Skocz do zawartości

Buty na małą stopę

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Byłem ostatnio na pomiarze stóp i wygląda na to, że potrzebuję buty w rozmiarze 245. Generalnie chciałem odpuścić bo teraz w sklepach zostały resztki i nie chciałbym wybierać z tego co zostało tylko mieć większą gamę do przymierzenia. Czaiłem się na Atomic Redster 110 o czym pisałem tutaj:

ale te buty byłyby dla mnie za wąskie. Znalazłem teraz buty, które teoretycznie pasowałyby na mnie tj. Lange RS 110 SC. Mają flex 110, szerokość 97 mm i jest dostępny rozmiar 245. Jednak buty te oznaczone są jako dla kobiet i juniorów... Nie jestem ani jednym ani drugim (facet 40+) 🤣 Co myślicie? Odpuścić ze względu na przeznaczenie czy olać to i spróbować?

Edytowane przez Martinii

W Polsce to problem. Ja taki rozmiar kupiłem wysyłkowo we Francji. Nordica Pro Machine.

Ten model i rozmiar będzie u mojego bootfittera w Polsce, ale na następny sezon.

Buty dla kobiet są trochę inne - pod grubsze i niżej położone łydki.

Hej,

Buty dotarły, ale nic z tego nie będzie...

1. Musiałem się nieźle nasilić aby chwycić pierwszy haczyk najwyższej klamry mimo rozkręcenia mikro regulacji klamry ma max. Niby można zmienić położenie haczyków bardziej w stronę klamry...

2. Szerokość jest ok - żadnego dyskomfortu na stopie.

3. Druga klamra od dołu mimo rozkręcenia mikro regulacji na max i zapięciu na pierwszy haczyk ciut za mocno ściska mi stopę. Nie ma mowy o drugim haczyku bo bym chyba zmiażdżył stopę.

4. Buty mają flex 110 a wydają się duuużo bardziej miękkie niż moje stare Salomony z flexem 80! Gdy nacisnę golenią na język ugina się mocno góra buta, a dolna część także mocno pracuje.

5. Wydaje mi się, że jednak lepiej czułbym się w rozmiarze 25. Gdy założyłem sam liner pięta mocno dotyka tyłu a palce przodu. W pozycji narciarskiej jest nieco lepiej, ale chętnie spróbowałbym 25.

Szukam dalej.

IMG_0593.jpeg

Edytowane przez Martinii

Hej,

Buty dotarły. Różnica w sztywności w porównaniu do Lange to PRZEPAŚĆ! Buty Atomic nie uginają się prawie w ogóle. Jestem po wstępnych przymiarach:

1 rozmiarowo są ok (stopa w pustej skorupie, stopa w samym linerze);

2 strasznie się namęczyłem żeby w ogóle włożyć stopę!

3 oba górne haczyki od razu przesunąłem, aby łatwiej chwycić klamrą;

4 piętę trzymają jak w imadle!

5 sprawiają wrażenie ciasnych w całej objętości nogi...

6 prawy jest wygodniejszy niż lewy

Wczoraj tylko 15 min miałem je na nogach. Pierwsze negatywne wrażenie to ultra trudne zakładanie... Dolną część buta trzeba bardzo mocno rozchylić aby wcisnąć stopę... Aby włożyć liner z powrotem do skorupy po wcześniejszym jego wyjęciu to samo - mordęga żeby go tam wcisnąć. W tych butach także tak jak w powyższych Lange drugą klamrę od dołu mogę zapiąć max na 1 haczyk przy maksymalnie rozkręconej mikro regulacji. Generalnie po prawidłowym zapięciu mam wrażenie ciasnoty - jakbym miał imadła na nogach. Nie czułem nigdzie bólu, ale jakbym miał nogi zabetonowane. Dzisiaj założę je ponownie na trochę dłużej i zobaczę. Wiem, że linery w tych butach należałoby najpierw wygrzać aby dostosować je pod nogę. Na palcach linera jest taka regulacja - do czego to służy?