zając Napisano 15 Lutego Udostępnij Napisano 15 Lutego Proszę Szanownych Kolegów i Szanowne Koleżanki o pomoc, gdyż zaczęłam się rozglądać za zakupem nowych desek. Nie musi to być już, zaraz, natychmiast – ale rozpoczynam poszukiwania i muszę się zdecydować na konkretną grupę nart do średniego i długiego skrętu, dlatego proszę o poradę. Do tej pory jeżdżę na: - Voelkl RTM 77 w dł. 161cm (taliowanie: 122-77-107, promień 14.1 – wg producenta dla tej długości) https://www.skionline.pl/sprzet/narty,14-15,voelkl,rtm-77,7835.html - Dynastar SPEED WC FIS SL R21 WC w dł. 157cm (taliowanie: 119-67-103; promień jak to SL) https://www.skionline.pl/sprzet/narty,16-17,dynastar,speed-wc-fis-sl-r21-wc,8956.html RTMy są w zasadzie moimi pierwszymi nartami na których zaczęłam cokolwiek jeździć, a nie tylko się ześlizgiwać, więc mam do nich sentyment i bardzo je lubię, aczkolwiek niestety kończą się im krawędzie, a ponadto mocno są już styrane ogólnie (bo traktuję je jak te gorsze czyli na każde warunki, w tym żwirowe). Planuję pouczyć się serwisu na ich krawędziach i ślizgach jak tylko znajdę następczynie 🙃 A teraz do sedna: 1. Jeżdżę jak jeżdżę – zobaczycie na filmikach poniżej; szału nie ma, poza 1h jazdy z instruktorem na początku mojej narciarskiej kariery tj. w okolicy 2008-2009r. cała reszta to około 15-sezonowe samouctwo; wiem, wiem – pojadę kiedyś na szkolenie do Adama albo do Tadeo (może w przyszłym sezonie, jak jeszcze przekonam do tego moją drugą połówkę). 2. Potrzebuję uniwersalnej narty do średniego i dłuższego skrętu (SL-ki mam i jeszcze są w dobrej formie, bardzo je lubię). Ze względu na to, że śniegu mamy coraz mniej i coraz częściej trafiam na twarde warunki – musi to być coś co dobrze trzyma na twardym, a jednocześnie łyknie też odsypy jak akurat w nocy spadnie 30cm świeżego. 3. Biorąc pod uwagę powyższe (i poniższe: ankietę i filmiki) – co byście radzili: a) wyższy model AM typu: Kastle MX84, Fischery The Curv GT85, Voelk Peregrine 82 (coś ok. 80-85mm pod butem w długości mojego wzrostu czyli 165cm?) b) sklepowe GS (firma obojętna, byle by mi kolorystycznie i cenowo pasowały :D) – w jakiej długości? c) Masterki GS – z tych łatwiejszych: Dynastar, Rossi, Voelkl? (tu mam wątpliwość czy pojadę na takich) – w jakiej długości (najkrótsze startują od 168-169cm) e) Juniorskie GS komórki? – są dostępne krótsze narty tj. w okolicy mojego wzrostu, a może budową i odczuciem będą lepsze niż sklepowe gigantki… f) słyszałam dużo dobrego o wszechstronności Nordica Doberman Multigara DC – może to by było coś dla mnie? No i taką mam zagwozdkę. W sumie wymieniłam GS, bo tak je tu chwalicie, poza tym są tańsze od topowych AM (zwłaszcza juniorskie GS FIS da się znaleźć w dobrych pieniądzach), ale nie zamierzam trenować jazdy sportowej więc mam wątpliwości czy iść w tym kierunku biorąc również pod uwagę że wychodzę na stok na cały dzień od otwarcia wyciągów i nie wiem czy mnie takowe deski za bardzo nie zajadą 😁. Aha, nie jeździłam na żadnych GSach, ewentualnie mogę coś pożyczyć lokalnie (choć dostępność gigantek w wypożyczalniach w długościach, które byłyby dla mnie, jest raczej mizerna nie wspominając o masterkach). MZ prawdziwy sprawdzian to jest po kilku dniach jeżdżenia w różnych warunkach, poza tym trzeba się po prostu dostosować do tego na czym się jedzie. Uwaga ważne!: 1) Jakbyście proponowali konkretne modele, to odpadają narty w kolorystyce zielonej (sorry Elan) - nie lubię tego koloru, nie pasuje mi; każdy inny kolor jest akceptowalny 😊 2) Ciężkie narty będzie mi ciężko podnosić (już z SL mam problem jak jest dużo gondolek do których trzeba je wkładać na zewnątrz, a nie chcę tym obarczać mojego lubego), więc bardzo ciężkie modele nie będą wskazane. Poniżej wrzucam ankietę: 1. Płeć: K 2. Wiek: 43 3. Waga: 60-63 kg 4. Wzrost: 165cm 5. Jak długo jeździsz na nartach? - 15 sezonów (wcześniej próbowałam snowboardu ok. 3-4 sezonów) 6. Moje umiejętności oceniam: 6/10 8. Jakie masz teraz narty? - Voelkl RTM 77, Dynastar SPEED WC FIS SL R21 WC 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący): każdy, zależnie od warunków – najczęściej krótkim i średnim skrętem, ale jak jest pusta alpejska autostrada – to skorzystam z całej szerokości 😊 nie boję się prędkości, ale raczej ją ograniczam znając swoje aktualne możliwości oraz dostosowując do sytuacji na stoku; nie jeździłam na tyczkach. 10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju. – każde, albo raczej te, na których jest najmniej ludzi i są najlepsze warunki; Polska, Słowacja, Austria, Włochy; 11. Możliwości finansowe: najchętniej 2-3 tyś, rozważę używki w dobrym stanie; mogę rozważyć wydanie większej kasy jeśli będzie to racjonalnie uzasadnione genialnością narty 12. Brałam pod uwagę przy wyborze: AM (Kastle MX84, Fischer The Curv GT85), GS, GS master, GS FIS junior; 13. Buty: Tecnica Mach 1 LV 95 W, są wystarczające dla moich obecnych umiejętności, przede wszystkim są dobrze dopasowane. 14. Na nartach najchętniej spędzałabym jak najwięcej dni w sezonie, ale realnie to wychodzi od kilkunastu do max. 25 dni (w tym sezonie udało się 2 wyjazdy tygodniowe + pojedyncze dni w PL) Tutaj filmiki (chronologicznie od najstarszego): 1) Mam niebieskie spodnie i kask więc wrzucam z niebieskiej trasy na lodowcu Dachstein (trasy już nie ma, to było około 2020r.): https://youtube.com/shorts/3dxpHBVi5Ls?feature=share 2) Jestem w czarnej kurtce i spodniach więc na czarnej w Madonnie (trasa 75 z Monte Spinale – taka bardziej czerwono-czarna; 2022) https://youtu.be/iXmvEYqiuJA 3) Tu się dostojnie zsuwam w czerwonej kurtce po czerwonej trasie (nr 12 z Pejo 3000, z tego sezonu) https://youtube.com/shorts/_6-mAnKvT_0?feature=share Można komentować – zniosę to 😉 Bardzo przepraszam za przydługi wpis, ale ciężko to jakoś bardziej syntetycznie podać. Może ktoś się będzie nudził i akurat dobrnie do końca i coś doradzi sensownego 😉 za wszystkie opinie będę bardzo wdzięczna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 15 Lutego Udostępnij Napisano 15 Lutego Ale Pani Zając żeś eleborat odpierdzieliła😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 15 Lutego Udostępnij Napisano 15 Lutego Na warunki panujące na stokach - a w takich zazwyczaj jeździsz - pomysl o volklach deacon/peregrine 72 lub to samo ale model 76. Możesz pokusić się o wersje master. Dlaczego nie szersze allm? 80-85mm? Nie wiem, może się zepsułem - ale uważam, że na warunki panujące na stoku najlepsze są dechy max 75mm pod butem, a z szerszych - lepiej wziąć coś 90-100mm - miękka poręczna zabawowa dechę - jeśli jest opad czy jeśli jest ciapa na wiosnę. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 15 Lutego Udostępnij Napisano 15 Lutego (edytowane) Ładnie Zając kica po tych stokach😊Ja w nartach nie pomogę,bo wypadłem z obiegu, a nie doradzam czegoś na czym nie jeździłem. Pozdro Edytowane 15 Lutego przez Edwin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 15 Lutego Udostępnij Napisano 15 Lutego 2 godziny temu, zając napisał: e) Juniorskie GS komórki? – są dostępne krótsze narty tj. w okolicy mojego wzrostu, a może budową i odczuciem będą lepsze niż sklepowe gigantki… Cze Jeździłem na syna juniorach i …. Są całkiem inne niż sklepówki. Jak coś to mam 166cm po młodym, sezon jeżdżone, mogę wypożyczyć na próbę - jak coś. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 16 Lutego Udostępnij Napisano 16 Lutego (edytowane) Nordica wypuscila nowy model chyba specjalnie dla Ciebie - Multipista DC 😁 https://www.nordica.com/china/zh/men/skis/on-piste/dobermann-dc/dobermann-multipista-dc-fdt Edytowane 16 Lutego przez nikon255 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 16 Lutego Udostępnij Napisano 16 Lutego (edytowane) 7 minut temu, nikon255 napisał: Nordica wypuscila chyba nowy model specjalnie dla Ciebie - Multipista DC 😁 https://www.nordica.com/china/zh/men/skis/on-piste/dobermann-dc/dobermann-multipista-dc-fdt We wstępie - Szeroki profil z rockerem na czubku umożliwia łatwą inicjację skrętu, W "Cechy" - Rocker: Pełny camber 😄... to się nazywa "zjeść ciastko... itd" Edytowane 16 Lutego przez Lexi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 16 Lutego Udostępnij Napisano 16 Lutego 34 minuty temu, Lexi napisał: https://www.nordica.com/china/zh/men/skis/on-piste/dobermann-dc/dobermann-multipista-dc-fdt We wstępie - Szeroki profil z rockerem na czubku umożliwia łatwą inicjację skrętu, W "Cechy" - Rocker: Pełny camber 😄... to się nazywa "zjeść ciastko... itd" Marketing pewnie robi opis 😂Na 6 fotce widac wszycho. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 16 Lutego Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego Godzinę temu, nikon255 napisał: Nordica wypuscila nowy model chyba specjalnie dla Ciebie - Multipista DC 😁 https://www.nordica.com/china/zh/men/skis/on-piste/dobermann-dc/dobermann-multipista-dc-fdt To chyba na wzrost musiałabym brać? Jeździł ktoś na takich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 16 Lutego Udostępnij Napisano 16 Lutego Raczej nikt. Nowość. Na wzrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 16 Lutego Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego (edytowane) Ciekawa propozycja, tylko nie ma jej w PL, a to co znalazłam to długości > 170 w cenie 1030 euro. Na naszym podwórku króluje Multigara - jeśli chodzi o -"multi" 😁 Edytowane 16 Lutego przez zając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 16 Lutego Udostępnij Napisano 16 Lutego Kup peregrine 72 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 16 Lutego Udostępnij Napisano 16 Lutego 6 minut temu, Bruner79 napisał: Kup peregrine 72 🙂 Są zielone??? pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 16 Lutego Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego Patrzyłam na Voelke - po co im w tej serii tyle szerokości pod butem: 72, 76, 79, 80, 82mm? Master tylko 72 i zaczyna się od 168cm długości, 72 zwykłe w dł. 163 i 168cm - ewentualnie brać te krótsze czy te dłuższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 16 Lutego Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego Teraz, Marcos73 napisał: Są zielone??? pozdro https://volkl.com/pl-pl/p/peregrine-72-blue-red-skis-2025 na szczęście nie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 16 Lutego Udostępnij Napisano 16 Lutego Wszystko mają przemyślane 😉 72 - bardziej charakter slalomowy, 76 - poszerzone Gs - z zachowaniem mega uniwersalności. 80 i 82 to dechy typowo już allm - a więc większe rockerki i niby większa uniwersalność. Zwykły deacon/peregrine - to również bardzo dobra narta. Master to master. Najlepiej brać na okolice wzrostu - 163 i 168 akurat się zaliczają 😉 wybór należy do Ciebie 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 16 Lutego Udostępnij Napisano 16 Lutego Możesz też poszukać deacona 72. To dalej ta sama narta. Różnią się tylko szatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 16 Lutego Udostępnij Napisano 16 Lutego (edytowane) A żeby jeszcze namieszać - poszperaj o Salomon addict pro lub pro 76. Właśnie pomogłem załatwić koledze instruktorowi 76 pro. Był na obozie z młodzieżą - wypożyczył … i koniec. Musiał ją mieć. 😉 Edytowane 16 Lutego przez Bruner79 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 16 Lutego Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego Teraz, Bruner79 napisał: A żeby jeszcze namieszać - poszperaj o Salomon addict pro lub pro 76. Właśnie pomogłem załatwić koledze instruktorowi 76 pro. Był na obozie z młodzieżą - wypożyczył … i koniec. Musiał ją mieć. 😉 Addicty mają charakterystykę bardzo slalomową, wąskie i krótki promień - lubię, ale mam jeszcze SL-ki do takich zastosowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 16 Lutego Udostępnij Napisano 16 Lutego Ale masz addict 76 pro który ma 76mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 16 Lutego Udostępnij Napisano 16 Lutego 28 minut temu, zając napisał: Patrzyłam na Voelke - po co im w tej serii tyle szerokości pod butem: 72, 76, 79, 80, 82mm? Master tylko 72 i zaczyna się od 168cm długości, 72 zwykłe w dł. 163 i 168cm - ewentualnie brać te krótsze czy te dłuższe? Żebyś miała dylemat😉. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano Niedziela o 11:55 Udostępnij Napisano Niedziela o 11:55 (edytowane) 1 godzinę temu, zając napisał: Patrzyłam na Voelke - po co im w tej serii tyle szerokości pod butem: 72, 76, 79, 80, 82mm? Master tylko 72 i zaczyna się od 168cm długości, 72 zwykłe w dł. 163 i 168cm - ewentualnie brać te krótsze czy te dłuższe? Brać te dłuższe 168, krótsze bez sensu do średnich i długich skrętów, będziesz się czuła jak na wykastrowanej sl. A komórkę już masz i na niej też pojedziesz długim skrętem,ale nie o to chodzi. 76 pod butem dobry wybór, na odsypy lub stok po niedużym opadzie jak znalazł. Jestem podobnego wzrostu i drugi raz bym błędu nie popełnił biorąc krótszą. Zwłaszcza, że jeździsz po długich trasach w Alpach. Edytowane Niedziela o 11:59 przez Edwin 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Niedziela o 12:15 Udostępnij Napisano Niedziela o 12:15 18 minut temu, Edwin napisał: Brać te dłuższe 168, krótsze bez sensu do średnich i długich skrętów, będziesz się czuła jak na wykastrowanej sl. A komórkę już masz i na niej też pojedziesz długim skrętem,ale nie o to chodzi. 76 pod butem dobry wybór, na odsypy lub stok po niedużym opadzie jak znalazł. Jestem podobnego wzrostu i drugi raz bym błędu nie popełnił biorąc krótszą. Zwłaszcza, że jeździsz po długich trasach w Alpach. Długie upiłujesz jak coś .. a krótkie?.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Niedziela o 12:24 Udostępnij Napisano Niedziela o 12:24 A tak na serio.. ciekawe kto z Was kiedykolwiek zmierzył narty.. sprawdził czy jak napisane np. 180cm to faktycznie jest te 180 .. 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano Niedziela o 12:34 Udostępnij Napisano Niedziela o 12:34 6 minut temu, Lexi napisał: A tak na serio.. ciekawe kto z Was kiedykolwiek zmierzył narty.. sprawdził czy jak napisane np. 180cm to faktycznie jest te 180 .. 😄 Ja. Bo o ile sl atomica u mnie wydawała się o wiele dużo dłuższą niż 1 cm od kneissla stojąc pod ścianą,to okazało się że wszystko się zgadza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi