Bruner79 Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 8 minut temu, Jan napisał: możesz podać modele jeśli to nie tajemnica Tylko volkl. Volkl sl r, volkl sl r WC, volkl Gs r, volkl Gs r WC. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowane) 13 minut temu, Jan napisał: możesz podać modele jeśli to nie tajemnica W pierwszej kolejności komórka Fischera, mega przyjazna, skrętna, reaktywna, lekka i bardzo miękka. Edytowane 17 godzin temu przez tomkly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowane) 28 minut temu, Jan napisał: możesz podać modele jeśli to nie tajemnica Sl fis s9 atomica rocznik 19/20 nigdy nie miałem przekonania do tej firmy,ale ten rocznik bardzo udany,nawet po testach sklepowej śl byłem mile zaskoczony,później coś przekombinowali,a bez wykopalisk to @Chertanpodobnie o swoich dynastrach sl ostatnio się wypowiadał po ostatnim wyjeździe . Tylko to mój odbiór bo ja z metra cięty i dużo nie ważę i narty mnie po odsypach wiozą 😀,a Wy chłopy wyrośnięte i ciężkie 😊 Edytowane 17 godzin temu przez Edwin 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowane) 10 minut temu, Edwin napisał: Sl fis s9 atomica rocznik 19/20 nigdy nie miałem przekonania do tej firmy,ale ten rocznik bardzo udany,nawet po testach sklepowej śl byłem mile zaskoczony,później coś przekombinowali,a bez wykopalisk to @Chertanpodobnie o swoich dynastrach sl ostatnio się wypowiadał po ostatnim wyjeździe . Tylko to mój odbiór bo ja z metra cięty i dużo nie ważę,a Wy chłopy wyrośnięte 😊 Ubiegłoroczna komórka SL Atomika też jest o klasę lepsza a przede wszystkim przyjemniejsza w jeździe aniżeli sklepowy S9. W przypadku innych marek jest dokładnie tak samo. Jeździłem ostatnio (jakieś 2 tygodnie temu w Solden) na relatywnie trudno dostępnej komórce Volkla. Gdybym nie widział na czym jeżdżę to bym nie uwierzył, że to Volkl, o tyle lepiej to jeździło niż zwykłe SL 13. 🙂 Edytowane 17 godzin temu przez tomkly 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu A i tak, jadąc na majówkę na jakiś lodowiec, wolał bym mieć coś w zanadrzu szerszego pod butem niż sl fis. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu (edytowane) 12 minut temu, Edwin napisał: A i tak, jadąc na majówkę na jakiś lodowiec, wolał bym mieć coś w zanadrzu szerszego pod butem niż sl fis. Na wszelki wypadek nabyłem Armadę, ma pod butem 116. Wystarcza na każde okoliczności, nawet metrowy opad śniegu nie robi na niej wrażenia. 😀 Edytowane 16 godzin temu przez tomkly 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 15 minut temu, tomkly napisał: Ubiegłoroczna komórka SL Atomika też jest o klasę lepsza a przede wszystkim przyjemniejsza w jeździe aniżeli sklepowy S9. W przypadku innych marek jest dokładnie tak samo. Jeździłem ostatnio (jakieś 2 tygodnie temu w Solden) na relatywnie trudno dostępnej komórce Volkla. Gdybym nie widział na czym jeżdżę to bym nie uwierzył, że to Volkl, o tyle lepiej to jeździło niż zwykłe SL 13. 🙂 Oczywiście,to taki żart co napiszę,bo komórki dla nas a zawodników to zupełnie inna bajka,ale pamiętam jak na PŚ kilka lat temu w Spindlerowym Młynie na koniec sezonu wiosną przy +15 na rozjeżdżonym stoku, na atomicach Schifrin objechała wszystkich nieziemsko,a obserwowałem to z trasy.. Ale to chyba nie narty,tylko talent😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 1 minutę temu, Edwin napisał: Oczywiście,to taki żart co napiszę,bo komórki dla nas a zawodników to zupełnie inna bajka,ale pamiętam jak na PŚ kilka lat temu w Spindlerowym Młynie na koniec sezonu wiosną przy +15 na rozjeżdżonym stoku, na atomicach Schifrin objechała wszystkich nieziemsko,a obserwowałem to z trasy.. Ale to chyba nie narty,tylko talent😁 Głównie umiejętności. Dobry narciarz zjedzie w każdych warunkach na dowolnej narcie. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 5 minut temu, tomkly napisał: Głównie umiejętności. Dobry narciarz zjedzie w każdych warunkach na dowolnej narcie. Ale czy wygra zawody 😀dlatego to w formie żartu, bo pamiętam zawody,jak stok puścił i się kasza zrobiła niesamowita. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 7 minut temu, tomkly napisał: Głównie umiejętności. Dobry narciarz zjedzie w każdych warunkach na dowolnej narcie. Cześć Zależność jest prosta: Im więcej gadania o sprzęcie, literkach, milimetrach pod butem itd. tym niższe umiejętności techniczne jazdy. Sprawdza mi się zawsze. Pozdro 4 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu (edytowane) 8 minut temu, Mitek napisał: Cześć Zależność jest prosta: Im więcej gadania o sprzęcie, literkach, milimetrach pod butem itd. tym niższe umiejętności techniczne jazdy. Sprawdza mi się zawsze. Pozdro Mi też,zawsze byłem chujowym narciarzem.. Tu akurat nie o mm pod butem chodzi,bo to nie ma znaczenia 5 w tą ,czy w tamtą tylko o charakterystykę narty. Edytowane 16 godzin temu przez Edwin 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 1 godzinę temu, Bruner79 napisał: Tylko volkl. Volkl sl r, volkl sl r WC, volkl Gs r, volkl Gs r WC. tak myślałem - dzięki serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 26 minut temu, Mitek napisał: Cześć Zależność jest prosta: Im więcej gadania o sprzęcie, literkach, milimetrach pod butem itd. tym niższe umiejętności techniczne jazdy. Sprawdza mi się zawsze. Pozdro Mietek. Jeździsz w tej chwili jakiś jeden poważny wyjazd w sezonie,to i tak lepiej niż ja. Chwalileś się że w Zwardoniu w ciągu dnia przejeżdziłem najwięcej nart w życiu,ale nie obstawiaj przy swoim , że każde narty z najwyższej grupy w swojej kategorii danego producenta są takie same i nie ma różnicy. Bo o ile w sl są małe różnice,pomijam komórki i to jest Twoje zdanie,to ja się nie zgodzę, bo wiele sklepowych śl to relatywnie bardzo sztywne narty,gdzie lżejszym narciarzom źle się jeździ bo to kołki. Lepsze sl komórki najczęściej. A wchodząc w grupę nart AR i mówimy tu o modelach najwyzszych ,to już w ogóle inna bajka,bo różnice w nartach są wielkie. Miałem możliwość jeżdżenia na wielu,bo gdziekolwiek byłem i wystawiały się centra testowe to jeździłem,a uzupełniałem to jazdą na nartach jakie bym sobie zażyczył,bo znajomy prowadzi wypożyczalnie i handluje nartami, sprowadzając całe busy nart. W tym wątku się odzywam,ale nie doradzam,bo jak czytam że chłopy 192 jeżdżą na nartach 158 i coraz częściej to czytam, zastanawiają się nad dł i kupnem nowych AM 168 to ja k... wymiękam. Muszę sprzedać wszystkie swoje i kupić 130 cm będzie mi się lepiej skręcało,od tego zacznę powrót. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Cześć Między nartami w obrębie grupy różnice są pomijalne. Zdecydowanie więcej zależy od sposobu przygotowania narty. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 1 minutę temu, Mitek napisał: Cześć Między nartami w obrębie grupy różnice są pomijalne. Zdecydowanie więcej zależy od sposobu przygotowania narty. Pozdro Gówno prawda. Wszystkie narty na jakichkolwiek testach starają się przygotować jak najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 5 minut temu, Edwin napisał: Gówno prawda. Wszystkie narty na jakichkolwiek testach starają się przygotować jak najlepiej. Cześć Być może i gówno. Robiłeś kiedyś ślepe testy na dwóch różnych nartach na przykład? Warto spróbować. Nawet różnicy w długości możesz nie poczuć, ale jak uważasz, że gówno to Ok. Pozdro serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu (edytowane) 15 minut temu, Mitek napisał: Cześć Być może i gówno. Robiłeś kiedyś ślepe testy na dwóch różnych nartach na przykład? Warto spróbować. Nawet różnicy w długości możesz nie poczuć, ale jak uważasz, że gówno to Ok. Pozdro serdeczne Do doboru nart, pomijając umiejętności,co do odczuć jazdy jest ważny bynajmniej dla mnie jeden aspekt-waga narciarza, bo ja ważąc 66 kg będę miał inne odczucia niż ktoś ważący pod setkę jadąc na tej samej narcie. Dlatego jestem zwolennikiem próbowania,bo co dla Ciebie dobre niekoniecznie będzie dobre dla mnie,w dł już zupełnie nie wchodzę,bo jeżdżąc na sl 165 to w stosunku do wzrostu,to już dla niektórych GS bo dłuższe od wzrostu ,ja zbytniej różnicy od 157 nie czuję. Bo na tyczkach nie jeżdżę. Edytowane 14 godzin temu przez Edwin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Ja np dzisiaj zapomniałem zapiąć butów na 3 zjazdy - zawsze odpinam przed wejściem na kanapę. I te 3 zjazdy normalnie jak zawsze zjechałem. Stok był już trochę zdegradowany - ale jechało się super. Później zauważyłem że buty rozpięte. Zapiąłem. Jechało mi się gorzej. Nie rozumiem co się tu stanęło. Musze to przeanalizować 🤔🤔 😁🤣 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 1 minutę temu, Bruner79 napisał: Ja np dzisiaj zapomniałem zapiąć butów na 3 zjazdy - zawsze odpinam przed wejściem na kanapę. I te 3 zjazdy normalnie jak zawsze zjechałem. Stok był już trochę zdegradowany - ale jechało się super. Później zauważyłem że buty rozpięte. Zapiąłem. Jechało mi się gorzej. Nie rozumiem co się tu stanęło. Musze to przeanalizować 🤔🤔 😁🤣 jakie parametry trasy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) 6 minut temu, Bruner79 napisał: Ja np dzisiaj zapomniałem zapiąć butów na 3 zjazdy - zawsze odpinam przed wejściem na kanapę. I te 3 zjazdy normalnie jak zawsze zjechałem. Stok był już trochę zdegradowany - ale jechało się super. Później zauważyłem że buty rozpięte. Zapiąłem. Jechało mi się gorzej. Nie rozumiem co się tu stanęło. Musze to przeanalizować 🤔🤔 😁🤣 Nie pal głupa. Nie wiesz Ty nie wiesz😊 Dojrzałeś do miękkiej jazdy,jak za dawnych czasów w kandacharach i wiązaniach sprężynowych,gdzie nikt nie wiedział co to ratrak. Edytowane 14 godzin temu przez Edwin 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 8 godzin temu, Harnaś napisał: Zwykle się nie angażuję w dyskusje o technice jazdy i na razie tak pozostanie. Kocicy (samica zająca 😉 ) bym radził popróbować nart AM, a może nawet jakieś lepsze AR, a nie polegać tylko na opiniach forumowych ekspertów. Dość regularnie są darmowe testy nart i można się fajnie pobawić. Różnice pomiędzy nartami są ogromne. Ale z tego co wyczytałem to kolezanka miała/ma nadal mozliwosc sprawdzenia juniorskich gs na stoku. A wiadomo też ze jezdzi na tyle skutecznie by samej decydowac co jest lepsze dla niej. I tak niech zostanie.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) 10 minut temu, mig napisał: Ale z tego co wyczytałem to kolezanka miała/ma nadal mozliwosc sprawdzenia juniorskich gs na stoku. A wiadomo też ze jezdzi na tyle skutecznie by samej decydowac co jest lepsze dla niej. I tak niech zostanie.... ale spróbować może podobnie jak sprobowała te gs, w sumie to jak próbowanie tak dobrze idzie to czemu przerywać w samym środku ja bym próbował dalej... w różnych warunkach... no bo chyba nie chcesz decydować co dla niej lepsze? Edytowane 14 godzin temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 7 minut temu, star napisał: ale spróbować może podobnie jak sprobowała te gs, w sumie to jak próbowanie tak dobrze idzie to czemu przerywać w samym środku ja bym próbował dalej... w różnych warunkach... Hehe... tak kolo roku 2010 i nast. probowalem kilkudziesieciu roznych nart z przeróżnych grup. Niektore nawet kupilem. Zgadnij na jakich się skonczyło?.... teraz twierdzę ze to była strata czasu i pieniędzy. Jest jednak roznica ( jak slusznie @Edwin pisze) pomiedzy np. mną, czyli 90-100 +>10kg ciuchow i sprzetu a kims o polowe mniejszym... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) 53 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Być może i gówno. Robiłeś kiedyś ślepe testy na dwóch różnych nartach na przykład? Warto spróbować. Nawet różnicy w długości możesz nie poczuć, ale jak uważasz, że gówno to Ok. Pozdro serdeczne W dobrych warunkach to bez różnicy na jeden zjazd, różnice są znikome, wiem o co Tobie chodzi,tak jak pisałem wcześniej 157 a 165 sl nie robi różnicy, także żadnej nie robi wpięcie dobrej AR na tym samym stoku,lekkie dostosowanie i ta sama jazda bez szurania. A szurać to ja mogę na 180 cm😊 Edytowane 14 godzin temu przez Edwin 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 14 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 14 godzin temu 29 minut temu, star napisał: ale spróbować może podobnie jak sprobowała te gs, w sumie to jak próbowanie tak dobrze idzie to czemu przerywać w samym środku ja bym próbował dalej... w różnych warunkach... no bo chyba nie chcesz decydować co dla niej lepsze? Coś jeszcze może uda się popróbować w tym sezonie, może jakieś AM wypożyczę jak będzie bardziej miękko - to będzie łatwiejsze bo przynajmniej będzie coś w wypożyczalniach w mojej długości (sprzęt dla tych gości 1,90m którzy biorą allm. w dł 165cm 😁). Tak że dam znać jak na czymś ciekawym mi się uda jeszcze pojeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi