Clip Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego zainspirowalem sie wpisem @Mitek z watku o doborze nart: "Żeby narta szła po odsypach musi mieć energię a do tego potrzebna jest pewność w jeździe. Cały patent tkwi w tym, że osoby słabiej jeżdżące w takich warunkach hamują co praktycznie uniemożliwia jazdę po nierównym. Trochę trwa zanim się przekonamy, ze w takich warunkach śnieg solidnie hamuje a nam pozostaje nie przeszkadzać i trzymać dobry zaplanowany wcześniej kierunek zjazdu. Oczywiście nie ma to nic wspólnego z jazdą na pałę ale na na nierównym trzeba jechać zdecydowanie i z dziobami w dół stoku a nie nartami w poprzek. A do takiej jazdy potrzebna jest miękkość, która przez stres bardzo często jest blokowana nawet u całkiem dobrych na boisku narciarzy." Zakładam nowy wątek żeby rozwinąc temat. Podrzuci ktos jakies dobre filmy na YT jak sie za to zabrać? W piatek jadę do Gastein, wg prognoz pełna lampa i lekko na plusie więc będą warunki po południu żeby poćwiczyć 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego 6 godzin temu, Clip napisał: Żeby narta szła po odsypach musi mieć energię a do tego potrzebna jest pewność w jeździe. Zasadnicza różnica - muldy a odsypy to zupełnie inna bajka - jeśli to @Mitek napisał i napisał "odsypy" to miał na myśli odsypy a nie muldy - zjawisko częste i powszeechne... muldy na ratrakowanych stokach występują znacznie rzadziej a na ratrakowanych codziennie praktycznie nie występują 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego 7 godzin temu, Clip napisał: Podrzuci ktos jakies dobre filmy na YT jak sie za to zabrać? Wracając do muld filmów od groma jest.. np. no i ten od DEB - łopatologicznie tutaj - prościej sie nie da... No i absolutny mój faworyt - do podziwiania ... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego Godzinę temu, Lexi napisał: Wracając do muld filmów od groma jest.. np. no i ten od DEB - łopatologicznie tutaj - prościej sie nie da... No i absolutny mój faworyt - do podziwiania ... Cze Fajne wynalazłeś filmiki, no ten trzeci to juz kosmici. Ale z pierwszego Drill 2, a drugiego sposób pokonywania i wykorzystania terenu (skręt - gdzie jest łatwo narty obrócić oraz jak wykorzystać kopiec do hamowania). Połączenie z tym co mówi dziewczyna z filmu pierwszego o drill 2 to klucz. No i jazda w takich warunkach to podstawa. Ważne aby nie skręcać za wszelką cenę w muldach, tylko wykorzystywać kopce do jazdy. A jak się nie uda to "połknąć" (jak sa zbyt gęsto) i próbować na następnym. pozdro 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego 48 minut temu, Marcos73 napisał: ten trzeci to juz kosmici. W tym trzecim bardzo ważne jest co mówią na temat takiej jazdy bohaterowie filmu, warto sie wsłuchać (lub włączyć tłumacza) - to osobna filozofia jakże odmienna od cyzelowania idealnych kresek na idealnym sztruksie - .... "luz i odrobina szaleństwa"..mnie kręci bardzo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego (edytowane) 19 minut temu, Lexi napisał: W tym trzecim bardzo ważne jest co mówią na temat takiej jazdy bohaterowie filmu, warto sie wsłuchać (lub włączyć tłumacza) - to osobna filozofia jakże odmienna od cyzelowania idealnych kresek na idealnym sztruksie - .... "luz i odrobina szaleństwa"..mnie kręci bardzo Jak człek umi cyzelować kreski to jest miejsce i na luz... a nawet szaleństwo, a tak... to nie próbujcie tego powtarzać moi drodzy... ps nie żebym umiał, mnie szaleństwo nie kręci... kolejny sezon bez kontuzji i owszem. Edytowane 5 Lutego przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego To ja jeszcze jeden filmik, ten z kolei to jazda w muldach ale w powolnym tempie. Sam tego wszystkiego nie umiem, jakoś przekuśtykam muldy. Ale też nigdy nie uczyłem się tej swoistej techniki. Bez "łykania" garbów to jazda jest nieco koślawa, tzn. na zasadzie przejadę przez pole, ale nie dowygląda się w ten sposób. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego 5 minut temu, Chertan napisał: Sam tego wszystkiego nie umiem, jakoś przekuśtykam muldy. Ale też nigdy nie uczyłem się tej swoistej techniki. Bo tu Piotruś oprócz techniki (nieskomplikowanej - wszak to pogardzane ogólnie szuranie).. taktycznie trzeba.. to jazda niby dowolna ale ograniczona torem jaki sam wyznaczysz .. a jak wyznaczysz zły.. uratujesz albo lecisz w kosmos.. 🙂 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego (edytowane) Cześć To ja dla odmiany własny filmik z jazdy po muldkach bo to nie są muldy a przyjemne muldki ale trochę widać na czym polega sprawa. I pytanie: "Czego nie mam" - na końcu filmu? Dodam, że ściśle dotyczy jazdy po muldach. Pozdro Edytowane 5 Lutego przez Mitek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbi Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego 2 godziny temu, Mitek napisał: Cześć To ja dla odmiany własny filmik z jazdy po muldkach bo to nie są muldy a przyjemne muldki ale trochę widać na czym polega sprawa. I pytanie: "Czego nie mam" - na końcu filmu? Dodam, że ściśle dotyczy jazdy po muldach. Pozdro Styl masz lux, więc pewnie chodzi o więzadło w kolanie? 😃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego 14 minut temu, herbi napisał: Styl masz lux, więc pewnie chodzi o więzadło w kolanie? 😃 To więzadło, którego nie mam? Nie to nie przeszkadza. Próbuj dalej. 🙂 Ale poważnie, styl jest bardzo przeciętny, brak dynamiki przede wszystkim ale... widać o co chodzi w takiej jeździe, w sensie idei i miękkości. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego 15 minut temu, Mitek napisał: To więzadło, którego nie mam? Nie to nie przeszkadza. Próbuj dalej. 🙂 Ale poważnie, styl jest bardzo przeciętny, brak dynamiki przede wszystkim ale... widać o co chodzi w takiej jeździe, w sensie idei i miękkości. Pozdro Dobra dobra .. przeciętny. Niech Ci będzie. Ale z chęcią zobaczę jaki ktoś łyka takie hopki chociaż podobnie jak Ty… to się tak wydaje, jak się patrzy na ekran. Dla mnie fajna jazda… A czego nie masz ? Jak masz czerwony kubeczek to masz wszystko. Więc nie mam pojęcia 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego Cześć Panowie... widać, że po nierównym rzadko jeździcie... Zwróćcie uwagę na rodzaj tych garbików jaka jest pogoda i rodzaj śniegu oraz elementy techniczne jazdy i sprzęt wykorzystywany. To bardzo prosta wbrew pozorom zagadka... Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego 10 godzin temu, Mitek napisał: Cześć I pytanie: "Czego nie mam" - na końcu filmu? Dodam, że ściśle dotyczy jazdy po muldach. Pozdro Kasku.⛑️ 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego 15 godzin temu, Mitek napisał: I pytanie: "Czego nie mam" - na końcu filmu? Dodam, że ściśle dotyczy jazdy po muldach. Kompensacji jak się to dzis mówi. Nie amortyzujesz garbików. Ale i tak jest dobrze i życzyłbym każdemu amatorowi co najmniej tak w takich warunkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Masz za krótkie narty. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego 7 godzin temu, kordiankw napisał: Kasku.⛑️ Cześć Praktycznie nigdy nie jeżdżę w kasku. Źle się w nim czuję, źle wyglądam a w ogóle nie jest mi do niczego potrzebny - zwłaszcza w piękny słoneczny dzień. co innego na zawodach czy coś... 2 godziny temu, a_senior napisał: Kompensacji jak się to dzis mówi. Nie amortyzujesz garbików. Ale i tak jest dobrze i życzyłbym każdemu amatorowi co najmniej tak w takich warunkach. Cześć Tu się nie zgodzę. Te garby są dość długie a narty nie tracą kontaktu z podłożem więc jest wystarczająca. Wiesz to jest ekonomika jazdy. Na płaskim też można jechać a pozycji super niskiej ... tylko po co? 2 godziny temu, Marcos73 napisał: Masz za krótkie narty. pozdro Cześć Zgadza się. Nie wiem co to za narty czyje i skąd je miałem. Mam wrażenie, że to był w ogóle jedyny zjazd na tych nartach ale co to jest nie wiem. A nie mam... kijków. Chodzi o to, że tam było miękko a kij, oparcie na nim jest bardzo ważne w jeździe po nierównym jako element rytmiczny i pomagający w wyważeniu i równowadze. Miałem bardzo małe talerzyki i jak zacząłem jechać to kije mi po prostu wpadały w śnieg i nie mogłem ich normlanie wbijać bo nie wiedziałem czy mnie nie szarpnie. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego (edytowane) 3 godziny temu, a_senior napisał: Kompensacji jak się to dzis mówi. Nie amortyzujesz garbików. Ale i tak jest dobrze i życzyłbym każdemu amatorowi co najmniej tak w takich warunkach. I tu się z Tob a nie zgodzę :) Mitek jedzie korytami pomiędzy górkami, kontrolując prędkość w miejscach gdzie jest to możliwe, nie musi wjeżdżać na flanki czy kręgosłupy górek i konsekwentnie tego unika. Dlatego nie musi robić tego co widzimy na zawodach w jeździe na muldach. Tak można jechać jeśli trasa jest sensownie ukształtowana. Takiej taktyki ( jazda kanałami z wypatrywaniem miejsca gdzie da się zwolnić) jest do opanowania, Trzeba patrzeć mocno do przodu, szukać kanału czy koryta pomiędzy górkami a nie wspinać się na te górki, nie hamujemy na flankach czy kręgosłupach tak długo dopóki nie będziemy mieć innego wyjścia.. Inna jazda to dla bardzo, bardzo zaawansowanych. Edytowane 6 Lutego przez Maciej S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego 44 minuty temu, Maciej S napisał: I tu się z Tob a nie zgodzę :) Mitek jedzie korytami pomiędzy górkami, kontrolując prędkość w miejscach gdzie jest to możliwe, nie musi wjeżdżać na flanki czy kręgosłupy górek i konsekwentnie tego unika. Dlatego nie musi robić tego co widzimy na zawodach w jeździe na muldach. Tak można jechać jeśli trasa jest sensownie ukształtowana. Takiej taktyki ( jazda kanałami z wypatrywaniem miejsca gdzie da się zwolnić) jest do opanowania, Trzeba patrzeć mocno do przodu, szukać kanału czy koryta pomiędzy górkami a nie wspinać się na te górki, nie hamujemy na flankach czy kręgosłupach tak długo dopóki nie będziemy mieć innego wyjścia.. Inna jazda to dla bardzo, bardzo zaawansowanych. a jaką taktykę polecał byś tutaj ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego 11 minut temu, Jan napisał: a jaką taktykę polecał byś tutaj ? W takich warunkach trzeba się ratować spuszczając się kręgosłupami czy flankami muld. T.z. doktryna elastycznego reagowania. Kontrola prędkości praktyczne na każdej muldzie. No nie będzie to płynne co widać na zdjęciu. Sporo zależy czy śnieg miękki. pamiętam dni, kiedy podobne muldy na Goryczkowej tak zmroziło, że zamknięto zjazd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego 1 godzinę temu, Maciej S napisał: Mitek jedzie korytami pomiędzy górkami, kontrolując prędkość w miejscach gdzie jest to możliwe, nie musi wjeżdżać na flanki czy kręgosłupy górek i konsekwentnie tego unika. Fakt, ale kilka garbków mimo wszystko wziął na sztywno pod siebie. Nie jestem specjalistą od jazdy w muldach, choć kiedyś, jeszcze jakieś 15-20 lat temu bardzo lubiłem jeździc w muldach. Różnie to wychodziło i różne techniki stosowałem. Teraz i tak to se uz ne vrati, choć podobno znaczenie tego zwrotu w czeskim jest inne. 🙂 A tak w ogóle to moje narciarstwo zaczyna się właśnie od jazdy w muldach, i to konkretnych, na Kasprowym w wieku 14 lat. W kotle Goryczkowym. Ba, inaczej jak w muldach nie dało się jechać i... skręcać. No to mnie ojciec nauczył skręcać właśnie w muldach. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego 38 minut temu, a_senior napisał: skręcać właśnie w muldach. w muldzie to się nie da skręcić, najlepiej na muldzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego 9 minut temu, Jan napisał: w muldzie to się nie da skręcić, najlepiej na muldzie A co jest mulda? 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego 16 minut temu, a_senior napisał: A co jest mulda? 🙂 Kto jak kto - ale to Janek powinien wiedzieć. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego @Mitek wybacz w temacie kasku - masz moje DSQ. Możesz napisać kolejne litanie na temat doskonałości jazdy, przewidywalności, obserwacji sytuacji na stoku .. ale przy współcześnie robionych trasach twardość podłoża nie wie że jesteś forumowym ekspertem jak podetnie Cię szalone dziecko w kamizelce czegoś dziwnego .. ale luz - każdemu wolno szpanować w ramach old school jak chce. Instruktor prowadzący zajęcia bez kasku wylatuje z naszej klubowej orbity natychmiastowo ... Jeżeli zdejmę kask to na starcie gdzie nikt we mnie nie wjedzie. W każdej innej sytuacji kask mam na głowie. I mam w .. jak z tym garnkiem wyglądam. M. Raz jeden jedyny córka bez kasku jeździła - łaką no i nie komponował się do ludowego góralskiego stroju .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi