Clip Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu czy dla nadal początkującej 9 latki (147cm) powinienem kupowac drewno? Niby jeździ od 4/5 roku zycia ale dwa wyjazdy ja ominęły z powodu chorób tuz przed. Czerwone trasy ogarnia na tyle ze jezdzi w wolniejszej frakcji reszty ekipy, czarnych nie probowałem, pewnie by zjechała ale to bez sensu. Styl jazdy taki jeszcze "dziecięcy" nie wiem nawet jak to wpisac w skalę. Jezeli chodzi o narty to teraz ma 120cm i chce jej wymienic na 130cm bo jej to siega do ramienia. Generalnie na OLX same pianki w tej dlugosci a 140 to chyba za dużo? Buty nadal ma dziecięce na 3 klamry z zeszlego roku. Nie chce kupowac nowych dopasowanych bo na jesien będą za małe. To juz pewnie ostatni wyjazd w tym sezonie chyba ze jakis weekend w kraju dojdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) Cześć Tak? Gorzej, lepiej? Choć to nie jest dziewczynka początkująca. Pozdro Edytowane 14 godzin temu przez Mitek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 14 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 14 godzin temu (edytowane) podobnie, troche gorsza technika Edytowane 14 godzin temu przez Clip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu Cześć No to moim zdaniem dziewczyna wcale nie jest taka początkująca. Dziewczynka ze zdjęcia ma dokładnie 8 i pół roku i narty 140cm Rossignol RSX - to była znakomita narta do nauki zaawansowanej dla dzieci - miała nawet płytę. Niestety ta klasa nart już nie jest kontynuowana przez żadna firmę. Czy dziewczyna będzie jakoś systemowo uczona czy raczej przypadkowo? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowane) przypadkowo, w piatek jedziemy na narty i musze cos ogarnac a jak nie to wypożyczę na miejscu. np. to bym wziął: https://www.olx.pl/d/oferta/narty-atomic-redster-j2-130-cm-CID767-ID14engx.html jezeli nie musze sie napinac na drewno Przypominam ze i tak ma buty na 3 klamry Edytowane 13 godzin temu przez Clip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 2 godziny temu, Clip napisał: czy dla nadal początkującej 9 latki (147cm) powinienem kupowac drewno? Niby jeździ od 4/5 roku zycia ale dwa wyjazdy ja ominęły z powodu chorób tuz przed. Czerwone trasy ogarnia na tyle ze jezdzi w wolniejszej frakcji reszty ekipy, czarnych nie probowałem, pewnie by zjechała ale to bez sensu. Styl jazdy taki jeszcze "dziecięcy" nie wiem nawet jak to wpisac w skalę. Jezeli chodzi o narty to teraz ma 120cm i chce jej wymienic na 130cm bo jej to siega do ramienia. Generalnie na OLX same pianki w tej dlugosci a 140 to chyba za dużo? Buty nadal ma dziecięce na 3 klamry z zeszlego roku. Nie chce kupowac nowych dopasowanych bo na jesien będą za małe. To juz pewnie ostatni wyjazd w tym sezonie chyba ze jakis weekend w kraju dojdzie. Pytanie jak dla mnie podstawowe. czy dziewczyna jeździ równolegle a tylko sytuacyjnie ratuje się pozycją kątową??. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowane) 20 minutes ago, Clip said: przypadkowo, w piatek jedziemy na narty i musze cos ogarnac a jak nie to wypożyczę na miejscu. np. to bym wziął: https://www.olx.pl/d/oferta/narty-atomic-redster-j2-130-cm-CID767-ID14engx.html jezeli nie musze sie napinac na drewno Przypominam ze i tak ma buty na 3 klamry Nie znam się na tym za bardzo, więc nie traktuj tego jako poradę, tylko coś pod rozwagę. Moja córka w zeszłym sezonie jeździła na nartach 120cm przy wzroście 120cm w butach z jedną klamrą. W tym miała narty 140cm przy wzroście 135cm. Mówimy oczywiście o rekreacyjnej narciarce. Edytowane 13 godzin temu przez SzymQ 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowane) zaliczyla kilka dni z instruktorem na jaworzynie jak miała te 4/5 lat potem kilka dni w czechach w przedszkolu gdzie były 2 osoby albo tylko ona a potem juz jezdziła z nami. jak jest stromiej to naturalnie wchodzi w pług. Ale na łagodnych czerwonych jest w miarę OK. Cel na ten wyjazd to popracowac ze starszą nad ciętymi a z młodszą nad ładnym NW. Jezdzi rowno z nami, jest najmlodsza z dzieci w grupie i nie ma wyboru 😉 Natomiast technika taka jak po tych kilku w sumie dniach z instruktorem i jakis tam wskazowkach rodzicow. Cel był taki zeby jak najszybciej jezdziła z grupą bo to mega ułatwia logistykę. Teraz bedziemy szlifowac niedociągniecia. Edytowane 13 godzin temu przez Clip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 9 minut temu, Clip napisał: przypadkowo, w piatek jedziemy na narty i musze cos ogarnac a jak nie to wypożyczę na miejscu. np. to bym wziął: https://www.olx.pl/d/oferta/narty-atomic-redster-j2-130-cm-CID767-ID14engx.html jezeli nie musze sie napinac na drewno Przypominam ze i tak ma buty na 3 klamry Cześć Narty z linku to dla raczkującego 6-latka. A jakie Ty masz narty? Dobre...? Musisz znaleźć pewną równowagę pomiędzy ładnymi nartami dla Twojej dziewczyny a ich jakością, która z pewnością nie powinna być byle jaka. Buty nie muszą być znakomite i nie muszą super trzymać ale narta nie może być badziewna. Nie musi być sportowa ale musi być taliowana i taka do wzrostu najlepiej. 5 cm w tą czy tamtą nie ma znaczenia oczywiście. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu czyli wychodzi 140 (znakomita wiekszosc dlugosci jest w pelnych 10) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowane) 8 minut temu, Clip napisał: zaliczyla kilka dni z instruktorem na jaworzynie jak miała te 4/5 lat potem kilka dni w czechach w przedszkolu gdzie były 2 osoby albo tylko ona a potem juz jezdziła z nami. jak jest stromiej to naturalnie wchodzi w pług. Ale na łagodnych czerwonych jest w miarę OK. Cel na ten wyjazd to popracowac ze starszą nad ciętymi a z młodszą nad ładnym NW. Jezdzi rowno z nami, jest najmlodsza z dzieci w grupie i nie ma wyboru 😉 Natomiast technika taka jak po tych kilku w sumie dniach z instruktorem i jakis tam wskazowkach rodzicow. Cel był taki zeby jak najszybciej jezdziła z grupą bo to mega ułatwia logistykę. Teraz bedziemy szlifowac niedociągniecia. Cześć Nie obraź się ale po co operować takimi określeniami jak praca nad ciętym czy NW. Ani Ty ani one nie wiedzą dokładnie o co chodzi. Podstawa to jazda i DOBRY - czytaj bardzo poprawnie technicznie jeżdżący partner, opiekun itd. i niech się bawi. Niech jedzie w las, na hopki, w głęboki śnieg, niech się powywala czasami. A cięty skręt niech jej przyjedzie sam za rok czy dwa. Jak będzie jeździć z dobrym wzorem sam przyjdzie. Pozdro Edytowane 13 godzin temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 8 minut temu, SzymQ napisał: Nie znam się na tym za bardzo, więc nie traktuj tego jako poradę, tylko coś pod rozwagę. Moja córka w zeszłym sezonie jeździła na nartach 120cm przy wzroście 120cm w butach z jedną klamrą. W tym miała narty 140cm przy wzroście 135cm. Mówimy oczywiście o rekreacyjnej narciarce. Zapomniałeś dodać że Iga to akurat ogarnia temat i to wcale nie rekreacyjnie....znaczy ona dokładnie wie co się z nią dzieje na nartach 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowane) https://www.olx.pl/d/oferta/ladne-narty-head-supershape-team-137-cm-grube-krawedzie-prywatne-CID767-IDY9Dmj.html https://www.olx.pl/d/oferta/dynastar-speed-team-sl-135-cm-r9m-narty-juniorskie-slalomowe-b-dobre-CID767-ID14bKoS.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=5 https://www.olx.pl/d/oferta/narty-elan-rc-140-cm-kijki-gratis-CID767-ID1482K3.html ? Edytowane 13 godzin temu przez Clip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 12 minut temu, Clip napisał: zaliczyla kilka dni z instruktorem na jaworzynie jak miała te 4/5 lat potem kilka dni w czechach w przedszkolu gdzie były 2 osoby albo tylko ona a potem juz jezdziła z nami. jak jest stromiej to naturalnie wchodzi w pług. Ale na łagodnych czerwonych jest w miarę OK. Cel na ten wyjazd to popracowac ze starszą nad ciętymi a z młodszą nad ładnym NW. Jezdzi rowno z nami, jest najmlodsza z dzieci w grupie i nie ma wyboru 😉 Natomiast technika taka jak po tych kilku w sumie dniach z instruktorem i jakis tam wskazowkach rodzicow. Cel był taki zeby jak najszybciej jezdziła z grupą bo to mega ułatwia logistykę. Teraz bedziemy szlifowac niedociągniecia. Czyli mam rozumieć iż jest to odpowiedź na moje pytanie. Ok. Narta min. 140 wąska pod butem (akuratnie w przypadku dzieci ma to fundamentalne znaczenie). Segment to narty juniorskie z sygnaturą GS ale nie sportowe. Fajnie by było gdyby przez ten proces wzrostowy narty przeprowadził ją instruktor. Pamiętaj że ja odpowiadam na pytania wg. przekazanych przez Ciebie informacji. Dzieciaki jeżdżące w tym wieku potrzebują mega stabilizacji fazy sterowania. Kolejny element twojej wypowiedzi - to nie MY tylko ONA a zakładam z wieloletniego doświadczenia iż cele MY-ONA/ON zazwyczaj znacznie od siebie odbiegają. ON/ONA potrzebują zabawy i radości wtedy osiągają TWOJE cele. Kolejne zakłamanie i fałszywy trop - "logistyka"?? poważnie twoim celem była logistyka??. Drogi w białym szaleństwie kolego przestawiamy "wajchę" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 12 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowane) @Adam ..DUCH "jak jest stromiej to naturalnie wchodzi w pług. Ale na łagodnych czerwonych jest w miarę OK." ten kawałek odpowiada na Twoje pytanie Dodam tylko ze zabawy i radosci nie brakuje, 3-4 dzieci w podobnym wieku, snowparki, hopki przy trasie, sciganie się itp. A logistyka? Jest mega ważna bo jak np. nie dojedzie z cała grupą na snowpark to nie będzie zabawy i radosci. Aczkolwiek nie jestem pewien czy zrozumiałame idee wypowiedzi 😉 Edytowane 12 godzin temu przez Clip 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Cześć Head odpada. Negocjuj Elana. Nie wiem o co chodzi z logistyką ale... jak czytam opowieści kolesi, którzy nadają: " no i wtedy dziewczyny poszły do knajpy a ja na czarnej...", "na jazdę z dziećmi to mam takie śmieci ale jak jadę sam to komórką bo wiecie" itd. - mam nadzieję, że nie o taka logistykę chodzi. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 1 minutę temu, Clip napisał: @Adam ..DUCH "jak jest stromiej to naturalnie wchodzi w pług. Ale na łagodnych czerwonych jest w miarę OK." ten kawałek odpowiada na Twoje pytanie Dodam tylko ze zabawy i radosci nie brakuje, 3-4 dzieci w podobnym wieku, snowparki, hopki przy trasie, sciganie się itp. A logistyka? Jest mega ważna bo jak np. nie dojedzie z cała grupą na snowpark to nie będzie zabawy i radosci. Aczkolwiek nie jestem pewien czy zrozumiałame idee wypowiedzi 😉 Cześć To normalne. Mnie osobiście najbardziej bawi rozwijany przez dzieci - jako absolutnie naturalny i jedyny środek obronny - pług na naprawdę stromych trasach. Oczywiście natychmiast kończy się to oraniem tyłkiem po stoku ale jeżeli jest kontrola prędkości i zabawa cel został osiągnięty. A nie mogła zdążyć - widać miała za krótkie narty po prostu. 😉 POzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 2 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Head odpada. Negocjuj Elana. Nie wiem o co chodzi z logistyką ale... jak czytam opowieści kolesi, którzy nadają: " no i wtedy dziewczyny poszły do knajpy a ja na czarnej...", "na jazdę z dziećmi to mam takie śmieci ale jak jadę sam to komórką bo wiecie" itd. - mam nadzieję, że nie o taka logistykę chodzi. Pozdro Elana znalazłem w roczniku 17/18 wersja blue - tam jest ponad 71 pod butem - odpada....dziewczę nie zagra na krawędzi (oczywiście nie w sensie ciętego). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 12 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowane) dobra logistyka = czyli wszyscy jezdzą razem spieprzona logistyka = najmłodsza jest outsiderem i musi z kims zostac na jakims najprostszym stoku nie mozna gdzies pojechac bo przeciez za godzine trzeba zmienic wartę, wszyscy jedziemy na jakis fajny snowpark ale najmłodsza nie bo ... wszyscy zjedli czekolade z plecaka ciotki ale jedna nie bo była na innej górze, wszyscy poszli na Kaiserschmarrna ale jedna osobno Edytowane 12 godzin temu przez Clip 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 6 minut temu, Adam ..DUCH napisał: Elana znalazłem w roczniku 17/18 wersja blue - tam jest ponad 71 pod butem - odpada....dziewczę nie zagra na krawędzi (oczywiście nie w sensie ciętego). A wyglądał na taki cienki. Dlaczego dla dzieci robią narty do ślizgania a nie do jazdy jak teraz dla większości dorosłych? Dzieci nie maja takich durnych zahamowań i fobii. No ale z kolei wiesz... ten snowpark, żeby dziewczynę wpuścili... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 6 minut temu, Clip napisał: dobra logistyka = czyli wszyscy jezdzą razem spieprzona logistyka = najmłodsza jest outsiderem i musi z kims zostac na jakims najprostszym stoku nie mozna gdzies pojechac bo przeciez za godzine trzeba zmienic wartę, wszyscy jedziemy na jakis fajny snowpark ale najmłodsza nie bo ... Cześć To jest zła logistyka. Ona zjedzie już z każdego stoku bez problemu a jak będzie miała problem to musisz Ty go uprzedzić. A jak jest ekipa starsza to niech bierze młodszą i się nią opiekuje. Dobrze robi obu stronom. Pamiętaj dzieci im młodsze tym są mniej skażone naszymi fobiami - wykorzystaj to a za dwa lata będzie mówiła: Tato, to ja jadę i na dole na Ciebie poczekam. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 12 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowane) 6 minut temu, Mitek napisał: No ale z kolei wiesz... ten snowpark, żeby dziewczynę wpuścili... Pozdro czy to jest kwestia soboty wieczorową porą? Bo jakas dziwna ta rozmowa 😉 Snow park albo fun park to tez gorka, dołek, tunel, ręka z którą trzeba zbic pionę a nie tylko hopy dla zawodników redbulla Edytowane 12 godzin temu przez Clip 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Cześć Jeszcze nie ale jestem naprawdę zmęczony - rozbierałem choinkę i sprzątałem po tym wszystkim a miała prawie 3 metry. Jeszcze tylko czekam aż się skończy pranie i właściwie można zaczynać... 😉 A z tymi nartami, temat złożony, słuchaj Adasia a ja tylko dodam, że ważne jest aby dziewczyna sprzęt zaakceptowała - wiesz z cyklu: O ale fajne narty! - czy coś. Ale dobrze kierować się sugestiami o pełnowymiarowej taliowanej narcie. No i jak jest na opisywanym poziomie to wydaje się, że może jechać wszędzie. Warto ugruntowywać w niej świadomość, że nie ma jakichś ograniczeń, nie kultywować sztucznego strachu, wiesz o co chodzi. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 12 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowane) podsumowujac za nisko postawilem poprzeczke jezeli chodzi o narty szukam wyżej ... A to ze sama zjedzie z kazdej gory to ja wiem, I to ze na wszelki wypadek omijamy czarne to z tego wynika... A historia o Niemcu i tym jak sie zgubiła tez pokazuje ze fobii narciarskich nie ma Cwiczy gimnastyke, chodzi na rękach, robi szpagaty itp. W wakacje ułożyli nam w basenie taki wybieg z mat piankowych i chodziło o to zeby dobiec po tych piankach do konca i wskoczyc do wody. 3/4 dzieci spadało po drodze a ona dobiegła do konca za pierwszym razem i zrobiła jeszcze po drodze gwiazdę 😉 VID_20230823_151515_HSR_120.mp4 Edytowane 11 godzin temu przez Clip 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Pierwszego zdania nie rozumiem? Skoro zjedzie to dlaczego omijacie? A dziewczyna jest zajebista!!! - od razu widać. Kup jej solidne narty i puść ją wolno. Krzywdy sobie zrobić nie da z pewnością. Pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi