Gabi Napisano Poniedziałek o 12:29 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:29 Hej, W sobotę sprawdziłam narty Voelkl po serwisie. W sumie dobrze mi się w nich jeździło, nie czułam żeby coś mi się działo z tyłami nart. Wszystko spoko. Wzięłam też sobie dwie godzinne lekcje z instruktorem. Na razie odwiedliście mnie od pomysłu zakupu nowych nart i będę próbować w tych które mam (Voelkl). Zastanawiam się tylko nad taką kwestią. W sobotę byliśmy na stoku w Wierchomli. Było dość twardo, miejscami przetarcia do lodu. Robiły się odsypy, ale nie zbijały się w jedną całość. Tak jak pisałam wyżej, dobrze mi się w takich warunkach jeździło na tych nartach. Czy odczucie tych nart może się diametralnie zmienić jeśli będzie to już stok w marcu, w słońcu, miękki? Wybieram się końcówką marca do Val di Sole, spodziewam się, że mogą tam być inne warunki niż w ten weekend 🙂 Plus zaczęło mnie zastanawiać, czy rzeczywiście dobrze dobrałam buty. Czy nie są na mnie jednak za duże. Jeśli zdarzy się tak, że nartę jakby odbije/wybije na jakiejś muldzie/odsypie, to czy pięta ma prawo oderwać się jakby od podeszwy buta? Czy jadąc np. na wyciągu, czyli gdy nie macie mocnego oparcia na język, jesteście w stanie ruszać palcami u stóp? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Poniedziałek o 13:21 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:21 41 minut temu, Gabi napisał: Czy odczucie tych nart może się diametralnie zmienić jeśli będzie to już stok w marcu, w słońcu, miękki? Nie ma dwóch identycznych dni na nartach..zmieni sie wszystko. 46 minut temu, Gabi napisał: Plus zaczęło mnie zastanawiać, czy rzeczywiście dobrze dobrałam buty. Czy nie są na mnie jednak za duże. Jeśli zdarzy się tak, że nartę jakby odbije/wybije na jakiejś muldzie/odsypie, to czy pięta ma prawo oderwać się jakby od podeszwy buta? Czy jadąc np. na wyciągu, czyli gdy nie macie mocnego oparcia na język, jesteście w stanie ruszać palcami u stóp? Noga zawsze minimalnie chodzi (ani noga ani but nie są ze stali) ale tak żeby pięta się oderwała od wkładki to nie bardzo - może nawet rozmiar jest ok ale dobrany but jest zbyt obszerny lub przeznaczony dla kogoś z wysokim podbiciem a Ty masz niskie. Palce nie powinny być unieruchomione. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano Poniedziałek o 13:53 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:53 Godzinę temu, Gabi napisał: Plus zaczęło mnie zastanawiać, czy rzeczywiście dobrze dobrałam buty. Czy nie są na mnie jednak za duże. Jeśli zdarzy się tak, że nartę jakby odbije/wybije na jakiejś muldzie/odsypie, to czy pięta ma prawo oderwać się jakby od podeszwy buta? Czy jadąc np. na wyciągu, czyli gdy nie macie mocnego oparcia na język, jesteście w stanie ruszać palcami u stóp? Pięta nie powinna się podnosić, palce - wskazane żebyś nimi ruszała w delikatnym zakresie bo jak będą unieruchomione to zdrętwieją i zamarzną jeśli będzie niska temperatura. Nie zrażaj się jeśli na wyjeździe marcowym będzie Ci się źle jeździło - to nie wina nart tylko umiejętności i jeden z etapów nauki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Poniedziałek o 14:08 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:08 Cześć I... w Val di Sole koniec marca to już środek wiosny i może być miękko. Polecam więc wstawać wcześniej i w godz. porannych jeździć na stokach o wystawie wschodniej i południowej a jak zaczną mięknąc przenosić się na te o wystawie zachodniej i północnej i położone wyżej, które będą najdłużej trzymały. Fajne też są orczyki - bo ludzie od nich stronią - ale w VdS nie masz długich orczyków niestety. Pozdro serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabi Napisano Środa o 09:46 Autor Udostępnij Napisano Środa o 09:46 W dniu 24.02.2025 o 14:53, zając napisał: Nie zrażaj się jeśli na wyjeździe marcowym będzie Ci się źle jeździło - to nie wina nart tylko umiejętności i jeden z etapów nauki. Czyli to nie jest tak, że np ta narta się będzie zachowywać dobrze tylko na twardym podłożu? A jak tam będą inne warunki to powinnam mieć inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabi Napisano Środa o 09:48 Autor Udostępnij Napisano Środa o 09:48 W dniu 24.02.2025 o 14:21, Lexi napisał: może nawet rozmiar jest ok ale dobrany but jest zbyt obszerny lub przeznaczony dla kogoś z wysokim podbiciem a Ty masz niskie No zdarzyło mi się takie oderwanie 2 razy podczas całodniowej jazdy. Próbować z jakimiś wkładkami zmniejszającymi objętość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano Środa o 10:45 Udostępnij Napisano Środa o 10:45 50 minut temu, Gabi napisał: Czyli to nie jest tak, że np ta narta się będzie zachowywać dobrze tylko na twardym podłożu? A jak tam będą inne warunki to powinnam mieć inne? Jak będzie miękko, ciężki mokry śnieg i odsypy to prawdopodobnie szybciej polegniesz bo się zmęczysz walką z takimi warunkami. Ale Twoje narty są uniwersalne, w tym momencie nie ma sensu żebyś brała inne narty (szersze pod butem i miększe) bo w niewielkim stopniu one polepszą sytuację, lepiej popracować na techniką, a i kondycja jest nie bez znaczenia w trudniejszych warunkach (zwłaszcza jak się ma słabą technikę - wiem z doświadczenia 😉). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano Środa o 11:00 Udostępnij Napisano Środa o 11:00 Godzinę temu, Gabi napisał: No zdarzyło mi się takie oderwanie 2 razy podczas całodniowej jazdy. Próbować z jakimiś wkładkami zmniejszającymi objętość? jeżeli to minimalny ruch, to jest ok, but nie jest totalnym imadłem, co innego, jeżeli stopa lata o kilka mm. Wkładka zmniejszy objętość całego buta, w tym palców i podbicia, nadaje się do ratowania ogólnie zbyt obszernego buta. Zawsze możesz niewielki podpiętej spróbować. Z doświadczenia, takie odrywanie się pięty (niewielkie) to skutek nieumiejętnego stania w bucie w różnych fazach skrętu, ale to już bardziej zaawansowana dyskusja. Najlepiej przegadaj to na stoku z sensownym instruktorem, zobaczy jak to wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi