Lexi Napisano Niedziela o 12:49 Udostępnij Napisano Niedziela o 12:49 5 minut temu, Edwin napisał: okazało się że wszystko się zgadza. Kiedyś przeglądałem zestawienie gdzie różnice w niektórych przypadkach spore były ( strona jest amerykańska stąd większość desek to AM) - warto przeglądnąć bo dane w nim zawarte pozwalają na kapitalne porównanie geometrii poszczególnych modeli. https://soothski.com/compare/?_values_&selected_rows=[]&tab="Select" 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano Niedziela o 13:23 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 13:23 30 minut temu, Lexi napisał: Kiedyś przeglądałem zestawienie gdzie różnice w niektórych przypadkach spore były ( strona jest amerykańska stąd większość desek to AM) - warto przeglądnąć bo dane w nim zawarte pozwalają na kapitalne porównanie geometrii poszczególnych modeli. https://soothski.com/compare/?_values_&selected_rows=[]&tab="Select" Niezła ta porównywarka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano Niedziela o 13:24 Udostępnij Napisano Niedziela o 13:24 A wracając do wątku Zajączka,to gdyby każdy pytający o narty tak podchodził do sprawy pytając,to i każdy z chęcią starał by się doradzić i pomóc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano Niedziela o 20:28 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:28 13 godzin temu, nikon255 napisał: Nordica wypuscila nowy model chyba specjalnie dla Ciebie - Multipista DC 😁 https://www.nordica.com/china/zh/men/skis/on-piste/dobermann-dc/dobermann-multipista-dc-fdt Brzmi trochę jak Multipla, co tak sobie rokuje. Co do charakterystyki Salomon Addict Pro, ale węższej, córa dzisiaj po raz pierwszy je założyła (przesiadła się z Völkl SC 160 cm na 170 cm). Pierwsze wrażenie, że jest bardzo szybka, ale po 2 zjazdach się zaprzyjaźniły i zadowolona. A jazda daleka od slalomowej, stabilna. Zapewne decha 76 jeszcze uniwersalniejsza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano Poniedziałek o 08:57 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:57 12 godzin temu, Chertan napisał: Brzmi trochę jak Multipla, co tak sobie rokuje. Co do charakterystyki Salomon Addict Pro, ale węższej, córa dzisiaj po raz pierwszy je założyła (przesiadła się z Völkl SC 160 cm na 170 cm). Pierwsze wrażenie, że jest bardzo szybka, ale po 2 zjazdach się zaprzyjaźniły i zadowolona. A jazda daleka od slalomowej, stabilna. Zapewne decha 76 jeszcze uniwersalniejsza. Hmm, dziękuję za opinię. Mnie trochę zaniepokoił opis akurat Stricte Addikt Pro 76 z testu NTN: „Te narty dają się prowadzić każdym rodzajem skrętu ciętego, jak i w ześlizgach. Bardzo wszechstronne, ale brakuje mi w nich dynamiki, dobrego trzymania i charakteru. Zapewne będą odpowiadać wielu narciarzom, ale dla mnie są zbyt nijakie. Być może 170 cm to zbyt mało…” i „Działają, jak bardzo elastyczne slalomki. Jazda w łukach ciętych o małym promieniu daje dużo przyjemności. Niestety w dłuższych skrętach i przy większych prędkościach niezbyt dobrze trzymają na twardym stoku. Dobre do nauki jazdy carvingowej”. Jesteście teraz chyba na wyjeździe? - czy mogłabym prosić o opinię po powrocie właśnie w zakresie dłuższych skrętów i trzymania na twardym? (wiem że to w dużej mierze kwestia serwisu, ale jednak). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Poniedziałek o 09:20 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:20 18 minut temu, zając napisał: „Te narty dają się prowadzić każdym rodzajem skrętu ciętego, jak i w ześlizgach. Bardzo wszechstronne, ale brakuje mi w nich dynamiki, dobrego trzymania i charakteru. Zapewne będą odpowiadać wielu narciarzom, ale dla mnie są zbyt nijakie. Być może 170 cm to zbyt mało…” i „Działają, jak bardzo elastyczne slalomki. Jazda w łukach ciętych o małym promieniu daje dużo przyjemności. Niestety w dłuższych skrętach i przy większych prędkościach niezbyt dobrze trzymają na twardym stoku. Dobre do nauki jazdy carvingowej”. Zależy kto to pisał.. Jak ktoś ciężki (np. T Kurdziel) to gasił dynamikę takiej narty masą bo narta nie jest w sanie oddać tego co włoży - dla niego sztywniejsza narta.. taka której Ty wcale nie dociśniesz lub będziesz sie musiała rozpędzić do 3 kosmicznej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano Poniedziałek o 09:29 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:29 4 minuty temu, Lexi napisał: Zależy kto to pisał.. Jak ktoś ciężki (np. T Kurdziel) to gasił dynamikę takiej narty masą bo narta nie jest w sanie oddać tego co włoży - dla niego sztywniejsza narta.. taka której Ty wcale nie dociśniesz lub będziesz sie musiała rozpędzić do 3 kosmicznej. No właśnie... do 3-ej kosmicznej to wolałabym nie 😁 dobra, a trzymanie na twardym - jak ktoś jest cięższy to bardziej dociśnie nartę i ją wgryzie w twarde podłoże (na logikę)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Poniedziałek o 09:48 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 09:48 Teraz, zając napisał: No właśnie... do 3-ej kosmicznej to wolałabym nie 😁 dobra, a trzymanie na twardym - jak ktoś jest cięższy to bardziej dociśnie nartę i ją wgryzie w twarde podłoże (na logikę)? Ale jak przesadzisz może być różnie- tak sobie kombinuje... przykład - jezdzilqśmy z @Marcos73 na identycznej narcie Kastle PX66 - narta fajna na "idealne" równe warunki - Marek chwali a pode mną (jak pojadę szybcciej) sie ta narta trzęsie jak osika i traci stabilność (jestem o jakieś 25% cięższy)...ktoś powie -ok ale Marek jezdzi na krawędziach lepiej - tyle żę mamy też z tej samej stajni GSy (sztywniejsze- 2 blachy ) i tutaj zgodnie oceniamy że są idealne. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Poniedziałek o 10:00 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 10:00 4 minuty temu, Lexi napisał: jestem o jakieś 25% cięższy Raczej lepiej zbudowany 😉, ale to co napisałeś - to prawda. U mnie te narty zaczęły nie dawać rady na twardych stokach, natomiast na miękkim petarda. Drugi model jest lepszy i sztywniejszy PX 71, ale jednak co blacha - to blacha. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano Poniedziałek o 11:03 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:03 Tak czytam i moim zdaniem trochę się to wyklucza, że "Niestety w dłuższych skrętach i przy większych prędkościach niezbyt dobrze trzymają na twardym stoku. Dobre do nauki jazdy carvingowej", czy się mylę? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Poniedziałek o 11:28 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:28 15 minut temu, brachol napisał: Tak czytam i moim zdaniem trochę się to wyklucza, że "Niestety w dłuższych skrętach i przy większych prędkościach niezbyt dobrze trzymają na twardym stoku. Dobre do nauki jazdy carvingowej", czy się mylę? pozdro Piotrek i tak i nie, wszystko zależy od poziomu jazdy testera i opiniotwórcy. Dla chcących poprawiać swoje umiejętności ta wskazówka jest ważna: "Dobre do nauki jazdy carvingowej" A dla osób bardzo dobrze jeżdżących to opinia, która stwierdza pewną słabość tych nart: "Niestety w dłuższych skrętach i przy większych prędkościach niezbyt dobrze trzymają na twardym stoku." Zapewne te narty, będą bardzo dobre dla większości amatorów, jednak dla grupy - która jest zdecydowanie mniejsza będzie to zbyt słaba narta w określonych warunkach. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Poniedziałek o 11:48 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 11:48 @zając ja jednak namawiam, abyś spróbowała GS junior, choćby z czystej ciekawości. Ja zauważyłem dwie zasadnicze różnice między nartami sklepowymi o podobnej charakterystyce, a narta zawodniczą juniorską. Po pierwsze narty zaczynają natychmiastowo skręcać i tutaj jest ogromna różnica. Praktycznie położenie nart na krawędzi jest wystarczającym działaniem, aby narty zaczęły skręcać. Dla mnie osobiście to była kolosalna różnica. Narty nie maja zwłoki (być może to za spawa geometrii, konstrukcji - nie wiem), nie pytają co chcesz robić - tylko położenie na krawędzi wywołuje natychmiastowy skręt. A dzieje wie to tak szybko, że trzeba pilnować zewnętrznej, bo myślałem że przy pierwszym delikatnym skręcie myślałem, że mi wewnętrzną wyrwie. Też oczywiście psychicznie byłem pełen obaw, bo mimo iz narty krótkie, to R 21m - no robił na mnie wrażenie, niepotrzebnie. Narty bardzo mocno zacieśniają skręt, może to zasługa mojej wagi i nart przeznaczonych dla młodzieży. Na nich się nad wyraz bardzo łatwo skręca. Drugą rzeczą, to łatwość wprowadzania w ześlizg. Jest bezproblemowy. Narty sa bardzo stabilne i nie dają żadnych objawów nerwowości w każdym zakresie prędkości. Na wprost jadą jak po szynach i nie szukają same skrętów. Nie wiem jak to wygląda na 166cm, ale pewnie podobnie. Aż z ciekawości może spróbuję, jak będę miał czas przekręcić wiązania. Bardzo fajne doświadczenie. Dla Ciebie - jako kobiety - to może być dość ciekawa propozycja - a że masz wóz z garażem - 1 para więcej nie zrobi różnicy 😉. pozdrawiam ps. Żebyś nie pomyślała, że chce Ci je opchnąć, bo mi na tym nie zależy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano Poniedziałek o 12:11 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:11 12 minut temu, Marcos73 napisał: @zając ja jednak namawiam, abyś spróbowała GS junior, choćby z czystej ciekawości. Ja zauważyłem dwie zasadnicze różnice między nartami sklepowymi o podobnej charakterystyce, a narta zawodniczą juniorską. Po pierwsze narty zaczynają natychmiastowo skręcać i tutaj jest ogromna różnica. Praktycznie położenie nart na krawędzi jest wystarczającym działaniem, aby narty zaczęły skręcać. Dla mnie osobiście to była kolosalna różnica. Narty nie maja zwłoki (być może to za spawa geometrii, konstrukcji - nie wiem), nie pytają co chcesz robić - tylko położenie na krawędzi wywołuje natychmiastowy skręt. A dzieje wie to tak szybko, że trzeba pilnować zewnętrznej, bo myślałem że przy pierwszym delikatnym skręcie myślałem, że mi wewnętrzną wyrwie. Też oczywiście psychicznie byłem pełen obaw, bo mimo iz narty krótkie, to R 21m - no robił na mnie wrażenie, niepotrzebnie. Narty bardzo mocno zacieśniają skręt, może to zasługa mojej wagi i nart przeznaczonych dla młodzieży. Na nich się nad wyraz bardzo łatwo skręca. Drugą rzeczą, to łatwość wprowadzania w ześlizg. Jest bezproblemowy. Narty sa bardzo stabilne i nie dają żadnych objawów nerwowości w każdym zakresie prędkości. Na wprost jadą jak po szynach i nie szukają same skrętów. Nie wiem jak to wygląda na 166cm, ale pewnie podobnie. Aż z ciekawości może spróbuję, jak będę miał czas przekręcić wiązania. Bardzo fajne doświadczenie. Dla Ciebie - jako kobiety - to może być dość ciekawa propozycja - a że masz wóz z garażem - 1 para więcej nie zrobi różnicy 😉. pozdrawiam ps. Żebyś nie pomyślała, że chce Ci je opchnąć, bo mi na tym nie zależy. O widzisz, bardzo ciekawe spostrzeżenia. Chyba podejmę próbę - bo pomyślałam, że może wyciągnę młodego w najbliższy weekend do naszego lokalnego Davos zwanego w moim otoczeniu Szczyrkigno (czyt. Szczyrkinio) 😉 to zapewne będę mogła coś pożyczyć do wypróbowania. W głównej wypożyczalni pod gondolą dowiedziałam się że z grupy race mają Rossingiole "short turn" i " long turn" - to spytałam czy ma na myśli slalomki i gigantki pierwsze w katalogu, to dostałam odpowiedź że raczej te następne 😁a jak powiedziałam że chodzi o kobietę wzrost 165 - to nie, to takich nie mają 🙃. Tak że zadzwonię sobie może do Rudy Śląskiej do "mojego" serwisu (i wypożyczalni) i popytam czy czegoś nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano Poniedziałek o 12:44 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:44 (edytowane) 3 godziny temu, zając napisał: Hmm, dziękuję za opinię. Mnie trochę zaniepokoił opis akurat Stricte Addikt Pro 76 z testu NTN: „Te narty dają się prowadzić każdym rodzajem skrętu ciętego, jak i w ześlizgach. Bardzo wszechstronne, ale brakuje mi w nich dynamiki, dobrego trzymania i charakteru. Zapewne będą odpowiadać wielu narciarzom, ale dla mnie są zbyt nijakie. Być może 170 cm to zbyt mało…” i „Działają, jak bardzo elastyczne slalomki. Jazda w łukach ciętych o małym promieniu daje dużo przyjemności. Niestety w dłuższych skrętach i przy większych prędkościach niezbyt dobrze trzymają na twardym stoku. Dobre do nauki jazdy carvingowej”. Jesteście teraz chyba na wyjeździe? - czy mogłabym prosić o opinię po powrocie właśnie w zakresie dłuższych skrętów i trzymania na twardym? (wiem że to w dużej mierze kwestia serwisu, ale jednak). Szczerze - kto zwraca uwagę na testy ntn? 😁 trzymanie? Każda narta trzyma, no chyba że jest nieprzygotowana. Lodu na stokach nie ma. Sporadycznie. Trafiają się płaty lodu - ale i tak rzadko. Kolega 180cm 90kg testował 163cm i wszystko mu trzymało, a jeździć potrafi 😉 zamówił 170cm Edytowane Poniedziałek o 12:45 przez Bruner79 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Poniedziałek o 12:45 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:45 29 minut temu, zając napisał: Chyba podejmę próbę Umówcie sie gdzieś najlepiej w tygodniu bo ferie..najlepiej na Pilsku bo @zając ma blisko chyba a wiem że @Marcos73 ma nieodpartą ochotę tam jechać i wtedy Terenia by te juniorskie popróbowała.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano Poniedziałek o 13:00 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:00 Godzinę temu, Marcos73 napisał: Piotrek i tak i nie, wszystko zależy od poziomu jazdy testera i opiniotwórcy. Dla chcących poprawiać swoje umiejętności ta wskazówka jest ważna: "Dobre do nauki jazdy carvingowej" A dla osób bardzo dobrze jeżdżących to opinia, która stwierdza pewną słabość tych nart: "Niestety w dłuższych skrętach i przy większych prędkościach niezbyt dobrze trzymają na twardym stoku." Zapewne te narty, będą bardzo dobre dla większości amatorów, jednak dla grupy - która jest zdecydowanie mniejsza będzie to zbyt słaba narta w określonych warunkach. pozdro Marek, czyli do nauki do pewnego poziomu będą ok, jak ktoś ma zacięcie to po jakim czasie będzie wymieniał na coś lepszego. Można to było inaczej napisać (chyba, że nie można było, bo wchodzą jakieś kwestie sponsorskie) pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano Poniedziałek o 13:02 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:02 10 minut temu, Lexi napisał: Umówcie sie gdzieś najlepiej w tygodniu bo ferie..najlepiej na Pilsku bo @zając ma blisko chyba a wiem że @Marcos73 ma nieodpartą ochotę tam jechać i wtedy Terenia by te juniorskie popróbowała.. Tak, to jest też opcja, tylko że na Pilsku góra nie chodzi - tylko Buczynka i Solisko... nie wiem czy @Marcos73będzie zainteresowany (choć widok na babią z Buczynki już jest). Słabo natomiast że są ferie śląskie - nie wiem jaki sajgon będzie na stokach (zamierzam się dowiedzieć w weekend - tak, wiem to najgorsza możliwa opcja 😂). Zgadamy się z Markiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano Poniedziałek o 13:03 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:03 Teraz, zając napisał: Tak, to jest też opcja, tylko że na Pilsku góra nie chodzi - tylko Buczynka i Solisko... nie wiem czy @Marcos73będzie zainteresowany (choć widok na babią z Buczynki już jest). Słabo natomiast że są ferie śląskie - nie wiem jaki sajgon będzie na stokach (zamierzam się dowiedzieć w weekend - tak, wiem to najgorsza możliwa opcja 😂). Zgadamy się z Markiem. Na FB Soszowa pisali, że w weekend tłoku nie było... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Poniedziałek o 13:06 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:06 1 minutę temu, zając napisał: Tak, to jest też opcja, tylko że na Pilsku góra nie chodzi - tylko Buczynka i Solisko... nie wiem czy @Marcos73będzie zainteresowany (choć widok na babią z Buczynki już jest). Słabo natomiast że są ferie śląskie - nie wiem jaki sajgon będzie na stokach (zamierzam się dowiedzieć w weekend - tak, wiem to najgorsza możliwa opcja 😂). Zgadamy się z Markiem. Jestem zainteresowany - bo mam karnety i MUSZĘ je wyjeździć. pozdrawiam. ps. Trochę się odrobiłem po feriach i o ile nie ma teraz ludzi - to mogę z @Lexi się kopsnąć nawet w tygodniu. Na pogodę. On tez miał, albo i jeszcze ma karnety promo. To zdrajca jest - więc nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano Poniedziałek o 13:16 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:16 5 minut temu, Marcos73 napisał: Jestem zainteresowany - bo mam karnety i MUSZĘ je wyjeździć. pozdrawiam. ps. Trochę się odrobiłem po feriach i o ile nie ma teraz ludzi - to mogę z @Lexi się kopsnąć nawet w tygodniu. Na pogodę. On tez miał, albo i jeszcze ma karnety promo. To zdrajca jest - więc nie wiem. Ludzie zawsze są, aktualna sytuacja nie jest dramatyczna choć duży chaos panuje 😁 tu są kamerki: https://korbielow.net/kamery-solisko/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Poniedziałek o 13:24 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:24 6 minut temu, zając napisał: Ludzie zawsze są, aktualna sytuacja nie jest dramatyczna choć duży chaos panuje 😁 tu są kamerki: https://korbielow.net/kamery-solisko/ Jak kanapy puste, to mało - na trasie to się ich rozjedzie na prędkości 🙂. Dekalogowo. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cappo Napisano Poniedziałek o 14:39 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:39 https://m.youtube.com/watch?v=nr2EqPqkd2g na końcu jest test addict pro 76, jest też opinia kobiety może coś Ci to pomoże 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Poniedziałek o 15:00 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:00 1 godzinę temu, Marcos73 napisał: Jestem zainteresowany - bo mam karnety i MUSZĘ je wyjeździć. pozdrawiam. ps. Trochę się odrobiłem po feriach i o ile nie ma teraz ludzi - to mogę z @Lexi się kopsnąć nawet w tygodniu. Na pogodę. On tez miał, albo i jeszcze ma karnety promo. To zdrajca jest - więc nie wiem. To podła potwarz ...mam dokładnie tyle co Ty 🙂 .. byłem na początku mazowieckich ferii i przeżyłem - choć łatwo nie był.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Poniedziałek o 15:14 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:14 (edytowane) 14 minut temu, Lexi napisał: To podła potwarz ...mam dokładnie tyle co Ty 🙂 .. byłem na początku mazowieckich ferii i przeżyłem - choć łatwo nie był.. To co - jedziemy na pogodę? Do czwartku ma być ładnie. Może Krynica - tam tez jesteśmy mile widziani. Może jakieś zadupie świata jak Lawrota 🙂 pozdro Edytowane Poniedziałek o 15:15 przez Marcos73 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano Poniedziałek o 15:31 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:31 43 minuty temu, cappo napisał: https://m.youtube.com/watch?v=nr2EqPqkd2g na końcu jest test addict pro 76, jest też opinia kobiety może coś Ci to pomoże Dziękuję, to się pokrywa z tym co jest napisane w magazynie - generalnie bardzo skrętne deski mimo 76mm pod butem, co nie do końca jest moim targetem w tym momencie, ale uniwersalność też jest ważna. Najchętniej bym się przejechała na nich ale nie wszystko naraz 😁 może gdzieś tam je wyhaczę w wypożyczalni albo na testach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi