Skocz do zawartości

Narty damskie, długość i model

werkad99

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam problem z wyborem nart. Jeżdzę na narach od 5 roku życia, ale jak miałam około 12 lat to rodzice to trochę zaniedbali i miałam kilkuletnią przerwę.

Do tej pory jeździłam raz na jakiś czas, co drugi/trzeci sezon na moich starych Atomic Race 8 (raczej dziecięce), które były dość dla mnie męczące na bardzo stromych trasach z muldami w Polsce. Nie jeżdzę jakoś super dobrze jak na to że jeździłam od 5 roku życia. Wiem że teraz nowe narty, to przepaść w porównaniu do Atomic Race 8.

Chciałabym zakupić nowe narty, te nad którymi się zastanawiam to: Head Real Joy, Head Absolute Joy, Rossignol Nova 6/8, Atomic Cloud C11 i Salomon S/MAX N8 (bądź 6?).

Mam 158cm wzrostu i ważę 51 kg.

Które myślicie że byłyby dla mnie najlepsze? I jaką długość? Może macie inną propozycję? Jeżdżę raczej tak umiarkowanie-szybko, czasem szybciej, na bardziej stromych trasach wolniej ( ale może to kwestia niedopasowanych nart?).

Będę bardzo wdzięczna za pomoc! Teraz wybieram się w Alpy i pewnie stoki będą przyjemniejsze niż w Polsce. 

Edytowane przez werkad99

52 minuty temu, tomkly napisał:

Żadna z wymienionych i generalnie żadna z oznaczanych jako narty dla kobiet, bo to jest jedna wielka kupa. Osobiście przy takich parametrach kupiłbym Salomon Addikt Pro 76 w wersji 156 cm. 

wolałabym zmieścić się w kwocie 2000 zł.  I czy one nie są bardziej dla zaawansowanych osób ? 156cm będą wygodne do jazdy przy 158cm wzrostu?

Edytowane przez werkad99

24 minuty temu, werkad99 napisał:

wolałabym zmieścić się w kwocie 2000 zł.  I czy one nie są bardziej dla zaawansowanych osób ?

Jeździsz od dziecka. Nie bój się narta z opisem dla zaawansowanych. Zaczęły się wyprzedaże, jak spokojnie poszukasz znajdziesz coś sensownego. Dobra narta powinna być ciężka. 

10 minut temu, moruniek napisał:

Jeździsz od dziecka. Nie bój się narta z opisem dla zaawansowanych. Zaczęły się wyprzedaże, jak spokojnie poszukasz znajdziesz coś sensownego. Dobra narta powinna być ciężka. 

czyli damskie nie są dobre bo są lekkie? tak jak pisałam na race 8 męczyłam się bardzo na bardziej stromych trasach.  A jaką długość nart polecasz przy 158cm wzrostu? A rossignol nova 8? 

Edytowane przez werkad99

Narta nie jest męcząca z racji bycia taką czy inną, w kategoriach o których piszemy. Na tym Addict Pro ale 66 mm pod butem jeździła dziewczyna syna, ma 158 cm wzrostu, narta miała 170 cm, zero problemów, a wręcz banan na twarzy. Jeżeli masz już trochę techniki, to spokojnie narta o proponowanej przez Tomka długości będzie ok, 

24 minuty temu, werkad99 napisał:

czyli damskie nie są dobre bo są lekkie? tak jak pisałam na race 8 męczyłam się bardzo na bardziej stromych trasach.  A jaką długość nart polecasz przy 158cm wzrostu? A rossignol nova 8? 

np. takie

https://ski24.pl/narty-meskie/29118-28875-narty-slalomowe-salomon-srace-sl-10-wiazania-salomon-m12-z-grip-walk-2024.html#/94-dlugosc_cm-155

lub z oznaczeniem junior (przy Twojej wadze ok.)

https://ski24.pl/narty-dzieciece/31119-34360-narty-juniorskie-head-worldcup-rebels-esl-team-wiazanie-head-freeflex-11-z-grip-walk-2025.html#/58-dlugosc_cm-150

Zmieścisz się w budżecie. Niekoniecznie ten sklep (może gdzieś znajdziesz taniej). Zainwestuj w szkolenie.

p.s.

Stoki w Alpach nie muszą być przyjemniejsze niż w Polsce. Odsypy i muldy znajdziesz wszędzie. Trzeba dostosować swoją technikę jazdy do warunków.   

• Like 1

z dostosowaniem techniki do warunków, raczej nie mam problemu. Jeżdżę raczej intuicyjnie i pamięć mięśniowa dużo daje po tak długiej przerwie, głównie śmigiem i równolegle NW na stromych trasach - ale może tak odpoczywam i ma na to wpływ kondycja.  jeszcze znalazłam NORDICA BELLE DC 72 +, Atomic Cloud 11, Narty Völkl Flair SC. W sumie najbardziej bym chciała kupić damski model nart, ale pomyśle jeszcze nad ADDIKT PRO 76. 

Edytowane przez werkad99

9 godzin temu, tomkly napisał:

Żadna z wymienionych i generalnie żadna z oznaczanych jako narty dla kobiet, bo to jest jedna wielka kupa. Osobiście przy takich parametrach kupiłbym Salomon Addikt Pro 76 w wersji 156 cm. 

Nie wiem jak inne narty, ale np. Sztekle MX to porządnie zbudowane narty.

pozdro

• Like 1