Skocz do zawartości

Narty AM czy co?

Majk

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim, 

Stoję przed wyborem nowych nart i na wstępie dzięki wszystkim odwiedzającym temat 🙂

Poszukuję jednej pary uniwersalnych nart jako alternatywę do mojego obecnego kompletu - Head Worldcup Rebels i.SL RD 165 na przygotowany stok + Volkl Mantra 177 do zabawy.
Szukam czegoś co pozwoli mi brać jedną parę nart na wyjazd i z jednej strony pojeździć pełnym butem na przygotowanym stoku,  a z drugiej pobawić się poza trasą.
Obecnie na wyjazd biorę 2 pary nart, a z racji że dużą popularnością cieszą się ostatnio narty AM prosiłbym o fachową poradę w doborze.

1. Płeć: M
2. Wiek: 28
3. Waga: 84kg
4. Wzrost: 186cm.
5. Jak długo jeździsz na nartach? około 23 sezonów
6. Moje umiejętności oceniam: 7/10

7. Buty: Obecnie był komplet 110 pod Volkl  + 130 pod Heady -> zmieniłem na jedną pare Salomon SPRO Supra BOA 120 

8. Jakie masz teraz narty? Head Worldcup Rebels i.SL RD 165 cm 2015  + Volkl Mantra 2008 177 cm

9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, sportową, różnego rodzaju "harpagany" poza trasą :D) 

10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju? każde głównie Austria + Polska 

11. Obecnie ok jeżdżę z max 2 wyjazdy tygodnie w roku plus pojedyncze wypady

12. Brałem pod uwagę przy wyborze:  Volkl Deacon 80/Peregrine 80, Fischer The Curv 85, Stockli Montero AR/AX, Head Supershape e-titan, Salomon Addikt Pro 76 wszystko w okolicach 175+ cm

13. Możliwości finansowe: wiadomo jak najmniej ale nie chce się ograniczać 😄 

Z góry dzięki za pomoc, pozdro! 

Cze

No z Twojego opisu wynika, że jesteś ogarnięty, a sprzęt na którym jeździsz jest skrajnie różny. Narty uniwersalnej nie znajdziesz, bo cokolwiek kupisz, będzie słabsza niż SL na trasie, a możliwości żadna z pośrednich nart Ci nie da w jeździe off jak Mantra. Musisz zdecydować, czy bardziej trasowo z jakąś tam namiastką off, a raczej przytrasowo, czy … i tu nie mam pojęcia co z 2 rockerami będzie dobre na trasę. Obie narty masz specjalistyczne. Do jazdy przytrasowej to nawet SL się nada, w lekkich warunkach. Raczej bym się nie łudził, że znajdziesz co mega uniwersalnego. Kompromis Kolego nieunikniony. W mojej opinii narty narty do 75 mm pod butem są do przyjęcia trasowo, lepiej czują się w odsypach a i pewnie jakaś przytrasowo jazda możliwa, off tylko na stromiznach. Też sporo jeździłem na SL i każda narta powyżej 75 pod butem była mułowata, myślę, że to z racji iż SL wymusza pewien styl jazdy. Może Salomon eddict o umiarkowanej szerokości, czy coś podobnego, dobre na trasę i trochę zmęczony stok, a i przytrasowo lepsza niż typowy race.

pozdro

@Marcos73
Bardzo trafny komentarz, w przypadku nart > 80 mm również obawiam się ich mułowatości. Jeśli miałbym opisać jak jeżdżę to trasa/off to tak chyba około 80/20 i raczej przytrasowo.  Na SL wiele razy zdarzało mi się jeździć poza trasą i oczywiście da się jednak nie jest to aż tak fajny experience jak w szerszej narcie z rockerem. Nad nową SL też się zastanawiam tylko, że teraz wziąłbym chyba coś miększego niż betonowy krawężnik z homologacją FIS od Heada 😄. Narty te są nadal super jednak z racji ich wieku mam wrażenie, że są już "wybite". Kolejna sprawa to fakt, że popołudniu przy szybszej jeździe po muldach dają mega w dupe, jest to swego rodzaju przyjemny masochizm ale chyba wolałbym coś mniej race :D. Wspomniane Salomony wydają się ciekawe ze względu na 76 pod butem i raczej charakterystykę bardziej race niz all mountain, jednak w ich przypadku obawiam się dwóch rzeczy 1) rocker 2) zbyt mała twardość. Zastanawiam się czy iść w taki twór czy jednak może jakaś nowza slalomka może tym razem bez homologacji. Miałem okazję pojeździć na nowych Rossignolach Hero FiS i już w ich przypadku jeździło się moim zdaniem dużo lżej niż na Headach.

Edytowane przez Majk
typo
  • Like 1

39 minut temu, Majk napisał:

@Marcos73
Bardzo trafny komentarz, w przypadku nart > 80 mm również obawiam się ich mułowatości. Jeśli miałbym opisać jak jeżdżę to trasa/off to tak chyba około 80/20 i raczej przytrasowo.  Na SL wiele razy zdarzało mi się jeździć poza trasą i oczywiście da się jednak nie jest to aż tak fajny experience jak w szerszej narcie z rockerem. Nad nową SL też się zastanawiam tylko, że teraz wziąłbym chyba coś miększego niż betonowy krawężnik z homologacją FIS od Heada 😄. Narty te są nadal super jednak z racji ich wieku mam wrażenie, że są już "wybite". Kolejna sprawa to fakt, że popołudniu przy szybszej jeździe po muldach dają mega w dupe, jest to swego rodzaju przyjemny masochizm ale chyba wolałbym coś mniej race :D. Wspomniane Salomony wydają się ciekawe ze względu na 76 pod butem i raczej charakterystykę bardziej race niz all mountain, jednak w ich przypadku obawiam się dwóch rzeczy 1) rocker 2) zbyt mała twardość. Zastanawiam się czy iść w taki twór czy jednak może jakaś nowza slalomka może tym razem bez homologacji. Miałem okazję pojeździć na nowych Rossignolach Hero FiS i już w ich przypadku jeździło się moim zdaniem dużo lżej niż na Headach.

to przejedź się kiedyś na Werks Peregrine 84

70461535485A_Voelkl_Peregrine_V_Werks_24_25_Ski_inkl_Bdg.thumb.webp.5f854bf2d278fe884e63e5a940a4e9d6.webp

44 minuty temu, Lexi napisał:

Coś w nich zmienili jeszcze czy tylko nazwę?..

W serii V-WERKS są zastosowane jakieś top materiały w tym włókno węglowe - ma dawać niższą wagę i lepsze odczucia z jazdy, ale to już dawno temu Voelkl wprowadził, chyba od  serii RTM czy Code - cena adekwatnie wyższa. Nie wiem w sumie czy o to pytasz 🙃

Edytowane przez zając
literówka

Salomon S-Max 10. Alternatywne Addikty Pro 76 na dużego i silnego chłopa będą w mojej ocenie zbyt wiotkie, mogą być kłopoty ze stabilnością na dużej prędkości. Jak chodzi o Peregrine to jeździłem na 82 i jest super, ale do jazdy po miękkim śniegu oraz odsypach. Na twarde warunki są zbyt wolne jak chodzi o reakcję. Do tego celu lepiej nadają się Deacon 80, ale one z kolei są bardzo podobne do Addiktów czyli sprężyste, wiotkie ale mało stabilne przy dużych prędkościach. S-Max 10 moim zdaniem jest najbliższy złotego środka.

Edytowane przez tomkly

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

v-werks peregrine jak i węższe modele peregrine wydają się dość ciekawe.
@tomkly przeglądałem te smaxy ostatnio, czym różnią się np 12 od 10, widzę że mniejszy rocker i węższy profil a jak to się ma do konstrukcji wewnętrznej? Masz może jakieś porównanie?

8 godzin temu, Majk napisał:

@tomkly przeglądałem te smaxy ostatnio, czym różnią się np 12 od 10, widzę że mniejszy rocker i węższy profil a jak to się ma do konstrukcji wewnętrznej? Masz może jakieś porównanie?

W środku pewnie wszystko to samo, nie sądzę aby były jakiekolwiek zmiany techniczne. Zgodnie z opisem producenta to one rockera nie mają. Przejrzyj to porównanie, specjalnych zmian pomiędzy nimi nie dostrzegam:

https://www.salomon.com/pl-pl/shop-emea/product/s-max-10-and-m12-li3609.html#color=72073

https://www.salomon.com/pl-pl/shop-emea/product/s-max-12-and-z12-li3608.html#color=72124

Jeśli miałbym opisać odczucia, to 12 jest sztywniejsza, tak jakby miała w sobie więcej titanalu.

Edytowane przez tomkly

9 godzin temu, Majk napisał:

Tak jak doczytałeś S Max 12 ma 8% rocker, S Max 10 15%. Nie podają dla serii S Max grubości warstw Ti. Może jak zadasz pytanie o produkt, to podadzą.

Edytowane przez Gabrik