cappo Napisano Poniedziałek o 16:05 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:05 Czeskie ośrodki mają centra testowe Salomona i Atomica, na pewno Janskie Łaźnie, Rokytnice nad jeziorem, Dolni morava 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano wczoraj o 09:00 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 09:00 (edytowane) Dzień doberek ze Szczyrkinio 😁 działamy: P.S. pierwsze wrażenie bardzo pozytywne 😉 Edytowane wczoraj o 09:14 przez zając 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano wczoraj o 09:59 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:59 58 minut temu, zając napisał: Dzień doberek ze Szczyrkinio 😁 działamy: P.S. pierwsze wrażenie bardzo pozytywne 😉 3mam kciuki za Ciebie. Niech moc będzie z Tobą 😉 pozdro ps. Narty fajne - miałem takie 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Strząbała Napisano wczoraj o 10:05 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:05 Witaj Zając jestem ciekawy jak te narty się zachowują.Proszę o jakieś wnioski po nartowaniu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 21 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 21 godzin temu Dla wszystkich zainteresowanych garść wrażeń z dzisiejszego próbowania desek od @Marcos73 czyli juniorskich GS Heada: - narty mają promień 18,5m czego w ogóle nie czuć, bardzo łatwo wchodzą w skręt - są stabilne i na wypłaszczeniach jadą prosto bez nerwowości SL-ek - ładnie trzymają tor jazdy, może nie miałam wrażenia jazdy po szynach (bo tor jazdy łatwo było zmienić) ale prowadzą się bardzo pewnie - można na nich szurać - ciężko mi było walczyć z odsypami na ostatnim zjeździe, czuć po całym dniu jeżdżenia że swoje ważą; inaczej może byłoby gdyby nie trzeba było tak bardzo kontrolować prędkości z uwagi na duży ruch na trasach; - generalnie warunki dzisiaj były bardzo dobre, twardo, rano równo, potem trochę odsypów i wyślizganych placków, gdzieś tam miejscowo wylodzenia pod koniec dnia wyszły. Jestem zadowolona z tej próby, teraz muszę przemyśleć czy zostaną u mnie 😉 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 54 minuty temu, zając napisał: Dla wszystkich zainteresowanych garść wrażeń z dzisiejszego próbowania desek od @Marcos73 czyli juniorskich GS Heada: - narty mają promień 18,5m czego w ogóle nie czuć, bardzo łatwo wchodzą w skręt - są stabilne i na wypłaszczeniach jadą prosto bez nerwowości SL-ek - ładnie trzymają tor jazdy, może nie miałam wrażenia jazdy po szynach (bo tor jazdy łatwo było zmienić) ale prowadzą się bardzo pewnie - można na nich szurać - ciężko mi było walczyć z odsypami na ostatnim zjeździe, czuć po całym dniu jeżdżenia że swoje ważą; inaczej może byłoby gdyby nie trzeba było tak bardzo kontrolować prędkości z uwagi na duży ruch na trasach; - generalnie warunki dzisiaj były bardzo dobre, twardo, rano równo, potem trochę odsypów i wyślizganych placków, gdzieś tam miejscowo wylodzenia pod koniec dnia wyszły. Jestem zadowolona z tej próby, teraz muszę przemyśleć czy zostaną u mnie 😉 Bo jednak to jest narta zawodnicza - lżejsza - bo juniorska - ale nie znaczy że lekka. Wkładałem do samochodu to wiem. Swoje ważą. Niemniej jednak, moje wrażenia z jazdy na dłuższych juniorskich były pozytywne. NIe wiem czy jeździłaś na zwykłych GS sklepowych - zawodnicze są zupełnie inne. Ale to moja opinia i odczucia. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 20 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 20 godzin temu 6 minut temu, Marcos73 napisał: Bo jednak to jest narta zawodnicza - lżejsza - bo juniorska - ale nie znaczy że lekka. Wkładałem do samochodu to wiem. Swoje ważą. Niemniej jednak, moje wrażenia z jazdy na dłuższych juniorskich były pozytywne. NIe wiem czy jeździłaś na zwykłych GS sklepowych - zawodnicze są zupełnie inne. Ale to moja opinia i odczucia. pozdro Nie jeździłam 😁 jeżdżę od razu na fisowskich - tak wypadło w przypadku SL i teraz Twoich. Generalnie zdziwiona byłam że mnie nie wywiozły w pole 😉 bardzo grzecznie się słuchały, a szybkość zmiany krawędzi - rewelacja! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 2 minuty temu, zając napisał: Nie jeździłam 😁 jeżdżę od razu na fisowskich - tak wypadło w przypadku SL i teraz Twoich. Generalnie zdziwiona byłam że mnie nie wywiozły w pole 😉 bardzo grzecznie się słuchały, a szybkość zmiany krawędzi - rewelacja! No to się wszyscy cieszymy że żyjesz. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowane) Komórki w pole nie wywożą, w stosunku do nart sklepowych dają dużą przewagę reaktywności, sterowności oraz stabilności. Jak się raz na takich nartach pojeździ to nie ma odwrotu. Edytowane 19 godzin temu przez tomkly 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cappo Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu W dniu 16.02.2025 o 08:24, nikon255 napisał: Nordica wypuscila nowy model chyba specjalnie dla Ciebie - Multipista DC 😁 https://www.nordica.com/china/zh/men/skis/on-piste/dobermann-dc/dobermann-multipista-dc-fdt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 15 godzin temu, zając napisał: Dla wszystkich zainteresowanych garść wrażeń z dzisiejszego próbowania desek od @Marcos73 czyli juniorskich GS Heada: - narty mają promień 18,5m czego w ogóle nie czuć, bardzo łatwo wchodzą w skręt - są stabilne i na wypłaszczeniach jadą prosto bez nerwowości SL-ek - ładnie trzymają tor jazdy, może nie miałam wrażenia jazdy po szynach (bo tor jazdy łatwo było zmienić) ale prowadzą się bardzo pewnie - można na nich szurać - ciężko mi było walczyć z odsypami na ostatnim zjeździe, czuć po całym dniu jeżdżenia że swoje ważą; inaczej może byłoby gdyby nie trzeba było tak bardzo kontrolować prędkości z uwagi na duży ruch na trasach; - generalnie warunki dzisiaj były bardzo dobre, twardo, rano równo, potem trochę odsypów i wyślizganych placków, gdzieś tam miejscowo wylodzenia pod koniec dnia wyszły. Jestem zadowolona z tej próby, teraz muszę przemyśleć czy zostaną u mnie 😉 Z filmików, które pokazałaś wynika, że jeździsz ześlizgiem na trasach od niebieskich do czarnych. Wątpię czy wiesz co to jest "jazda jak na szynach" w pełnym skręcie. Zarówno narty SL jak i GS służą do jazdy skrętem ciętym (jeśli warunki pozwalają), ale napisałaś, że jazda sportowa Cię nie interesuje. Zatem może jednak lepsze byłyby jakieś All Mountain, szczególnie do jazdy całodziennej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) Godzinę temu, Harnaś napisał: Z filmików, które pokazałaś wynika, że jeździsz ześlizgiem na trasach od niebieskich do czarnych. Wątpię czy wiesz co to jest "jazda jak na szynach" w pełnym skręcie. Zarówno narty SL jak i GS służą do jazdy skrętem ciętym (jeśli warunki pozwalają), ale napisałaś, że jazda sportowa Cię nie interesuje. Zatem może jednak lepsze byłyby jakieś All Mountain, szczególnie do jazdy całodziennej? Napisalbym jednak, ze narty typu sportowego ulatwiają jazde na krawedxi i nie przeszkadzają w zeslizgu (chyba ze po serwisie 86/0 ),... zawsze mnie smieszylo wynajdywanie wyłącznych zastosowan do różnych typow nart..... Edytowane 4 godziny temu przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 6 minut temu, mig napisał: Napisalbym jednak, ze narty typu sportowego ulatwiają jazde na krawedxi i nie przeszkadzają w zeslizgu (chyba ze po serwisie 86/0 ),... zawsze mnie smieszylo wynajdywanie wyłącznych zastosowan do różnych typow nart..... Natomiast nie ułatwiają jazdy w gorszych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Jaki sens ma proponowanie nart GS osobie bez zacięcia sportowego? To są narty do zap****nia, a nie zwożenia się ześlizgami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Cześć 1. Osobie umiejącej jeździć narta sportowa niczego nie utrudnia. 2. Narta GS może być wykorzystywana w dowolny sposób a daje znacznie więcej pewności niż amatorska a także zawsze stwarza możliwości... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 27 minut temu, Harnaś napisał: Natomiast nie ułatwiają jazdy w gorszych warunkach. Nie sądzę, by osoba ktora pyta o te narty, zauważała na trasie jakies gorsze warunki.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Godzinę temu, Harnaś napisał: Jaki sens ma proponowanie nart GS osobie bez zacięcia sportowego? To są narty do zap****nia, a nie zwożenia się ześlizgami. nie zapominaj o tym że forumowe asy uważają każdą nartę o promieniu R>16 za GS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) 2 minuty temu, Jan napisał: nie zapominaj o tym że forumowe asy uważają każdą nartę o promieniu R>16 za GS Frajerzy, tak. Asy to Asy a asy - to twój poziom, więc nie dziwne. Edytowane 2 godziny temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Zwykle się nie angażuję w dyskusje o technice jazdy i na razie tak pozostanie. Kocicy (samica zająca 😉 ) bym radził popróbować nart AM, a może nawet jakieś lepsze AR, a nie polegać tylko na opiniach forumowych ekspertów. Dość regularnie są darmowe testy nart i można się fajnie pobawić. Różnice pomiędzy nartami są ogromne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Cześć Jeżeli mówimy o nartach z różnych grup - to oczywiste i tu próby jazdy, zabawa jazdą - dokładnie tak jak piszesz - jest znakomitym pomysłem i wiele uczy. Natomiast narty w obrębie grupy są - dla amatora - bardzo podobne i większość załatwia adaptacja techniki - tym szybsza im lepszy narciarz. Znacznie większe znaczenie ma tu przygotowanie narty, niż jej konkretny model czy wersja. A jak na to nakładają się dziesiątki odczuć z jazdy obiektywnych i subiektywnych to różnice są zupełnie pomijalne a można je analizować dopiero przy solidnej znajomości typu narty danej marki. Pozdrowienia serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi