terespl Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Cześć, planuję kupić używane narty Atomic Redster XT Doubledeck. W sumie to chyba taki wzmocniony cross-turn. Zastanawiam się nad wyborem długości 175 vs 182 cm. Wydaje mi się, że nie będzie aż takiej różnicy w jeździe. Łatwiej mi kupić krótsze narty (są bardziej dostępne). Niedawno zmieniłem moje pierwsze carvingi na używane Atomic Race SL i wreszcie pojawił się rozwój na stoku i fun 😍 Ja: facet, 41 lat, 188 cm i 90 kg Umiejętności: 5,9/10; jeżdżę na krawędziach bez problemu; na niebieski trasach luzik; na czerwonych bez problemów; na czarnych się męczę, ale zjadę. Preferowany styl jazdy: średnim skrętem, jazda lekko sportowa, po przygotowanych stokach. Raczej polskie stoki na razie. Doradzicie coś? 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Cześć Które XT? Z którego roku? Generalnie to jest raczej dość miękka narta o charakterze pośrednim. Na pewno nie do jazdy lekko sportowej - co by to nie miało znaczyć. Nie lepiej kupić GSa? POzdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Tu niestety musisz się określić jaki konkretnie model jest w Twoim zainteresowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terespl Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 31 minut temu, Mitek napisał: tóre XT? Z którego roku? Generalnie to jest raczej dość miękka narta o charakterze pośrednim. Na pewno nie do jazdy lekko sportowej - co by to nie miało znaczyć. Te https://www.skionline.pl/sprzet/narty,15-16,atomic,redster-doubledeck-3-0-xt,7927.html 31 minut temu, Mitek napisał: Nie lepiej kupić GSa? POzdro Na nasze wąskie, tłoczne stoki niestety nie. Jeszcze nie... 23 minuty temu, Adam ..DUCH napisał: Tu niestety musisz się określić jaki konkretnie model jest w Twoim zainteresowaniu Rocznik 2015/2016 link powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Tutaj mam nieco odmienne zdanie od @Mitek. Te roczniki nart Atomic i to nie tylko w kontekście nart segmentu kros charakteryzowała nieco wyższa niż niż innych producentów sztywność wzdłużna, oczywiście nie są to "szyny kolejowe" systemu "beta" jednakże element nieco wyższej sztywności należy brać pod uwagę. Pamiętajmy jednak iż to właśnie Atomic ma chyba największe doświadczenie w tym segmencie nart począwszy od niemalże kultowych SX11 a skończywszy na X9s. Jeżeli miał bym odnieść się do Twoich parametrów to niczym nowym dla forumowych kolegów nie będzie iż skłaniał bym się w kierunku 182. Narta niewątpliwie jest wymagająca - miałem z nią sygnalityczny kontakt ale bardzo pozytywny, z tej serii GS były dla mnie "dziwne" cokolwiek przez to rozumiesz natomiast SL okazały się bardzo przyjemne. Na podsumowanie jeżeli masz możliwość zakupu takich nart w dobrej cenie/w dobrym stanie to brać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 44 minuty temu, terespl napisał: Te https://www.skionline.pl/sprzet/narty,15-16,atomic,redster-doubledeck-3-0-xt,7927.html Na nasze wąskie, tłoczne stoki niestety nie. Jeszcze nie... Rocznik 2015/2016 link powyżej. Cześć Narta niewarta zachodu. Na dodatek z tiprockerem - moim zdaniem zły wybór dla osoby ambitnej jaką z opisu się jawisz. Nartą nic sobie nie ułatwisz a jak chcesz porządnie jeździć to kupuj porządna nartę GS a w ostateczności Master. Choć zdanie o polskich stokach dość jednoznacznie wskazuje, że chyba nieco przeszacowałeś swoje umiejętności ale mimo to radzę kupić nartę o charakterze GS mniej więcej do wzrostu i postawić na technikę. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Cze Mam GS-y z tego okresu, 172cm Takie, mogę komuś sprezentować, Żona już wybrała nową słuszną markę😉. Krawędzi na sezon jeszcze wystarczy. Jak ktoś chce, to sprezentuję. Chyba naostrzone i nasmarowane. U mnie będą leżeć i się kurzyć. https://www.skionline.pl/sprzet/narty,16-17,atomic,redster-doubledeck-3-0-gs,8767.html Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terespl Napisano 50 minut temu Autor Udostępnij Napisano 50 minut temu Dzięki Panowie za porady. 2 godziny temu, Adam ..DUCH napisał: Te roczniki nart Atomic i to nie tylko w kontekście nart segmentu kros charakteryzowała nieco wyższa niż niż innych producentów sztywność wzdłużna, oczywiście nie są to "szyny kolejowe" systemu "beta" jednakże element nieco wyższej sztywności należy brać pod uwagę. Pamiętajmy jednak iż to właśnie Atomic ma chyba największe doświadczenie w tym segmencie nart począwszy od niemalże kultowych SX11 a skończywszy na X9s. Jeżeli miał bym odnieść się do Twoich parametrów to niczym nowym dla forumowych kolegów nie będzie iż skłaniał bym się w kierunku 182. Narta niewątpliwie jest wymagająca(...) Na podsumowanie jeżeli masz możliwość zakupu takich nart w dobrej cenie/w dobrym stanie to brać. Właśnie tak czytam, że Atomici tej serii i późniejszych X7 i X9 to raczej solidne produkty. Zobaczę co z tą długością wyjdzie. 2 godziny temu, Mitek napisał: Narta niewarta zachodu. Na dodatek z tiprockerem - moim zdaniem zły wybór dla osoby ambitnej jaką z opisu się jawisz. Dla kogo według Ciebie są narty z kategorii Cross Turn? 2 godziny temu, Mitek napisał: kupuj porządna nartę GS a w ostateczności Master. Choć zdanie o polskich stokach dość jednoznacznie wskazuje, że chyba nieco przeszacowałeś swoje umiejętności ale mimo to radzę kupić nartę o charakterze GS mniej więcej do wzrostu i postawić na technikę Nie czuję się jeszcze na siłach na GS, ale na pewno będę chciał spróbować w przyszłości. 31 minut temu, Marcos73 napisał: Mam GS-y z tego okresu, 172cm. Takie, mogę komuś sprezentować Jakby były dłuższe to by wziął na próbę 🙂 Zapytam żony, ale ona raczej preferuje jazdę typowo rekreacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 38 minut temu Udostępnij Napisano 38 minut temu Cześć A skąd ja mogę wiedzieć dla kogo?? Wiesz jak ktoś chce to może sobie kupić wszystko mnie nic do tego przecież. Dla dobrego narciarza jest narta sportowa. Z wymienionych pierwsze X9 były nartą o porządnej konstrukcji - później było tylko gorzej. Te narty akurat dobrze znam. X7 i XT są z pewnością nartą konstrukcyjnie gorszą od pierwszych X9, które były oparte na sportowym GS. Wszelkie grzebanie przy konstrukcji nart aby otrzymać konstrukcje lżejsze, skrętniejsze, o mniejszym promieniu, itd. czyli dostosować je po prostu do słabo jeżdżących są moim zdaniem złym pomysłem. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi