Skocz do zawartości

Fleki do butów narciarskich Salomon Evolution 5.0

piotrletze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Każdy, prędzej czy później, albo zmieni buty narciarskie, albo wymieni fleki. Czy fleki na pięty ktoś robił samemu? Z jakiego materiału? Co myślicie o wydrukach 3D (takie bywają w sprzedaży)? Wątpię aby spełniały wymogi materiałowe, utwardzonej gumy w 3D chyba nie ma.  

Swoje buty próbowałem naprawić w Austrii i przemiły pan powiedział, że "NIENAPRAWIALNE", zaraz potem zaproponował nowe buty za 500 EUR 😉 . Jego pracownik konspiracyjnie poradził poszukać fleków w sieci. 

Usiłowałem dokupić, ale w ogłoszeniach albo nie mój kształt, albo rzekomo uniwersalne (i też nie mój kształt).  

Chodzi o Salomony Evolution 5.0 stary model, po 25 latach tyle zostało z piętek (przody ok)...

Pozdrawiam

PL

SALOMON 5.0 Evolution.jpg

SALOMON 5.0 Evolution''.jpg

Flek pięta SALOMON Evolution 5.0 wym. 10.7x7x0.5cm.jpg

Edytowane przez piotrletze
błędne wymiary fleka były

Twoje buty wyglądają solidnie ale... Plastik się starzeje i kiedyś zostałem z nogą w pękniętej połowie mało używanego Fabosa. 😁W zeszłym roku sensację na stoku wywołałem gubiąc złamaną podeszwę (leciwego) buta snwb. 🤣 W pamięci mam jeszcze zjazd z Pilska z deską przywiązaną sznurkiem bo plastikowy pasek pękł od mrozu i starości. 🙃 Pożyczyłem plastikowe łyżwy znajomym - płacz, konsternacja, szok - skorupa złamała się podczas jazdy. Nie ma co kusić losu i narażać siebie i innych, latem wymieniłem starą uprząż wspinaczkową...

• Like 1

1 godzinę temu, piotrletze napisał:

Lubię! Mam po pradziadku xD. Wewnętrzne także osiągnęły dojrzałość rzymską. Starannie pielęgnowane, niezdeformowane, i wciąż pachną! Tylko te fleki ... nota bene, skorygowałem zdjęcie, wymiary 10,7 cm dług. / 7 cm szer. / 0,5 cm głęb. 

To przydałby się jednak szacunek dla nestora rodu. Postaw buty na półce w salonie i kup nowe.

• Like 2

7 godzin temu, Friski napisał:

Twoje buty wyglądają solidnie ale... Plastik się starzeje i kiedyś zostałem z nogą w pękniętej połowie mało używanego Fabosa. 😁W zeszłym roku sensację na stoku wywołałem gubiąc złamaną podeszwę (leciwego) buta snwb. 🤣 W pamięci mam jeszcze zjazd z Pilska z deską przywiązaną sznurkiem bo plastikowy pasek pękł od mrozu i starości. 🙃 Pożyczyłem plastikowe łyżwy znajomym - płacz, konsternacja, szok - skorupa złamała się podczas jazdy. Nie ma co kusić losu i narażać siebie i innych, latem wymieniłem starą uprząż wspinaczkową...

Absolutnie podzielam opinie kolegów. Byłem osobiście świadkiem jak przy leciutkim dopinaniu buta klamrą but się rozdwoił i gdyby to było podczas jazdy i ,,naciskania na języki,, zrobiłby się z tego bardzo niebiezpieczne ,,telemark,, . Utleniony plastik jest jak wafelek. Nie idź tą drogą. 

• Like 1