werkad99 Napisano Czwartek o 20:06 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:06 (edytowane) Cześć, mam problem z wyborem nart. Jeżdzę na narach od 5 roku życia, ale jak miałam około 12 lat to rodzice to trochę zaniedbali i miałam kilkuletnią przerwę. Do tej pory jeździłam raz na jakiś czas, co drugi/trzeci sezon na moich starych Atomic Race 8 (raczej dziecięce), które były dość dla mnie męczące na bardzo stromych trasach z muldami w Polsce. Nie jeżdzę jakoś super dobrze jak na to że jeździłam od 5 roku życia. Wiem że teraz nowe narty, to przepaść w porównaniu do Atomic Race 8. Chciałabym zakupić nowe narty, te nad którymi się zastanawiam to: Head Real Joy, Head Absolute Joy, Rossignol Nova 6/8, Atomic Cloud C11 i Salomon S/MAX N8 (bądź 6?). Mam 158cm wzrostu i ważę 51 kg. Które myślicie że byłyby dla mnie najlepsze? I jaką długość? Może macie inną propozycję? Jeżdżę raczej tak umiarkowanie-szybko, czasem szybciej, na bardziej stromych trasach wolniej ( ale może to kwestia niedopasowanych nart?). Będę bardzo wdzięczna za pomoc! Teraz wybieram się w Alpy i pewnie stoki będą przyjemniejsze niż w Polsce. Edytowane Czwartek o 23:37 przez werkad99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano Czwartek o 20:34 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:34 (edytowane) Żadna z wymienionych i generalnie żadna z oznaczanych jako narty dla kobiet, bo to jest jedna wielka kupa. Osobiście przy takich parametrach kupiłbym Salomon Addikt Pro 76 w wersji 156 cm. Edytowane Czwartek o 20:40 przez tomkly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Czwartek o 20:36 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:36 1 minutę temu, tomkly napisał: Osobiście przy takich parametrach kupiłbym Salomon Addict Pro 76 w wersji 156 cm. jesteś kobietą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano Czwartek o 20:39 Udostępnij Napisano Czwartek o 20:39 (edytowane) 2 minuty temu, Jan napisał: jesteś kobietą ? Kobietom takie narty wypożyczam do testów i wypadają zdecydowanie najlepiej. Przetestowane na kilkunastu osobach. Edytowane Czwartek o 20:39 przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werkad99 Napisano Czwartek o 20:52 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 20:52 (edytowane) 52 minuty temu, tomkly napisał: Żadna z wymienionych i generalnie żadna z oznaczanych jako narty dla kobiet, bo to jest jedna wielka kupa. Osobiście przy takich parametrach kupiłbym Salomon Addikt Pro 76 w wersji 156 cm. wolałabym zmieścić się w kwocie 2000 zł. I czy one nie są bardziej dla zaawansowanych osób ? 156cm będą wygodne do jazdy przy 158cm wzrostu? Edytowane Czwartek o 21:27 przez werkad99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano Czwartek o 21:18 Udostępnij Napisano Czwartek o 21:18 24 minuty temu, werkad99 napisał: wolałabym zmieścić się w kwocie 2000 zł. I czy one nie są bardziej dla zaawansowanych osób ? Jeździsz od dziecka. Nie bój się narta z opisem dla zaawansowanych. Zaczęły się wyprzedaże, jak spokojnie poszukasz znajdziesz coś sensownego. Dobra narta powinna być ciężka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werkad99 Napisano Czwartek o 21:26 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 21:26 (edytowane) 10 minut temu, moruniek napisał: Jeździsz od dziecka. Nie bój się narta z opisem dla zaawansowanych. Zaczęły się wyprzedaże, jak spokojnie poszukasz znajdziesz coś sensownego. Dobra narta powinna być ciężka. czyli damskie nie są dobre bo są lekkie? tak jak pisałam na race 8 męczyłam się bardzo na bardziej stromych trasach. A jaką długość nart polecasz przy 158cm wzrostu? A rossignol nova 8? Edytowane Czwartek o 21:29 przez werkad99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano Czwartek o 21:40 Udostępnij Napisano Czwartek o 21:40 Narta nie jest męcząca z racji bycia taką czy inną, w kategoriach o których piszemy. Na tym Addict Pro ale 66 mm pod butem jeździła dziewczyna syna, ma 158 cm wzrostu, narta miała 170 cm, zero problemów, a wręcz banan na twarzy. Jeżeli masz już trochę techniki, to spokojnie narta o proponowanej przez Tomka długości będzie ok, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano Czwartek o 21:59 Udostępnij Napisano Czwartek o 21:59 24 minuty temu, werkad99 napisał: czyli damskie nie są dobre bo są lekkie? tak jak pisałam na race 8 męczyłam się bardzo na bardziej stromych trasach. A jaką długość nart polecasz przy 158cm wzrostu? A rossignol nova 8? np. takie https://ski24.pl/narty-meskie/29118-28875-narty-slalomowe-salomon-srace-sl-10-wiazania-salomon-m12-z-grip-walk-2024.html#/94-dlugosc_cm-155 lub z oznaczeniem junior (przy Twojej wadze ok.) https://ski24.pl/narty-dzieciece/31119-34360-narty-juniorskie-head-worldcup-rebels-esl-team-wiazanie-head-freeflex-11-z-grip-walk-2025.html#/58-dlugosc_cm-150 Zmieścisz się w budżecie. Niekoniecznie ten sklep (może gdzieś znajdziesz taniej). Zainwestuj w szkolenie. p.s. Stoki w Alpach nie muszą być przyjemniejsze niż w Polsce. Odsypy i muldy znajdziesz wszędzie. Trzeba dostosować swoją technikę jazdy do warunków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werkad99 Napisano Czwartek o 22:09 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 22:09 (edytowane) z dostosowaniem techniki do warunków, raczej nie mam problemu. Jeżdżę raczej intuicyjnie i pamięć mięśniowa dużo daje po tak długiej przerwie, głównie śmigiem i równolegle NW na stromych trasach - ale może tak odpoczywam i ma na to wpływ kondycja. jeszcze znalazłam NORDICA BELLE DC 72 +, Atomic Cloud 11, Narty Völkl Flair SC. W sumie najbardziej bym chciała kupić damski model nart, ale pomyśle jeszcze nad ADDIKT PRO 76. Edytowane Czwartek o 23:35 przez werkad99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano wczoraj o 05:44 Udostępnij Napisano wczoraj o 05:44 9 godzin temu, tomkly napisał: Żadna z wymienionych i generalnie żadna z oznaczanych jako narty dla kobiet, bo to jest jedna wielka kupa. Osobiście przy takich parametrach kupiłbym Salomon Addikt Pro 76 w wersji 156 cm. Nie wiem jak inne narty, ale np. Sztekle MX to porządnie zbudowane narty. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi