Martinii Napisano wczoraj o 14:11 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:11 Hej, Pisałem wcześniej w 2 tematach, że szukam nowych butów. Sprawa nie jest prosta gdyż mamy koniec sezonu, a moje stopy są małe i szerokie: 250 mm długości i 100 mm szerokości. Byłem ostatnio w sklepie (Ski Team w Poznaniu) przymierzyłem kilka modeli 25/25,5 i generalnie wszystkie gniotły mnie na podbiciu. Wieczorem na podbiciu prawej stopy miałem czerwone miejsce - prawie siniak, od tych przymiarek. W związku z tym zacząłem się zastanawiać czy szerokość buta (last) zawsze idzie w parze z objętością (volume)? Czy objętość buta dotyczy właśnie podbicia? Wygląda na to, że muszę szukać buta o szerokości 100 mm przy rozmiarze 25/25,5 czyli oznaczonych High Volume? Bo u większości producentów modele HV mają około 102 mm dla rozmiaru 26/26,5 co daje 100 mm dla 25/25,5. Co ciekawe mam jeszcze w domu kupione kilka dni temu Atomic Hawx Ultra 130 w odpowiednim dla mnie rozmiarze i one mają last = 96 mm i mając je na nogach nie czuję bólu czy dyskomfortu w najszerszym miejscu stopy, ale właśnie na podbiciu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano wczoraj o 16:39 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:39 Podejrzewam że skoro pisałeś "tu i tam" to ktoś Cię już odesłał do doświadczonego bootfittera - nie rozumię skąd lament i dalsze rozbijanie g..na na atomy- Jedziesz do fachowca .. on obejrzy nogę i doradzi której firmy i jaki but może pasować i jaki ewentualnie będzie najprostszy do adaptacji.. tyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek pw Napisano wczoraj o 18:59 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:59 Zgłoś się do niego, za 400 zł znajdzie dla ciebie najlepsze buty. Proste ? Forum nie jest od jojczenia 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano wczoraj o 19:10 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:10 @Bruner79 bardzo polecał Czecha https://bootfitter.cz/ w akcie rozpaczy i tam się da. Ale jest w Polsce kilka dobrych miejsc. Inna sprawa, że ucisk na podbicie może być przy mocnym dopięciu buta. O dziwo może pomóc podpiętek albo wyższa wkładka, wtedy buta dopina się znacznie mniej i nie ma tego ucisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 5 godzin temu, Martinii napisał: Hej, Pisałem wcześniej w 2 tematach, że szukam nowych butów. Sprawa nie jest prosta gdyż mamy koniec sezonu, a moje stopy są małe i szerokie: 250 mm długości i 100 mm szerokości. Byłem ostatnio w sklepie (Ski Team w Poznaniu) przymierzyłem kilka modeli 25/25,5 i generalnie wszystkie gniotły mnie na podbiciu. Wieczorem na podbiciu prawej stopy miałem czerwone miejsce - prawie siniak, od tych przymiarek. W związku z tym zacząłem się zastanawiać czy szerokość buta (last) zawsze idzie w parze z objętością (volume)? Czy objętość buta dotyczy właśnie podbicia? Wygląda na to, że muszę szukać buta o szerokości 100 mm przy rozmiarze 25/25,5 czyli oznaczonych High Volume? Bo u większości producentów modele HV mają około 102 mm dla rozmiaru 26/26,5 co daje 100 mm dla 25/25,5. Co ciekawe mam jeszcze w domu kupione kilka dni temu Atomic Hawx Ultra 130 w odpowiednim dla mnie rozmiarze i one mają last = 96 mm i mając je na nogach nie czuję bólu czy dyskomfortu w najszerszym miejscu stopy, ale właśnie na podbiciu... Możesz mieć tzw wysokie podbicie. Im masz bardziej stopę odbiegającą od nazwijmy to normy, to jak koledzy piszą, tym bardziej zasadne jest szukanie fachowego dopasowania. Na forum jasnowidzów brak i nie pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 23 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 23 godziny temu Chciałem po prostu zrozumieć zagadnienie. Liczyłem że ktoś będzie miał wiedzę w tym temacie. Idąc Waszym tokiem rozumowania to ten dział jest w ogóle bez sensu bo buty dobierze bootfitter, narty kije i kask doświadczony sprzedawca w dobrym sklepie narciarskim... O czym tu zatem dyskutować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Doswiadczony sprzedawca sprzeda a nie dobierze... to taka subtelna roznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 22 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 22 godziny temu No to skifitter i polefitter jak zwał tak zwał. Nie o nazewnictwo chodzi. Czy ktoś wie i może mi wyjaśnić czym w ogóle jest podawany przez producentów patametr "last"? Nie jest to chyba wewnętrzna szerokość skorupy skoro moja 10-centymetrowa stopa mieści się z luzem w pustej skorupie buta o szerokości oznaczonej jako 96 mm. Wszystkie buty zawodnicze są wąskie tj. 94 czy 96 - to znaczy że wszyscy zawodnicy mają wąskie stopy? Wąskie i płaskie, bo wąskie buty są jednocześnie oznaczone jako LV. Jeżeli nie to czy można modyfikować (obarczać) buty na odbiciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 10 minut temu, Martinii napisał: Chciałem po prostu zrozumieć zagadnienie. Liczyłem że ktoś będzie miał wiedzę w tym temacie. Idąc Waszym tokiem rozumowania to ten dział jest w ogóle bez sensu bo buty dobierze bootfitter, narty kije i kask doświadczony sprzedawca w dobrym sklepie narciarskim... O czym tu zatem dyskutować? Zagadnienie spora ilość zna, ale Twoich stóp nie widzi. Szerokość idzie w parze z objętością, ale na szczęście firmy robią różne modele i mają dodatkowo różne wzorcowe stopy i dlatego jest szansa dobrania buta najbliższego naszej anatomii. Dla jednego będzie to Salomon s max, dla innego Atom Prime, czy Nordica Speedmachine Zmierz krawiecką taśmą od pięty jak na tym zdjęciu i jaki wynik Ci wyjdzie w stosunku do długości stopy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu (edytowane) 12 minut temu, Martinii napisał: No to skifitter i polefitter jak zwał tak zwał. Nie o nazewnictwo chodzi. Czy ktoś wie i może mi wyjaśnić czym w ogóle jest podawany przez producentów patametr "last"? Nie jest to chyba wewnętrzna szerokość skorupy skoro moja 10-centymetrowa stopa mieści się z luzem w pustej skorupie buta o szerokości oznaczonej jako 96 mm. Wszystkie buty zawodnicze są wąskie tj. 94 czy 96 - to znaczy że wszyscy zawodnicy mają wąskie stopy? Wąskie i płaskie, bo wąskie buty są jednocześnie oznaczone jako LV. Jeżeli nie to czy można modyfikować (obarczać) buty na odbiciu? O jakim konkretnie buciku mówisz? Edit - ok o Hawx Ultra. Last bierze pod uwagę oczywiście botek wewn. Mam 104 i 108 pod obciążeniem, but o last 102 trzyma mi stopy, iż mogę klamer dolnych nie zapinać. Edytowane 22 godziny temu przez Gabrik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu Godzinę temu, Martinii napisał: Chciałem po prostu zrozumieć zagadnienie. Liczyłem że ktoś będzie miał wiedzę w tym temacie. Idąc Waszym tokiem rozumowania to ten dział jest w ogóle bez sensu bo buty dobierze bootfitter, narty kije i kask doświadczony sprzedawca w dobrym sklepie narciarskim... O czym tu zatem dyskutować? Buty to skomplikowane zagadnienie. Jak masz nietypową stopę to bez bootfittera się nie obejdzie. O reszcie sprzętu masz tu tony porad, wystarczy czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 1 godzinę temu, Martinii napisał: Chciałem po prostu zrozumieć zagadnienie. Liczyłem że ktoś będzie miał wiedzę w tym temacie. Idąc Waszym tokiem rozumowania to ten dział jest w ogóle bez sensu bo buty dobierze bootfitter, narty kije i kask doświadczony sprzedawca w dobrym sklepie narciarskim... O czym tu zatem dyskutować? A jest sens sprowadzać temat do absurdu? Jak to jest, że każdy z nas chcąc mieć dobrze dobrany but szedł do sklepu i przymierzał? A sporo po przymiarkach jeszcze je dopasowywało do swojej stopy? Mało tego, dla wielu dopiero 2 czy 3 but był dobrze dobrany? Jak się to ma do doboru kasku czy kijów? Więc zamiast się zrzymać zdaj sobie sprawę z indywidualności każdej stopy. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 6 godzin temu, Chertan napisał: A jest sens sprowadzać temat do absurdu? Jak to jest, że każdy z nas chcąc mieć dobrze dobrany but szedł do sklepu i przymierzał? A sporo po przymiarkach jeszcze je dopasowywało do swojej stopy? Mało tego, dla wielu dopiero 2 czy 3 but był dobrze dobrany? Jak się to ma do doboru kasku czy kijów? Więc zamiast się zrzymać zdaj sobie sprawę z indywidualności każdej stopy. Piotrek - kolega powyżej właśnie wyjaśnił że chce pogadać o butach a nie dopasować.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 16 godzin temu, Martinii napisał: Chciałem po prostu zrozumieć zagadnienie. Liczyłem że ktoś będzie miał wiedzę w tym temacie. Idąc Waszym tokiem rozumowania to ten dział jest w ogóle bez sensu bo buty dobierze bootfitter, narty kije i kask doświadczony sprzedawca w dobrym sklepie narciarskim... O czym tu zatem dyskutować? Cześć Chętnie zmierzę się z tematem bo jest dość prosty. Bootfittnig zostawiamy na boku dla buta sportowego i nietypowych przypadków - zakładam, że to może być 5-10 %. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi