Skocz do zawartości

Alternatywa do Head E.XSR

Tomekn

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
Jeżdżę na nartach HEAD Supershape e-Magnum 163 cm model 2023, zostawiając te narty na serwisie we Włoszech, wypożyczyłem sobie nieco miększą i lżejszą nartę Head Worldcup E.XSR 163 cm model 2025, która mnie zachwyciła.

Nie sądziłem że 0,3 kg mniej na narcie może być  tak odczuwalne na plus ….

Zastanawiam się nad wymianą, ale szata graficzna XSR mi nie odpowiada.

Czy możecie polecić narty o podobnych walorach, co XSR?

Edytowane przez Tomekn

58 minut temu, Tomekn napisał:

Czerwień i/lub czerń ….

To ja też nie wytrzymam i polecę Ci to

https://www.ntn.pl/kastle-rx12sl/

Na nartach się kompletnie nie znam. Jakby kumple polecili mi sztachety, to bym kupił i jeździł. Ale kiedyś spróbowałem te i mam. I chwalę. Pasują do Twojego wzorca kolorystycznego. Są lekkie, na dziobach mają jakieś coś co sprawiA, ze mniej ważą. 
Pozdrawiam. 

• Like 1

Spodziewałem się nieco innych odpowiedzi na tym forum, ale być może mało precyzyjnie zadałem pytanie.

Jeżdżę na nartach od 10 lat, ostatnie 4 sezony, około 10 dni w każdym sezonie, w AUT i ITA.

Z Magnumek jestem zadowolony, jednak  XSR zdecydowanie bardziej mi pasują, głównie ze względu na lekkość w przerzucaniu, lepsze amortyzowanie nierówności czy mniejsza ilość siły jaką trzeba włożyć, w jazdę na tym sprzęcie.

Wiem, kolorem się nie jeździ, ale jeżeli mam kupić nowe narty, to fajnie aby mi się najzwyczajniej w świecie podobały - podobnie jak z samochodem.

Jeżeli macie jakieś propozycje sprzętu o podobnych parametrach będę zobowiązany.

• Like 1

Kolegom zapewne  chodzi o to, że to coś w stylu przesiadki z audi a4 na audi a1 😉 Ja myślę że to pozorna radość i uczucie że te xsr są fajniejsze 😉 dobrze by było jakbyś dłużej na nich pojeździł, w różnych warunkach. Ale - jeśli są takie dobre i Ci pasują to kupuj. 

• Like 1

Tomek, a masz filmik z jazdą? Bo coś z tym przerzucaniem nie teges. Narty masz prowadzić po śniegu, a nie siłą przerzucać, one mają się łatwo prowadzić po odciążeniu. Zatem 0,3 kg nie ma prawa mieć znaczenia w tym kontekście. Może też inaczej zrobione przez serwis, stąd taka różnica. 

Obie narty to nieco szersze narty o slalomowym profilu. Zapewne dość podobne byłyby Salomon Addict Pro, dość lekkie, ale też i węższe (chyba, że wersja 76). Ale ja mało w technice zorientowany.   

A, ile masz wzrostu i wagi?