Skocz do zawartości

Kompletowanie sprzętu dla poczatkujacego

aanneekk

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, za mna pierwszy sezon narciarski, jestem poczatkujący.  Wypożyczanie sprzętu, nie dość, że drogie to buty i kask chcialbym miec swoje, moze i narty, ale to później, dlatego mam pytanie do znawców tematu pd czego zacząć kompletowanie, zapytalem w wypożyczalni, aby zwracać uwage na twardość butów to ok 80.

Dzięki za pomoc!

Wiek 45

Wzrost 175

Waga 75

Ogólnie dusza sportowca, czekam na wiosnę przeważnie rower i chodzenie 

Jeśli chce zainwestować w sprzęt to znaczy, że chce dalej jeździć, choć staram się przezwyciężyć bolączki z przeszłości, które mam w głowie (narty praktycznie pierwszy raz na nogach i zjazd z Jaworzyny Krynickiej, upadek i przerwa trwała 20lat)

To był pierwszy raz kiedy od 20lat, założyłem narty

Weekend styczniowy witow i nauka godzinna z instruktorem, nastpenie sam na zielonym stoku

Teraz w ferie 4x na stoku, 

szlifowanie formy małe ciche orczyk, 200m stok, z dużego jak dla mnie narazie za duzy, mialem stare lęki

3xszymoszkowa od połowy, myśle, że pod koniec szło dobrze.

Sprzet wypożyczony

Login do konta 1234567

Hasło: skiforumkropkapeel 

Edytowane przez aanneekk
Dopisanie szczegółów
  • Like 1

9 minut temu, aanneekk napisał:

Wiek 45

Wzrost 175

Waga 75

Jeśli chce zainwestować w sprzęt to znaczy, że chce dalej jeździć, choć staram się przezwyciężyć bolączki z przeszłości, które mam w głowie (narty praktycznie pierwszy raz na nogach i zjazd z Jaworzyny Krynickiej, upadek i przerwa trwała 20lat)

Weekend styczniowy witow i nauka godzinna z instruktorem, nastpenie sam na zielonym stoku

szlifowanie formy małe ciche orczyk, 200m stok, z dużego jak dla mnie narazie za duzy, mialem stare lęki

Sprzet wypożyczony

Login do konta 1234567

Jak teraz olejesz instruktora to się będziesz potem bujał z błędami długie lata. Nie odpuszczaj instruktora, znajdź kogoś komu zaufasz i niech Cię prowadzi rok, dwa albo dłużej … życzę powodzenia. 

Na sprzęcie się nie znam. Ludzie pomogą. 

• Like 1

11 minut temu, aanneekk napisał:

Wiek 45

Wzrost 175

Waga 75

Sprzet wypożyczony

Login do konta 1234567

A te informacje na koniec to po co, bo nie rozumiem? 

Tak, taki żarcik. Więc krótko i na temat.

Rozpoczynasz przygodę, jakieś początki są. Buty chcesz kupić i dobrze, pytanie jakie. Parametry masz dobre, stosunek wagi/wzrost/wiek. Na początek, buty flex do 100, nie o kroju sportowym. Musisz się w nich nauczyć stać, wyważać się. Twardy, agresywny but Ci w tym nie pomoże początkowo. Narty to etapy, które musisz przejść. Na zakup poważnego sprzętu przyjdzie czas, jak już będziesz kumał czaczę choć trochę. Pasuje pomierzyć stopę (długość, szerokość), najlepiej udać się do sklepu to Ci pomogą dobrać odpowiedni but. Mają różne szerokości. Buty dobieramy na styk, jak założysz, trzeba zapiąć i oprzeć golenie na językach (wówczas pięta się cofnie i zrobi się miejsce na palce) w butach się nie chodzi tylko jeździ w pozycji narciarskiej. But musi otulać dobrze stopę, klamry zapinamy na klik, nie na chama. Gwarantuje to dobre krążenie. Nie może być żadnych punktowych ucisków, bo to się nie rozchodzi. Warto )ale nie jest to konieczne) kupić wkładki, np sidas, mają chyba 3 rodzaje jeśli chodzi o wysklepienie, dopasować i kupić. Żadne cudowane personalizowane nie są Ci potrzebne. Jeśli nie masz jakichś niestandardowych stóp (haluxy, mocno wysystające kostki etc), żaden bootfitting nie jest potrzebny. W takich butach botek się wygniecie i ułoży, bo jest gruby. To pierwsze buty, nie ostatnie, następne już kupisz z dużo większą świadomością co trzeba kupić. Teraz Cię skroją i wcisną helikopter przy okazji. Jak Ci to się już uda, pomożemy ogarnąć używki do nauki. Większość kasy poświęć na jazdę i naukę. Sprzęt bez Ciebie jeździł nie będzie. Dużo jazdy i szkoleń da pożądany efekt, innej drogi ja nie znam.

pozdro

• Like 7

24 minuty temu, Chertan napisał:

Maro, weź wężykiem podkreśl i daj jako post przyklejony, boś przebił zasady kiedyś spisane przez Mitka. Szczera prawda. Narty jakieś byś też spisał, bo duszę masz do tego. 

Dzięki, tak mnie naszło. Chłop pytał na FB, a tam pierwsza propozycja RD rzeźbione w kale, a Kolega 2x był na nartach.

pozdro

ps. Mitka nie przebiję, ale uczę się, sklecam tylko w całość głoszone przez Niego „wyświechtane frazesy” 😉 Ot, spijam śmietanę.

Edytowane przez Marcos73
  • Like 1
  • Haha 4

18 minut temu, Marcos73 napisał:

Dzięki, tak mnie naszło. Chłop pytał na FB, a tam pierwsza propozycja RD rzeźbione w kale, a Kolega 2x był na nartach.

pozdro

ps. Mitka nie przebiję, ale uczę się, sklecam tylko w całość głoszone przez Niego „wyświechtane frazesy” 😉 Ot, spijam śmietanę.

Spijanie śmietany, ale w jakim stylu!