Skocz do zawartości

Jakie narty na dynamiczną jazdę cały dzień? (Budżet do 2600 zł).

norbi458

Rekomendowane odpowiedzi

1. Płeć: M
  2. Wiek: 35
  3. Waga: 68 kg
  4. Wzrost: 174 cm
  5. Jak długo jeździsz na nartach? 23 sezony
  6. Jak oceniasz swoje umiejętności według skali Forum? Według opisu – 7/10
  7. Jakie masz buty? Niestety nie pamiętam modelu, HEAD z flexem 120
  8. Jakie masz teraz narty? Fischer Progressor 800 (165 cm) z 2012 roku
  9. Jaki preferujesz promień skrętu i szybkość jazdy? Szybka jazda, promień skrętu około 15 m
  10. Jakie lubisz trasy i w jakim kraju jeździsz? W Polsce jeżdżę sporadycznie – może 1-2 dni w sezonie. Głównie wybieram Austria, Włochy, Francja. Preferuję szerokie czerwone trasy, czarne również, ale raczej kilka razy w ciągu dnia.
  11. Jak lubisz jeździć i jak chciałbyś jeździć? Potrafię jeździć różnymi stylami, najlepiej czuję się w carvingu potrafie tez smigiem.  Radze sobie w kazdych warunkach.
  12. Jaka jest Twoja kondycja i ile dni spędzasz w sezonie na stoku? Dobra, około 8 dni w sezonie.
  13. Możliwości finansowe: do 2600 zł

Do tej pory używałem Fischer Progressor 800 (165 cm) i byłem z nich bardzo zadowolony – świetnie się prowadziły i sprawiały dużo frajdy na przygotowanych trasach. Chciałbym jednak spróbować czegoś nowego. Miałem okazję jeździć na wypożyczonych Head WC Slalomkach (nie pamiętam dokładnego modelu) – były świetne przez 2-3 zjazdy, ale bardzo obciążały nogi. To zdecydowanie nie są narty na cały dzień jazdy.

Szukam nart, które pozwolą mi komfortowo spędzić dzień na stoku od 9:00 do 16:00 – głównie w Alpach, w marcu. Rano warunki powinny być dobre, ale po południu, zwłaszcza w niższych partiach, mogą już pojawić się muldy.

Bardzo spodobały mi się ELAN ACE SCX 167 – zbierają świetne opinie w testach, ale tegoroczny model niestety przekracza mój budżet. Rozważam zakup modelu z sezonu 23/24. Może ktoś miał okazję jeździć i może podzielić się opinią? Lub tez ewentualnie o HEAD SUPER SHAPE  e-magnum. 

Jakie inne narty byście polecili?

SCX opisał tu lekko na forum @filinator.

i potem @herbi

Nowe za 3100 dostaniesz lub tu się targuj

https://m.olx.pl/d/oferta/narty-elan-ace-scx-fusion-2024-wiazania-emx-12-0-fusion-gw-CID767-ID13SWfu.html

Narty, które nam się podobają, to minimum połowa sukcesu. 

A inne? Cóż otrzymasz tu tyle propo, że może Cię głową rozboleć, a po co Ci to?...Deacon/Peregrine 72

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1

Ostatnio "testowalem" masters gs. Dobre na twardym i na miekkim, w odsypach też... Pozwalały "komfortowo spędzic dzien", jednak w polaczeniu w barem na szczycie. Jestes >30 lat mlodszy wiec pewnie dasz rade bez baru. Jak nie to nie bede oryginalny -deacon 72 >=175cm. 

• Haha 3

Godzinę temu, Jan napisał:

ludzie to mają wyobraźnię- 2,9 PLN za używane narty ?

Wiesz finalnie i tak liczy się ile ktoś zechce zapłacić.

Fakt, dałem równo połowę tej kwoty za Atomy G8 we wzorowym stanie, ale SCX nigdy nie były modelem obficie dostępnym na rynku wtórnym. 

W dniu 8.02.2025 o 07:30, Gabrik napisał:

SCX opisał tu lekko na forum @filinator.

i potem @herbi

Nowe za 3100 dostaniesz lub tu się targuj

https://m.olx.pl/d/oferta/narty-elan-ace-scx-fusion-2024-wiazania-emx-12-0-fusion-gw-CID767-ID13SWfu.html

Narty, które nam się podobają, to minimum połowa sukcesu. 

A inne? Cóż otrzymasz tu tyle propo, że może Cię głową rozboleć, a po co Ci to?...Deacon/Peregrine 72

Ta pani je kupila za 3300 chyba przed sezonem i po paru dniach uzywania chce za nie  2900 troche szalenstwo. Nowki z zeszlego sezonu mozna znalesc na zagranicznych serwisac po 600 euro, i w nie bede celowal pewnie.

Dzieki za odpowiedzi, poczytam o tych Deaconach ale z 176 to na pewno za dlugie beda.

W dniu 8.02.2025 o 07:23, Jan napisał:

to może kup jakąś krzyżówkę SL-GS, ja dzisiaj będę testował Völkl SRC mojej córki- parametry cielesne i staż na nartach podobne do Twoich a córka bardzo chwali te narty

Daj znac jak te Volki! 

28 minut temu, norbi458 napisał:

Ta pani je kupila za 3300 chyba przed sezonem i po paru dniach uzywania chce za nie  2900 troche szalenstwo.

No bo Pani żal wydanej kasy i oceniła że praktycznie nie używane (i pewnie tak jest)....ale rynek. sprzętu narciarskiego jest bezlitosny i rzeczona Pani pewnie tych nart nie sprzeda a za rok wystawi za 2k...

• Like 1

14 minut temu, Lexi napisał:

No bo Pani żal wydanej kasy i oceniła że praktycznie nie używane (i pewnie tak jest)....ale rynek. sprzętu narciarskiego jest bezlitosny i rzeczona Pani pewnie tych nart nie sprzeda a za rok wystawi za 2k...

może jak by to były Sztekle albo Vandery ale Elami ???

• Like 1

57 minut temu, norbi458 napisał:

Ta pani je kupila za 3300 chyba przed sezonem i po paru dniach uzywania chce za nie  2900 troche szalenstwo. Nowki z zeszlego sezonu mozna znalesc na zagranicznych serwisac po 600 euro, i w nie bede celowal pewnie.

Samo życie, "rynek" ustali cenę, albo będzie sprzedawać i jeździć, albo sprzeda. 

2 godziny temu, brachol napisał:

Siedzisz ciągle na wyciągu to co najwyżej kolana od zgięcia mogą Cię zaboleć...

dzisiaj 5 razy tym wyciągiem jechałem, stare wyprzęgane 3 firmy Van Roll zapindalają ponad 5 metrów na sekundę 

i w przyszłym roku obchodzić będą 40 letnie urodziny, różnica poziomów 641 m i do tego 2 kapitalne czerwone trasy,

które jeszcze o 16 były w doskonałym stanie

• Like 1
  • Thanks 1

Sprawdzam sobie kolekcję Ace przez ostatnie dni .. niby wszystko poprawnie ale jak sex z anorektyczką : przyjemność jest ale nie ma za co złapać i boisz się, że zaraz na SOR wylądujesz bo się połamie.

Nie do końca rozumiem (spróbuję się dowiedziec) dlaczego tak bardzo odchudzono te narty wagowo (przynajmniej mam takie wrażenie). Stabilne w szerokim zakresie prędkości, ładnie trzymają na twardym, w zasadzie mają wszystko co powinny mieć .. ale nie mają tego czegoś co by sprawiło, że się zakocham. Design fajny 😉 ale design nie jedzie.

M.

• Haha 1

7 minut temu, Marxx74x napisał:

Sprawdzam sobie kolekcję Ace przez ostatnie dni .. niby wszystko poprawnie ale jak sex z anorektyczką : przyjemność jest ale nie ma za co złapać i boisz się, że zaraz na SOR wylądujesz bo się połamie.

Nie do końca rozumiem (spróbuję się dowiedziec) dlaczego tak bardzo odchudzono te narty wagowo (przynajmniej mam takie wrażenie). Stabilne w szerokim zakresie prędkości, ładnie trzymają na twardym, w zasadzie mają wszystko co powinny mieć .. ale nie mają tego czegoś co by sprawiło, że się zakocham. Design fajny 😉 ale design nie jedzie.

M.

Masz na myśli całą gamę?

Na razie trzy, kolejne czekają - może jutro się zmuszę choć pracowity dzień więc najpewniej we wtorek/środę sobie po sprawdzam. Ale tak "organoleptycznie" cechuje je podobna lekkość, taka "delikatność" .. więc może to kwestia gustu. Tak jak wspominałem nie powiem że jadą źle w warunkach testowych, wprost przeciwnie, jadą bardzo poprawnie i zapewne są to świetne narty dla bardzo szerokiego grona narciarzy, potrafię zrozumieć komu takie narty polecić  - tyle że osobiście mam wrażenie powietrza pod nogami a tego po prostu nie lubię.

M.

• Thanks 1

Godzinę temu, Marxx74x napisał:

Na razie trzy, kolejne czekają - może jutro się zmuszę choć pracowity dzień więc najpewniej we wtorek/środę sobie po sprawdzam. Ale tak "organoleptycznie" cechuje je podobna lekkość, taka "delikatność" .. więc może to kwestia gustu. Tak jak wspominałem nie powiem że jadą źle w warunkach testowych, wprost przeciwnie, jadą bardzo poprawnie i zapewne są to świetne narty dla bardzo szerokiego grona narciarzy, potrafię zrozumieć komu takie narty polecić  - tyle że osobiście mam wrażenie powietrza pod nogami a tego po prostu nie lubię.

M.

The R² FRAME wood core is a unique tip-to-tail laminated wood core where a softer wood center is