Skocz do zawartości

Nowe narty

chucky80

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Moje deski osiągnęły już pełnoletność 🙂 i w tym sezonie postanowiłem, że czas na zmiany.

Moje obecne narty to Atomic GS9 z 2006 roku i na coś w miarę podobnego bym je zamienił. Chyba.

Jeżdżę od dziecka (zaczynałem jeszcze za czasów desek nie-taliowanych pocz. lat 90) i można przyjąć, że jestem z tych zaawansowanych - na wielu stokach i w rożnych warunkach musiałem sobie radzić. Jednak z racji już trochę wieku (dobrze po 40stce) mniej mi się już chce szaleństw i bardziej skupiam się na edukacji syna. Z drugiej strony nie chciałbym się całkowicie pozbawiać tej przyjemności aby czasem pogonić 🙂

W jakim kierunku warto się rozglądać z budżetem 1,5 - 2k PLN ?

19 minut temu, chucky80 napisał:

Cześć.

Moje deski osiągnęły już pełnoletność 🙂 i w tym sezonie postanowiłem, że czas na zmiany.

Moje obecne narty to Atomic GS9 z 2006 roku i na coś w miarę podobnego bym je zamienił. Chyba.

Jeżdżę od dziecka (zaczynałem jeszcze za czasów desek nie-taliowanych pocz. lat 90) i można przyjąć, że jestem z tych zaawansowanych - na wielu stokach i w rożnych warunkach musiałem sobie radzić. Jednak z racji już trochę wieku (dobrze po 40stce) mniej mi się już chce szaleństw i bardziej skupiam się na edukacji syna. Z drugiej strony nie chciałbym się całkowicie pozbawiać tej przyjemności aby czasem pogonić 🙂

W jakim kierunku warto się rozglądać z budżetem 1,5 - 2k PLN ?

wypełnij najpierw ankietę dostępną na tym forum, lub w innych podobnych wątkach

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Jan napisał:

i koniecznie obwód klatki i ptaka

❤️

Normalnie jakbym o kredyt się ubiegał 😉

1. Płeć: M
2. Wiek: 45
3. Waga: 69 kg
4. Wzrost: 170 cm.
5. Jak długo jeździsz na nartach? około 35 sezonów
6. Moje umiejętności oceniam: 8-9/10

7. Buty: Salomon, nie pamiętam modelu ale wygodne 🙂

8. Jakie masz teraz narty? Atomic GS9, 170cm, kupione w 2006 jako aktualny model

9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący): slalom długi i krótki, carving, kristjanja/śmig, dopasowuję się do stanu trasy
10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju. Alpy, Tatry
11. Obecnie ok jeżdżę do ok. tygodnia w sezonie

12. Brałem pod uwagę przy wyborze: Tym razem chciałbym coś z Head'a, Fischera lub Volkl’a, raczej coś w podobnej charakterystyce do moich obecnych desek, stonowana kolorystyka np biele/szarości/czerń

13. Możliwości finansowe: Nowe do ok 2000pln

Edytowane przez chucky80
  • Haha 1

Stary, Ty nam powinieneś doradzać 😁. Bierz pierwszego w katalogu GS z tych marek albo Master jeżeli wąskie, coś typu Deacon master 170 cm, 72 mm jeżeli szersze. Komórek GS nie śmiem polecać, bo nie jeździłem i nie mam pojęcia jak się zachowują. Ale pewnie i one by były dobre. Tyle, że nowej nie kupisz do 2000. Nawet po sezonie. 

• Like 3

20 minut temu, Chertan napisał:

Stary, Ty nam powinieneś doradzać 😁. Bierz pierwszego w katalogu GS z tych marek albo Master jeżeli wąskie, coś typu Deacon master 170 cm, 72 mm jeżeli szersze. Komórek GS nie śmiem polecać, bo nie jeździłem i nie mam pojęcia jak się zachowują. Ale pewnie i one by były dobre. Tyle, że nowej nie kupisz do 2000. Nawet po sezonie. 

Dobra rada poszukałbym masterów gs, sam użytkuję rossi/dyna fajne deski, ale kupowałem je za ok. 1300 kilka sezonów temu, używki więc kłopot z widełkami, ale wydaje się to dobry wybór, długość 175 np. W moich 70 pod butem. Nawet mógłbym opchnąć bo mam trzy pary dwie 175 i jedne 180, a jeżdżę i tak na skiturach, no ale się nie upieram, bo mam duszę muzealnika więc niech leżą...

No bez przesady. Lubię jeździć, lubię sport, ale sprzętem się nie pasjonuję.

Generalnie dzięki za odzew, również ten na priv. Od narty typu GS chciałbym właśnie odejść a i nie muszę mieć topowego sprzętu. Jeżdżę przede wszystkim dla przyjemności, nie zawodniczo. Do tego w ostatnich latach zauważalnie mniej niż bym chciał.

2 minuty temu, chucky80 napisał:

No bez przesady. Lubię jeździć, lubię sport, ale sprzętem się nie pasjonuję.

Generalnie dzięki za odzew, również ten na priv. Od narty typu GS chciałbym właśnie odejść a i nie muszę mieć topowego sprzętu. Jeżdżę przede wszystkim dla przyjemności, nie zawodniczo. Do tego w ostatnich latach zauważalnie mniej niż bym chciał.

Cze

Ale jaki powód, a raczej czego od nart oczekujesz. Bo to na zasadzie - Znudził mnie ten fajny, komfortowy, wygodny, pojemy, ze sportowym pazurem samochód i zmieniam na smarta bo .... się nim lepiej parkuje. Więcej zalet nie ma smart nie ma. GS sklepowy - czy solidny AM - to narty o szerokim wachlarzu zastosowań - bardzo uniwersalne. Praktycznie wszystko można na nich pojechać. Nie są to stricte narty specjalistyczne - raczej ogólnego zastosowania. Sprawdzają wie na każdych stokach i praktycznie w każdych warunkach - szczególnie u osób o takich umiejętnościach. 

pozdro

Są trzy główne powody, kolejność dowolna:

1. Obecne deski wymagają dobrej kondycji, a nie mam już takiej jak blisko 20 lat temu i raczej to się nie zmieni

2. Mimo, że da się na nich sunąć za żoną i uczącym się synem, to się na nich męczę w takich warunkach - procentowo takiej jazdy mam zdecydowaną przewagę. Tak pewnie pozostanie jeszcze przez jakiś czas.

3. Nabrałem ochoty aby je zmienić na nowsze

• Haha 1

Jak tam chcesz, ale nowe narty w cenie <2000 po prostu mogą rozczarować, i nie chodzi o pasjonowanie się i podniecanie sprzętem. Poślizgać się można na wszystkim, ale jak będziesz chciał nieco mocniej, to zabraknie i będzie frustracja. Twoja kasa i Twój wybór. Jest jeszcze możliwe, że w takich pieniądzach będzie coś sprzed kilku lat, albo lekka używka. Ostatnio zakupiłem córce Salomon Addict Pro 170 cm, nowe, ale nie w sklepie, w podobnej kasie. Jest kilku chłopaków handlujących takimi nartami, oferty są na FB. Tyle, że już jakieś preferencje trzeba mieć.

A co to lekkiej jazdy, to tak jak z moim ostatnim nabytkiem, komórki SL. Mogę się na nich wozić cały dzień, szuranko wychodzi świetnie, ale jak mnie weźmie pokręcić i poodbijać się, to jest na czym. Co to męczenia się na GS, to średnio rozumiem. Sam np. ostatnio we Francji spędziłem 3 dni na Blizzard WRC 180 cm, pewnie to samo chłopaki napiszą o jeździe na wielu innych podobnych nartach (Stockli GS, Kastle, Head), cały dzień. Można się na nich wozić a można i pocisnąć (choć wymusić ciasny skręt cięty to się trzeba postarać i zmęczyć, to fakt, ja nie umiem). Na karku u mnie ponad 50 i kondycja też już nie ta. 

• Like 1
  • Haha 1

1 godzinę temu, chucky80 napisał:

Mimo, że da się na nich sunąć za żoną i uczącym się synem, to się na nich męczę w takich warunkach - procentowo takiej jazdy mam zdecydowaną przewagę. Tak pewnie pozostanie jeszcze przez jakiś czas.

to żona uczy syna a Ty to z tyłu obserwujesz ?

może poczytaj ten temat

tu też starszy narciarz poszukuje niemęczących nart

Edytowane przez Jan

15 minut temu, Marcos73 napisał:

Toś mnie ubawił po pachy, jak Ty nie masz kondycji to Mikołów nie jest Pępkiem Świata😀. Oj Piter, Piter. Bajerant z Ciebie.

pozdro

A gdzie ja napisałem, że nie mam. Kondycja jest zawsze, tak jak pogoda. Źle nie jest, ale "już nie ta" i to jest fakt. 

No ja też nie jestem "flakiem" ale to jednak co innego kiedy miałem dwadzieścia parę lat. Do tego żona się uczy (chce, ale raczej się nie nauczy) obok syna a ja tak wlokę się przy nich większość dnia 😉

Dzięki za podpowiedź - poprzeglądam FB.