star Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowane) 5 minut temu, Marcos73 napisał: Tadziu, początek - narty 2 blachy drewno i bez lub płytą. To nie będą narty lekkie. Żadne czary z lekkim rdzeniem i włóknem szklanym/węglowym. Przy tej konstrukcji są narty cięższe i lżejsze - ale na pewno nie lekkie. Mam Kastle bez płyty i Stockli z płytą, różnica w wadze odczuwalna - Stockli sa dużo cięższe, bardziej pancerne. W amatorskiej jeździe jaka prezentuję obie narty sprawuje się znakomicie. Są równie stabilne i podobnie skręcają, a przynajmniej mnie wie na nich podobnie jeździ - sa niuanse które je różnią, ale nie są to aż tak znaczące różnice, żebym mógł stwierdzić, że te czy te są w chuj lepsze. Parametry nart nieomal identyczne. pozdro Widzisz zaczynasz doprecyzować dwie blachy, a jak jedna? Drewno, a jak solo topola? Itd itp myślę, że ci co znają się na współczesnym sprzęcie wiedzą że w tej grupie można dostać zgoła odmienne narty. Moje doświadczenie z tymi co nam też są jednak odmienne am Kastle i Scott różne narty i różna charakterystyka, żeby zmienić temat, konstrukcja też różna. Dlatego słucham opinii osób jak Bruner którzy przerzucili trochę tego sprzętu jednak. Edytowane 10 godzin temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 35 minut temu, Marcos73 napisał: Kolega jako że to potężny facet musi kupić porządne narty - tu nie zaoszczędzi. 2 blachy i drewno. Tanio nie będzie, ale tak musi być. Z płytą też mogą być, ale poprzednie warunki to absolutne minimum. @star - napisałem wyraźnie warunki początkowe - nie doczytałeś. Przyjmując że Kolega to przeciętny amator czy będzie miał topolę czy inne drewno różnicy nie poczuje. Jeśli narta będzie po bożemu zrobiona - będzie dobra. Wiem - bo mam substytuty drewno i kompozyt i sa .... słabe. Tzn. sprawdzają się tylko w niektórych warunkach i dają frajdę, ale im bardziej twardo tym gorzej. To jak z nartami offpiste - poza trasą są genialne - na trasie już słabe - co najwyżej przeciętne. Też zależy od warunków śniegowych na trasie. Gdy jest twardo tez sprawują się słabo. Można gadać, że sa super, ale pewnie w porównaniu do stricte nart trasowych - to mogą być tylko przeciętne, na zasadzie da się na nich jeździć. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowane) 42 minuty temu, Marcos73 napisał: @star - napisałem wyraźnie warunki początkowe - nie doczytałeś. Przyjmując że Kolega to przeciętny amator czy będzie miał topolę czy inne drewno różnicy nie poczuje. Jeśli narta będzie po bożemu zrobiona - będzie dobra. Wiem - bo mam substytuty drewno i kompozyt i sa .... słabe. Tzn. sprawdzają się tylko w niektórych warunkach i dają frajdę, ale im bardziej twardo tym gorzej. To jak z nartami offpiste - poza trasą są genialne - na trasie już słabe - co najwyżej przeciętne. Też zależy od warunków śniegowych na trasie. Gdy jest twardo tez sprawują się słabo. Można gadać, że sa super, ale pewnie w porównaniu do stricte nart trasowych - to mogą być tylko przeciętne, na zasadzie da się na nich jeździć. pozdro Masz jakąś nartę czysta topola? Ja z kolei miałem czysty kompozyt i wtedy były ok, pewno jeździłem na poziomie pytających... nie to, że teraz jeżdżę jakoś szczególnie lepiej;-) ps ja testuję porównanie między skiturami miękkimi butami i nartami typu sl fis i gs master czasem na tej samej trasie i rozumiem, że to przepaść. Podobnie jak na am na betonie czy w rynnie slalomowej to też sprawdzałem;-) Edytowane 9 godzin temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 43 minuty temu, star napisał: to też sprawdzałem;-) a potem obudziłeś się z ręką w nocniku 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 1 godzinę temu, star napisał: Słabe wchodzą. egal ale sobie i tak pozjeżdżałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, Jan napisał: a potem obudziłeś się z ręką w nocniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi