Dorota_K. Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego (edytowane) Ja Cześć, Bardzo liczę na Waszą fachową i zdroworozsądkową opinię w temacie doboru nart. O ile jeszcze macie siłę 🙂 Nie znalazłam opisu pojawiającej się ankiety, ale kilka szczegółów: Plec: kobieta wiek: 40 wzrost, wag: 157cm, ok 55kg (chyba?) doswiadczenie: 2gi sezon. Pierwszy 2 lata temu i wypadek (rozwalone kolano), drugi teraz bo chce jeździć i już 🙂 umiejetnosci: 3/10? 4/10? Po kilku dniach w tym sezonie wskoczyłam na czerwone alpejskie, ale ostrożnie. Na niebieskich próbuje krawędzi, na ostrzejszych czerwonych jakoś się cykam. Raz kozie śmierć, daje filmik. Pierwszy stok to czerwony już z gorszymi warunkami, więc ostrożnie, coby się nie rozpędzić za mocno. Pozostałe 2 to takie pitu pitu na płaskich, ale innych nagrań nie mam. Zresztą, pod koniec wyjazdu chyba było lepiej 😉 Ile/gdzie jeżdżę: Raz w roku będą Alpy na tydzień, do tego weekendowo w dolnośląskim lub Czechach. Także rano warunki spoko, potem muldy, nierzadko zlodzone. Buty: Head Raptor Jnr, Flex 90 (ale juniorski - wszystkie damskie były dla mnie za szerokie) Cel/problem: Mam Head Pure Joy 143cm I je lubię, spoko się prowadzą, ale są niestabilne przy większych (dla mnie) prędkościach. Na niebieskich jeździłam 40-kilka km/h i te narty jakoś całe chodzą. Właściwie to już chyba od >30km/h. Wypożyczyłam sobie cloud’y 9 i były stabilniejsze, ale źle mi się manewrowało. Spróbowałam też Volkl Flair 76, 148cm (top z zestawienia world ski testu 23/24), dużo łatwiej chwytały krawędź ale też się jakoś nie zakochałam i nie były takie stabilne (a na oblodzonej czerwonej, dość stromej jechałam szybciej niż chciałam, więc nie wiem czy za trudne dla mnie czy jak). Pytanie: zmieniać te Head’y? Np na kolejny model Joy? (Real/absolut) Czy uczyć się na tych? Mam pomysł, by pójść w coś dla średniaków. Może używki, by były „na teraz”? Coś ze ski testu? Nordica belle/elan Primetime 3/ Rossi Nova 6? Zaznaczę, że obawiam się wyższych modeli zaznaczonych jako dla ekspertów/doswiadczonych narciarek itd. No bo taka nie jestem i boję się, że będzie mi szło gorzej niż teraz. Cel przyszłościowy: Ładna, szybka jazda na każdym stoku 🙂 Ale nauka w nartach, które mnie nie pognał i nie zniechęca. Edytowane Poniedziałek o 18:32 przez Dorota_K. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego Dorotka, na razie jesteś na początku kariery narciarskiej, ale będą z Ciebie ludzie, tylko: 1) Wypożycz może na początek narty allround w długości ok. 150cm, szer. około 70mm pod butem i z drewnianym rdzeniem (mogą być unisex albo damskie) 2) Umów się z dobrym instruktorem albo najlepiej zainwestuj w kilkudniowe szkolenie. Atomic Cloud 9 to takie średniaki damskie, nie powinny Cię pokonać, jeśli jak sama napisałaś "źle Ci się manewrowało", to znaczy że potrzebujesz po prostu profesjonalnego wsparcia. Jeśli nie uderzysz do instruktora, to stracisz dużo cennego czasu na okiełznanie takich czy innych nartek, a efekty będą takie sobie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorota_K. Napisano 11 Lutego Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego Tak tak, szkolenia jak najbardziej! Jakbym miała czas i fundusze to bym do końca sezonu robiła tylko to 🙂 Dlatego w innym wątku pytałam o polecajki dot. instruktorów w okolicach Wro. 150cm to nie za dużo? Mam 157.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego 2 minuty temu, Dorota_K. napisał: Tak tak, szkolenia jak najbardziej! Jakbym miała czas i fundusze to bym do końca sezonu robiła tylko to 🙂 Dlatego w innym wątku pytałam o polecajki dot. instruktorów w okolicach Wro. 150cm to nie za dużo? Mam 157.. W CzG jest widzewiak udziela się na forum możesz napisać do niego, znaczy instruktor. Taki widzewiak z gór taki jego nick. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego 1 minutę temu, Dorota_K. napisał: Tak tak, szkolenia jak najbardziej! Jakbym miała czas i fundusze to bym do końca sezonu robiła tylko to 🙂 Dlatego w innym wątku pytałam o polecajki dot. instruktorów w okolicach Wro. 150cm to nie za dużo? Mam 157.. Nie, za krótkie narty powodują złudne wrażenie panowania nad nimi podczas gdy jest wręcz odwrotnie. Jeśli bardzo Cię przeraża 150cm, to wybierz 148-149 😄 - nie zauważysz różnicy a może psychicznie łatwiej Ci będzie to łyknąć 😉 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 11 Lutego Udostępnij Napisano 11 Lutego 8 minut temu, Dorota_K. napisał: Tak tak, szkolenia jak najbardziej! Jakbym miała czas i fundusze to bym do końca sezonu robiła tylko to 🙂 Dlatego w innym wątku pytałam o polecajki dot. instruktorów w okolicach Wro. 150cm to nie za dużo? Mam 157.. https://www.skiforum.pl/profile/156820-widzewiak-z-gor/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorota_K. Napisano 11 Lutego Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 4 minuty temu, star napisał: https://www.skiforum.pl/profile/156820-widzewiak-z-gor/ Napisałam 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorota_K. Napisano 11 Lutego Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 6 minut temu, zając napisał: Nie, za krótkie narty powodują złudne wrażenie panowania nad nimi podczas gdy jest wręcz odwrotnie. Jeśli bardzo Cię przeraża 150cm, to wybierz 148-149 😄 - nie zauważysz różnicy a może psychicznie łatwiej Ci będzie to łyknąć 😉 Te Volkle były 148 i w sumie spoko 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi