Majk Napisano Wtorek o 17:50 Udostępnij Napisano Wtorek o 17:50 Cześć Wszystkim, Stoję przed wyborem nowych nart i na wstępie dzięki wszystkim odwiedzającym temat 🙂 Poszukuję jednej pary uniwersalnych nart jako alternatywę do mojego obecnego kompletu - Head Worldcup Rebels i.SL RD 165 na przygotowany stok + Volkl Mantra 177 do zabawy. Szukam czegoś co pozwoli mi brać jedną parę nart na wyjazd i z jednej strony pojeździć pełnym butem na przygotowanym stoku, a z drugiej pobawić się poza trasą. Obecnie na wyjazd biorę 2 pary nart, a z racji że dużą popularnością cieszą się ostatnio narty AM prosiłbym o fachową poradę w doborze. 1. Płeć: M 2. Wiek: 28 3. Waga: 84kg 4. Wzrost: 186cm. 5. Jak długo jeździsz na nartach? około 23 sezonów 6. Moje umiejętności oceniam: 7/10 7. Buty: Obecnie był komplet 110 pod Volkl + 130 pod Heady -> zmieniłem na jedną pare Salomon SPRO Supra BOA 120 8. Jakie masz teraz narty? Head Worldcup Rebels i.SL RD 165 cm 2015 + Volkl Mantra 2008 177 cm 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, sportową, różnego rodzaju "harpagany" poza trasą :D) 10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju? każde głównie Austria + Polska 11. Obecnie ok jeżdżę z max 2 wyjazdy tygodnie w roku plus pojedyncze wypady 12. Brałem pod uwagę przy wyborze: Volkl Deacon 80/Peregrine 80, Fischer The Curv 85, Stockli Montero AR/AX, Head Supershape e-titan, Salomon Addikt Pro 76 wszystko w okolicach 175+ cm 13. Możliwości finansowe: wiadomo jak najmniej ale nie chce się ograniczać 😄 Z góry dzięki za pomoc, pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Wtorek o 18:07 Udostępnij Napisano Wtorek o 18:07 Cze A ta Mantra to ile ma pod butem? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majk Napisano Wtorek o 18:32 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 18:32 Hej @Marcos73👋, 96mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Wtorek o 20:17 Udostępnij Napisano Wtorek o 20:17 Cze No z Twojego opisu wynika, że jesteś ogarnięty, a sprzęt na którym jeździsz jest skrajnie różny. Narty uniwersalnej nie znajdziesz, bo cokolwiek kupisz, będzie słabsza niż SL na trasie, a możliwości żadna z pośrednich nart Ci nie da w jeździe off jak Mantra. Musisz zdecydować, czy bardziej trasowo z jakąś tam namiastką off, a raczej przytrasowo, czy … i tu nie mam pojęcia co z 2 rockerami będzie dobre na trasę. Obie narty masz specjalistyczne. Do jazdy przytrasowej to nawet SL się nada, w lekkich warunkach. Raczej bym się nie łudził, że znajdziesz co mega uniwersalnego. Kompromis Kolego nieunikniony. W mojej opinii narty narty do 75 mm pod butem są do przyjęcia trasowo, lepiej czują się w odsypach a i pewnie jakaś przytrasowo jazda możliwa, off tylko na stromiznach. Też sporo jeździłem na SL i każda narta powyżej 75 pod butem była mułowata, myślę, że to z racji iż SL wymusza pewien styl jazdy. Może Salomon eddict o umiarkowanej szerokości, czy coś podobnego, dobre na trasę i trochę zmęczony stok, a i przytrasowo lepsza niż typowy race. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majk Napisano Środa o 09:24 Autor Udostępnij Napisano Środa o 09:24 (edytowane) @Marcos73 Bardzo trafny komentarz, w przypadku nart > 80 mm również obawiam się ich mułowatości. Jeśli miałbym opisać jak jeżdżę to trasa/off to tak chyba około 80/20 i raczej przytrasowo. Na SL wiele razy zdarzało mi się jeździć poza trasą i oczywiście da się jednak nie jest to aż tak fajny experience jak w szerszej narcie z rockerem. Nad nową SL też się zastanawiam tylko, że teraz wziąłbym chyba coś miększego niż betonowy krawężnik z homologacją FIS od Heada 😄. Narty te są nadal super jednak z racji ich wieku mam wrażenie, że są już "wybite". Kolejna sprawa to fakt, że popołudniu przy szybszej jeździe po muldach dają mega w dupe, jest to swego rodzaju przyjemny masochizm ale chyba wolałbym coś mniej race :D. Wspomniane Salomony wydają się ciekawe ze względu na 76 pod butem i raczej charakterystykę bardziej race niz all mountain, jednak w ich przypadku obawiam się dwóch rzeczy 1) rocker 2) zbyt mała twardość. Zastanawiam się czy iść w taki twór czy jednak może jakaś nowza slalomka może tym razem bez homologacji. Miałem okazję pojeździć na nowych Rossignolach Hero FiS i już w ich przypadku jeździło się moim zdaniem dużo lżej niż na Headach. Edytowane Środa o 09:25 przez Majk typo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Środa o 10:05 Udostępnij Napisano Środa o 10:05 39 minut temu, Majk napisał: @Marcos73 Bardzo trafny komentarz, w przypadku nart > 80 mm również obawiam się ich mułowatości. Jeśli miałbym opisać jak jeżdżę to trasa/off to tak chyba około 80/20 i raczej przytrasowo. Na SL wiele razy zdarzało mi się jeździć poza trasą i oczywiście da się jednak nie jest to aż tak fajny experience jak w szerszej narcie z rockerem. Nad nową SL też się zastanawiam tylko, że teraz wziąłbym chyba coś miększego niż betonowy krawężnik z homologacją FIS od Heada 😄. Narty te są nadal super jednak z racji ich wieku mam wrażenie, że są już "wybite". Kolejna sprawa to fakt, że popołudniu przy szybszej jeździe po muldach dają mega w dupe, jest to swego rodzaju przyjemny masochizm ale chyba wolałbym coś mniej race :D. Wspomniane Salomony wydają się ciekawe ze względu na 76 pod butem i raczej charakterystykę bardziej race niz all mountain, jednak w ich przypadku obawiam się dwóch rzeczy 1) rocker 2) zbyt mała twardość. Zastanawiam się czy iść w taki twór czy jednak może jakaś nowza slalomka może tym razem bez homologacji. Miałem okazję pojeździć na nowych Rossignolach Hero FiS i już w ich przypadku jeździło się moim zdaniem dużo lżej niż na Headach. to przejedź się kiedyś na Werks Peregrine 84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Środa o 13:04 Udostępnij Napisano Środa o 13:04 2 godziny temu, Jan napisał: to przejedź się kiedyś na Werks Peregrine 84 Coś w nich zmienili jeszcze czy tylko nazwę?.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano Środa o 13:51 Udostępnij Napisano Środa o 13:51 (edytowane) 44 minuty temu, Lexi napisał: Coś w nich zmienili jeszcze czy tylko nazwę?.. W serii V-WERKS są zastosowane jakieś top materiały w tym włókno węglowe - ma dawać niższą wagę i lepsze odczucia z jazdy, ale to już dawno temu Voelkl wprowadził, chyba od serii RTM czy Code - cena adekwatnie wyższa. Nie wiem w sumie czy o to pytasz 🙃 Edytowane Środa o 13:51 przez zając literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Środa o 13:57 Udostępnij Napisano Środa o 13:57 4 minuty temu, zając napisał: W serii V-WERKS są zastosowane jakieś top materiały w tym włókno węglowe - ma dawać niższą wagę i lepsze odczucia z jazdy, ale to już dawno temu Voelkl .... .. To już było.. na raziee to tylko nazwę inną widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano Środa o 14:04 Udostępnij Napisano Środa o 14:04 (edytowane) Salomon S-Max 10. Alternatywne Addikty Pro 76 na dużego i silnego chłopa będą w mojej ocenie zbyt wiotkie, mogą być kłopoty ze stabilnością na dużej prędkości. Jak chodzi o Peregrine to jeździłem na 82 i jest super, ale do jazdy po miękkim śniegu oraz odsypach. Na twarde warunki są zbyt wolne jak chodzi o reakcję. Do tego celu lepiej nadają się Deacon 80, ale one z kolei są bardzo podobne do Addiktów czyli sprężyste, wiotkie ale mało stabilne przy dużych prędkościach. S-Max 10 moim zdaniem jest najbliższy złotego środka. Edytowane Środa o 14:10 przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano Środa o 14:20 Udostępnij Napisano Środa o 14:20 Albo deacon 76 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wycinacz Napisano Środa o 15:18 Udostępnij Napisano Środa o 15:18 Są jeszcze head e-rally 78 pod butem. Budowa narty sportowa. Mam takie 177cm i jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majk Napisano Środa o 21:39 Autor Udostępnij Napisano Środa o 21:39 Dzięki wszystkim za odpowiedzi! v-werks peregrine jak i węższe modele peregrine wydają się dość ciekawe. @tomkly przeglądałem te smaxy ostatnio, czym różnią się np 12 od 10, widzę że mniejszy rocker i węższy profil a jak to się ma do konstrukcji wewnętrznej? Masz może jakieś porównanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano wczoraj o 06:03 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:03 (edytowane) 8 godzin temu, Majk napisał: Dzięki wszystkim za odpowiedzi! v-werks peregrine jak i węższe modele peregrine wydają się dość ciekawe. @tomkly przeglądałem te smaxy ostatnio, czym różnią się np 12 od 10, widzę że mniejszy rocker i węższy profil a jak to się ma do konstrukcji wewnętrznej? Masz może jakieś porównanie? W środku pewnie wszystko to samo, nie sądzę aby były jakiekolwiek zmiany techniczne. Zgodnie z opisem producenta to one rockera nie mają. Przejrzyj to porównanie, specjalnych zmian pomiędzy nimi nie dostrzegam: https://www.salomon.com/pl-pl/shop-emea/product/s-max-10-and-m12-li3609.html#color=72073 https://www.salomon.com/pl-pl/shop-emea/product/s-max-12-and-z12-li3608.html#color=72124 Jeśli miałbym opisać odczucia, to 12 jest sztywniejsza, tak jakby miała w sobie więcej titanalu. Edytowane wczoraj o 06:03 przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano wczoraj o 06:58 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:58 (edytowane) 9 godzin temu, Majk napisał: Dzięki wszystkim za odpowiedzi! v-werks peregrine jak i węższe modele peregrine wydają się dość ciekawe. @tomkly przeglądałem te smaxy ostatnio, czym różnią się np 12 od 10, widzę że mniejszy rocker i węższy profil a jak to się ma do konstrukcji wewnętrznej? Masz może jakieś porównanie? Tak jak doczytałeś S Max 12 ma 8% rocker, S Max 10 15%. Nie podają dla serii S Max grubości warstw Ti. Może jak zadasz pytanie o produkt, to podadzą. Edytowane wczoraj o 07:11 przez Gabrik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Ja nie potrafię wytłumaczyć tak profesjonalnie jak poprzednicy, ale przy moich slalomowych preferencjach, to z tego co testowałem podobały mi się: Volkl V-werks Head e-Titan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi