Chertan Napisano Sobota o 18:27 Udostępnij Napisano Sobota o 18:27 Hej, Małe przemyślenia z doboru wkładek. Zapewne kolejne pierdoletto z rozkminianiem szczegółów, ale mi się przydało. Generalnie mam problem z płaskostopiem poprzecznym i bólem na poziomie głów kości śródstopia (które lubią wskoczyć w dół, boli jak cholera potem). Standardowo stosuję wkładki z pelotą, w butach narciarskich w sumie też można, ale bywa to dość agresywne i niewygodne. Po zmianie ostatnio butów na znacznie węższe (mam cienkie kostki i łydki) i poszerzaniu śródstopia nadal pojawiał się dyskomfort i potem ból, co generalnie może wynikać z wąskiego botka, wąskiej wkładki (był dorobiony Sidas) i różnych takich. Trochę był wkurw, bo but był poszerzany kilka razy i ręce opadały, bo bolało po kilku godzinach. Ponieważ bardzo lubię podparcie w klapkach typu Birkenstock, czy też innych podrób, to se pomyślałem, że spróbuję właśnie takowe. I nabyłem Birko sport https://www.birkenstock.com/pl/birko-sport-blue-eva/birkosport-repair-eva-0-0-u_7.html. Cena 3x mniejsza niż Sidas. Jak dla mnie rewelacja. Ostatnie 6 dni we Francji w zasadzie bez bólu, fajna stabilizacja pięty (mają z tyłu nieco podwyższenie na korku i głębokie leże na piętę), są szersze niż Sidas, więc też botek jest dołem odciągany od stopy; cała stopa świetnie przylega do wkładki. Czucie stopy po prostu takie jak ma być. Działa to dla mnie, ale może ktoś inny ma podobny problem (dotyczy nie tylko butów narciarskich, ale np. też turystycznych). Nieco wyższy profil może się też przydać osobom, które muszą mocniej dopinać but środkowymi klamrami. Z racji materiału, pianka eva, ciut gorzej się wsuwa stopę niż na tkaninie czy filcu/wełnie. Ale do ogarnięcia. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Sobota o 19:04 Udostępnij Napisano Sobota o 19:04 30 minut temu, Chertan napisał: Hej, Małe przemyślenia z doboru wkładek. Zapewne kolejne pierdoletto z rozkminianiem szczegółów, ale mi się przydało. Generalnie mam problem z płaskostopiem poprzecznym i bólem na poziomie głów kości śródstopia (które lubią wskoczyć w dół, boli jak cholera potem). Standardowo stosuję wkładki z pelotą, w butach narciarskich w sumie też można, ale bywa to dość agresywne i niewygodne. Po zmianie ostatnio butów na znacznie węższe (mam cienkie kostki i łydki) i poszerzaniu śródstopia nadal pojawiał się dyskomfort i potem ból, co generalnie może wynikać z wąskiego botka, wąskiej wkładki (był dorobiony Sidas) i różnych takich. Trochę był wkurw, bo but był poszerzany kilka razy i ręce opadały, bo bolało po kilku godzinach. Ponieważ bardzo lubię podparcie w klapkach typu Birkenstock, czy też innych podrób, to se pomyślałem, że spróbuję właśnie takowe. I nabyłem Birko sport https://www.birkenstock.com/pl/birko-sport-blue-eva/birkosport-repair-eva-0-0-u_7.html. Cena 3x mniejsza niż Sidas. Jak dla mnie rewelacja. Ostatnie 6 dni we Francji w zasadzie bez bólu, fajna stabilizacja pięty (mają z tyłu nieco podwyższenie na korku i głębokie leże na piętę), są szersze niż Sidas, więc też botek jest dołem odciągany od stopy; cała stopa świetnie przylega do wkładki. Czucie stopy po prostu takie jak ma być. Działa to dla mnie, ale może ktoś inny ma podobny problem (dotyczy nie tylko butów narciarskich, ale np. też turystycznych). Nieco wyższy profil może się też przydać osobom, które muszą mocniej dopinać but środkowymi klamrami. Z racji materiału, pianka eva, ciut gorzej się wsuwa stopę niż na tkaninie czy filcu/wełnie. Ale do ogarnięcia. Sprawdzę na 100%..wszak historia moich i Twoich kierpców jest identyczna.. w dodatki dostałem klapki od Birkenstok w prezencie i stopa leży idealnie - brzmi dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Sobota o 19:33 Udostępnij Napisano Sobota o 19:33 Trzeba tylko pamiętać, że rozmiarówka birkenstock, jest znacznie większa. Ja noszę rozmiar 42, a sandały kupiłem 40, bo te 42 były dwa numery za duże. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Sobota o 19:47 Udostępnij Napisano Sobota o 19:47 (edytowane) 17 minut temu, kordiankw napisał: Trzeba tylko pamiętać, że rozmiarówka birkenstock, jest znacznie większa. Ja noszę rozmiar 42, a sandały kupiłem 40, bo te 42 były dwa numery za duże. Zgadza się.. u mnie o jeden numer - wcześniej w lecie przymierzyłem klapki syna więc wiedzieli jakie mi sprezentować.. 🙂 Edytowane Sobota o 19:51 przez Lexi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Sobota o 19:57 Udostępnij Napisano Sobota o 19:57 To jest rozmiar 42 😀, które normalnie noszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano Sobota o 22:44 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 22:44 Do butów 43 mam wkładki 43 i jest ok, zawsze można ciut przyciąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano Poniedziałek o 08:45 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:45 W dniu 25.01.2025 o 19:27, Chertan napisał: Hej, Małe przemyślenia z doboru wkładek. Zapewne kolejne pierdoletto z rozkminianiem szczegółów, ale mi się przydało. Generalnie mam problem z płaskostopiem poprzecznym i bólem na poziomie głów kości śródstopia (które lubią wskoczyć w dół, boli jak cholera potem). Standardowo stosuję wkładki z pelotą, w butach narciarskich w sumie też można, ale bywa to dość agresywne i niewygodne. Po zmianie ostatnio butów na znacznie węższe (mam cienkie kostki i łydki) i poszerzaniu śródstopia nadal pojawiał się dyskomfort i potem ból, co generalnie może wynikać z wąskiego botka, wąskiej wkładki (był dorobiony Sidas) i różnych takich. Trochę był wkurw, bo but był poszerzany kilka razy i ręce opadały, bo bolało po kilku godzinach. Ponieważ bardzo lubię podparcie w klapkach typu Birkenstock, czy też innych podrób, to se pomyślałem, że spróbuję właśnie takowe. I nabyłem Birko sport https://www.birkenstock.com/pl/birko-sport-blue-eva/birkosport-repair-eva-0-0-u_7.html. Cena 3x mniejsza niż Sidas. Jak dla mnie rewelacja. Ostatnie 6 dni we Francji w zasadzie bez bólu, fajna stabilizacja pięty (mają z tyłu nieco podwyższenie na korku i głębokie leże na piętę), są szersze niż Sidas, więc też botek jest dołem odciągany od stopy; cała stopa świetnie przylega do wkładki. Czucie stopy po prostu takie jak ma być. Działa to dla mnie, ale może ktoś inny ma podobny problem (dotyczy nie tylko butów narciarskich, ale np. też turystycznych). Nieco wyższy profil może się też przydać osobom, które muszą mocniej dopinać but środkowymi klamrami. Z racji materiału, pianka eva, ciut gorzej się wsuwa stopę niż na tkaninie czy filcu/wełnie. Ale do ogarnięcia. A jakie kupujesz sidas wysoko, nisko czy średnio (normalnie) sklepione? Ja kupiłem do stopy płaskiej, ciężko było je do buta włożyć ale się udało. A też mam bolesność jakieś nerwy po złamaniach, orczyk mi nie służy, kanapa i owszem, w jeździe różnie... na skiturach problemu nie mam, ale tam mam kapcie bez flexa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano Poniedziałek o 08:52 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:52 5 minut temu, star napisał: A jakie kupujesz sidas wysoko, nisko czy średnio (normalnie) sklepione? Ja kupiłem do stopy płaskiej, ciężko było je do buta włożyć ale się udało. A też mam bolesność jakieś nerwy po złamaniach, orczyk mi nie służy, kanapa i owszem, w jeździe różnie... na skiturach problemu nie mam, ale tam mam kapcie bez flexa. To zależy jaką masz stopę, jak dasz wysoką, a wysklepienie niskie to może boleć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano Poniedziałek o 12:08 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:08 3 godziny temu, star napisał: A jakie kupujesz sidas wysoko, nisko czy średnio (normalnie) sklepione? Ja kupiłem do stopy płaskiej, ciężko było je do buta włożyć ale się udało. A też mam bolesność jakieś nerwy po złamaniach, orczyk mi nie służy, kanapa i owszem, w jeździe różnie... na skiturach problemu nie mam, ale tam mam kapcie bez flexa. Ja jakoś nie trawię talerzyka. Spinam się chyba jakoś. Może poddupny orczyk gdy się między nogi nic nie wkłada byłby lepszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano Poniedziałek o 16:48 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:48 8 godzin temu, star napisał: A jakie kupujesz sidas wysoko, nisko czy średnio (normalnie) sklepione? Ja kupiłem do stopy płaskiej, ciężko było je do buta włożyć ale się udało. A też mam bolesność jakieś nerwy po złamaniach, orczyk mi nie służy, kanapa i owszem, w jeździe różnie... na skiturach problemu nie mam, ale tam mam kapcie bez flexa. Była formowana indywidualnie, więc zapewne żadna z tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano Poniedziałek o 23:18 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 23:18 11 godzin temu, KrzysiekK napisał: Ja jakoś nie trawię talerzyka. Spinam się chyba jakoś. Może poddupny orczyk gdy się między nogi nic nie wkłada byłby lepszy. To polecam taśmę. Będzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Jak tam Krzychu? Poćwiczyłeś jazdę na talerzyku, czy dalej się wymądrzamy w temacie o nauce jazdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi