Martinii Napisano Niedziela o 19:31 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:31 Hej, Właśnie wróciłem z wypadu na narty i postanowiłem kupić sobie nowe buty oraz później także i narty. Obecne buty - moje pierwsze własne - to Salomon Xwave 8 w rozmiarze 26/26.5 z flexem 80 kupione w 2007 roku i od początku za duże. Mimo wysiłków w postaci dodawania wkładek, reduktorów objętości itp. stopa lata mi we wszystkie strony. Przez te lata moje umiejętności mocno wzrosły i można powiedzieć że jeżdżę dobrze, szybko głównie carvingowo po przygotowanych stokach. Właśnie przy takiej jeździe zauważyłem że noga nie przenosi mi ruchów na nartę tylko rusza się w bucie i stąd miałem teraz kilka niebezpiecznych sytuacji. Mierzę 176 cm i ważę około 83 kg, a moje stopy mają 254/96 mm. Wpadły mi w oko buty jak w tutule. Celuję w rozmiar 25 choć naoglądałem się Tomasza Kurdziela na YouTube, a on mając stopę 260 jeździ w rozmiarze 25 i poleca buty mniejsze niż to wynika ze skanera. Chyba jednak nie chciałbym iść tak radykalnie. Ostatecznie zamówię 2 pary w 2 rozmiarach i któreś odeślę. Jednak przedmiotem mojego pytania wynikającego z niepewności jest sprawa szerokości tego buta... Otóż jest to narrow fit i przy rozmiarze 25 to 96 mm. To znaczy że skorupa ma 96 mm czy borek wewnątrz? Czy te buty wejdą na moją stopę? Niestety w okolicy nie mogę znaleźć tych butów w tym rozmiarze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano Niedziela o 19:45 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:45 96mm mają w wymiarze 260/265, przy 250/255 będzie 94mm, wymiar podawany tyczy skorupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano Niedziela o 19:56 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:56 10 minut temu, Gabrik napisał: 96mm mają w wymiarze 260/265, przy 250/255 będzie 94mm, wymiar podawany tyczy skorupy. 96 albo 94 to skorupa? Szerokość? Nie stopa ? Nie znam się za bardzo am ciekaw… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano Niedziela o 20:01 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 20:01 (edytowane) Na stronie Atomica jest napisane że dla rozmiaru 26/26.5 szerokość wynosi 98 mm a dla rozmiaru 25/25.5 szerokość to 96 mm. UPDATE: Powyższe nie dotyczy modelu butów jak w tytule. Edytowane Poniedziałek o 07:51 przez Martinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano Niedziela o 21:46 Udostępnij Napisano Niedziela o 21:46 1 godzinę temu, Martinii napisał: Na stronie Atomica jest napisane że dla rozmiaru 26/26.5 szerokość wynosi 98 mm a dla rozmiaru 25/25.5 szerokość to 96 mm. Nie pisz nieprawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano Niedziela o 22:08 Udostępnij Napisano Niedziela o 22:08 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano Poniedziałek o 07:41 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:41 (edytowane) Rzeczywiście, macie rację - w roztargnieniu patrzyłem na Hawx Ultra: Edytowane Poniedziałek o 07:50 przez Martinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano Poniedziałek o 08:48 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:48 Ultra to nie CS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbi Napisano Poniedziałek o 13:47 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:47 (edytowane) Miałem 2 sezony temu CSy110 27-27,5. Last przy tym rozmiarze miał 96mm. Bardzo żałuję, że zmieniłem na obszerniejsze. Pamiętaj, że mimo możliwości termoformowania to but o grubszym plastiku i jak będzie gniotło to tylko profesjonalne odbarczanie pomoże. Co do parametru szerokości to i tak musisz zmierzyć, tu są ciut wieksze rozbyeżnosci niż na długości. Dobrze przymierzyć na dłuższą chwilę. ten but dobrze trzymał bez zapinania klamer, zakładanie i ściąganie to czasem praca zespołowa. Ogólnie polecam, dla mnie były super, ale ważę 10kg mniej. Pamiętam, że Atom miał jeszcze takie fajne wkładki podnoszące stopę, co skutkowało zmniejszeniem objętosci skorupy. Edytowane Poniedziałek o 13:49 przez herbi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano Poniedziałek o 18:20 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:20 4 godziny temu, herbi napisał: zakładanie i ściąganie to czasem praca zespołowa. zakładanie ciepłego redstera jest ok. Gorzej ze ściąganiem zimnego. Przydalby sie ktos do przytrzymanie pięty lub rozwarcia cholewki 😂 z hawx ultra nie ma tego problemu. Oba modele mam 27/27,5. Mam wrazenie, ze zimnego redstera nie mam sily dogiac. Nawet wiszac na jezykach. Hawx latwiej sie poddaje. Hawxa kupilem glownie przez marzniecie stopy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbi Napisano Poniedziałek o 18:48 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:48 (edytowane) 27 minut temu, nikon255 napisał: zakładanie ciepłego redstera jest ok. Gorzej ze ściąganiem zimnego. Przydalby sie ktos do przytrzymanie pięty lub rozwarcia cholewki 😂 z hawx ultra nie ma tego problemu. Oba modele mam 27/27,5. Mam wrazenie, ze zimnego redstera nie mam sily dogiac. Nawet wiszac na jezykach. Hawx latwiej sie poddaje. Hawxa kupilem glownie przez marzniecie stopy. Prawda. 110redster CS był duuużo sztywniejszy niż obecne Heady Nexo 120 które i tak się rozleciały. Zmiana również była spowodowana marznięciem prawej stopy, jednak zamiast odbarczyć but to zmieniłem na obszerniejszy, kosztowny błąd 😄 CSy sprzedałem nim się zorientowałem i tak zostałem z Headami. Edytowane Poniedziałek o 18:48 przez herbi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Poniedziałek o 19:25 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:25 Cześć A dlaczego - skoro szukasz sztywnego buta - nie kupujesz kolekcji sportowej tylko jakieś wymysły? Redster 110 to też chyba najmniej sztywny z Redsterów, choć Atomic jest genaralnie sztywny, podobnie Lange, choć Lange ma mniej agresywny profil. Biały Head jest naprawdę sztywny. No chyba, że szukasz jakiegoś kompromisu ale o to raczej ciężko. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano Poniedziałek o 19:58 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:58 Godzinę temu, herbi napisał: Prawda. 110redster CS był duuużo sztywniejszy niż obecne Heady Nexo 120 które i tak się rozleciały. Zmiana również była spowodowana marznięciem prawej stopy, jednak zamiast odbarczyć but to zmieniłem na obszerniejszy, kosztowny błąd 😄 CSy sprzedałem nim się zorientowałem i tak zostałem z Headami. jaki rozmiar CS miales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano Poniedziałek o 20:43 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:43 (edytowane) jeszcze ciekawostka 😄 nie moge wyjsc z podziwu róznicy w masie Atomix hawx ultra 130s 27 - 1800 gramów Atomic redster 110 cs 27 - 2430 gramów Edytowane Poniedziałek o 20:44 przez nikon255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano Poniedziałek o 21:02 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:02 (edytowane) 22 minuty temu, nikon255 napisał: jeszcze ciekawostka 😄 nie moge wyjsc z podziwu róznicy w masie Atomix hawx ultra 130s 27 - 1800 gramów Atomic redster 110 cs 27 - 2430 gramów Możesz cyknąć fotę CS vs Ultra stojących obok siebie ( chodzi mi o różnice w wysokości) wydaje mi się że CS będzie niższy z tego co pamiętam kiedy je przymierzyłem - ciągle chodzi mi po głowie ten CS. Kiedyś trafię zadawalającą mnie promke to z portfela wyskoczy moneta . Edytowane Poniedziałek o 21:05 przez Victor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano Poniedziałek o 21:13 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:13 @Victor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano Poniedziałek o 21:24 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:24 Z pierwszego zdjęcia wygląda jakby Ultra był wyższy a z drugiego,że są równe 🤨 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano Poniedziałek o 21:37 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:37 10 minut temu, Victor napisał: Z pierwszego zdjęcia wygląda jakby Ultra był wyższy a z drugiego,że są równe 🤨 jezyki maja rowne. Ultra ma wyzszy tyl. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbi Napisano Poniedziałek o 21:38 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:38 2 godziny temu, Mitek napisał: Cześć A dlaczego - skoro szukasz sztywnego buta - nie kupujesz kolekcji sportowej tylko jakieś wymysły? Redster 110 to też chyba najmniej sztywny z Redsterów, choć Atomic jest genaralnie sztywny, podobnie Lange, choć Lange ma mniej agresywny profil. Biały Head jest naprawdę sztywny. No chyba, że szukasz jakiegoś kompromisu ale o to raczej ciężko. Pozdro Cześć. Jeśli to pytanko do mnie to odpowiadam: Uznałem, że pan w sklepie ma jednak większe doświadczenie ode mnie no i wybór był mały. Mierzyłem Lange RX120 ale uwierały w kostkę, były też jakieś Dalbello ale coś też nie pasowało, wiec zostały Heady 😞 4.02 jadę po nowe buty do porządnego bootfittera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbi Napisano Poniedziałek o 21:39 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:39 1 godzinę temu, nikon255 napisał: jaki rozmiar CS miales? Identyczne jak Ty masz. 27-27,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Poniedziałek o 21:43 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:43 Cześć RX to też nie jest kolekcja sportowa. Bootfitter jest potrzebny gdy masz jakiś kłopot, nietypową stopę but jest dobrany dobrze ale jest jakiś punktowy ucisk, który trzeba zlikwidować itd. Chyba, że od razu zakładasz robienie sztywnej wkładki na miarę i pasowanie skorupy to wtedy chyba odliczą Ci te parę stów od ceny butów. Tak przynajmniej szanujący się robią. Szkoda, że tak daleko mieszkasz, ogarnęlibyśmy temat. Dobrego wyboru życzę i tylko linie sportowe, tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano Poniedziałek o 21:48 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:48 4 minuty temu, nikon255 napisał: jezyki maja rowne. Ultra ma wyzszy tyl. Po rozstawie górnych klamer jest różnica w CS sa blisko siebie w Ultra są szerzej Dasz radę zmierzyć cm skorupy od tyłu do najwyższego punktu ? Jak to wygląda. Sorry że zawracam ale jestem ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbi Napisano Poniedziałek o 21:55 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:55 6 minut temu, Mitek napisał: Cześć RX to też nie jest kolekcja sportowa. Bootfitter jest potrzebny gdy masz jakiś kłopot, nietypową stopę but jest dobrany dobrze ale jest jakiś punktowy ucisk, który trzeba zlikwidować itd. Chyba, że od razu zakładasz robienie sztywnej wkładki na miarę i pasowanie skorupy to wtedy chyba odliczą Ci te parę stów od ceny butów. Tak przynajmniej szanujący się robią. Szkoda, że tak daleko mieszkasz, ogarnęlibyśmy temat. Dobrego wyboru życzę i tylko linie sportowe, tak myślę. Jadę do Ski Fanatic na zakup i od razu właśnie personalizację. Mają, tak jak mówisz, odliczyć usługę od ceny butów. Chcę mieć spokój na kilka lat, bo to jednak drogi sprzęt. Ale do wizyty jeszcze daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano Poniedziałek o 21:55 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:55 5 minut temu, Victor napisał: Po rozstawie górnych klamer jest różnica w CS sa blisko siebie w Ultra są szerzej Dasz radę zmierzyć cm skorupy od tyłu do najwyższego punktu ? Jak to wygląda. Sorry że zawracam ale jestem ciekawy. cs 313, ultra 320 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi