Skocz do zawartości

Chopok vs Alpy?

Clip

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, Spiochu napisał:

Też mogę znależć pewnien plus TMR. Przez kilka lat miałem darmowe 2 karnety sezonowe na wszystkie ich ośrodki plus baseny. Potem sprzedałem akcje, choć nie na górce, to i tak ze sporym zyskiem.  Teraz jednak darmowych karnetów nie ma a akcje spadają. Co was jeszcze trzyma przy tym g...?

Ja dopiero trzeci sezon mam sezonówkę.

Sezonówki (do dowolnego ośrodka) kupują ludzie, którzy mogą często przyjeżdżać na narty do tego ośrodka.

Mam blisko do Szczyrku, nie ma już takich kolejek jak przed plandemią, wszędzie ceny poszły do góry, więc karnety dzienne/kilkugodzinne się nie opłacają przy wielu wypadach na narty.

Jakby zimy były lepsze to pewnie głównie w Szczyrku bym jeździł, ale "muszę" jeździć też do Jasnej.

Proste.

On 3/1/2025 at 12:20 AM, Spiochu said:

Też mogę znależć pewnien plus TMR. Przez kilka lat miałem darmowe 2 karnety sezonowe na wszystkie ich ośrodki plus baseny. Potem sprzedałem akcje, choć nie na górce, to i tak ze sporym zyskiem.  Teraz jednak darmowych karnetów nie ma a akcje spadają. Co was jeszcze trzyma przy tym g...?

Też miałem te akcje i tylko dla karnetów. Tam był jeszcze taki motyw, że któregoś chyba lipcowego wieczora po walnym zgromadzeniu ogłosili, że od dzisiaj to już karntentów i basenów nie będzie. Czyli spółka dywidendowa stała się nie dywidendową. Ale cena akcji poleciała w dół z tego co pamiętam ok 24h przed walnym. Kto miał wiedzieć to wiedział. Sprzedałem akcje, żadnych więcej biznesów z takimi wynalazkami.

• Like 2

14 minut temu, techset2 napisał:

Też miałem te akcje i tylko dla karnetów. Tam był jeszcze taki motyw, że któregoś chyba lipcowego wieczora po walnym zgromadzeniu ogłosili, że od dzisiaj to już karntentów i basenów nie będzie. Czyli spółka dywidendowa stała się nie dywidendową. Ale cena akcji poleciała w dół z tego co pamiętam ok 24h przed walnym. Kto miał wiedzieć to wiedział. Sprzedałem akcje, żadnych więcej biznesów z takimi wynalazkami.

Klasyczne junk stocks.

56 minut temu, techset2 napisał:

To ja wcześniej akcje sprzedałem, ale też w słabym momencie bo mi kasa była potrzebna.

7 godzin temu, Spiochu napisał:

Kolejny przypadek gdzie nas okradają a towarzystwo tylko klaska uszami.

To jest bardzo szemrany biznes. Efekt słowackich układzików i synekur. Dokonali dzikiej prywatyzacji, na której uwłaszczyła się ichnia nomenklatura, prawdopodobnie przy udziale pomocników ze służb. Do zarządu wsadzili jakiś słupów. Potem sprzedali akcje dziwnym funduszom inwestycyjnym, dominujący udział kapitałowy (blisko 30%) ma egipski fundusz C.I. Capital Industries Ltd. On z kolei jest w posiadaniu Banque Misr czyli egipskiego banku, który został w 1960 roku znacjonalizowany przez rząd Zjednoczonej Republiki Arabskiej. Zaprawdę zajebisty i wielce wiarygodny akcjonariat. Egipcjanie mieli już swoje zasługi dla polskiej turystyki, jak dokonali blisko 10 lat wspólnie ze Strzylakiem słynnego przewału z biurem Alfa-Star. Wiarygodność bliska zera dlatego należy się od takich podmiotów trzymać jak najdalej.

Edytowane przez tomkly
  • Thanks 1

2 godziny temu, tomkly napisał:

To jest bardzo szemrany biznes. Efekt słowackich układzików i synekur. Dokonali dzikiej prywatyzacji, na której uwłaszczyła się ichnia nomenklatura, prawdopodobnie przy udziale pomocników ze służb. Do zarządu wsadzili jakiś słupów. Potem sprzedali akcje dziwnym funduszom inwestycyjnym, dominujący udział kapitałowy (blisko 30%) ma egipski fundusz C.I. Capital Industries Ltd. On z kolei jest w posiadaniu Banque Misr czyli egipskiego banku, który został w 1960 roku znacjonalizowany przez rząd Zjednoczonej Republiki Arabskiej. Zaprawdę zajebisty i wielce wiarygodny akcjonariat. Egipcjanie mieli już swoje zasługi dla polskiej turystyki, jak dokonali blisko 10 lat wspólnie ze Strzylakiem słynnego przewału z biurem Alfa-Star. Wiarygodność bliska zera dlatego należy się od takich podmiotów trzymać jak najdalej.

Dzięki za wyjaśnienie, ale mało kto zna takie szczegóły. Wiedziałem tylko, że jakieś lipne fundusze są właśicielami, ale o ich przekrętach na rynku polskim już nie. Nie mnej jednak, dobrze na tym wyszedłem, przynajmnej w sensie finansowym, bo ta darmowa jazda to niekoniecznie był dobry wybór.

13 godzin temu, Spiochu napisał:

Dzięki za wyjaśnienie, ale mało kto zna takie szczegóły. Wiedziałem tylko, że jakieś lipne fundusze są właśicielami, ale o ich przekrętach na rynku polskim już nie. Nie mnej jednak, dobrze na tym wyszedłem, przynajmnej w sensie finansowym, bo ta darmowa jazda to niekoniecznie był dobry wybór.

Z Alfa-Star to byli inni przekręciarze podobnej proweniencji. Polscy janusze biznesu to przy nich małe piwo. 

Edytowane przez tomkly

...no i przejeżdżone trzydzieści kilka dni na Chopoku. Ostatni wyjazd już po feriach, więc ludzi  odcięło i luzik na trasach i w kolejkach do wyciągów. Przejechane w sumie prawie 900 km i wygląda na to, że od 16.03. znowu okienko pogodowe z lampą i ujemnymi temperaturami, więc pewnie trzeba będzie wykorzystać 🙂

Trochę się zmieniło na Chopku, bo ludzi niewiele, a wyciągi i trasy wszystkie pootwierane...   Kilka fot.. 

Niestety system nie daje wrzucić fotek, sorry...

No, jakoś się udało (sposobem) ! 🙂 

Pogoda 4 25.jpg

Pogoda 2 25.jpg

Pogoda 1 25.jpg

Pogda 3 25.jpg

Edytowane przez Dany de Vino
  • Like 4
  • Thanks 1

Na ostatnim wyjeździe przypadkowo spotkałem kolegę Video i jeszcze dwóch innych (których ncków nie pamiętam) wykopanych z tego forum przez kolegę Mendla. Jeździłem też w Alpach z Pawłem91, którego również już tu nie ma, a szkoda bo wklejał ciekawe relacje i masę info o ośrodkach oraz możliwościach nabywania tańszych karnetów. No, cóż? Zubożało nam troszkę forum... Ale jestem optymistą ..."jeszcze będzie pięknie!". 

Pozdr4all 🙂 !

• Like 2

1 godzinę temu, Dany de Vino napisał:

Na ostatnim wyjeździe przypadkowo spotkałem kolegę Video i jeszcze dwóch innych (których ncków nie pamiętam) wykopanych z tego forum przez kolegę Mendla. Jeździłem też w Alpach z Pawłem91, którego również już tu nie ma

Ale uczciwie pisząc to koledzy nie tyle zostali wykopani co zdecydowali się wykopać. Z Pawłem też jeździłem wiele lat temu. Dobry narciarz. Nieźle narciarsko zakręcony.

4 godziny temu, kordiankw napisał:

Nie znam.

Mendel Krzyk o przezwisku Pogrom, którego z właściwą sobie subtelnością tak oto scharakteryzował w jednym ze swoich opowiadań nieoceniony Izak Babel:                                                                                                                   "...Mendel, który nawet wśród furmanów uchodził za grubianina." 

• Haha 1