. Cuda! Kilka zdjęć z flamenco na końcu. Zdjęcia są w większości opisane. https://photos.app.goo.gl/dd8UXdhluVyoFLl12 Edytowane 11 godzin temu przez a_senior 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Byłem z rodziną w zeszłym roku w Kraju Basków i polecam, turystów mniej niż na południu, ciekawe miejsca, taka inna Hiszpania. W drugiej połowie sierpnia w kilku miastach organizowane są festiwale kulturalne z ciekawymi przedstawieniami, super wybrzeże, zielono i dość chłodno. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowane) Ja byłem w Barcelonie. Jedzenie super, kawa musująca… zabytki wspaniałe. Ale w kościele próbowali nas okraść a w knajpie oszukać… tak ku przestrodze… kibicuję Barcelonie… Edytowane 6 godzin temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) 1 godzinę temu, star napisał: Ja byłem w Barcelonie. Jedzenie super, kawa musująca… zabytki wspaniałe. Ale w kościele próbowali nas okraść a w knajpie oszukać… tak ku przestrodze… kibicuję Barcelonie… A to akurat standard. Telefony znikają w tłoku Rambli, na lotnisku można stracić podręczny. Ja straciłem deskę do kajta. Gasiłem latawiec , który wylądowałem na plaży, deska jak to deska pływała sobie przy brzegu za moimi plecami i wyparowała 🙂. A te górki są świetne na rowerek od rana. Edytowane 4 godziny temu przez Maciej S 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi