Skocz do zawartości

Jaką długość nart slalomowych wybrać(rossignol hero elite ti ST) 167cm, r=13m czy 172cm r=14m? :))

gx_50889

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, star napisał:

Aczkolwiek jak sam przyznałeś w tym konkretnym przypadku zgadzasz się z opiniami testerów.

Tak, podzielam ich zdanie na temat zachowania się testowanych nart w warunkach które były na filmie czyli na płaskim sztruksie. Tym niemniej na podstawie takiego testu nie podjąłbym decyzji o zakupie, gdyż nie miałbym pojęcia jak zachowują się w trudnych warunkach, na twardym śniegu i stromych trasach. Dlatego taki test może być dobry dla miłośników jazdy w Białce czy Bukowinie, ale dla mnie nie ma praktycznej wartości. Szczęśliwie w centrum testowym w Ischgl mają większość testowanych modeli (nie było jedynie Volkla Master jak na razie) więc doskonale wiem jak one wszystkie jeżdżą i podejrzewam, że tu mógłbym niejednego zaskoczyć. Na zlodzonych ściankach dużo lepiej aniżeli w teście chłopaków wypadają narty Volkla, natomiast francuskie narty dostają niestety lekkiej zadyszki. Z kolei na miękkim śniegu narty francuskich marek są lepsze, osobiście wolę SL Dynastara aniżeli Rossignola, przy czym znów wiele zależy od trasy. Dynastar daje lepszego kopa i to da się wykorzystać na trasach mniej stromych, za to Rossignol jedzie stabilniej, pewniej, bardziej przewidywalnie a mniej narowiście co się w mojej ocenie lepiej sprawdza na czarnych trasach, jeśli trzeba pojechać bardziej zachowawczo. Z testowanych nart Dynastary są najbardziej zbliżone do użytkowanych przeze mnie na codzień Head e-SL FIS, Rossignol idzie bardziej w kierunku Volkla, przy czym cechuje się większą lekkością i subtelnością, natomiast te narty które słabo wypadły w teście czyli Atomiki S9 są w rzeczywistości lepsze aniżeli im wyszło, natomiast trzeba na nich jeździć trochę inaczej niż na reszcie modeli, z większym dociążeniem, mocniej wkładając biodra i barki. One mają w sobie dużo charakteru narty gigantowej G9, która jest niestety bardzo trudną nartą do dobrej jazdy. Są zestrojone pod strome trasy, duże obciążenia i silnych zawodników. Jak chodzi o Kastle to dla mnie nie chodzą w tej samej lidze co reszta analizowanych sprzętów, dużo im brakuje jak chodzi o harmonijność zestrojenia. Wielki sukces marketingowy, choć narty bardzo przeciętne. Szkoda też, że w teście zabrakło nart Salomon S/Race FIS SL oraz zwykłych S/Race SL. Dla mnie są lepsze niż te z testu.

Edytowane przez tomkly
  • Thanks 1