Skocz do zawartości

Chopok vs Alpy?

Clip

Rekomendowane odpowiedzi

16.02 wróciłem z nart mial byc koniec sezonu, minął tydzień zakwasy zeszły kolano przestało boleć i znowu mnie nosi ...

Jakiś przedłużony weekend bym zrobił. I tu pytanie jak wypada taki Chopok na tle bliskich Alp? Głównie pytam pod kątem tłoku na stoku kolejek i ogólnej "ergonomii" ośrodka. Mapkę to sobie na bergfexie sam obejrzę. 

Bo opinie słyszałem skrajne od och achów po syf kiła i mogiła.

Myślę o 3 dniach jazdy na nartach, wiec lepiej bliżej ale z drugiej strony w tym czasie co do Jasnej dojadę do Mikulova a jak bedzie korek na zakopiance to i Sankt Polten minę. Ceny noclegow, skipassów czy jedzenie to chyba to samo wiec jedyna rożnica to czas w samochodzie ...

6 godzin temu, Clip napisał:

16.02 wróciłem z nart mial byc koniec sezonu, minął tydzień zakwasy zeszły kolano przestało boleć i znowu mnie nosi ...

Jakiś przedłużony weekend bym zrobił. I tu pytanie jak wypada taki Chopok na tle bliskich Alp? Głównie pytam pod kątem tłoku na stoku kolejek i ogólnej "ergonomii" ośrodka. Mapkę to sobie na bergfexie sam obejrzę. 

Myślę o 3 dniach jazdy na nartach, wiec lepiej bliżej ale z drugiej strony w tym czasie co do Jasnej dojadę do Mikulova a jak bedzie korek na zakopiance to i Sankt Polten minę. Ceny noclegow, skipassów czy jedzenie to chyba to samo wiec jedyna rożnica to czas w samochodzie ...

a skąd startujesz ?

7 godzin temu, Clip napisał:

jak wypada taki Chopok na tle bliskich Alp?

Licz się z tym że (zależnie od pogody) w niedługim czasie Chopok "przeceni" swoje karnety .. a to będzie oznaczało że zamkną połowę ośrodka a resztę będą utrzymywać "po macoszemu".... czyli przejdą w tryb niskobudżetowy...  jak uda Ci się wstrzelić pomiędzy zakończeniem ferii słowackich a tym okresem to fajnie pojezdzisz.

Z Warszawy to chyba sensowniej wyskoczyć gdzieś samolotem.

Byłem na Chopoku przed tygodniem.

Zahradki- niebieska, ale atrakcyjna,

dobra do 10., potem już nie ma po czym jeździć,

po 10. kolejki i tłumy na stoku.

Lukowa, czerwona, do 12. fajna alpejska jazda,

potem beton. Krzesełka sprzed 20 lat.

Południe-czarna właściwie od początku beton, choć zależy od dnia,

kolejka do gondolki jakieś 10 minut,

na dole-Kosodrzewina-trzymanie do końca,

krzesełka sprzed 20 lat +  orczyk,

mniej ludzi, dwie czerwone jak 1/5 Lukowej.

Z atrakcji Besenowa- gorące źródła, fajny relaks po,

kiedyś była magia- bardzo sensowna muzyka + parujące zatoczki na mrozie,

teraz bardziej komercja dla gawiedzi.

Karczma Bacówka na przejściu Hyżne.

Edytowane przez Skipper Kiper

1 godzinę temu, Lexi napisał:

Licz się z tym że (zależnie od pogody) w niedługim czasie Chopok "przeceni" swoje karnety .. a to będzie oznaczało że zamkną połowę ośrodka a resztę będą utrzymywać "po macoszemu".... czyli przejdą w tryb niskobudżetowy...  

45 minut temu, Skipper Kiper napisał:

dobra do 10., potem już nie ma po czym jeździć,

po 10. kolejki i tłumy na stoku.

Lukowa, czerwona, do 12. fajna alpejska jazda,

potem beton. Krzesełka sprzed 20 lat.

Południe-czarna właściwie od początku beton, choć zależy od dnia,

kolejka do gondolki jakieś 10 minut,

krzesełka sprzed 20 lat +  orczyk,

Podobne opinie słyszałem.

Dzięki! Przekonaliscie mnie 😉

Co do samolotu to tez do rozwazenia, aczkolwiek jak wstepnie patrzylem na wizzary do wloch to godziny lotow nie pomagaly ...

Samochod to jednak daje ten komfort ze o 14:00 schodzisz ze stoku 14:15 wyjezdzasz i o pierwszej w nocy jestes w domu (nastepnego dnia mozna isc do roboty). A do samolotu jak sie doliczy czas na lotnisku, wypozyczenie / zwrot samochodu jakies bufory zeby wszystko nie bylo na styk i niekoniecznie optymalne godziny lotu to juz nie jest tak rozowo. No ale popatrze jeszcze.

Plus samolotu ze lecisz do wloch a tak zostaje bliska austria.

Edytowane przez Clip

a ja mam 6h a jak dojdą korki pod Krakowem / na zakopiance to 7 wyjdzie.

a do Ostravy 4h potem 2h na Czechy, 5h na Austrie i jestem np. na lodowcu Kaprun, a Schladmingt / Flachau to jeszcze 30 minut blizej.

i wlasnie dlatego nie byłem nigdy na Chopoku ...

Edytowane przez Clip

11 godzin temu, Clip napisał:

Od połowy marca Chopok jest świetny, na pogodę.

Ja jadę po pracy, wieczorem jestem na kwaterze. 2-3 dni jazdy i po nartach do domu.

3 dni wolnego = 3 dni na nartach

Osobiście polecam, patrz przede wszystkim na prognozę wiatru. Bo jak góra nie jest czynna, to nie można przejechać na południe, wtedy część tras odpada i to nie jest fajne.

• Thanks 1

Cześć

Hm.. Chopok. Stacja bardzo się rozbudowała i unowocześniła bazę odkąd tam ostatni raz byłem. Wtedy miała tę zaletę, że - przy wolnych starych wyciągach = na trasach było pusto. Natomiast zlikwidowano chyba najfajniejszą rzecz czyli stary talerzyk do kotła pod Deresami...

Jak mam gdzieś jechać z tej nieszczęsnej Warszawy to wole Hochkar jednak.

Pozdro

37 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Hm.. Chopok. Stacja bardzo się rozbudowała i unowocześniła bazę odkąd tam ostatni raz byłem. Wtedy miała tę zaletę, że - przy wolnych starych wyciągach = na trasach było pusto. Natomiast zlikwidowano chyba najfajniejszą rzecz czyli stary talerzyk do kotła pod Deresami...

Jak mam gdzieś jechać z tej nieszczęsnej Warszawy to wole Hochkar jednak.

Pozdro

Warszawa - Hochkar - 10h

Warszawa - Liptowski Mikułasz - 6h

Czasy się zupełnie inne.

1 minutę temu, MarioJ napisał:

Warszawa - Hochkar - 10h

Warszawa - Liptowski Mikułasz - 6h

Czasy się zupełnie inne.

Cześć

Zgadza się, ale jak już mam jechać ponad 5h to raczej nie ma różnicy - kwestia wchodzenia w jazdę samochodem, że tak powiem.

Pozdro

• Like 1

Godzinę temu, Mitek napisał:

Cześć

Zgadza się, ale jak już mam jechać ponad 5h to raczej nie ma różnicy - kwestia wchodzenia w jazdę samochodem, że tak powiem.

Pozdro

Każdy ma jakieś preferencje. Dla mnie to jest 5-6h albo 10h, pośrednie wartości niewiele zmieniają.

Ja mam do Mikulasza 5h w piątek po pracy 🙂

10h to już jest jazda cały dzień

Edytowane przez MarioJ

11 minut temu, MarioJ napisał:

10h to już jest jazda cały dzień

pisalem wczesniej, schodzisz ze stoku o 14:00 (zeby sie juz nie katowac na kartoflisku przed jazda powrotną) 14:30 jestes przebrany spakowany i ruszasz do domu.

Pierwsza w nocy otwierasz browara w domu. Rano idziesz normalnie do pracy.

Do ogarniecia jak dla mnie.

Edytowane przez Clip
  • Like 1

21 minut temu, Clip napisał:

pisalem wczesniej, schodzisz ze stoku o 14:00 (zeby sie juz nie katowac na kartoflisku przed jazda powrotną) 14:30 jestes przebrany spakowany i ruszasz do domu.

Pierwsza w nocy otwierasz browara w domu. Rano idziesz normalnie do pracy.

Do ogarniecia jak dla mnie.

Nasze ekipy wyjeżdżają co tydzień z Austrii w okolicach godziny 15. W zależności od tego czy to odległy Ischgl czy też bliski Zillertal tudzież okolice Matrei w Gorzyczkach jesteśmy pomiędzy 23.30 a 1.00. Warszawa 3,5h później a Trójmiasto najpóźniej o 8 rano. Wszyscy do roboty zdążają, choć czasem prosto z busa. 🙂

• Thanks 1

W ciągu ostatnich 10 lat na Chopoku byłem raz. Przy pięknej pogodzie ,kolejek do wyciągów nie było,wiatru też nie.  Droga zajęła 5 godzin ,bo w nocy zasypało Beskid Żywiecki i Tatry. Wyjazd ogólnie był udany,warunki śniegowe perfekcyjne, ale zgadzam się, że ma się to nijak do Austrii. 

Ilość ludzi na trasach, ich degradacja w ciągu dnia, miejsca parkingowe. W zasadzie,to podobne są tylko ceny karnetów, choć w Austrii da się pojeździć taniej. 

Do Schladming z Katowic 7 h,  to samo Dachstei West i inne mniejsze osrodki,na Hochkar 5.30.

Osobiście wolę rozłożyć tą kasę na jazdę w Polsce i spędzić 3 razy więcej dni na nartach,albo wydać tyle samo, ale w Alpach. Ale co kto lubi. Jak się trafi na pogodę, poza feriami ,to można się wyjeździć konkretnie.

• Like 2

Koniec ferii, więc będzie luz na trasach. W poniedziałek ruszam na 4 - 5 dni na Chopoka. Pogoda też raczej szykuje się nienajgorsza. 🙂 

Pozdr4all! 🙂 

8 minut temu, Dany de Vino napisał:

Koniec ferii, więc będzie luz na trasach. W poniedziałek ruszam na 4 - 5 dni na Chopoka. Pogoda też raczej szykuje się nienajgorsza. 🙂 

Pozdr4all! 🙂 

Słowackie skończyły się częściowo.. teraz druga tura będzie..