bbbsss Napisano Środa o 13:00 Udostępnij Napisano Środa o 13:00 Cześć, Wracam do jazdy po przerwie 3-4 lata, właśnie wróciłem z weekendu w polskich górach i zdecydowałem, że trzeba poszukać sprzętu. Zakładam, że przy wystarczającej ilości czasu na jazdę może będę potrzebował 2 pary nart. Płeć: M 2. Wiek: 40 3. Waga: 89 kg 4. Wzrost: 183 cm. 5. Jak długo jeździsz na nartach? Od 4 roku życia, za dzieciaka długo w klubie, wyjazdy w alpy i lokalnie (klub/rodzinnie), jakieś zawody (mało co pamiętam z zawodów). Kursy instruktorskie, ukończony demonstrator, pomocnik instruktora i teoria na instruktora, instruktora już nie zrobiłem. 6. Moje umiejętności oceniam: 8-9/10 8. Jakie masz teraz narty? Fischer rc4 worldcup sc 160 cm z lat ok. 2003, 12 m promień. 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący): im trudniejszy teren, tym lepiej. Skręt równoległy, skręt kompensacyjny, śmig, muldy <3, poza trasą Obecne narty przy większych prędkościach zaczynają drgać więc bezpieczniej jest mi je prowadzić ciągle na krawędzi, nie mam aspiracji do większych prędkości/aby ścigać się z samobójcami (osoby jadące na krechę jednocześnie trzęsące się całą drogę 😉), aczkolwiek chciałbym spróbować nart gigantowych z ciekawości. 10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju. bez kolejek na wyciągu 😉 11. Możliwości finansowe: W zasadzie bez ograniczeń, przy zachowaniu rozsądku. 12. Brałem pod uwagę przy wyborze: Zastanawiam się nad zakupem aktualnych slalomek Fischer RC4 Worldcup SC, bo mniej więcej wiem, czego mogę się po nich spodziewać. Nie do końca podoba mi się jednak ta dziura w dziobie i „widelec” z tyłu – obawiam się, czy w kopnym śniegu nie będzie to problematyczne. Może któraś wersja bez tej dziury? Myślę też o przetestowaniu Fischer RC4 CT lub któregoś z modeli The Curv przed podjęciem decyzji. A może warto rozważyć coś z kategorii all-mountain lub all-round? Możecie polecić jakieś narty, które warto przetestować? Gdzie w Polsce można sprawdzić modele z wyższej półki bez wcześniejszego umawiania się – tak, żeby po prostu wejść z ulicy i wypożyczyć? Ostatnio jeździłem przez trzy dni i dzięki regularnym treningom na siłowni sił mi nie brakowało. Ale po trzech dniach intensywnej jazdy slalomowej na krawędzi byłem już wykończony, nawet nie siłowo, tylko cały organizm miał dość. Do tego muszę kupić nowe buty – właśnie pozbyłem się starych Salomon X-Wave 10, które zawsze wydawały mi się trochę za miękkie. Jeśli oprócz slalomek chciałbym spróbować nart z większym promieniem skrętu, to dalej flex 120–130 będzie odpowiedni? Czy system BOA jest spoko? Przy aktualnych butach rozpinam je praktycznie co zjazd. Umiejętności mam, ale jeśli chodzi o sprzęt, to moja wiedza jest zerowa – dlatego chętnie potestuję różne modele, żeby zobaczyć, co mi najbardziej odpowiada. Gdzie można pojeździć na tyczkach? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Środa o 14:25 Udostępnij Napisano Środa o 14:25 Cześć Jako były zawodnik nie miałeś do czynienia z nartami GS? Szukaj tylko wśró nart sportowych. Szkoleń tyczkowych jest dużo - Kwaśniewski, Ptak - z pewnością warci polecenia. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbbsss Napisano Środa o 15:06 Autor Udostępnij Napisano Środa o 15:06 (edytowane) Jakąś część czasu jeździłem na klasycznych nartach, potem carving tylko jakieś atomiki i fischer. Być może jeździłem na pożyczonych, ale dłuższy skręt nigdy mnie nie interesował, tylko maksymalna zwrotność i reakcja. Zawodnik klubu to tylko jako młodzik, ewentualnie tyczki na kursach instruktorskich, więc zaznaczam, że jakieś obycie mam, ale proelo zawodnikiem nigdy nie byłem. Z fischerów byłem zadowolony, więc nie miałem potrzeby szukać czegoś innego. Podejście w sporcie raczej mam aby jeździć, a nie rozwodzić się nad sprzętem. Obecne narty są już mocno dojechane, a buty musiałem wyrzucić bo wkład zrobił się lepki - nie dało rady wsadzić nogi :). Kupiłbym sobie coś nowego, a sprzętu jest tyle, że ciężko się w tym połapać. Dlatego chciałbym zawęzić poszukiwania, żeby przynajmniej wiedzieć co warto spróbować. Pozdro Edytowane Środa o 15:17 przez bbbsss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano Środa o 16:00 Udostępnij Napisano Środa o 16:00 2 godziny temu, bbbsss napisał: Do tego muszę kupić nowe buty – właśnie pozbyłem się starych Salomon X-Wave 10 Prócz sporej różnicy wieku, jeździłem w tych samych butach i b. podobnych nartach. Polecam niezmiennie Volkl Racetiger SL. Buty zamieniłem na Fischer RC4 Curv 130. Niezłe, ale kłopotliwe przy wkładaniu. Chyba Salomony były w sumie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Środa o 16:06 Udostępnij Napisano Środa o 16:06 Cześć Pisałeś o klubie a szkolenie klubowe to przede wszystkim GS i skręt pełny stąd zdziwienie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Środa o 17:37 Udostępnij Napisano Środa o 17:37 4 godziny temu, bbbsss napisał: Do tego muszę kupić nowe buty – właśnie pozbyłem się starych Salomon X-Wave 10, które zawsze wydawały mi się trochę za miękkie. Jeśli oprócz slalomek chciałbym spróbować nart z większym promieniem skrętu, to dalej flex 120–130 będzie odpowiedni? Cze 1). Kup buty takie - jakie powinny być. Dopasowane. Po kiego grzyba rozpinać buty? Znaczy się niedopasowane są. Do sklepu pomierzyć nogę - dopasować i kupić. Boa? To nowinka, dopasowanych butów nie trzeba odpinać. Daj innym, niech boa testują. Analogia jest prawie niezniszczalna (klamry). Wcale tego nie neguję - ale wystający element nigdy nie będzie bezpieczny. Awaria mechanizmu napinającego na stoku - po jeździe. Pewnie problem z naprawą, żywotność etc. 4 godziny temu, bbbsss napisał: Możecie polecić jakieś narty, które warto przetestować? Gdzie w Polsce można sprawdzić modele z wyższej półki bez wcześniejszego umawiania się – tak, żeby po prostu wejść z ulicy i wypożyczyć? Jeśli jeździsz dobrze, czy tez bardzo dobrze w rozumieniu amatorskim - a chcesz coś innego spróbować - to na każdej większej stacji są centra testowe - np. Jaworzyna Krynicka. Obojętnie jakiego producenta weźmiesz nartę - będzie zbliżona do narty w obrębie tej samej grupy. Wypożycz SL 165cm, Hybrydę 175cm i GS sklep/master 180cm. I już wszystko będziesz wiedział. AM solidne to będzie pochodna i narta podobna do Hybrydy/GS sklep tylko szersza. Jeśli jeździłeś tylko na SC i to długo, to zbyt duża szerokość będzie Ci przeszkadzać w jeździe - początkowo. Narty będą zmulone w Twoim odczuciu. Też jeżdżę tylko na wąskich i do szerszych nart nie mogę się przekonać. Jakoś nie dostrzegam ich zalet w jeździe trasowej, widzę tylko wady. To o nartach ok 80mm pod butem i w górę. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano Środa o 20:29 Udostępnij Napisano Środa o 20:29 7 godzin temu, bbbsss napisał: Cześć, Wracam do jazdy po przerwie 3-4 lata, właśnie wróciłem z weekendu w polskich górach i zdecydowałem, że trzeba poszukać sprzętu. Zakładam, że przy wystarczającej ilości czasu na jazdę może będę potrzebował 2 pary nart. Płeć: M 2. Wiek: 40 3. Waga: 89 kg 4. Wzrost: 183 cm. 5. Jak długo jeździsz na nartach? Od 4 roku życia, za dzieciaka długo w klubie, wyjazdy w alpy i lokalnie (klub/rodzinnie), jakieś zawody (mało co pamiętam z zawodów). Kursy instruktorskie, ukończony demonstrator, pomocnik instruktora i teoria na instruktora, instruktora już nie zrobiłem. 6. Moje umiejętności oceniam: 8-9/10 8. Jakie masz teraz narty? Fischer rc4 worldcup sc 160 cm z lat ok. 2003, 12 m promień. 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący): im trudniejszy teren, tym lepiej. Skręt równoległy, skręt kompensacyjny, śmig, muldy <3, poza trasą Obecne narty przy większych prędkościach zaczynają drgać więc bezpieczniej jest mi je prowadzić ciągle na krawędzi, nie mam aspiracji do większych prędkości/aby ścigać się z samobójcami (osoby jadące na krechę jednocześnie trzęsące się całą drogę 😉), aczkolwiek chciałbym spróbować nart gigantowych z ciekawości. 10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju. bez kolejek na wyciągu 😉 11. Możliwości finansowe: W zasadzie bez ograniczeń, przy zachowaniu rozsądku. 12. Brałem pod uwagę przy wyborze: Zastanawiam się nad zakupem aktualnych slalomek Fischer RC4 Worldcup SC, bo mniej więcej wiem, czego mogę się po nich spodziewać. Nie do końca podoba mi się jednak ta dziura w dziobie i „widelec” z tyłu – obawiam się, czy w kopnym śniegu nie będzie to problematyczne. Może któraś wersja bez tej dziury? Myślę też o przetestowaniu Fischer RC4 CT lub któregoś z modeli The Curv przed podjęciem decyzji. A może warto rozważyć coś z kategorii all-mountain lub all-round? Możecie polecić jakieś narty, które warto przetestować? Gdzie w Polsce można sprawdzić modele z wyższej półki bez wcześniejszego umawiania się – tak, żeby po prostu wejść z ulicy i wypożyczyć? Ostatnio jeździłem przez trzy dni i dzięki regularnym treningom na siłowni sił mi nie brakowało. Ale po trzech dniach intensywnej jazdy slalomowej na krawędzi byłem już wykończony, nawet nie siłowo, tylko cały organizm miał dość. Do tego muszę kupić nowe buty – właśnie pozbyłem się starych Salomon X-Wave 10, które zawsze wydawały mi się trochę za miękkie. Jeśli oprócz slalomek chciałbym spróbować nart z większym promieniem skrętu, to dalej flex 120–130 będzie odpowiedni? Czy system BOA jest spoko? Przy aktualnych butach rozpinam je praktycznie co zjazd. Umiejętności mam, ale jeśli chodzi o sprzęt, to moja wiedza jest zerowa – dlatego chętnie potestuję różne modele, żeby zobaczyć, co mi najbardziej odpowiada. Gdzie można pojeździć na tyczkach? bierz Pan GS FIS i będziesz Pan zadowolony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano wczoraj o 09:04 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:04 Jak 2 pary nart na trasy to SL FIS i GS FIS (albo master), producent dowolny i możesz żonglować, bez półśrodków. A do tego coś szerszego na kopny śnieg (tu doświadczenia różne, Blizzard Brahma, Nordica Enforcer, Volkl Mantra etc, ale to wszystko solidne sprzęty), a to już 3 narta 🙃 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi