Dany de Vino Napisano 28 Lutego Udostępnij Napisano 28 Lutego Z ostatniej chwili: Katalonia chce podnieść podatek "turystyczny" nawet do 15E dziennie. 😞 A to hołota... Cóż, trochę chętnych na turystykę im ubędzie to pewne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 28 Lutego Udostępnij Napisano 28 Lutego Dany o to właśnie chodzi, żeby ograniczyć ilość osób szczególnie latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lizuus Napisano 11 Marca Udostępnij Napisano 11 Marca Wiele osób pewnie sobie odpuści, zwłaszcza przy tych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 12 Marca Udostępnij Napisano 12 Marca (edytowane) Sprawdziłem, że za cały pobyt na kampingu dopłacę za osobę ok 18 Euro tax. Nieistotne koszty. EKO Tax i Turist Tax są naliczane jednorazowo a nie za każdy dzień. Taki szczegół 🙂 Edytowane 12 Marca przez Maciej S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dany de Vino Napisano 12 Marca Autor Udostępnij Napisano 12 Marca W/g danych, które zacytowałem tax turystyczny naliczany jest dziennie. Oczywiście warto sprawdzić w innych źródłach, ale jednorazowy tax za pobyt niezależnie od jego długości nie bardzo jest logiczny. Wszędzie i zawsze spotykam się z naliczaniem takiego tax dziennie. Obyś miał rację bo mieliśmy plany wybrać się tam na 3 tygodnie w lecie... 🙂. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 12 Marca Udostępnij Napisano 12 Marca (edytowane) 22 godziny temu, Dany de Vino napisał: W/g danych, które zacytowałem tax turystyczny naliczany jest dziennie. Oczywiście warto sprawdzić w innych źródłach, ale jednorazowy tax za pobyt niezależnie od jego długości nie bardzo jest logiczny. Wszędzie i zawsze spotykam się z naliczaniem takiego tax dziennie. Obyś miał rację bo mieliśmy plany wybrać się tam na 3 tygodnie w lecie... 🙂. Spróbuj dokonać jakiejś rezerwacji np na kampingu albo w miejscu gdzie zamierzałeś jechać. Dostaniesz dokładne wyliczenie i zobaczysz jak naliczane są podatki. Za 10 dni zapłacisz pewnie 15 a nie 150 Euro. Te ok. 15 euro to Taxs na kampingu poza Barceloną w Barcelonie też. Sprawdź zanim zmienisz swoje plany, Katalonia jest warta odwiedzenia. Byłem tam wielokrotnie. Edytowane 13 Marca przez Maciej S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dany de Vino Napisano 12 Marca Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 6 godzin temu, Maciej S napisał: Katalonia jest warta odwiedzenia. Byłem tam wielokrotnie. ...ja też i zgadzam się w zupełności, że to piękna kraina. Mamy tam też naprawdę wielu znajomych Katalończyków. A z tymi taxami, to jeśli okaże się że masz rację, to w tym roku znowu wybieraliśmy się tam, w różne ulubione miejsca (po kilka, do kilkunastu dni w każdym) na ponad miesiąc. Ale jeśli nałożą tak drakońskie taxy, to oczywiście pojedziemy sobie gdzie indziej. 🙂 . Nie lubimy się pchać tam gdzie nas nie chcą lub mają za jeleni. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dany de Vino Napisano 13 Marca Autor Udostępnij Napisano 13 Marca W ubiegłym roku spędziliśmy miesiąc w Hiszpanii, tyle że trochę dalej niż Katalonia. Samolotem do Madrytu, gdzie spędziliśmy 3 dni. Potem wynajęliśmy auto i kolejno po trzy, czasami cztery dni: Kordoba, Grenada, Malaga, Gibraltar i na zakończenie 4 dni Sevilla, która zrobiła na nas największe wrażenie. Dużo zobaczyliśmy, trochę cennych przeżyć (muzeum Picassa w Maladze, teatr z oryginalnymi występami flamenco w Sewilli itp... Jedynie na corridę się jednak nie zdecydowaliśmy (zbyt ambiwalentne odczucia na ten temat). Jednym słowem - wspaniałe wakacje, piękny kraj, bardzo ciekawe zabytki i bardzo smaczne, niejednokrotnie zaskakujące, dla nas nieco egzotyczne jedzonko... W sumie, w zasadzie wszystko godne polecenia! Możliwe, że znowu gdzieś tam zawitamy. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 13 Marca Udostępnij Napisano 13 Marca (edytowane) 4 godziny temu, Dany de Vino napisał: W ubiegłym roku spędziliśmy miesiąc w Hiszpanii, tyle że trochę dalej niż Katalonia. Czyli w Andaluzji. Byliśmy tam na objazdowej wycieczce w 2018 r. z biurem podróży. Cuda! Kilka zdjęć z flamenco na końcu. Zdjęcia są w większości opisane. https://photos.app.goo.gl/dd8UXdhluVyoFLl12 Edytowane 13 Marca przez a_senior 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 13 Marca Udostępnij Napisano 13 Marca Byłem z rodziną w zeszłym roku w Kraju Basków i polecam, turystów mniej niż na południu, ciekawe miejsca, taka inna Hiszpania. W drugiej połowie sierpnia w kilku miastach organizowane są festiwale kulturalne z ciekawymi przedstawieniami, super wybrzeże, zielono i dość chłodno. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 13 Marca Udostępnij Napisano 13 Marca (edytowane) Ja byłem w Barcelonie. Jedzenie super, kawa musująca… zabytki wspaniałe. Ale w kościele próbowali nas okraść a w knajpie oszukać… tak ku przestrodze… kibicuję Barcelonie… Edytowane 13 Marca przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 13 Marca Udostępnij Napisano 13 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, star napisał: Ja byłem w Barcelonie. Jedzenie super, kawa musująca… zabytki wspaniałe. Ale w kościele próbowali nas okraść a w knajpie oszukać… tak ku przestrodze… kibicuję Barcelonie… A to akurat standard. Telefony znikają w tłoku Rambli, na lotnisku można stracić podręczny. Ja straciłem deskę do kajta. Gasiłem latawiec , który wylądowałem na plaży, deska jak to deska pływała sobie przy brzegu za moimi plecami i wyparowała 🙂. A te górki są świetne na rowerek od rana. Edytowane 13 Marca przez Maciej S 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Addam Napisano 16 Marca Udostępnij Napisano 16 Marca W dniu 28.02.2025 o 08:39, Dany de Vino napisał: Z ostatniej chwili: Katalonia chce podnieść podatek "turystyczny" nawet do 15E dziennie. 😞 A to hołota... Cóż, trochę chętnych na turystykę im ubędzie to pewne. Świetnie..🙃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi