veaser Napisano Niedziela o 15:34 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:34 Cześć wszystkim, zacząłem jeździć na nartach po długiej przerwie. Poniżej wrzucam Wam filmik na średnich warunkach. Narty to Head SuperShape e-speed wypożyczone rok 2023. Szukam nart na których będzie mi się jeździło dobrze w krótkich i średnich skrętach, głównie na trasy przygotowane. Obecnie w głowie mam kilka modeli: Head SuperShape e-speeed myślę o 170 albo 177. Head SuperShape magnum rozmiary te co powyżej w e speed. Myślałem też o World Cup rebels esl pro 165. Fischer RC4 RCS AR, tutaj też podobne rozmiary 170 albo 175. Fischer RC4 World Cup SC Pro 2025 Mój wzrost to 189 a waga 93. Na nartach 182 Atomic Redster G9 radziłem sobie ok ale przez charakter gigantów nie czułem się najlepiej. Główny zgryz jaki mam to czy narty 177/175 nie będą trochę na mnie za długie a jeśli nie to które z tych wybrać? Filmik z dzisiaj z trasy czerwonej jeżdżę też bez problemu na fis1 na kotelnicy. Tutaj jechałem na luzie bez spiny i jakiegoś szczególnego wysiłku. Proszę o radę bo przyznam szczerze, że trochę w kropce jestem. Udanej niedzieli! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Niedziela o 16:31 Udostępnij Napisano Niedziela o 16:31 (edytowane) 59 minut temu, veaser napisał: Główny zgryz jaki mam to czy narty 177/175 nie będą trochę na mnie za długie Chyba za krótkie... jeśli. nie chcesz typowego GSa to jakakolwiek hybryda o solidnej budowie z dwoma blachami ..minimum 177- kawał chłopa jesteś .. Edytowane Niedziela o 16:37 przez Lexi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veaser Napisano Niedziela o 17:29 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 17:29 (edytowane) 58 minut temu, Lexi napisał: Chyba za krótkie... jeśli. nie chcesz typowego GSa to jakakolwiek hybryda o solidnej budowie z dwoma blachami ..minimum 177- kawał chłopa jesteś .. A co byś polecił? Czy coś z tego co napisałem się nada? Edytowane Niedziela o 17:29 przez veaser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano Niedziela o 17:52 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:52 Wspomnę córce (168) że jej narty 183 R>23 są zbyt długie .. A tak poważniej : bez problemu ogarniesz pasujące do wzrostu narty GS z rodzinki masters (czyli okolice 180+) jak skorygujesz czytelne z filmu problemy. Alternatywnie i sensownie można pójść w stronę AM z genezą na GS czyli zbliżona długość, lekko zdjęty promień - na przykład Multigara z piesków (lubię), LT Rossi (opinie są różne) . Zostawiasz nie domknięte biodro i masz malutki problemik z górą ciała - ale ktoś rozsądny szybko Ci to poprawi. A tak po chłopsku : ciężko jedziesz, więcej swobody i luzu (może kwestia przygotowania kondycyjnego i objeżdzenia). M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veaser Napisano Niedziela o 18:04 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 18:04 9 minut temu, Marxx74x napisał: Wspomnę córce (168) że jej narty 183 R>23 są zbyt długie .. A tak poważniej : bez problemu ogarniesz pasujące do wzrostu narty GS z rodzinki masters (czyli okolice 180+) jak skorygujesz czytelne z filmu problemy. Alternatywnie i sensownie można pójść w stronę AM z genezą na GS czyli zbliżona długość, lekko zdjęty promień - na przykład Multigara z piesków (lubię), LT Rossi (opinie są różne) . Zostawiasz nie domknięte biodro i masz malutki problemik z górą ciała - ale ktoś rozsądny szybko Ci to poprawi. A tak po chłopsku : ciężko jedziesz, więcej swobody i luzu (może kwestia przygotowania kondycyjnego i objeżdzenia). M. Dzięki za rady, trochę w tym prawdy jest, kondycyjnie nie ma problemu, po prostu nikt mi nie pokazał jak jeździć inaczej 😄 co do nart możesz wypisać coś dokładniej bede wdzięczny! A córka prze kozak ja to nowicjusz, raz w życiu jechałem na r19 i myślałem że zginę bo ciężko mi szło skręcanie 🙃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Niedziela o 18:12 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:12 Multigara czy Kastle drogie… proponuje s/max 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Niedziela o 18:13 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:13 4 minuty temu, veaser napisał: Dzięki za rady, trochę w tym prawdy jest, kondycyjnie nie ma problemu, po prostu nikt mi nie pokazał jak jeździć inaczej 😄 co do nart możesz wypisać coś dokładniej bede wdzięczny! A córka prze kozak ja to nowicjusz, raz w życiu jechałem na r19 i myślałem że zginę bo ciężko mi szło skręcanie 🙃 Cześć Bo nie skręcasz tylko ślizgasz się na promieniu narty, stąd nie potrafisz opanować narty o większym promieniu. Jazda jest pasywna a siła jest i są możliwości. Ale ułatwiając sobie sprawę przykrótką i miękką nartą postępów nie zrobisz. Normalnie, prawidłowo szkolone osoby nie maja problemu z długością narty. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veaser Napisano Niedziela o 19:59 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 19:59 1 godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Bo nie skręcasz tylko ślizgasz się na promieniu narty, stąd nie potrafisz opanować narty o większym promieniu. Jazda jest pasywna a siła jest i są możliwości. Ale ułatwiając sobie sprawę przykrótką i miękką nartą postępów nie zrobisz. Normalnie, prawidłowo szkolone osoby nie maja problemu z długością narty. Pozdro Siema, dzięki za info w takim razie trzeba to ogarnąć z instruktorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano Poniedziałek o 19:24 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:24 Moim zdaniem to nie jest na tym etapie problem sprzętowy. Fajnie sobie radzisz - jest tam kilka błędów - ale co do zasady ogarniasz temat. Precyzyjny dobór narty dla ciebie to trudny temat. Oczywiście można spłycić "weź Pan hybrydę na wzrost i będzie Pan zadowolony" ale moim zdaniem nie jest to rozwiązanie problemu. Twoją jazdę należy ustabilizować...określić w jakim zakresie czujesz się najlepiej. Narty cross (hybryda) to takie rozwiązanie dla świadomych użytkowników a Ty tak mi się wydaje jeszcze nie za bardzo (pomimo umiejętności) wiesz co chcesz robić na deskach. Na twoim miejscu rozważył bym kontakt z instruktorem a najlepiej szkolenie i to na tym co aktualnie masz. Uwierz kilka jazd w doborowym towarzystwie które z chęcią użyczy Ci sprzęt robi więcej niż kilka stron forumowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veaser Napisano 23 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 23 godziny temu W dniu 27.01.2025 o 20:24, Adam ..DUCH napisał: Moim zdaniem to nie jest na tym etapie problem sprzętowy. Fajnie sobie radzisz - jest tam kilka błędów - ale co do zasady ogarniasz temat. Precyzyjny dobór narty dla ciebie to trudny temat. Oczywiście można spłycić "weź Pan hybrydę na wzrost i będzie Pan zadowolony" ale moim zdaniem nie jest to rozwiązanie problemu. Twoją jazdę należy ustabilizować...określić w jakim zakresie czujesz się najlepiej. Narty cross (hybryda) to takie rozwiązanie dla świadomych użytkowników a Ty tak mi się wydaje jeszcze nie za bardzo (pomimo umiejętności) wiesz co chcesz robić na deskach. Na twoim miejscu rozważył bym kontakt z instruktorem a najlepiej szkolenie i to na tym co aktualnie masz. Uwierz kilka jazd w doborowym towarzystwie które z chęcią użyczy Ci sprzęt robi więcej niż kilka stron forumowych. Obecnie nie mam ani nart ani butów :)) pożyczam bo tak jak wspomniałeś nie byłem pewny co chcę na dechach robić. Natomiast jara mnie i szybka jazda ( jak mogę się oprzeć mocno przy dużej prędkości adrenalinka skacze :)) i zabawach na skrętach (efekt braku wagi z zakrętu na zakręt złoto). Wiec w sumie dwie strony medalu, do instruktora się udam. Natomiast jakieś dechy po sezonie muszę kupić. Już wiem że dłuższe raczej niż krótsze 🙃 Ale nadal nie wiem jakie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu Ogarnij buty. One są podstawą. Na narty przyjdzie jeszcze czas, jak już będziesz wiedział co na nich chcesz robić. Trochę pracy z dobrym instruktorem (wyjazd szkoleniowy) i będzie z Ciebie narciarz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu (edytowane) Cześć Panowie... halo... na nartach się jeździ. Co można innego robić na nartach do cholery. Co to w ogóle jest za teza? Rozumiem, że dzisiaj Odermatt miał zgryz i chyba nieidealnie dobrał sprzęt na pierwszy przejazd ale... to jest Puchar Świata a tu piszemy do kolegi, który chce sobie przez parę czy parenaście dnie w sezonie pozjeżdżać z górki jak każdy z nas. Kup narty brachu, a jak nie masz to pożycz i baw się dobrze ucząc się jeździć. Pozdrowienia serdeczne Edytowane 22 godziny temu przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veaser Napisano 22 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 22 godziny temu 26 minut temu, moruniek napisał: Ogarnij buty. One są podstawą. Na narty przyjdzie jeszcze czas, jak już będziesz wiedział co na nich chcesz robić. Trochę pracy z dobrym instruktorem (wyjazd szkoleniowy) i będzie z Ciebie narciarz. 17 minut temu, Mitek napisał: Cześć Panowie... halo... na nartach się jeździ. Co można innego robić na nartach do cholery. Co to w ogóle jest za teza? Rozumiem, że dzisiaj Odermatt miał zgryz i chyba nieidealnie dobrał sprzęt na pierwszy przejazd ale... to jest Puchar Świata a tu piszemy do kolegi, który chce sobie przez parę czy parenaście dnie w sezonie pozjeżdżać z górki jak każdy z nas. Kup narty brachu, a jak nie masz to pożycz i baw się dobrze ucząc się jeździć. Pozdrowienia serdeczne Panowie i jedno i drugie kupię 🙂 Nauczyć się jeszcze wiele muszę, ale baza jest. Narty zawsze mogę wypożyczyć, ale wiecie co moje to jednak moje będę informował co się wydarzyło i czy jest progress jakby się ktoś jeszcze chciał wypowiedzieć śmiało! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 57 minut temu, veaser napisał: Panowie i jedno i drugie kupię 🙂 Nauczyć się jeszcze wiele muszę, ale baza jest. Narty zawsze mogę wypożyczyć, ale wiecie co moje to jednak moje będę informował co się wydarzyło i czy jest progress jakby się ktoś jeszcze chciał wypowiedzieć śmiało! to powodzenia a jeździsz tylko na Kotelnicy czy inne stoki też wchodzą w rachubę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 8 godzin temu, veaser napisał: Panowie i jedno i drugie kupię 🙂 Nauczyć się jeszcze wiele muszę, ale baza jest. Narty zawsze mogę wypożyczyć, ale wiecie co moje to jednak moje będę informował co się wydarzyło i czy jest progress jakby się ktoś jeszcze chciał wypowiedzieć śmiało! Cześć Przecież Ty już na nartach jeździsz całkiem jak należy więc pozostaje tylko szlifowanie i gromadzenie doświadczenia jazdą. Jak dla mnie ważne jest by: - jak najwięcej jeździć w różnych warunkach na różnych stokach, różnymi technikami i na różnych nartach - to uczy wzbogaca naszą technikę a jednocześnie jest super zabawą Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi