Skocz do zawartości

Samodzielny serwis nart

rulez

Rekomendowane odpowiedzi

W archiwum temat dokładnie przewałkowany a nawet bywały forumowe warsztaty z serwisowania (z udziałem profesjonalnych serwisantów i dystrybutorów sprzętu)...

Więc tak w skrócie, po taniości:

- dwa imadła modelarskie (w archiwum może są jeszcze zdjęcia bardziej profesjonalnych "trzymaczy" wykonanych amatorsko),

- kofiks w pałeczkach (dawniej topiło się butelki),

- raszpla, gruby pilnik, byle prosty, jednocięty,

- kątownik narciarski 88 stopni,

- pilnik do łańcucha pilarki stihl itp. 

- klips modelarski do przyszczypnięcia pilnika na kątowniku,

- pilnik diamentowy,

- żelazko po babci,

- dowolny smar bazowy (stosowałem topioną świeczkę ale dzisiejsze olejowe się nie nadają),

- (ewentualnie cyklina z odpadków plexi i szczotka kombo z mosiądzem, spokojnie można nie szczotkować, nie cyklinować, po pierwszym zjeździe samo się zrobi)

- (na dłuższą metę będzie potrzebny pazur do zdzierania boków, ewentualnie zmywacz do smaru - terpentyna, benzyna lakowa).

😀

• Like 1

6 godzin temu, Friski napisał:

W archiwum temat dokładnie przewałkowany a nawet bywały forumowe warsztaty z serwisowania (z udziałem profesjonalnych serwisantów i dystrybutorów sprzętu)...

Więc tak w skrócie, po taniości:

- dwa imadła modelarskie (w archiwum może są jeszcze zdjęcia bardziej profesjonalnych "trzymaczy" wykonanych amatorsko),

- kofiks w pałeczkach (dawniej topiło się butelki),

- raszpla, gruby pilnik, byle prosty, jednocięty,

- kątownik narciarski 88 stopni,

- pilnik do łańcucha pilarki stihl itp. 

- klips modelarski do przyszczypnięcia pilnika na kątowniku,

- pilnik diamentowy,

- żelazko po babci,

- dowolny smar bazowy (stosowałem topioną świeczkę ale dzisiejsze olejowe się nie nadają),

- (ewentualnie cyklina z odpadków plexi i szczotka kombo z mosiądzem, spokojnie można nie szczotkować, nie cyklinować, po pierwszym zjeździe samo się zrobi)

- (na dłuższą metę będzie potrzebny pazur do zdzierania boków, ewentualnie zmywacz do smaru - terpentyna, benzyna lakowa).

😀

Ktoś tu się dokopał do moich postów z przed wielu lat😄

Szczotkę najtaniej można kupić w sklepie zoologicznym😄 środek mosiądz,na zewnątrz włosie.

Na żelazku nie polecam oszczędzać kupić najtańsze choćby TOKO,zdecydowanie ułatwia pracę i nie ma ryzyka przegrzania ślizgów.

Małe imadełka można kupić w każdym lepszym markecie budowlanym,tylko jedna uwaga. Należy nakleić od strony zaciskowej kawałki filcu.

A i guma ze słoików typu wek do zablokowania skistoperow koniecznie😄

IMG_20250203_201834.jpg

IMG_20250203_201906.jpg

Edytowane przez Edwin
  • Thanks 1

Godzinę temu, Edwin napisał:

Na żelazku nie polecam oszczędzać kupić najtańsze choćby TOKO,zdecydowanie ułatwia pracę i nie ma ryzyka przegrzania ślizgów.

Robiłem ostatnio pierwszy raz starym żelazkiem żony (brudziło w funkcji pary). Ustawiłem między pierwszą i drugą kropką i super wyszło. Jak dałem ponad 2 kropki to zaczęło palić smar (pojawił się dym podczas topienia) i musiałem czekać aż ostygnie. Także moim zdaniem, z głową na karku spokojnie można wykorzystać stare żelazko np. z OLX'a.

34 minuty temu, terespl napisał:

Także moim zdaniem, z głową na karku spokojnie można wykorzystać stare żelazko np. z OLX'a.

Pewnie, że można.

Tylko opierając się na kropkach co do temperatury to wiesz..

W zależności od smarów i ich przeznaczenia na różne temperatury otoczenia,zalecane są różne temp. topienia smaru przy nakładaniu jeśli chodzi o ścisłość. O rowkach w dedykowanych żelazkach nawet nie wspomnę, które ułatwiają równomierne rozprowadzanie.

Przy 4 parach nart to niewielki wydatek.

O k... Jak te ceny poszły do góry 270 Zeta. Ja kupowałem za stówkę 😄

Edytowane przez Edwin

16 minut temu, mig napisał:

Takie cosik tez bedzie wystarczajace. U mnie sluzy od kilkunastu lat, przetopilo juz ze 2-3 kg smaru... 😉

https://allegro.pl/oferta/zelazko-turystyczne-male-podrozne-1100w-skladane-3-funkcje-lund-8988106324

Fajowe.

Jeszcze powiedz, że moja cyklina sprezentowana jeszcze daje radę 😄

Edytowane przez Edwin

8 godzin temu, mig napisał:

Takie cosik tez bedzie wystarczajace. U mnie sluzy od kilkunastu lat, przetopilo juz ze 2-3 kg smaru... 😉

https://allegro.pl/oferta/zelazko-turystyczne-male-podrozne-1100w-skladane-3-funkcje-lund-8988106324

Używałem podobne przez kilka lat, dwa lata temu kupiłem w Czechach w sklepie online za 150 zł żelazko dedykowane do nart i snowboardu. Różnica w użytkowaniu jest na tyle duża, że te dodatkowe 100 zł uzasadniają zakup. W tym żelazku turystycznym stopa jest z dziurami do pary. Regulacja temperatury jest trudniejsza, u mnie po kilku użyciach była z nagarem, pomimo, że ceramiczna. W żelazku do nart nic takiego się nie dzieje, a dodatkowo prosta ściana boczna ułatwia rozprowadzanie smaru po narcie. 

Podsumowując, jak się ma stare żelazko do prasowania odzieży, można go używać, ale jeżeli dopiero planujemy jego zakup, to lepiej poszukać w internecie, da się znaleźć w dobrej cenie, i kupić dedykowane.

• Like 4

Cześć

Ja używam stare żelazko turystyczne, takie ze składaną rączką. Ma stałą temperaturę - troszkę za wysoką - ale to też zależy od smaru, jest po złożeniu malutkie i ma płaską powierzchnię bez żadnych dziurek itd. Niestety po wprowadzeniu nart taliowanych jest trochę za wąskie bo kiedyś jednym ruchem można było elegancko rozprowadzić smar i praktycznie można było jechać na stok po wyślizganiu szmatką i wyszczotkowaniu. Natomiast sprzęt dedykowany to inna jakość - rozprowadzenie perfekcyjne.

Ale wcześniej przez wiele lat jeździłem z normalnym starym żelazkiem i dawało radę.

Pozdro

• Like 1

Toko=Swix. Nie na tyle, aby mieć ugruntowaną opinię co do trwałości i ekonomii skali przy wielu parach częstego ostrzenia. Ergonomicznie fajne, możliwosci na pewno mniejsze niż dyskowych klasyków, lepiej niż maszynki na taśmy. Przy małej ilości par nart szybciej zrobię z ręki (szczególnie w brutalnym serwisie na żyletki), przy dużej się sprawdza (niekiedy dobrze w połaczeniu z metalem wcześniej). Czy warte swojej ceny? Nie wiem.

M.

12 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Ja używam stare żelazko turystyczne, takie ze składaną rączką. Ma stałą temperaturę - troszkę za wysoką - ale to też zależy od smaru, jest po złożeniu malutkie i ma płaską powierzchnię bez żadnych dziurek itd. Niestety po wprowadzeniu nart taliowanych jest trochę za wąskie bo kiedyś jednym ruchem można było elegancko rozprowadzić smar i praktycznie można było jechać na stok po wyślizganiu szmatką i wyszczotkowaniu. Natomiast sprzęt dedykowany to inna jakość - rozprowadzenie perfekcyjne.

Ale wcześniej przez wiele lat jeździłem z normalnym starym żelazkiem i dawało radę.

Pozdro

Mam takie żelazko i kiedyś używałem - było z reegulacją co prawda ale czort znajet jakie teemperatury ustawiało.. kiedys napisałem do św. Mikołaja i mam porządne...

Teraz bym skorzystał z innego patentu - zgrzewarki do rur ..robiłem tym w lecie i myślę że sprawdziło by sie jak ktoś ma 1~2 pary nart.. ("kamienie" trzeba odkręcić).IMG_4467.thumb.jpg.69cf26ef556a02ea55c64915d1fc819a.jpg

57 minut temu, mig napisał:

Super. Uwzgledniajac że konieczność zachowania idealnej temperatury smarowania to taka sama "legenda serwisowa" jak np. wplyw rodzaju struktury na poslizg boczny nart to mozna potrzec swieczką. Tez zadziała. 

A wystarczy termometr i sprawdzenie zakresów jakie trzymają "budżetowe" żelazka np. firmy na V. a sprzęt nieco taki jakby inny ..przy korzystaniu z zimnych smarów różnica wyczuwalna w pracy - przy ciepłych pozornie pomijalna choć różnica pomiędzy falowaniem w zakresie 100-125 a trzymaniem zakresu 118-122 jest odczuwalna. Od razu dodam przy typowych roboczych smarach temat mało istotny, przy fluorach (zakazanych w NRS i przez FIS w ogólności ale wciąż spotykanych) oraz ich obecnych zamiennikach na bazie substancji rozmaitych tudzież już wcześniej używanych molibdenowych czy grafitowych falowanie temperatury roboczej żelazka w sposób niezbyt przewidywalny różnicę robi (tam gdzie ma to znaczenie). Różnica była/jest bardzo istotna przy rzadko spotykanych w zabawach amatorskich (w alpejskim) smarach "na ciepło" w płynie. Charakter takiego smarowidła sprawia, że dość prosto przy umiarkowanych umiejętnościach mocno nartę przegrzać jak termostat szaleje. Możliwe? Możliwe. 

M.