Chertan Napisano 14 Lutego Udostępnij Napisano 14 Lutego 7 minut temu, star napisał: Fajne. Ale wydaje się, że na tą chwilę takie finezyjne poczucie humoru jest poza zasięgiem… na razie. PS skórować jej nie kazałeś? Chyba musiałaby to być eskimoska AI, bardziej cywilizowana dałaby mi po łbie jak @tomkly ruskowi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 14 Lutego Udostępnij Napisano 14 Lutego 10 godzin temu, lubeckim napisał: Ludzie teraz czerpią inspirację z YT, młodsi z instagrama i tiktoka. Można by dyskutować, czy to dobrze, czy źle ale kijem Wisły już się nie da odwrócić. Boomerzy mogą narzekać, że "za moich czasów" ale teraz to nie ma tych ich czasów Zgadzam się, nie powinno się patrzeć w przeszłość, tylko do przodu. Jak dla mnie (chociaż narciarz ze mnie marny) wielu jak nie więkoszości na stoku brakuje: - podstawy fizycznej - koordynacji Niestety, widzę to na swoim podwórku, mając styczność z treningiem najpopularniejszego sportu. Młodzież nie jest przygotowana koordynacyjnie, na treningach tylko piłka, piłka, piłka. Wielu naprawdę utaletowanych 15-16 latków lończy uprawianie sportu, przez monotonie. Brakuje treningu koordynacyjnego, zachęty aby ćwiczyć inne sporty, a u nas wąskie specjalizacje. WF w szkołach nie pomaga, mistrzami to jesteśmy klepiąc w klawiatury i pady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 14 Lutego Udostępnij Napisano 14 Lutego 20 godzin temu, Marcos73 napisał: Zupełnie się zgadzam, ale głównie jest mowa o zarobkowym szkoleniu bez zgody właściciela. W Alpach wcześniej to było utrudnione, a we Francji niemożliwe, ale w PL poruszamy się w innym systemie prawnym. U nas może szkolić byle kto, a za organizację wszystkiego na stacji odpowiada właściciel, w Alpach może na dzień dzisiejszy szkolić każdy o ile tamtejszy urząd potwierdzi jego kwalifikacje i wyda zgodę. Ja także jako prowadzący usługi nie mogę nikogo dyskryminować, np. Nie drukujemy ulotek i plakatów wyborczych, nikomu nie odmawiamy, jednakże termin realizacji zawsze wypada po wyborach i nie mamy na to wpływu, jeśli zaporowa cena nie odstrasza😉. Czym innym jest odmowa zarządcy bez podania przyczyny, a czym innym jest prowadzenie działalności zarobkowej na prywatnym terenie bez wiedzy i zgody właściciela. W krajach alpejskich jest inny system prawny, szkolić może osoba o określonych uprawnieniach, których nie da się kupić po tygodniowym kursie on-line. To skutecznie eliminowało niechciane podmioty. Wszystko się zmieniło wraz ze swobodnym przepływem ludzi. Starali się to blokować, co jest zrozumiałe, ale będąc w Unii musieli się dostosować. Jednak aby tam szkolić trzeba mieć potwierdzone uprawnienia i tutaj SiTN rozdaje karty. Jego certyfikacje są wszędzie honorowane (PZN także). Stąd też zmiany w uzyskiwaniu stopni SiTN, jest dłuższa i trudniejsza droga do osiągnięcia stopnia umożliwiającą pracę za granicą bez ograniczenia czasowego. Zwykle to są pozwolenia na 1 rok okazjonalnego szkolenia. Są np. Zapisy w formularzu że PI dostaje pozwolenie czasowe pod warunkiem deklaracji dalszego szkolenia i w następnym sezonie uzyska wyższy stopień. Więc bez podnoszenia kwalifikacji, to może być jednorazowa przygoda. pozdrawiam Pomijając fakt iż temat jest obchodzony poprzez zakup z demobilu starej kurtki instruktorskiej....Polak potrafi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 14 Lutego Udostępnij Napisano 14 Lutego (edytowane) 10 godzin temu, lubeckim napisał: Nie wywołując Mitka z lasu, to paralotnia jest dość prosta do latania. Ciągniesz za lewą sterówkę i lecisz w lewo. Ciągniesz za prawą i lecisz w prawo. Ciągniesz za obydwie na raz i lecisz wolniej (ale bez przesady). Jak na Skrzycznem jest dobry warun i lata dużo osób,to wystarczy latać tam gdzie innych zabiera do góry i robić zirca - about to samo co oni. Tak w dużym i telegraficznym skrócie. Do śmigu albo krótkiego skrętu ciętego bym tego nie porównywał 🙃 I czego nie rozumiesz - jak lecisz w prawo to na lewo a jak w lewo to na prawo..... jak widzisz drzewo to uciekasz jak widzisz tyczkę to walisz na nią....proste jak budowa cepa Edytowane 14 Lutego przez Adam ..DUCH 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaR Napisano Poniedziałek o 19:11 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:11 W dniu 13.02.2025 o 10:44, a_senior napisał: - Szymon podał zapis (okropnie długi, pisany po prawniczemu) orzeczenia sądowego z jakiegoś wypadku narciarskiego, w którym biegły opiera się wprost na punktach Dekalogu FIS. Nie na ew. regulaminie ośrodka! Niestety dostęp do strony z orzeczeniem jest chwilowo zablokowany, ale można sądzić, że to orzeczenie pochodzi sprzed 2011 r. ? Najprawdopodobniej jest to odwołanie via regulamin. Adwokat pozwanego byłby ostatnią dupą gdyby nie storpedował samego kodeksu (kodeksu jeżdżący na stoku nie musi znać, regulamin musi). Widzimy orzeczenie, a nie opinię ew. zapis przebiegu rozprawy więc nie wiemy jak ów kodeks został wprowadzony. W dniu 13.02.2025 o 10:44, a_senior napisał: - dlaczego nie można Dekalogu ponownie wprowadzić rozporządzeniem? Wydawało się OK. Albo dlaczego nie wprowadza się Dekalogu wprost jako normy prawnej? To raczej pytanie do osoby znającej się na zasadach tworzenia prawa i jego źródłach. Ja tylko jestem prostym ratownikiem górskim który prawo musiał używać jako narzędzia 😄. Natomiast brałem udział w pracach nad tłumaczeniem skali zagrożenia lawinowego (nie z racji owego bycia biegłym, tylko zajmuję się śniegiem w GOPR) i wtedy sugerowaliśmy wprowadzenie przez odwołanie się do skali EAWS. Prawnicy z ministerstwa wskazali, że w naszym prawie wszystkie akty muszą być sformułowane explicite chyba, że np. wynika to bezpośrednio z umów międzynarodowych (prawodawstwo unijne), więc musiałoby być w całości zawarte w rozporzadzeniu. Dlaczego nie jest nie wiem, ale podjerzewam, że całość organizacji i zapewnienia warunków bezpieczeństwa jest przerzucona na gestora. Moim zdaniem to sensowne jest. W dniu 13.02.2025 o 10:44, a_senior napisał: - coraz częściej widuje się zderzenia dwóch nadjeżdżających na siebie "zawodników" z dwóch stron. Kogo wina? - trudno rozstrzygnąć. Nie dałoby się wprowadzić jakiejś reguły typu prawa strona ma pierwszeństwo jak w KD? Nie zawsze jest możliwe jednoznaczne określenie winnego. Dla mnie zbyt szczegółowe prawo jest bez sensu. Prawo powinno nadawać pewien kierunek, a nie rozwiązywać każdy problem. Przynajmniej tak być powinno w idealnym świecie. W dniu 13.02.2025 o 10:44, a_senior napisał: - co z rozdzieleniem od siebie deskarzy i narciarzy. Kiedyś były takie dyskusje, pamiętam. Osobiście ich, tzn. deskarzy, nie lubię i staram się ich unikać, co nie znaczy, że jestem zwolennikiem rozdziału typu osobne trasy na tych dla narciarzy i dla deskarzy. Tego nie rozumiem. Generalnie osobiście uważam, że nie ważne na czym się jeździ byleby to kontrolować i jeździć bezpiecznie. W dniu 13.02.2025 o 10:44, a_senior napisał: Kuba, chyba już w tym życiu nie uda się nam spotkać na żywo. 🙂 Nie przesadzaj. Jak będziesz np. jechał do Zakopanego to zajedź do mnie na Mały Luboń - kawa zawsze jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaR Napisano Poniedziałek o 19:58 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:58 W dniu 13.02.2025 o 19:11, Adam ..DUCH napisał: 1. Liczebność grupy szkoleniowej reguluje "rekomendacja" ŚON a w ślad za nią Komisja szkolenia SITN - w generalnym skrócie max 10 osób i odpowiednio mniej dzieci. I to właśnie na tej podstawie pewna znana Polska SN płaci odszkodowanie bo w grupie było 11 dzieciaków 2. Zawód instruktor - zawód uwolniony a mimo tego pewna szkoła narciarska musiała zapłacić 700k pln odszkodowania bo licencjonowanemu zawodnikowi który podjął się szkolenia przez SN połamał się kursant. Szkoła ubezpieczona, "instruktor" ubezpieczony a gotówkę i tak trzeba było zapłacić (z tego co wiem trwa postępowanie ugodowe). A wszystko dlatego że "instruktor R lub S" to tytuł zawodowy do którego ów Pan nie miał prawa bo nie miał żadnego kursu. Gdyby miał nazwę "opiekun -szkoleniowiec" np to wszystko jest OK. Tu wchodzimy w działalność gospodarczą. A wtedy, niestety, to ten prowadzący działalność musi udowodnić, że niczego nie zaniedbał. Czyli musi znać wszelakie wytyczne, w szczególności jeżeli się zajmuje czymś co jest objęte wytycznymi jakichś stowarzyszeń to udowodnić stosowanie się do nich (lub uzasadnić odstępstwa). Ważne jest też do czego się szkoła przyznawała lub chwaliła. To trochę tak jak z polską normą. Niby PN nie są prawem i stosowanie ich jest dobrowolne ale jak gdzies firma się pochwali, że działa zgodnie z PN-jakąś tam to potem jeżeli zarzuty do niej mogą się oprzeć na odstępstwie od PN to firma musi wykazać dlaczego takie odstępstwa były i czy były zasadne. Co więcej gdy da sie wykazać, że stosowanie PN spowodowałoby że nie byłoby problemów to firma ma przegwizdane. W dniu 13.02.2025 o 19:11, Adam ..DUCH napisał: 3. Policjant z wieloletnim stażem w PG - bardzo doświadczony fachowiec (znam osobiście) - chwila nieuwagi i wjazd z góry w innego....skromne obrażenia ale wyczerpujące 157kk - ucieka na wcześniejszą em-kę nie dla tego że może być skazany ale dla tego że postępowanie dyscyplinarne z etyki może zakończyć się dyscyplinarką. Podstawa postępowania w prokuraturze "dekalog FIS". Tak ale tu jest kwestia tego dekalogu via regulamin ośrodka. Sam dekalog nic by nie znaczył. Też trzeba wziąć pod uwagę, że Policja i ich wewnętrzne zabawy to nieco inny świat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano Poniedziałek o 20:03 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:03 W dniu 14.02.2025 o 08:50, star napisał: Jasne. Można się różnić i to pięknie;-) pojawił się Fred a znikł Mitek… quo vadis skiforum? nie zauważyłem Freda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozd Napisano Poniedziałek o 20:59 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:59 Niby im człowiek straszy tym powinien być rozsądniejszy,a widać że i starszym się klapki zamykają i kasują innych. Ponoć w Brennej to był właśnie jakiś starszy Pan który zwiał.Tak mi znajomy że Śląska mówił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Poniedziałek o 21:11 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:11 11 minut temu, drozd napisał: jakiś starszy Pan który po 40 stce czy jeszcze starszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Natti00 Napisano Poniedziałek o 21:40 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:40 W dniu 14.02.2025 o 18:19, rulez napisał: Zgadzam się, nie powinno się patrzeć w przeszłość, tylko do przodu. Jak dla mnie (chociaż narciarz ze mnie marny) wielu jak nie więkoszości na stoku brakuje: - podstawy fizycznej - koordynacji Niestety, widzę to na swoim podwórku, mając styczność z treningiem najpopularniejszego sportu. Młodzież nie jest przygotowana koordynacyjnie, na treningach tylko piłka, piłka, piłka. Wielu naprawdę utaletowanych 15-16 latków lończy uprawianie sportu, przez monotonie. Brakuje treningu koordynacyjnego, zachęty aby ćwiczyć inne sporty, a u nas wąskie specjalizacje. WF w szkołach nie pomaga, mistrzami to jesteśmy klepiąc w klawiatury i pady. Masz rację, teraz młodsze pokolenia są bardziej skupione na social mediach niż na klasycznych formach aktywności. Brakuje im kompleksowego podejścia do rozwoju fizycznego i koordynacji. Wiele osób ogranicza się do jednej dyscypliny, przez co tracą szerszą bazę motoryczną. Treningi stają się monotonne, a szkoła WF wcale tego nie zmienia. Warto promować różnorodność sportów i uczyć młodszych, jak ważna jest wszechstronność! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano Poniedziałek o 22:08 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 22:08 2 godziny temu, grimson napisał: nie zauważyłem Freda Pojawił się i zniknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozd Napisano Wtorek o 11:54 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 11:54 Jan starszy ..tyle wiem .Wiem że się nie ujawnił i poszukiwania trwają ,bo poszkodowany w szpitalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi